Texas chili
Blev precis påmind från andra sidan Atlanten om att jag har glömt att skriva om vår texas chili som vi lagade någon gång i somras. Illa!
Receptet hittade jag i DN - låt er icke avskräckas av den megalånga ingredienslistan, den ser värre ut än vad den är.
Texas chili från DN
många portioner
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
3 msk olivolja
1 gul lök (finhackad)
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena (+ vatten)
nymald svartpeppar
1,5 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i tärningar (ungefär 3 cm stora). Salta med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen och rör om tills det blir en jämn pasta. Stek baconskivorna i en gryta tills de blir gyllene och knapriga. Ta upp dem ur grytan och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet+matolja. Ta upp köttet och fräs löken i några minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs i några minuter till. häll i chilipastan och fräs i ett par minuter. Lägg ner köttbitarna, burken med krossade tomater, limejuice och vatten. Lägg på lock och låt sjuda på låg värme i ca 3-4 timmar. Tillsätt bacon när några minuter återstår. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin tills den tjocknar en aning. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Ohoj, detta var nåt för oss (och speciellt då Håkan)! Vi har en högrev som ligger i frysen, vilken tur!
Ha ha... Jag trodde det var choklad... Låter ruggigt gott.
Mmmm.....gott!! Måste göra chili "på riktigt" med helt kött någon dag. Som får koka läääänge och tråda sig. Jamie har ett recept i sin Amerikabok som jag tagit inspiration från en gång men måste nog göra som det står en gång. Ser underbart gott ut!!