Pepparsås
Det här är min pappas paradsås, en klassiker som vi ofta återkommer till i min familj. Godast är den att äta till hasselbackspotatis eller med sked...
Om jag inte minns fel kommer receptet från en gammal Allt om Mat.
Pappas pepparsås
4 portioner
2 msk smör
1 morot
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
5 dl vatten
1,5 dl grädde
2 tsk grovmald peppar (jag använde rosé, grön och svart)
1 msk dijonsenap
1,5 tsk torkad dragon
salt
Skala löken och moroten och skär dem i mindre bitar. Ställ en kastrull på spisen och hetta upp den ordentligt. Klicka i smör och lägg i grönsakerna. Tillsätt (efter ungefär 2 minuter) tomatpuré och mjöl. Rör om och späd med vatten och vin. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i ungefär 30 minuter. Sila såsen och kasta grönsakerna. Såhär långt kan såsen förberedas - förvara i så fall i kylskåpet. Vid servering - hetta upp såsen och smaksätt med grädde, olika pepparsorter, dijonsenap och söndersmulad dragon. Smaka av med salt.
Låter som en fantastiskt god sås tycker jag! Kanske något man skall spara i sina favoriter här på bloggen! Jag tror att jag gör det faktiskt :)
Åh, jag håller med, den låter värd att sparas OCH värd att provas =) Dessutom är den helt vegetarisk! =D
Sås ÄR verkligen livet, låter verkligen som en sån där "sitta och sleva i sig med sked-sås"! :D
Jag älskar sås! Att mosa potatis med sås var det bästa jag visste när jag var liten. :)
Jag tillhör dem som inte älskar sås faktiskt. Men jag övar på att lära mig gilla. Och peppar älskar jag, speciellt svart.
mika: do it! den är verkligen god.
alexandra: precis! helveg it is. och supergod!
malin: haha, det är sant! sås är livet. basta!
hanna: åh, visst är det ljuvligt?
cecilia: va? inte älska sås? hur är det möjligt?! :=)
Låter som en himla god sås, sås är himla gott, fast jag har en konstig sambo som inte gillar sås :-) själv tycker jag det verkar himla torrt och tråkigt att äta tex söndagsstek utan sås
Ja, det låter onekligen smarrigt.
Det är det bästa betyget en sås kan få hemma hos oss. Det är endast några få såser som kvalat in i den kategorin. Bokmärker receptet direkt. Fram med skedarna syster!
Sås är ett måste. Allt ska bada i sås! Måste ha mycket sås att "asa pärorna i". Klart man kan ha en paradsås. Måste jag skaffa mig en!!
Tack för att du utökade min hög med recept som ska lagas! Den där såsen är jag verkligen nyfiken på!
Kram hörrö! :D
linda: men precis, visst låter det torrt utan sås?!
erika: tack!
emmy: hurra! fram med skedarna :=)
sofie: jag ser fram emot receptet på din paradsås! kanske något för sju hos oss-kvällen? :=)
lena: bra! den helt enkelt måste provas. kram hörrödudu på dig med :=)
men satan vad smarrigt! jag gjorde egen pepparsås för första gången förra veckan, det var en mycket enklare version men riktigt god ändå. nästa gång testar jag det här receptet :D
I såshögen är den!
frida: do it!
mårtenssons: bra! :=)
Jag är också en riktig såsmänniska! Vad är mat utan sås?!