Den ljuvligaste tomatpajen
Har ni, precis som jag, en hel drös med tomater hemma som väntar på att bli uppätna är det här en riktigt fin paj kan jag lova. Bäst tror jag den blir om man använder riktigt mogna tomater, gärna i olika färger. Originalreceptet kommer från Ica.
Servera pajen med en stor grönsallad, en kall sås och ett glas rosévin till så har du en riktigt fin sensommarlunch!
Tomatpaj
4 portioner
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk iskallt vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
5-6 stora tomater (några fler om de är små)
1 dl grovhackad basilika
2 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
1 kg tomater, olika storlekar och färger
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
Blanda mjöl och smör tills det är sådär grynigt som en pajdeg ska vara. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman tills det är en smidig deg. Låt den vila i kylskåpet och gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs den i lite olja i en stekpanna. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg dem i pannan med löken. Tillsätt tomatpurén, salt och nymald svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ungefär en halvtimme. Tillsätt basilikan och mixa sedan såsen tills den är någorlunda slät. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form, nagga och förgrädda i 15 minuter. Bred ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten. Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i formen. Strö över timjan, salt, nymald svartpeppar och olivolja. Grädda i ungefär 30 minuter tills tomaterna har fått fin färg. Servera ljummen eller varm tillsammans med en grönsallad och lite chèvrekräm (blanda några skedar crème fraiche med getost, salta och peppra).
Buhuu, jag har ingen drös med mogna tomater, jag har en liten (med betoning på liten) klase gröna som vägrar bli mogna. Till dess kanske du kan posta lite tomatpaj till mig, så att jag har så länge..?
Jahaja, paj med tomater och basilika, perfekt för oss som har basilika i överflöd... får nog byta ut pajdegen mot en mer "GI-Vänlig", vi är ju satta på diet:)
Det ser helt ljuvligt ut, tomater är ju underbara, speciellt nu på sommaren!
Moma: Men självklart, postar några med tomatexpressen redan idag :=)
Mårtenssons: Just det, det är ni ju! Hoppas att det går bra för er!
Alexandra: Visst är de? Otroligt goda!
Å gud vad gott! Det här ser verkligen ut som något jag skulle älska! Precis som Moma så har jag inte heller en massa tomater liggandes men mina föräldrar kommer nog att ha det snart...
Håller med Moma, skicka hit lite tomatpaj! Hälsningar en annan odlare av gröna tomater
Ann-Louise: Prova den! Det är verkligen en alldeles ljuvlig paj, kan jag lova.
Emmy: Haha, lovar! Skickar omedelbart, såklart :=)
ser såå gott ut!
Ah, det verkar vara en paj att längta efter. Gissar att arbetskamraterna blev sjuka av avund när du smaskade i dig den på lunchen ;)
Mums! Längtar tills jag kan sätta igång med min egen tomatskörd. Då ska jag prova det här receptet :) Din blogg är förresten helt klart en ny favorit!
Jag har tryckt ´keep unread´ på det här inlägget flera ggr för att komma ihåg att kommentera. Pajen ser grymt god ut och älskar att den är utan slebbig äggstanning.