Ugnsbakad lök

Ugnsbakad lök är ett alldeles perfekt tillbehör till... det mesta, skulle jag tro. Vi åt den till fyllda zucchinis och när man bakar löken på låg temperatur får den en alldeles söt och fin smak!



Nästa gång ska vi göra ugnsbakad lök deluxe och fylla dem med något. Återkommer med det.

Ugnsbakad lök
4 portioner

4 jämnstora gula lökar
olivolja
havssalt & lite nymald svartpeppar

Skala lökarna och ställ i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö över havssalt och nymald svartpeppar. Grädda på 175 grader i 30-40 minuter beroende på hur stora lökar du har valt. Känn med en gaffel om de är klara - de ska vara alldeles mjuka inuti. Servera direkt.


Isbjörnsuppdatering

Kommer ni ihåg den lille pälsbollen på översta bilden? Nu är han fem månader gammal och alltså några storlekar större. Tiden går fort! Men, som med så mycket annat har var tid sin charm.




Hoppas att ni har haft en fin helg! Imorgon är det tillbaka till verkligheten.


Top of the cheesecake

Trogna Seinfeld-tittare vet antagligen exakt vad jag menar med den där rubriken (och ni som inte är det kan läsa ikapp här).



Den här efterrätten är lite som top of the muffin fast i cheesecakevariant. Alldeles genial, med andra ord. All heder till dig!

Top of the cheesecake
4 portioner

2 smulade digestivekex per glas
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
0,5-1 dl florsocker
1 lime (rivet skal)
blåbär

Lägg de smulade digestivekexen i glas. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraiche och florsocker till en fluffig röra. Blanda i nästan allt skal och lite saft från limen (fram till hit går det alldeles utmärkt att förbereda). Låt den fluffiga röran stå kallt ett litet tag. Precis innan servering: Häll upp röran i glasen, garnera med blåbär och rivet limeskal.


Getostkräm

Detta är knappast någon revolutionerande upptäckt och inte heller något som ingen av er redan vet - men, som jag brukar säga - en liten påminnelse då och då skadar ju inte.



Det här är nämligen den enklaste såsen att blanda ihop när klockan är tjugo över sex och gästerna kommer halv sju.
 
Getostkräm
Blanda crème fraiche (den fetaste varianten) och en rulle av Président 12 petits chèvres doux (den där förpackningen med två rullar av ganska mild getost) + salt och nymald svartpeppar. Vispa med elvisp och ställ kallt ett litet tag innan servering.

Emmys rödbetsbiffar

De här finfina biffarna gjorde jag och min Malin när vi åt middag tillsammans för några veckor sedan. Jag hittade dem hos Emmy tidigare i våras och som jag brukar säga - bättre sent än aldrig...



Vi åt biffarna med Mårtenssons fyllda tomater och en stor grönsallad - passade som handen i handsken. Prova!

Emmys rödbetsbiffar
2 portioner + matlåda

500 g rödbetor (skalade och mellangrovt rivna)
1 gul lök
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i

Riv rödbetorna grovt. Blanda med riven lök, ägg, maizena och kryddor (salta ordentligt!). Klicka ut smeten i en stekpanna och stek i smör.


Gazpacho

Sara undrade om jag inte kan dela med mig av receptet på gazpachon vi åt igår. Visst kan jag det! På ett ungefär i alla fall, för igår när jag lagade mat var jag hungrig som en varg och mixade ihop den här soppan på mindre än fem minuter.



Godast blir den egentligen när den får stå till sig ett tag så är du lite förutseende kan du göra den några timmar innan den ska serveras.

Gazpacho
2 portioner

4 mogna tomater
1 liten gul lök
1 röd paprika
1 vitlökslyfta
1 liten gurka (halva till soppan, halva tärnad till servering)
1 msk olivolja
Salt & nymald svartpeppar
1 tsk chiliflakes

Tärna grönsakerna slarvigt och lägg allt i en mixer. Mixa ordentligt tills det är en soppa. Tillsätt olivolja och krydda med salt, nymald svartpeppar och chiliflakes. Ta det lugnt med chiliflakesen om du inte är så förtjust i stark mat - det var nämligen ganska bra sting i vår soppa, kan jag lova. Ställ soppan kallt, tärna resten av gurkan fint. Servera gazpachon med några isbitar och lite tärnad gurka.


Kall middag

Den senaste tiden har jag blivit väldigt förtjust i att äta småplock till middag. Det är ju himla trevlig att kunna äta flera små rätter istället för bara en, och dessutom brukar vårt småplock vara kallt - och det passar mig alldeles utmärkt nu när Göteborg drabbats av tillfällig värmebölja.



Bäst av allt med kvällens plockmiddag? Den iskalla gazpachon med chiliflakes, och de inlagda kronärtskockorna. Ljuvligt.


Den ljuvligaste tomatpajen

Har ni, precis som jag, en hel drös med tomater hemma som väntar på att bli uppätna är det här en riktigt fin paj kan jag lova. Bäst tror jag den blir om man använder riktigt mogna tomater, gärna i olika färger. Originalreceptet kommer från Ica.



Servera pajen med en stor grönsallad, en kall sås och ett glas rosévin till så har du en riktigt fin sensommarlunch!

Tomatpaj
4 portioner

1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk iskallt vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
5-6 stora tomater (några fler om de är små)
1 dl grovhackad basilika
2 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar

1 kg tomater, olika storlekar och färger
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja

Blanda mjöl och smör tills det är sådär grynigt som en pajdeg ska vara. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman tills det är en smidig deg. Låt den vila i kylskåpet och gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs den i lite olja i en stekpanna. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg dem i pannan med löken. Tillsätt tomatpurén, salt och nymald svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ungefär en halvtimme. Tillsätt basilikan och mixa sedan såsen tills den är någorlunda slät. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form, nagga och förgrädda i 15 minuter. Bred ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten. Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i formen. Strö över timjan, salt, nymald svartpeppar och olivolja. Grädda i ungefär 30 minuter tills tomaterna har fått fin färg. Servera ljummen eller varm tillsammans med en grönsallad och lite chèvrekräm (blanda några skedar crème fraiche med getost, salta och peppra).


Mårtenssons fyllda tomater

Tack, familjen Mårtensson, för att ni introducerade mig för de här små godbitarna! Hemmaodlade tomater som är fyllda - blir det egentligen bättre än så? Nä, jag tror faktiskt inte det.



Passar fint både som tillbehör till maten eller som en bufférätt!

Fyllda tomater
bra som bufférätt

10 st små tomater
1 dl crème fraiche
2 tsk olivolja
0,5 dl provençalska kryddor (finns i frysdisken)
(alt. färska kryddor som finns hemma)
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost

Skär av toppen på tomaterna och skär ett snitt runt tomaten. Gröp ur innehållet med handen eller med en sked. Rör ihop crème fraiche, kryddor, olja och pressad vitlök. Ställ kallt en liten stund så att röran sätter sig. Rör slutligen i osten och fyll tomaterna med röran. Servera som tillbehör, tilltugg eller ät ensamma precis som de är.


RSS 2.0