Peppermint bark

Klockan är snart halv tio på morgonen och jag mumsar på julgodisrester. Inte helt optimalt, men är det måndag och arbete hemifrån som gäller så får man lov att festa till det lite, tänker jag.



Glöggkvällen igår gick alldeles utmärkt och det var lika kul som alltid att träffa vänner som man inte har sett på länge.

Peppermint bark
många bitar...

200 g mörk choklad
200 g vit choklad
1,5 dl krossade polkagrisar

Smält den mörka chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper. Låt det stelna. Smält den vita chokladen och bred ut den på den mörka chokladen. Strö över de krossade polkagrisarna och låt stelna. Bryt i bitar.


Första advent

Glad första advent önskar jag, Calle och Hesten (eller Ulven, som Johan envisas med att kalla honom, hmpf) såklart!



Här förbereds det för fullt - Calle tappar upp glöggen, jag bakar julgodis en masse och Hesten står i fönstret och ser fin ut. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin första advents-kväll!


Julkrubban

Jag vet att det inte är första advent ännu, men jag har tjyvstartat med pytte-pyttelite julpynt ändå. Jag var nämligen nyss nere på Ica Focus och hämtade julkrubban från Alessi som jag beställde för några dagar sedan.



Visst är den cool? Åh, vad jag tycker om den! Trevlig helg!


Kavorkas korv 2010: saltsicchan

Nä, det är inte jag som har döpt korven. Så pass mycket göteborgare är jag inte ännu... Team Kavorka har stånkat korv hela kvällen, och jag har tittat in i köket då och då för att kolla läget.






Eftersom jag varken äter eller tillverkar korv själv får Calle, ena halvan av Team Kavorka, rapportera: det gick jättebra med korven, den blev god och saftig. och smakrik. den blev kanske något för salt (därav namnet, min anm.) och vi skulle kanske haft i mer fänkål. Nästa gång så ska vi nog prova på en "örtigare" korv med typ oregano och basilika i. Och vi ska även ha i rödvin istället för  julöl som vi körde på denna gången. Kavorka-betyg: 4,5 kavorkor av 5 möjliga.


Maränger

På söndag är det första advent, och hos oss innebär det traditionsenlig glöggpremiär och öppet hus för våra vänner. Veckan innan första advent är det således julbak en masse som gäller i det här hemmet.



Planen är att bjuda på allt från peppermint bark till espressokola, men än så länge har jag bara lyckats göra några maränger. It's a start.

Maränger
12 stora

6 äggvitor
3 dl strösocker
en gnutta ättika
några droppar röd karamellfärg

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna tills de bildat ett lagom fast skum. Tillsätt sockret lite i taget, och sedan ättikan. Vispa några minuter (5-6) på hög hastighet tills smeten är blank. Vänd försiktigt ner några droppar röd karamellfärg. Klicka ut på plåt med hjälp av två skedar. Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter tills de har fått fin färg.


Caprese

Frekventa läsare av den här bloggen vet nog vid det här laget att caprese är något av en favoriträtt hos mig. För några veckor sedan gjorde grannarna caprese som tilltugg istället för förrätt, vilken grym idé! 



Det finns små mozzarellabollar (tror det kallas coctailmozzarella) som passar alldeles utmärkt för tilfället - finns i en kyldisk nära dig.


Pasta med trattkantareller och apelsin

Först av allt - tack för alla tips och råd gällande golvet. Igår kväll lutade vi golvet och nu, as we speak, står Calle i köket och lägger på det sista lagret med såpa. Hurra! Nu är det åter 24 timmar av icke-beträda-köksgolvet, vilket innebär noll matlagning för vår del.



Tur då att vi lagade den här pastan förra veckan, så att jag har något att skriva om. Svamp och vitvin är ju som bekant en alldeles fantastisk kombination, och med lite apelsin i så blir det ännu bättre.

Pasta med svamp & apelsin
4 portioner

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl juice + zest från apelsin
200 g trattkantareller (om man har färska - vi använde istället ungefär 2 nävar torkad svamp)
1 dl riven parmesanost
salt & nymald svartpeppar
färsk timjan
4 portioner spaghetti

Lägg trattkantarellerna i blöt 20 minuter innan du sätter igång med matlagningen. Hacka lök och vitlök och stek i en skvätt olivolja. Häll i vitt vin och låt koka upp. Tillsätt sedan grädde, trattkantareller (krama ur dem lite innan du lägger i dem) och juice och skal från apelsin eller clementin. Jag brukar även tillsätta lite av vattnet som trattkantarellerna har legat i - det smakar ljuvligt. Låt koka i några minuter. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och tillsätt sist parmesan. Blanda med nykokt spaghetti och strö över färsk timjan precis innan servering.


Golvslipning

Vårt golv är slipat. Hurra! Av alla saker som har renoverats i det här köket är golvslipningen det jag mest av allt har sett fram emot. Innan det slipades var vi bombsäkra på att vi skulle vaxa det i en nyans som heter antik ek, men när jag kom hem igår och såg den fantastiskta färgen på vårt nyslipade golv drabbades jag av akut ångest.




Just nu har vi alltså ingen aning alls om vad vi ska göra, så jag skulle behöva lite råd. Är det någon som har erfarenhet av såpat golv? Hur jobbigt är det att underhålla? Vi har även funderingar på att olja golvet, några tankar där? Alla åsikter tages tacksamt emot!


Skånsk äppelkaka

I helgen gjorde jag världens godaste skånska äbblekaga. Det är sant! Johan sa att det var en av de godaste han hade smakat, och Calle åt upp allt (och det tillhör inte vanligheterna kan jag lova - han gillar nämligen inte dessert, som han brukar säga).



Det som gör den så skånsk är att man ha kavring i kakan. Ljuvligt gott!

Skånsk äbblekaga
3 mini-pajer

2 äpplen (svenska höstäpplen såklart)
1,5 dl ströbröd
1,5 dl kavring 
0,5 dl smör (skirat)
0,5-1 dl brun farin
kanel

Sätt ugnen på 175 grader och smöra formarna. Skiva äpplena i lagom små bitar och fördela i formarna. Dofta över lite kanel. Mixa ströbröd och kavring i en mixer tills det är en jämn massa. Värm en stekpanna, lägg i en stor klick smör och stek brödblandningen. Tillsätt farinsocker och rör runt tills det har blivit knaperstekt. Fördela den stekta brödblandningen i formarna och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med vaniljglass.


Göteborgstips - Heaven 23

I somras var jag och Calle och på Heaven 23, restaurangen som ligger längst upp i Gothia Towers vid Korsvägen här i Göteborg. Våra hoods med andra ord, men trots att den ligger så nära har vi helt missat att gå dit. Oj, vilken miss. Restaurangen är mest känd för att de serverar en killer-räkmacka (modell enorm) vilket är synd tycker jag, för vi åt så otroligt god mat där! Och vi sneglade inte ens på räkmackan. De hade ett vegetariskt alternativ (tummen upp för det för övrigt, för det är inte ofta restauranger i denna klass har det) som var helt galet gott, och efterrätten - well, den var så god att jag glömde ta bild på den. 





Ikväll ska vi dit igen och fira söndag och det faktum att jag och Calle har varit tillsammans fyra år imorgon. Hurra, hurra, hurra för det! På självaste dagen d firar vi genom att slipa, luta och vaxa vårt slitna gamla köksgolv, och det är ju inte så dumt det heller. Trevlig söndag!


Pariservåfflor

Calles mormor är en riktig hejare på att baka, och de här kakorna - well, de är helt bananas. Galet goda. Überguten. Très bien - ni fattar. kakor med smörkräm i mitten, det kan liksom inte gå fel. Igår provade jag på att baka dem alldeles själv, och det gick utmärkt. 



Nästa gång ska jag prova att smaksätta smörkrämen med lite choklad, det kan nog bli riktigt gott det med!

Pariservåfflor
ca 10 st

2,5 dl mjöl
100 g smör
2 msk vatten

100 g smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl och smör. tillsätt vatten och knåda ihop till en deg och lägg i kylen i någon timme. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader) och kavla ut degen till ungefär en halv centimeters tjocklek. Använd en rund kakform (jag använde en helt vanlig pepparkaksform) och ta ut kakor (ca 6 cm i diameter). Lägg de runda kakorna på ett sockrat smörgåspapper och kavla med kruskavel så att de blir ovala, långsmala kakor. Lägg dem sedan på en smörad/bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, eller tills de fått fin färg och ser spröda ut. Rör ihop smör, florsocker, äggula och vaniljsocker till en jämn och smidig kräm. Lägg ihop kakorna två och två med (massor med) smörkräm i mitten och låt de stå kallt tills de ska serveras.


Getostcrostinis

De här små underverken gjorde Calles mamma en gång för längesedan när vi var där på middag. Jag har drömt om dem allt sedan dess och i lördags var det ett plötsligt-händer-det-moment hemma hos oss.



Av en händelse hade vi crostinis, getost, rosmarin och pinjenötter hemma på en och samma gång, och då var det ju liksom självskrivet vad vi skulle bjuda på till bubblet. Det är knappast komplicerat att göra de små godbitarna - bred lite getost av färskostvariant på en crostini och toppa med rostade pinjenötter och ett rosmarinblad.


RSS 2.0