Marinerad och grillad fetaost

När andra lägger stora köttbitar på grillen föredrar jag helt klart vegetariska alternativ - som det här. Grillad fetaost är ett perfekt alternativ till kött (och halloumi med, för den delen).



Osten håller sig inte hård, som halloumi, utan mjuknar en del beroende på hur lång tid du grillar den.

Grillad fetaost
räcker till en...

1 paket fetaost (ekologisk)
olivolja
lite citronzest
salt & nymald svartpeppar
några timjanblad

Lägg fetaosten på en lagom stor bit folie. Ringla över lite olivolja, strö över citronzest, salt, peppar och timjanblad. Gnid in det i osten och vik ihop foliepaketet, låt det vila ett litet tag. Lägg på grillen en kort stund. Håll koll för det går snabbt! 


Johans 30-årsfest



För några dagar sedan fyllde bästa Johan trettio år. Hurra för honom! I helgen firade vi på landet med champagne, grill och crocket-turnering och det ryktas om att vissa badade tidigt i söndags morse...



Födelsedagsbarnet verkade mycket nöjd med sin födelsedagshelg (och det var vi andra med, kan jag lova!)



Sedvanlig crocket-turnering med vilda diskussioner om regler. Jag satt på trappan och var mycket nöjd med att dricka en Brooklyn lager...



Fin hund med fin matte - JC och Tesla var mycket nöjda med lunchen i lördags. Recepten från grillfesten får vänta tills imorgon för nu ska jag lägga mig på soffan och bläddra i senaste numret av Elle mat & vin som låg i brevlådan när jag kom hem idag. Trevlig måndagskväll!


Reginette med pesto

Igår tittade jag och Calle på Vad blir det för mat? och blev såklart inspirerade till att göra egen pesto. Av någon anledning har vi aldrig gjort det själva innan (illa, jag vet) trots att det är så enkelt - och gott!



Receptet kommer ursprunglingen från Glenn Strömberg.

Pesto
2 portioner (och 1 matlåda, om man har tur)

100 g färsk basilika
20 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
6 msk olivolja
40 g parmesan (riven)
20 g pecorino (riven)
salt & nymalt svartpeppar
pasta för 2 personer (gärna reginette)

Mixa allt förutom osten i en mixer tills det är ordentligt blandat. Blanda sedan i osten och kör lite till. Har du bara parmesanost hemma går det alldeles utmärkt att hoppa över pecorinon och ersätta den mängden med parmesan istället, hälsar Glenn. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och häll sedan över peston och blanda allt ordentligt.


Kokostoppar

Trodde du att det kommer solsken efter regn? Då bor du inte i Göteborg, uppenbarligen. Här pendlar det idag mellan regn, ösregn, uppehåll, regn, ösregn, uppehåll (ni ser kanske mönstret?) så jag har hållt mig inomhus och bakat kokostoppar.



Jag tycker personligen inte att kokos överlag är det godaste som finns, men när det blandas till en smet och doppas i choklad kan det kanske slinka ner en eller två...

Kokostoppar
ungefär 12 st

200 gram kokosflingor
50 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 liten citron (skalet)
mörk choklad

Smält smöret och blanda med alla de andra ingredienserna. Sätt ugnen på 175 grader och låt smeten vila i en kvart. Forma små toppar med händerna och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, ställ sedan på en tallrik och låt kokostopparna svalna i kylen. Smält chokladen i ett vattenbad (jag tog en halv chokladkaka ungefär) och doppa de avsvalnade kokostopparna i skålen. Ställ på en plåt med bakplåtspapper igen och låt svalna av.


Jordgubbstårta

Jag firar fredag med recept på jordgubbstårtan som vi åt hemma hos storebror med familj sist vi var där. Jag bakar sällan tårta själv, och just därför är det perfekt att ha en svägerska som gör det med bravur! 



Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

Sommartårta
en stor sådan

2 dl florsocker
75 g smör
5 ägg
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
2 dl socker
4 dl grädde
2 l jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop florsocker och smör tills det blir vitt och poröst. Separera äggulor från äggvitan, tillsätt äggulorna (en i taget) i socker-och-smör-blandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver, tillsätt det och mjölken i smeten. Smöra ett bakplåtspapper, bred ut smeten på bakplåtspappret i en långpanna. Vispa äggvitor och socker till en marängsmet och bred över den andra smeten och grädda allt i ugnen i 200 grader, 20 minuter. låt svalna och dela sedan kakan i två bitar. Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och lägg också ett lager med grädde och (hela) jordgubbar på toppen.


Brysselkex

Varför heter brysselkex brysselkex? Jag har ingen aning. Jag kommer dock ihåg att brysselkex var favoritkakorna när jag var liten och bläddrade i mammas Sju sorters kakor. Misstänker att det hade något att göra med det rosa sockret.



Det blir en rejäl laddning så stoppa undan några i skafferiet och plocka fram när du blir sugen på något gott.

Brysselkex
ungefär 40 st

5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
200 g smör
strösocker (till dekoration)
röd hushållsfärg

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke, tillsätt smöret och låt sedan degen vila i kylskåpet ett litet tag. Färga under tiden socker med hushållsfärg så det blir rosa. Forma degen till 2 rullar (4 cm i diameter), rulla degrullarna i det rosa sockret och lägg rullarna i kylskåpet i någon timme, tills de är hårda nog att skära upp. Skär sedan degrullarna i skivor och grädda 15 minuter (175 grader). Låt kakorna svalna på galler.


Sangria

Jag kan inte ett ord spanska men efter att ha smakat den här sangrian är jag beredd att lära mig. Häng med nu - det är min svägerskas kompis spanska kompis mamma som receptet kommer ifrån, och i fredags fick jag smaka det för första gången. Wow, vilken sangria!



För en gångs skull har jag inte ändrat en enda sak från originalreceptet.

Sangria
1 stor laddning

1 liter rödvin
33 cl fanta lemon
4-6 msk socker
1 skvätt cointreau
frukt, is

Skiva frukten, blanda allt, häll i en stor bålskål och njut, njut njut. Perfekt för lata sommardagar, grillkvällar och besök på stranden.


Fyllda tortillarullar

I fredags firade vi min bror som fyllt år, och som tilltugg bjöds det på gjort de här smarriga små sakerna. Mycket trevligt tycker jag, eftersom jag har noll fantasi när det gäller drinktilltugg...



Rullarna går utmärkt att förbereda, lägg hela i lite plastfolie och skär upp (och garnera med basilikablad) precis innan servering.

Fyllda tortillarullar
ungefär 36 snittar

6 skivor tortillabröd
300 g chèvre
1,5 dl gräddfil
1 burk röd pesto
1 kruka färsk basilika
salt & nymald svartpeppar

Mosa samman osten och gräddfilen till en jämn smet, smaka av med salt och peppar. Bred ett lager ostblandning på varje brödskiva. Bred på den röda peston, lägg på några basilikablad och rulla ihop. Skär varje rulle i sex bitar. Lägg upp på ett fat och garnera med basilikablad.


RSS 2.0