Texas chili
Blev precis påmind från andra sidan Atlanten om att jag har glömt att skriva om vår texas chili som vi lagade någon gång i somras. Illa!
Receptet hittade jag i DN - låt er icke avskräckas av den megalånga ingredienslistan, den ser värre ut än vad den är.
Texas chili från DN
många portioner
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
3 msk olivolja
1 gul lök (finhackad)
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena (+ vatten)
nymald svartpeppar
1,5 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i tärningar (ungefär 3 cm stora). Salta med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen och rör om tills det blir en jämn pasta. Stek baconskivorna i en gryta tills de blir gyllene och knapriga. Ta upp dem ur grytan och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet+matolja. Ta upp köttet och fräs löken i några minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs i några minuter till. häll i chilipastan och fräs i ett par minuter. Lägg ner köttbitarna, burken med krossade tomater, limejuice och vatten. Lägg på lock och låt sjuda på låg värme i ca 3-4 timmar. Tillsätt bacon när några minuter återstår. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin tills den tjocknar en aning. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Snickerskakor
Om jag får välja en enda kaka att ta med mig till en öde ö skulle det bli en sådanhär. Inte för att jag planerar att åka till en öde ö just nu kanske, men det är bra att vara förberedd om frågan skulle komma.
De innehåller inte en enda nyttig ingrediens och går i den här familjen under öknamnet tusenkalorier-kakorna.
Snickerskakor
1 plåt, ungefär
1 burk ekologiskt jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
10 dl rice crispies
200 g mörk blockchoklad
Blanda jordnötssmöret, sockret, sirapen och vaniljsockret i en kastrull på svag värme (utan att det kokar). Blanda sedan i rice crispies, häll upp på en plåt med bakplåtspapper och platta ut röran till en någorlunda fyrkantiga platta som är ca 1 cm tjock. Smält blockchokladen och häll över kakan och bred ut lite snyggt så att allt är täckt. Låt kakan svalna av lite innan du skär den i bitar. Ställ bitarna i kylen om de inte ska avnjutas direkt (och förvara kakorna i kylen eller i ett kallt skafferi om det råkar bli några över - chansen är i det närmsta obefintlig, kan jag lova).
Emelies vildhallonsaft
Jag och Calle har satt igång en renovering av vårt lilla kök. Vitvaror ska bytas, golvet ska slipas, luckor ska målas och en ny bänkskiva och vask ska komma på plats. Är det tänkt. Vi sitter inne med ett originalkök från 1929 i vår lägenhet, och trots att det bitvis är ganska opraktiskt vill vi behålla så mycket av det gamla köket som det går.
Hur som helst, idag kom det nya kylskåpet, och när jag packade in all mat hittade jag en liten låda med rött innehåll. Jag dog nästan av lycka när jag insåg att det var saften som Emelie gjorde i somras när vi var på landet! Hurra! Jag som trodde jag hade druckit upp allt.
Emelies vildhallonsaft
en stor laddning
2 l hallon
3 l vatten
4 kg strösocker
30 g vinsyra
Koka upp vattnet och häll det varma vattnet över bären. Låt stå i kastrullen i ett dygn och sila sedan av saften. Rör i sockret och vinsyran och tappa upp den koncentrerade saften på flaskor.
Croque Monsieur
I söndags åt vi världens enklaste och godaste snabbmat - croque monsieur. Istället för att ha på gruyère sportade vi en stark, vällagrad grevé som var himmelsk tillsammans med surdegsbrödet och dijonsenapen. Perfekt kvällsmat när man inte är sugen på så mycket.
Jag åt min utan skinka och hade istället på lite extra ost.
Croque Monsieur
2 portioner
4 skivor ljust surdegsbröd
dijonsenap
(4 skivor skinka)
salt & nymald svartpeppar
smör
ost, en smakrik variant
Sätt ugnen på 200 grader. bred smör och dijonsenap på brödskivorna. Lägg på skinka och rikligt med ost och strö över lite salt och nymald svartpeppar. Grädda i några minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun. Ät precis som de är eller servera med en sallad.
Marinerad bresaola
Även om jag inte är någon köttätare av rang måste jag tipsa om den här förrätten som Calle är stormförtjust i. Bresaola är lufttorkat nötkött och i den här varianten marineras det i bland annat olivolja och citronskal och serveras med en getostkräm.
Receptet kommer från Calles mamma Bibbi som ursprungligen hittade det på Tasteline om jag inte minns alldeles fel.
Marinerad bresaola
4 portioner
150 g bresaola
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk basilika
100 g chèvreost
2 msk crème fraiche
Blanda marinaden och häll över bresaolan. Låt det dra ett tag innan servering. Blanda under tiden chèvreosten med crème fraiche (vanlig, inte lätt!) och strö över salt och nymald svartpeppar.
Potatisbullar med panko
När jag lagar potatismos gör jag alltid en megastor sats så att jag kan vara säker på att det räcker till potatisbullar dagen efter. Potatisbullar är den bästa dagen-efter-rätten som finns, speciellt tillsammans med rårörda lingon och ett glas iskall mjölk. När jag gör potatisbullar blandar jag i ett ägg och lite extra muskot i potatismoset och formar till platta bullar.
Innan jag steker dem i rikligt med smör vänder jag bullarna i ströbröd blandat med panko (japanskt megakrispigt ströbröd) - då blir de überkrispiga och alldeles perfekta på ytan!
Baklava
I fredags provade jag på att göra baklava för första gången, och trots att det var pilligt med filodeg hit och sockerlag dit gick det riktigt bra!
Gott blev det dessutom, och som vanligt fick man en sockerchock som heter duga. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm.
Baklava
8 bitar
1 rulle filodeg
2 dl sötmandel
2 dl pekannötter
2 dl osaltade pistagenötter
200 g mandelmassa
150 g smör
1 dl vatten
1 dl råsocker
1 dl honung
Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen (och lägg en fuktig handduk över så att den håller sig mjuk!) och rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt, riv mandelmassan och blanda allt i en stor skål. Smält smöret. använd en ugnsform som är ungefär 20 X 20 cm och skär filodegen i ark som passar i ugnsformen. Smörj formen och lägg sedan i 3 ark filodeg. Pensla varje lager med det smälta smöret (snåla inte!) och häll över hälften av nötblandningen och platta till. Upprepa proceduren med ytterligare ett lager, avsluta med 3 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör. Skär baklavan i 8 bitar och grädde gyllene i ungefär 20 minuter. Koka under tiden upp vatten, råsocker och honung och slå sedan lagen över den färdiggräddade baklavan. Servera baklavan kall med en klick turkisk youghurt.
CBI
När jag går på restaurang, oavsett vart jag befinner mig i världen, beställer jag alltid crème brûlée till efterrätt om det finns på menyn. Jag vet inget som är bättre i efterrätts-väg, och just därför är CBI ett alldeles utmärkt mått att använda sig av för att bedöma restaurangbesöket. Det är ett sorts Big Mac-index, fast med smak. Ungefär.
Jag har som ni märker inte ännu utarbetat själva stommen i CBI men det kommer. jag lovar. Nu vill jag att ni lovar, att nästa gång ni är på restaurang och beställer in en crème brûlée till efterrätt (en som är riktigt bra alltså) - berätta för mig! Jag vill veta, för när jag är pensionär (möjligtvis innan om jag har nog med material) ska jag sammanställa en CBI-bok med tips på vart man hittar världens allra bästa crème brûléer.
Spiddekaga
Jag är nere i Skåne och har idag varit på åttioårskalas för en av familjens vänner. På varje skånskt kalas är det tradition att servera spettekaka, som jag fullkomligen älskar. Skulle jag kunna skulle jag äta det till frukost, lunch och middag men eftersom jag (tyvärr) hade vägt tvåhundra kilo då får jag nöja mig med att äta det vid högtidliga tillfällen.
Calle tycker att spettekaka är sött och tråkigt, men han är ju inte heller från skåne... Har ni provat det någon gång? om inte - sätt dig i bilen, åk mot skåne och sväng in på närmsta spettekakebageri! Här kan du läsa mer om denna skånska specialitet, och här kan du köpa.
NYC-tips
Jag har en hel drös med matrelaterade Brooklyn- & Manhattantips, och för att ni ska slippa läsa om NYC de närmsta två månaderna kommer här ett komprimerat hit-måste-ni-gå-inlägg.
Olive valley är ett hål-i-väggen-hak bredvid The Archive (se längre ner i inlägget) som serverar mat från mellanöstern. Falafeln är ofattbart god, och om du ber om en extra klick hommous blir den beyond himmelsk. 43 bogart st, (718) 894.1800 (tunnelbana, hållplats Morgan av).
Williams Sonoma är den bästa affären för kökstillbehör på denna sidan Atlanten. Fullproppad med allt från Kitchen Aid och Le creuset till roliga amerikanska kokböcker och bakredskap. 110 7th avenue, www.williamssonoma.com (tunnelbana, hållplats 14th st).
Grym lemonad, tråkig personal. istället, perfekt kombination: köp din lemonad här, och gå vidare till...
Affären bredvid - Brooklyn's natural. underbar, liten och välsorterad affär som även har en mini-deli där du kan beställa smörgåsar i alla möjliga varianter. 49 bogart st (hållplats: Morgan av).
Brunch är lika hett i NYC som i Sverige. Vi brunchade på Roberta's, ett vi-odlar-och-producerar-allt-själv-ställe i Brooklyn. Jag åt äggröra med taleggio och surdegsbrod, ofattbart gott! Isteet serverades i små burkar, mycket söt och smart idé som jag ska komma ihåg till nästa sommar. 261 moore st, www.robertaspizza.com (hållplats Morgan Av).
Utanför Roberta's finns det på söndagar ett gäng som säljer egenproducerad frukt och grönsaker som de odlar på ett tak i NYC. Gissa vad jag köpte med mig hem... www.brooklyngrangefarm.com.
Rare view roof top bar. Det finns ingen bar på Manhattan som jag tycker om så mycket som den här, och numera är det en tradition att gå dit (minst) en gång per NYC-besök. De serverar dyra drinkar som är väl värda priset. 303 lexington avenue, www.rarebarandgrill.com (hållplats Grand central station eller 33rd st).
Sista kvällen i NYC åt vi middag med Alex och Adam på Rice som ligger i Downtown Brooklyn, nästan precis vid East river. Välj ris (och de har massor att välja mellan) och välj tillbehör - kul idé! Mysig innergård att sitta på. Jag drack matcha latte (mycket gott!) - någon av er som brukar drickar matcha-te? 81 washington st, www.riceny.com.