Filodegspaj med spenat och feta
Vädret i Göteborg har blivit alldeles underbart! Igår var det premiär för öl på uteservering och idag har jag spenderat dagen i Slottsskogen tillsammans med tvillingarna. Behöver jag säga att jag älskar våren?
Hur som helst - i lördags bjöd jag min kompis på middag, och jag gjorde något jag har längtat efter länge: filodegspaj. Brukar ni använda filodeg? Jag kan inte påstå att jag är någon frekvent användare, men efter den här pajen blir det ändring på den saken.
Filodegspaj med spenat och feta
4 portioner
500 g filodeg
50 g smör (+ 50 g olivolja)
500 g fryst bladspenat (förvälld)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost
50 g parmesan
3 ägg
0,5 dl mjölk
salt & nymald peppar
Sätt ugnen på 180 grader. Tina spenaten och hacka den grovt. Hacka löken och vitlöken och fräs i en stekpanna. Tillsätt spenaten och låt det mesta av vätskan koka bort. Häll över spenatblandningen i en bunke och blanda med smulad fetaost, riven parmesan och salt och nymald svartpeppar. Tillsätt sedan äggen och blanda ordentligt. Smält smöret och blanda med olivolja. Pensla en ugnsfast form (med lite högre kanter) med det smälta smöret och lägg i två lager filodeg. Lägg arken omlott så att det täcker bottnen ordentligt. Låt filodegen gå upp på kanterna. Pensla arken med smöret och lägg på ännu ett lager. fortsätt tills du lagt på hälften av arken. Häll ner spenatblandningen i formen och lägg över resten av filodegen (pensla med smör mellan varje lager). Skär pajen i lagom stora bitar, ända ner till botten av formen och pensla sedan det översta lagret med mjölk. Grädda i ca 40 minuter.
det där är ju så vansinnigt gott! Och vädret är fantastiskt, var inne i gbg både lör och söndag och det var helt underbart. Idag har vi haft lite mulet i skärgården men jag hoppas solen kommer tillbaka till påskhelgen!
oj mitt namn försvann visst :)
Vi har också underbart väder, fast lite blåsigt. Men våren är ändå här och det är underbart! Jag har aldrig ätit filodeg, vad jag vet... Vart hittar man det? Finns det på stormarknaderna tros?
sån där bjöd en kompis på när vi hade tapaskväll, det var riktigt gott! jag har ett kanongott recept med filodegsrullar, vegetariskt är det också: http://chibichibimoon.blogg.se/2010/september/sag-mitt-namn.html
sola och bada i piña colada får nog vänta tills vattentempen i poolen överstiger 20 grader åtminstone, och piña coladan kan vi nog skippa helt. du kan få en mojito istället, vad sägs om det? jag tycker vi ska ses och fritera basilika och fylla tomater eller nåt sånt snart!
Alltså det här ser sjukt gott ut. Det är bud på att ragga upp lite vegan-feta bara för att testa.
Låter som en alldeles förträfflig premiär. Här har bara caféernas utemöbler plockats fram än så länge, men det lär väl poppa upp fler under veckan. Men i Budapest så, där har de säkert plockat ut dom:)
Kan inte annat än hålla med,vädret är toppen och Slottskogen är ett fint ställe att promenera i, tänkte åkt dit med barnen , fast jag läste visst att Plikta var stängt för renovering, har ännu inte testat filodeg
Väldigt dålig på att använda filodeg. Men denna måste jag nog testa. Låter ju kanooon!!
Håller med. Våren är underbar!! Lagom varmt. Man blir glad. Dock dåligt med öl på uteservering. Hoppas gigantus uteservering öppnar vid storan igen. Då är det sommar!!
Underbart med första ölen ute. I Kalmar brukar uteserveringarna komma fram sent :-(
Filodeg kan jag inte skryta med att jag använt överhuvudtaget. Det är ju gott så jag vet egentligen inte varför. Detta ser ju hur gott ut som helst!
En liten fråga. Jag funderar på att göra din västerbottencheesecake till påsk. Passar den på ett buffébord?
Tack. Så får det bli då helt enkelt ;-)
Jag har faktiskt aldrig provat mig på att använda filodeg, får nog ge det en chans, för det här ser ut att vara och låter FANTASTISKT!
Jag vet att jag gjorde en filodegspaj för många år sen som jag hittade på vegetariskt.com eller var det nu var. Och den var underbar. Men nu ska jag definitivt testa det här recepetet. Jag tror faktiskt inte att jag använt filodeg sen den gången och det var säkert sex-sju år sedan.
karin: det hoppas jag med! det brukar nästan alltid vara fint vid påsk (förutom ett år när jag kommer ihåg att det snöade, brr.)
frida: jag köpte min på ica focus, en stor ica-butik som specialiserat sig på mat från alla världens hörn. kollade även på willys men de hade inte.
pernilla: tack kära du för receptet! jag klarar mig också utan pina colada - gillar ju liksom inte ens cocos, haha.
cecilia: do it!
mårtenssons: ni får det säkert riktigt varmt och härligt i budapest! där måste ju vara rena rama sommaren nu väl?!
linda: visst är slottsskogen alldeles underbar? perfekt att strosa omkring i!
sofie: ja, deras uteservering förra sommaren var helt bananas! hoppas att det öppnar något precis lika bra där.
emmy: kul att du ska göra cheesecaken! den fungerar alldeles utmärkt på buffébordet tror jag.
alexandra: fantastiskt var precis vad det var!
josefine: do it! och du, den där flygresan till london kommer gå alldeles utmärkt!
ovanstående kommentar är från charlotta som glömde att skriva namn...
Har aldrig testat paj men gjort mycket annat med filodeg, måste göra en sån tror jag. Känns riktigt vårigt!
Tack för receptet igen, glad påsk!
megan: do it!
simon: tack själv, glad påsk!
Är heller ingen flitig användare av filodeg, men det är ju lite dumt, så tacksamt och gott det är! Ska såklart testa pajen. :)