Knäckebröd med kummin
Idag skulle jag (utan inbördes ordning) 1. träna 2. dammsuga 3. läsa klart min lånade bok om Jean Bernadotte. Istället har jag 1. tittat på Beverly Hills 2. inte dammsugat och 3. bakat knäckebröd, för andra gången i mitt liv. Första gången jag skulle göra det blev inte bra alls och sedan dess har jag varit mkt nöjd med Leksands brungräddade variant, men idag fick jag ett ryck, och bra blev det!
Knepet är att kavla tunt, tunt och att avsluta med kruskavel!
Knäckebröd med kummin
många...
25 g jäst (färsk)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 tsk kummin (hel, stöt i mortel)
Rör ut jästen i vattnet, blanda alla övriga ingredienser. Knåda några minuter och tillsätt extra mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa övertäckt med handduk i en timme. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut tunna kakor. använd extra mjöl så att inte degen fastnar på underlaget! Dra ett extra tag med en kruskavel så knäckebröden får fint mönster. Grädda kakorna 12-15 minuter, vänd knäckebröden efter halva tiden. Observera att gräddningstiden varierar från ugn till ugn (jag har en TVU* och då stämmer icke gräddningstiderna med min ugn). Låt svalna på galler.
* Totalt Värdelös Ugn
Ja, det blir inte alltid som man tänkt sig! Skulle ut o springa ikväll men inte speciellt sugen i detta skitvädret. Blir en kväll i soffan istället!
Knäckebröd låter sjukt ambitiöst tycker jag. Väger mer än väl upp för utebliven träning och dammsugning! Själv har jag kokat ännu en sats chokladkola. Tänker att behovet snart måste vara fyllt...
Sådana här fina knäckebröd vill jag också göra!
Jättefin bild med massor av harmoni :)
Helt underbart! Gött, gött och göttigare :) Du är så duktig :)
Impad. du gör egna knäckebröd. Jätteimpad. Väldigt fina bilder också, bravo!
Otroligt att det tog mig nästan ett år, men nu är det testat! Här är beviset: http://veg.gy/9LBz5
Jättegott blev det.
Nu har jag äntligen testat receptet: http://bit.ly/NGpCLX Gick riktigt bra, gott blev det i alla fall, tack för recept.
Och tack för gott skratt ang ugnsdiagnosen. :)