Chokladbiscotti
Förra veckan hade vi onsdagsmiddag och till dessert blev det en espresso med chokladbiscotti som jag bakat tidigare på dagen.
Välj en riktigt mörk choklad, gärna med havssalt i. Mmm.
Chokladbiscotti
många...
100 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, finhacka chokladen och rör ner. Tryck ut till två längder på en plåt med bakplåtspapper och grädda längderna i 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt i lagom stora skorp-bitar (ungefär 2 cm). ställ in plåten i ugnen igen och grädda i 10 minuter till. Stäng till sist av ugnen och låt plåten stå kvar tills skorporna är genomtorra.
Rabarbermuffins
Igår stod jag helt plötsligt med massor av rabarber hemma - tack grannar och svägerska för det. Vilken lycka!
Efter middagen och innan Jaws slängde jag och Calle ihop några rabarbermuffins som blev übergoda - syrliga och muffins-söta på samma gång. Perfekt kombination!
Rabarbermuffins
12 stycken
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 dl rabarber (delad i mindre bitar)
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör, häll i mjölk och blanda det med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, och salt och vänd ner det i smeten. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till hälften. Lägg i rabarberbitar och toppa med smet. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter.
Basilikamarinerad mozarella
Vi äter nästan alltid mozzarella på enklast möjliga sätt med tomat, olivolja och basilika men ibland kan det vara kul att variera sig.
Ni som läser Elle mat & vin känner säkert igen receptet från senaste numret (trots att jag har modifierat det lite). Vi provade några av recepten när vi hade onsdagsmiddag och det här blev riktigt gott!
Basilikamarinerad mozarella
4 bufféportioner
1 paket mozarella
6 coctailtomater
0,5 kruka basilika
1 kvist rosmarin
1 röd chilifrukt
några gröna oliver
1 dl olivolja
havssalt & nymald svartpeppar
Skär tomaterna i små skivor, blanda med basilika, rosmarin och chili i en skål. Häll över oliver, mozarella (delad i mindre bitar) och häll över olivolja. Strö över havssalt och nymald svartpeppar. Blanda så att allt blir täckt av olivolja och låt det stå i minst en timme (gärna svalt).
Lördagsbröd
Det är dags för ett bröd. Ett gott bröd, dessutom, som passar alldeles utmärkt till typ soppa. eller sallad. Lördagsbröd kallar jag det, av någon anledning, trots att det på Icas hemsida går under namnet brytbröd. Nåväl, lördagsbröd låter mycket trevligare, inte sant?
Vi åt brödet till en grön ärtsoppa. Väldigt gott!
Lördagsbröd
1 rund form
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
0,5 dl olivolja
2 dl riven parmesanost
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl
Lös upp jäst i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, olja, riven parmesanost och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg i några minuter. Täck degen med bakduk och låt jäsa 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma till runda bullar och lägg i en smord form med löstagbar kant. Sätt ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter och låt till sist brödet svalna av på galler.
Fromage blanc
Vissa recept ligger så långt ner i min dettamåstejagprova-lista att jag helt glömmer bort att laga dem. Det här är ett sådant. Bläddrade i en Leila Lindholm-kokbok för några år sedan och tyckte att fromage blanc lät som en bra efterrätt. Lite yoghurt, lite grädde, lite honung - inte så tungt, och enkelt. Precis vad det är. Och gott, såklart.
Minska på honungen om du vill ha en lite mer syrlig fromage blanc!
Fromage Blanc
4 portioner
6 dl youghurt (turkisk)
2 dl vispgrädde
4 msk florsocker
1 dl mandelspån
8 msk flytande honung
Vispa grädden tills den är fluffig och blanda med florsocker och yoghurt. Rosta mandeln i en torr stekpanna och fördela honungen i botten på fyra glas. Fyll på med moussen. toppa med mandel och servera direkt.
Knäckebröd med kummin
Idag skulle jag (utan inbördes ordning) 1. träna 2. dammsuga 3. läsa klart min lånade bok om Jean Bernadotte. Istället har jag 1. tittat på Beverly Hills 2. inte dammsugat och 3. bakat knäckebröd, för andra gången i mitt liv. Första gången jag skulle göra det blev inte bra alls och sedan dess har jag varit mkt nöjd med Leksands brungräddade variant, men idag fick jag ett ryck, och bra blev det!
Knepet är att kavla tunt, tunt och att avsluta med kruskavel!
Knäckebröd med kummin
många...
25 g jäst (färsk)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 tsk kummin (hel, stöt i mortel)
Rör ut jästen i vattnet, blanda alla övriga ingredienser. Knåda några minuter och tillsätt extra mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa övertäckt med handduk i en timme. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut tunna kakor. använd extra mjöl så att inte degen fastnar på underlaget! Dra ett extra tag med en kruskavel så knäckebröden får fint mönster. Grädda kakorna 12-15 minuter, vänd knäckebröden efter halva tiden. Observera att gräddningstiden varierar från ugn till ugn (jag har en TVU* och då stämmer icke gräddningstiderna med min ugn). Låt svalna på galler.
* Totalt Värdelös Ugn
Kanelkakor
Idag när min vän Annika kom över blev det enkla och snabba kanelkakor efter ett recept av Leila Lindholm. Perfekt, om man som jag är överförtjust i allt som innehåller kanel.
Perfekt att göra dubbel sats av och ha på lut i skafferiet!
Kanelkakor
ca 25 st
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl florsocker
150 g kallt smör
0,5 msk kallt vatten
2 msk stösocker
1 tsk malen kanel
ägg till pensling
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och blanda med mjölblandningen. Häll i vattnet och blanda till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ett tag i kylen (Leila rekommenderar en timme minst, jag har inte tid med sådant och lät min stackars deg vila i endast 30 minuter). Sätt ugnen på 175 grader, blanda socker och kanel. Rulla degen till små bollar och platta ut till små kakor på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över kanelsockret. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.
Bröd med tomat & basilika
Till lunch äter jag gärna sallad och ett gott bröd, gärna nybakat såklart, så här om dagen bakade jag det här enkla brödet med tomat & basilika efter ett recept jag hittade i Allt om Mat.
Jag hade en vällagrad prästost i brödet, nästa gång ska jag prova med parmesan eller cheddar.
Bröd med tomat & basilika
3 baguetter
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
13-14 dl vetemjöl
2 dl lagrad ost
1,5 dl soltorkade tomater (strimlade)
1 kruka basilika (hackad)
Smula jästen och lägg den i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt, olja och nästan allt mjöl. Knåda degen i några minuter och låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Tag upp degen på ett mjölat bakbord, kavla den till en rektangel och fördela ost, soltorkade tomater och basilika över ytan. Skär degen i tre delar från långsida till kortsida, rulla varje del från kortsidan till en rulle och låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bröden med kallt vatten och grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Låt svalna på galler.
Rucola, bresaola och fikon
Eftersom jag och Callen var på brunch med våra grannar innan idag (mer om det senare) blev det sallad till middag. Alldeles perfekt, eftersom vi efter brunchen och innan middagen var en sväng på Lejonet & Björnen och åt glass tills vi var alldeles fyrkantiga.
Salladen åt vi med en enkel foccacia som jag bakade tidigare idag.
Rucola, bresaola & fikon
2 portioner
1 paket rucolasallad
några skivor serranoskinka/bresaola (eller båda)
1 paket mozarella
några soltorkade tomater
2 fikon
balsamicokräm
salt & nymald svartpeppar
några salviablad
Arrangera salladen lite sådär snyggt på ett fat. Tärna mozarella, skär fikonen i klyftor, skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och lägg allt på salladsbädden. Lägg på skinkan/bresaolan (eller ingen...), strö över salt och peppar och ringla över balsamicokräm.
Mangosemifreddo
Den här lilla klumpen med semifreddo är ett under av smak. Calles mamma lagade nämligen mangosemifreddo igår, efter ett recept av Leila Lindholm, och jag tog om tre och en halv gång. Otroligt gott!
Mangopuré hittar du på barnmatshyllan. True story!
Mangosemifreddo
8 portioner
4 st ägg
1 dl strösocker
2 dl mangopuré
lime (skalet)
2 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt (10%)
Börja med att separera äggulorna från vitorna. Vispa gulorna med hälften av strösockret, det ska bli vitt och poröst. Rör ner mangopuré och limeskal i äggulorna. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med yoghurt och vänd sedan ner detta i mangosmeten. Vispa äggvitorna med resterande strösocker till ett hårt vitt skum och vänd ner skummet i mangosmeten. Häll glassmeten i en form (portionsformar eller någon form av ugnsform), frys i 3-4 timmar så att den är halvfryst vid servering.
Chèvregratinerad sparris
Vi är och hälsar på Calles föräldrar på landet och har redan hunnit med att äta hur god mat som helst - idag åt vi till exempel chèvregratinerad sparris till lunch efter ett recept som Calles mamma hittat i buffé och oj, vad gott det var. Nu väntar renovering av ett gäng grythyttanstolar innan vi firar lördagkväll. Hoppas ni har en fin helg!
Vi åt den alltså till lunch men den passar även fint som förrätt.
Sparris med chèvre
4 portioner
500 g grön sparris
1 dl vispgrädde
1 dl torrt vin
0,5 grönsaksbuljongtärning
200 g chèvre
1 dl pinjenötter
Sätt ugnen på 250 grader. Skär av den nedersta delen på sparrisen. Lägg sparrisen i en stor, ugnssäker form och blanda grädde, vin och en smulad buljongtärning och häll det över sparrisen. Skär osten i skivor och lägg dem på sparrisen. Strö över pinjenötterna, gratinera i övre delen av ugnen i 6-8 minuter och servera direkt med en bit bröd till.
Dijonnäs
Vi köper aldrig majonnäs längre. Det är enkelt att göra själv, den innehåller inte en massa läskiga E-ämnen och det blir så mycket godare!
Den här dijonnäsvarianten har lite mer untz än en vanlig majonnäs och är ett grymt tillbehör till hamburgare!
Dijonnäs
räcker till två personer
1 äggula
2 dl matolja
0,5 msk dijonsenap (mer eller mindre, beroende på vad du tycker om)
en skvätt vitvinsvinäger
salt & nymald svartpeppar
Det bästa är om alla ingredienser har samma temperatur (för att undvika att det skär sig). Blanda äggula, salt, peppar, vinäger och senap i en liten skål. Tillsätt olja försiktigt och vispa hela tiden tills majonnäsen är slät och smaka slutligen av med salt och peppar.
Renée Voltaires sesam- och basilikabiffar
När vi kom ner till Magnus och Therese i fredags hade de köpt en ny kokbok - Renée Voltaires Peace, Love and Food. Kul tycker jag, eftersom jag inte känner till Renée Voltaire eller hennes sortiment mer än att jag då och då stannar till vid hyllan på Ica Focus och fingrar lite innan jag går vidare och tänker att "nästa gång ska jag köpa något" (det har fortfarande inte hänt, tyvärr).
Nåväl, våra granns hade lagat sesam- och basilikabiffar från hennes kokbok, och jag måste säga att det var riktigt gott, fräscht och kul! Magnus och Therese har varit så snälla och lånat ut kokboken till mig så jag kan vidarebefordra receptet här. Tack!
Sesam- och basilikabiffar
4 portioner
4 dl kokt, kallt bovete
5 soltorkade tomater
1 knivsudd samal oelek
0,5 färsk lök
1,5 dl riven parmesanost
1 kruka basilika
1 tsk lantbuljong
1 nypa havssalt
vita sesamfrön till panering
Mixa bovetet tillsammans med de soltorkade tomaterna och sambal till en grov smet. Skala och dela löken i mindre bitar. Mixa ner löken tillsammans med parmesanost och basilika. Lägg i lantbuljongen och salta. Mixa. Forma biffar av smeten och panera dem med sesamfrön. Stek biffarna gyllebruna i en stekpanna, sakta på låg värme (eller kör dem i ugn på 170 grader i ca 30 minuter). När de är fasta är de klara.
Marängtårta med lemon curd
Jag är inte så mycket för tårta i allmänhet, men fyller man år och har kalas är det såklart ett måste. I år blev det en übersnabb marängtårta med grädde, lemoncurd och jordgubbar.
Färdiga marängbottnar är ju för övrigt genialiskt, men kolla noga i affären så att de är hela!
Snabba marängtårtan med lemoncurd
lagom till typ 8-10 personer
1 färdig marängbotten
3 dl vispgrädde
3 msk lemon curd
jordgubbar
Vispa grädden, blanda hälften med lemon curd och bred på marängbottnen. Lägg på översta delen av marängbottnen och bred på grädde. Garnera med färska jordgubbar.
Flyttbröd
Idag är det lördag och vi är i Skåne för att fira min födelsedag. Traditionsenligt ska det serveras italiensk buffé, och till det måste man såklart ha det här brödet som min syster slängde ihop för en liten stund sedan. Här doftar alldeles ljuvligt!
Receptet kommer från hennes kompis Susanne och är en variant av en helt vanlig foccacia. Väldigt saftigt och gott, och helt klart godast nybakat! Inget man sparar till dagen efter, med andra ord.
Susannes flyttbröd
1 långpanna
50 g jäst
1 l ljummet vatten
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl (gärna special)
0,5 dl olivolja
2 msk torkad rosmarin
svarta oliver
soltormade tomater (strimlade)
olivolja & havssalt
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda jästen med lite av vattnet i en degbunke. Blanda i saltet och mjölet, lite i sänder. Blanda i olivolja och rosmarin, degen skall vara lös och sladdrig. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Tag upp degen och häll ner den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa i 20 minuter. Tryck i oliver och soltorkade tomater, strö över rosmarin och salt och ringla över olivolja. Grädda i ca 45 min.