Skånsk äppelkaka
I helgen gjorde jag världens godaste skånska äbblekaga. Det är sant! Johan sa att det var en av de godaste han hade smakat, och Calle åt upp allt (och det tillhör inte vanligheterna kan jag lova - han gillar nämligen inte dessert, som han brukar säga).
Det som gör den så skånsk är att man ha kavring i kakan. Ljuvligt gott!
Skånsk äbblekaga
3 mini-pajer
2 äpplen (svenska höstäpplen såklart)
1,5 dl ströbröd
1,5 dl kavring
0,5 dl smör (skirat)
0,5-1 dl brun farin
kanel
Sätt ugnen på 175 grader och smöra formarna. Skiva äpplena i lagom små bitar och fördela i formarna. Dofta över lite kanel. Mixa ströbröd och kavring i en mixer tills det är en jämn massa. Värm en stekpanna, lägg i en stor klick smör och stek brödblandningen. Tillsätt farinsocker och rör runt tills det har blivit knaperstekt. Fördela den stekta brödblandningen i formarna och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med vaniljglass.
Den skånska har jag aldrig ätit. Men ska jag verkligen testa. Lät intressant med kavring. Men något liknande med äppelmos och ströbröd. Typ!! Älskar äppelkaka!! Kan inte förstå hur man INTE gillar dessert....
Jag aldrig ätit skånsk äppelkaka heller. Bara sett det på bild, men inte testat. Vet ju alla hur galna de är i Skåne, men säger du att kakan är god så tror jag dig ;-)
den måste jag testa, sambon gillar verkligen äppelkakor och blir nog himla glad om jag testar att göra denna skånska äppelkaka
Som inflyttad skåning måste jag naturligtvis prova denna.
Snygg blogg!
Spännande! Det receptet spar jag. :-)
Menar du inte äpplekage=)Kage, himmamatch och päror...
emma: hahahahha. helst av allt skulle jag vilja kalla det äbblekaooooooga, men med risk för att folk liksom inte förstår tjusningen med allt för bred skånska så avvaktar jag till nästa år och hoppas att jag är modigare då. :)
Måste testas. Tack!
Vill gärna smaka de!