Ediths citroncheesecake
När man firar midsommar med Calles familj är det tradition att dansa runt midsommarstången hos grannarna. Efter väl genomförd dans är det tårtbuffé och kaffe och man äter tills man är alldeles fyrkantig av alla kakor. I år var det jag som stod för vårt bidrag, och efter noga övervägande blev det till slut Ediths citroncheesecake som jag fick smaka på en gång för längesedan.
Min vän, tillika klasskamrat och partner in crime under exjobbstiden, är helt fantastiskt duktig på att baka och den här kakan är himmelsk, kan jag lova! Enligt originalreceptet ska det vara pepparkakor i bottnen men jag tyckte det var lite juligt och bytte ut dem mot digestivekex istället.
Ediths citroncheesecake
många bitar
12 digestivekex
75 g smör
2 st 200 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 citron (rivet skal och saft)
2,5 dl florsocker
5 gelatinblad
0,5 dl vatten
1 dl pressad citronsaft
1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg
2 gelatinblad
2 passionsfrukter
Mixa digestivekex och smör och lägg i en (smord) form med löstagbar botten. Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme (jag ställde min över natten, fungerade alldeles utmärkt)! När det är dags för citrongelén - blötlägg de två gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten, tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronskalet, citronsaften, några droppar av den gula karamellfärgen och passionsfruktskärnorna. Häll den solgula blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.
Sån fin kaka du gjort! Jag tycker om citronsmak i cheesecake det fräschar upp det gräddiga. Får försöka mig på att göra en sån fin topping nästa gång.
Linnet jag hade på midsommar kommer från Indiska. Brukar inte handla så mycket kläder där, mest annat, men de har fina sommarkläder tycker jag.
Låter verkligen himelskt gott! Sitter och blir sugen här på jobbet. Nog dags att slita fram frukostsmörgåsen. Med ost. Inte alls lika smaskigt! Tårtbuffé låter som himmelriket!!!:)
Ser och låter riktigt fräscht och mumsigt!
Gud vad fin den var! Cheesecake är en av mina få kak-favoriter, och den där låter svingo' :)
Ååååh så gott! Detta kommer definitivt testas i sommar!
Och missa inte månadens tredje tävling som har startat nu!
Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake
Godaste i hela tårtbuffén! Puss
Hm, jag tror bestämt att jag ätit något liknande originalet med pepparkakor och passionsfrukt. Gott låter det hursomhelst.
SV: Tack! Jo tack, vi hade en finfin midsommar och det ser jag att ni oxå hade.
Men denna kakan ser ju inte helt fel ut den heller... Glassmaskinen köpte vi efter många långa funderingar och vi ångrar oss inte en sekund, så enkelt och snabbt att fixa till glass. Att det sen inte är en massa konstiga tillsatser i hemgjord glass är ju en bonus!
Den är hur god som helst! :-) Varsågod Charles, P.I.C. Puss o kram
Det här receptet sparar jag. Det ser riktigt fräscht och gott ut. Jag älskar cheesecake.
Tror du att det skulle funkar att bara låta botten stå i kylskåpet och bli stel? Så gjorde jag nämligen med en annan (hallon)cheesecake/pannacotta tårta.
- Ami