Ediths citroncheesecake

När man firar midsommar med Calles familj är det tradition att dansa runt midsommarstången hos grannarna. Efter väl genomförd dans är det tårtbuffé och kaffe och man äter tills man är alldeles fyrkantig av alla kakor. I år var det jag som stod för vårt bidrag, och efter noga övervägande blev det till slut Ediths citroncheesecake som jag fick smaka på en gång för längesedan.



Min vän, tillika klasskamrat och partner in crime under exjobbstiden, är helt fantastiskt duktig på att baka och den här kakan är himmelsk, kan jag lova! Enligt originalreceptet ska det vara pepparkakor i bottnen men jag tyckte det var lite juligt och bytte ut dem mot digestivekex istället.

Ediths citroncheesecake
många bitar

12 digestivekex
75 g smör
2 st 200 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 citron (rivet skal och saft)
2,5 dl florsocker
5 gelatinblad
0,5 dl vatten

1 dl pressad citronsaft
1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg
2 gelatinblad
2 passionsfrukter

Mixa digestivekex och smör och lägg i en (smord) form med löstagbar botten. Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme (jag ställde min över natten, fungerade alldeles utmärkt)! När det är dags för citrongelén - blötlägg de två gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten, tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronskalet, citronsaften, några droppar av den gula karamellfärgen och passionsfruktskärnorna. Häll den solgula blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.


Matvete, spenat och kronärtskocka

Jag har fått dille på matvete. Hur gott är inte det? För några dagar sedan lagade jag den här perfekt-att-äta-efter-en-lång-dag-på-jobbet-rätten, och det blev ju himla bra, om jag får säga det själv.



När man steker färsk spenat blir det väldigt, väldigt kompakt och litet så få inte för dig att snåla i på det och ta en påse istället för två.

Matvete, spenat och kronärtskocka
2 portioner (+ matlåda)

4 portioner matvete (enligt anvisning på paketet)
2 paket färsk spenat
1 klyfta vitlök
1 burk kronärtskockshjärtan
1 citron (skal och lite saft)
salt & nymald svartpeppar
olivolja
smör

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Fräs under tiden spenaten i olivoljan. Hacka vitlöken, dela kronärtskockshjärtan i klyftor och blanda med spenaten. Strö över citronskalet och lite citronsaft, strö över salt och nymald svartpeppar. Blanda matvetet och spenatblandningen och fräs precis innan servering i lite smör.


Sparris med grapefruktsås

Det här lagade Calles mamma till oss på mors dag förra året, och när vi var på landet för någon månad sedan återupptäckte vi receptet. Passar väldigt bra som både förrätt och lunch!



Kombinationen med sparris och den lite beska grapefrkten är magisk.

Sparris med grapefruktsås
2 portioner

1 knippa grön sparris
1 blodgrapefrukt
2 äggulor
0,5 dl vispgrädde
salt & nymald svartpeppar
persilja

Bryt bort den träiga biten på sparrisen, koka sedan i 10-12 minuter. Tvätta av grapefrukten och riv skalet och pressa ur saften. Blanda med äggulor i en skål som tål vattenbad. Låt såsen sjuda i vattenbadet under vispning tills den tjockar. Vispa till sist grädden och vänd ner i såsen. Häll såsen över sparrisen och strö över salt, nymald svartpeppar och persilja.


Ananassalsa

Idag är det solsken ute (helt ofattbart med tanke på hur dåligt väder det har varit de senaste dagarna) och så fort det är solsken börjar det klart rycka i min grill-nerv. Kanske borde leta upp den där bärbara grillen som jag har tjatat om ett tag nu...



Nåväl - den här goda ananassalsan bjöd våra vänner i Malmö på när vi var där för några veckor sedan. Passar perfekt till grillat!

Ananassalsa
4 portioner

1 liten ananas (eller 1 burk ananas, ca 500 g)
4 salladslökar
1 röd chilifrukt
1 msk olja
1 msk vinäger
1 msk råsocker
0,5 tsk salt
1-2 msk ingefära

Skala och halvera en liten ananas. Skär fruktköttet i små tärningar. Skölj och finstrimla salladslöken och skölj, kärna ur och finstrimla chilin. Blanda olja, vinäger, råsocker och salt i en skål och rör tills sockret och saltet har löst upp sig. Tillsätt ananas, lök och chili och smaka av med ingefära. Ställ kallt i ungefär en timme tills det är dags för servering.


Strangolapreti, spenatdumplings

Av någon anledning tycker jag alltid att jag måste belöna mig med något på söndagar, och idag blev det god mat (som det nästan alltid blir, när jag tänker efter...) - jag och Calle har alltså lagat strangolapreti, italienska spenatdumplings som vi åt med tomatsås.





Receptet kommer från Calles syster - tack för det säger vi!

Strangolapreti
4-6 portioner

250 g vitt bröd (gärna någon dag gammalt)
1,5 dl mjölk
500 g fryst spenat
vatten + salt
2 ägg
4-5 msk vetemjöl (ta mer om det behövs)
salt & nymald svartpeppar
muskotnöt
smör
några salviablad
riven parmesanost

Skär brödet i små tärningar och häll över mjölken. Blanda väl, täck med en tallrik, ställ på en tyngd och låt dra i minst två timmar. Tina spenaten, pressa ur all väska och hacka den sedan så fint som möjligt. Blanda spenaten med det uppblötta brödet, äggen och mjölet. Smaksätt med salt, svartpeppar och färskriven muskot. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull och provkoka några spenatknyten. Är de inte tillräckligt fasta är det bara att tillsätta mer mjöl, och är de för fasta tillsätter du istället mjölk. Forma sedan resten av smeten till lagom stora knyten med hjälp av två matskedar. Lägg knytena i det kokande vattnet och låt sjuda i fem minuter. Ta upp knytena med hålslev, låt dem rinna av och lägg upp på ett varmt fat. Smält smör i en stekpanna, vänd i salviabladen och blanda i knytena. Strö över parmesanosten och servera sedan spenatknytena med en god tomatsås och lite sallad.


Kall citronsås för varm grillkväll

Jag sa det för några dagar sedan, jag säger det igen - citron + matlagning = sant. Just därför blandade jag ihop en kall citronsås i lördags, perfekt till alla tusentals (minst) grillkvällar vi ska ha i sommar!



Den här gången använde jag tjock-crème fraiche men även tjock-yoghurt är gott som bas! Låt den i så fall rinna av i ett kaffefilter först så blir den ordentligt krämig.

Kall citronsås
nog för 4

1 paket crème fraiche 34%
1 citron (skal och lite saft
1 klyfta vitlök
nymald svartpeppar

Riv citronskalet med zestjärn och blanda med crème fraiche, finhackad vitlök och nymald svartpeppar. Tillsätt citronsaft om du tycker att det behövs. Rör runt och låt stå i kylskåpet tills det är dags för servering.


Bibbis potatissallad

Förra sommaren lagade Calles mamma den här goda potatissalladen som hade nypremiär i lördags tillsammans med limemarinerad grillad sojafilé och citronsås. Hej, hej sommar!



Den är så god, den här salladen! Kombinationen kronärtskocka, blomkål och pesto är minst sagt magisk.

Potatissallad med blomkål och kronärtskocka
4 portioner

16 lagom små nypotatisar
1 blomkålshuvud
1 paket machésallad
1 ask coctailtomater
pesto efter smak och tycke (jag har i nästan en hel burk)
1 burk kronärtskockshjärtan
salt & nymald svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisarna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar och blanda med potatisarna på plåten. Skvätt över olivolja, havssalt och nymald svartpeppar och grilla i ugnen tills potatisarna och blomkålsbitarna är mjuka (ungefär 30-40 minuter). Dela under tiden coctailtomater och kronärtskockor till mindre bitar, Blanda med machésalladen och häll över pesto. Blanda potatisen och blomkålen med resten av blandningen och strö över salt och nymald svartpeppar.


Pasta al limone

Någon har sagt att det enklaste ofta är det bästa. Jag håller med.



Den här rätten är så löjligt enkel att jag önskar att jag hade kommit på hela idén själv. Det har jag inte, för det har någon liten italiensk gumma gjort för flera hundra år sedan, och det påminde Elle mat & vin mig om i det senaste numret. Tack för det.

Pasta al limone
4 portioner

400 g pasta
4 msk olivolja
1 citron (skal och lite saft)
färska örter efter smak & tycke (jag gillar timjan och basilika)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
150 g parmesan (riven)
1 dl vispgrädde
salt & nymald svartpeppar

Lägg alla ingredienser till såsen (föruom örterna) i en stor skål. Koka pastan, låt rinna av och blanda sedan med såsen. Värm lite snabbt. Hacka örterna grovt och strö över. Smaka av med salt och peppar.


Rabarberpaj med grahamssmulor

Igår var min brorsdotter hos mig, och för att fördriva tiden tills Liseberg öppnade (det var många "hur lååång tiiid är det kvaaar nuuu") bakade vi några pyttesmå rabarberpajer med smuldegstopping.



Ta mer socker om rabarbern är hiskeligt syrlig!

Rabarberpaj med grahamssmulor
5 små portionspajer (eller 1 stor)

4 rabarberstjälkar (eller så att det täcker bottnen på pajformarna)
1 dl socker
2 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
4 tsk socker
150 g smör eller margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla rabarbern till små bitar (skala stjälkarna innan om det behövs) och smörj pajformarna med smör. Lägg i rabarberbitarna, strö över socker och gör sedan smuldegen. Lägg mjöl, socker och margarin i en skål, blanda till en grynig massa och täck rabarbern med smuldeg. Ställ in pajformarna i ugnen, grädda i ungefär 25-30 minuter. Servera med vaniljgrädde (eller mormorgrädde som Johan kallade det - blanda i vaniljsocker i grädden innan du vispar den).


RSS 2.0