Vichysoisse
Det här är en riktigt klassisk fransk soppa som passar alldeles utmärkt både som förrätt och varmrätt. Vi åt den till förrätt hemma hos våra grannar för några veckor sedan - otroligt gott!
Det är en ganska mäktig soppa så det behövs inte så stora portioner om den ska serveras som förrätt.
Vichysoisse
4 portioner
1 purjolök
4 potatisar
1 gul lök
2 msk smör att steka i
1 l grönsaksbuljong
1-2 dl vispgrädde
salt & nymald svartpeppar
gräslök
Ansa och skölj purjolök och skär i tunna skivor. Skala potatis och lök och skiva. Fräs allt i smör i en kastrull utan att det får färg. Häll på buljong och låt koka under lock på svag värme tills potatisen faller i sönder. Mixa soppan tills den får en slät konsistens. Värm soppan igen och tillsätt lite ovispad grädde. Vispa resten av grädden och lägg i en klick i varje tallrik precis innan servering. Strö slutligen över finhackad gräslök.
GOTT! Jag brukar även ha i persilja, det är också riktigt, riktigt gott.
A-C
GOTT!
KRAM!
Mjäh vad gôtt!
Mmmmmmmmmmm. Gott!
A-C: persilja i låter inte alls dumt!