Wrap med fetaostkräm
Wraps är snabbt och enkelt, och går att variera på en biljon sätt. Minst. Min variant kommer ursprungligen från Sweet Coffeebar, ett mysigt litet café i Hässleholm där jag arbetade extra när jag var yngre.
Kombinationen soltorkade tomater, valnötter och fetaost är himmelsk!
Wraps med lite av allt
2 portioner
2 tortillabröd
några salladsblad
några centimeter gurka
2 tomater
1 liten burk majs
6 soltorkade tomater
1 rödlök
valnötter
1 pkt fetaost
olivolja
nymalen svartpeppar
Smula fetosten och häll över olivolja, tillräckligt mycket för att det ska bli en kräm. Tillsätt svartpeppar och ställ sedan åt sidan. Strimla sallad, gurka och tomat och lägg på tortillan. Häll över majs. Lägg på en klick fetaostkräm och toppa med soltorkade tomater och valnötter.
Crème ninon, grön ärtsoppa
Igår åt vi en av mina favoritsoppor till förrätt - crème ninon. Egentligen mkt märkligt att jag är så förtjust i grön ärtsoppa med tanke på attt gul ärtsoppa inte direkt står överst på min lista. Nåväl, det är ju klart en viss skillnad smakmässigt (för att inte tala om utseendemässigt). Crème ninon är förresten en av Tore Wretmans gamla klassiker.
Den är himla fin den här soppan, speciellt toppad med bubbel och grädde. Och hörni, ha i sherry om ni har det hemma. Blir så gott.
Crème ninon
4 portioner, förrätt
1 dl finhackad schalottenlök
1 finhackad selleristjälk
2 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
4 dl fina gröna ärtor
pressad citron efter tycke och smak
salt & nymald vitpeppar
torr sherry (om det finnes hemma)
champagne & grädde till servering
Fräs löken och selleristjälken i smöret. Tillsätt buljongen och 3 dl grädde. Låt det sjuda i 10 minuter och häll sedan i ärterna och koka upp snabbt. Mixa sedan i mixer eller med en stavmixer och smaka av med salt, peppar, citronsaft (och sherry om så önskas). Vispa upp lite grädde och vänd i det och champagne precis innan servering.
Pizzabullar med västerbottenost
Eftersom jag älskar pizza tyckte jag att kombinationen pizza + bullar lät som en ypperligt bra kombination, och vilken kombination det var - helt grymt. Saftiga bullar som man kan fylla med princip vad som helst.
Ibland skippar jag de krossade tomaterna och brer på enbart tomatpuré istället, det funkar precis lika bra!
Pizzabullar
14 stycken
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
3/4 tsk salt
3/4 tsk socker
1 ägg
6 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 burk krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 burk skivade champinjoner
2 dl ost
oregano
salt & peppar
västerbottenost till garnering
Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med vattnet i en bunke. Blanda i de övriga ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör under tiden tomatsåsen (min variant bestod av 1 burk krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar, en gnutta socker och oregano). Mixa i mixern och låt stå. sätt ugnen på 250 grader. Arbeta samman degen på lätt mjölad bakbänk och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär bit och fördela fyllningen på delarna. strö över osten och rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i lika stora bitar. Lägg över bitarna i stora muffinsformar och låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter. När bullarna är färdigjästa stör du över den rivna västerbottenosten och gräddar sedan bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler.
Chocolate chip cookies
Kom på att jag hade kakdeg i frysen, så innan Calle kom hem idag festade jag till det med några Leila-kakor (och självklart ett glas mjölk till det). Kakor utan ett glas kallt mjölk är som... jag vet inte, som typ ett förhållande utan kärlek. Dålig liknelse, men ni förstår vad jag menar.
OBS viktigt att inte glömma den där gnuttan med salt, det gör kakorna om möjligt ännu godare. Jag lovar.
Leilas chocolate chip cookies
massor
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
en gnutta salt
100 g choklad
Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget. Vänd i vetemjöl, bakpulver, salt och havregryn. Hacka chokladen grovt och blanda i degen. Rulla in kakdegen i plastfilm till en rulle och frys i 30 minuter. Skiva sedan rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader (varmluft) i 10 minuter. Om du vill spara en bit av degen kan du rulla in biten i plastfilm och låta den ligga i frysen tills nästa gång du blir sugen på kakor. Plocka fram och baka av när du känner för det.
Kreolsk gryta
Tveksamt om denna kreolska gryta egentligen är så kreolsk, men den är ack så god för det. vilket är märkligt, för kombinationen paprika (röd, dessutom), svarta oliver och syltlök (!) låter ju ganska märkligt. Det här receptet verkar finnas i massor av olika varianter, men såhär gör vi den:
Extra cornichons, svarta oliver och syltlökar är nästan ett måste. Konstig kombination, men ack så god!
Kreolsk gryta
6 portioner
600 g sojabitar eller annat vegalternativ
(600 g fläskfilé)
(4 st små, starka korvar)
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver
2 ekologiska, röda paprikor
1 burk cornichons
5 dl matlagningsgrädde
1 msk siktat dinkelmjöl
mejram efter smak och tycke
salt & peppar
Bryn sojabitarna i en stor gryta (eller om du gör med kött: bryn korven i en stekpanna, lägg sedan i grytan och stek den skivade fläskfilén i korvens fett och stek). Krydda med mejram, salt och peppar och strö över mjölet. Strimla paprika (jag gillar relativt stora paprikabitar som inte blir mjuka allt för fort) och tillsätt oliver, syltlök och cornichons (vissa gillar att dela dem - jag gillar dem hela). Låt koka ihop i några minuter och servera sedan med fullkornsris och en god sallad.
Chili con carne med bönor
Jag fick ett plötsligt sug efter chili con carne för några dagar sedan och började genast leta efter recept. På diverse internetsidor hittade mest diskussioner hit och dit om hur fel det var med bönor i chili con carne och vilket recept som var mest mexikanskt blabla - sådan bryr inte jag mig om. I min chili con carne får det minsann vara bönor i.
Det går såklart att använda vilken färs som helst, men om du inte äter kött kan jag rekommendera dig att byta ut nötfärsen mot sojafärs. Det brukar jag göra och det blir precis lika gott!
Chili con carne
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (finhackade)
400 g nötfärs
2 paket krossade tomater
2 dl öl (jag använde favoriten anchor steam beer)
1 burk vita bönor
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
tabasco efter egen smak
en gnutta kanel
salt & peppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs den tillsammans med chilipulver, paprikapulver och kött. Tillsätt krossade tomater, en smulad buljongtärning, tomatpuré, chilisås, kanel, tabasco och öl. Salta och peppra. Spola bönorna under rinnande kallt vatten och blanda sedan ner i grytan. Låt koka i 15 min och servera med råris och majsbröd.
Majsbröd med jalapeño
Jag har bakat mitt första majsbröd någonsin, och det gick perfekt fram tills jag skulle ta ut brödet ur ugnen för då skuttade jag till på något lustigt sätt så att halva brödet hamnade på golvet. Nåväl, några bitar gick att rädda, som synes på bilden. Grym färg, eller hur?
Majsbröd är väldigt, väldigt smuligt men ack så gott!
Majsbröd
1 limpa
3,5 dl majsmjöl
1,5 dl vetemjöl
2 msk råsocker
1 tsk salt
2,5 tsk bakpulver
1 ägg
2,5 dl lättfil
100 g smält smör
önskad mängd av finhackade jalapeños (på burk)
smör och majsmjöl till form
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, fil och smör i en annan skål. Vispa ihop äggsmeten, jalapeñon och de torra ingredienserna och häll smeten i en smord och mjölad form. Grädda i ugnen ca 20 minuter tills brödet har fått färg. Det kan vara bra att veta att brödet är ganska smuligt, så en idé kan vara att använda muffinsformar istället för en brödform till gräddningen.
Polkasemifreddo med blodapelsinsallad
Igår firade vi Calles mormor som fyllde år, och till efterrätt hade Bibbi lagat polkasemifreddo efter ett recept från Allt om Mat. Jag tog om fyra gånger (till mitt försvar var det faktiskt en jättestor skål...) och någon form av semifreddo ska utan tvekan lagas snarast.
Polkasemifreddo
10 portioner
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 dl krossade polkagrisar
4 apelsiner
1 dl vatten
1,5 dl socker
6 hela nejlikor
4 kardemummakapslar
1 vaniljstång
Vispa äggvitorna till ett fast skum, vispa äggulor och socker pösigt och vispa grädden lätt. Blanda i polkagrisarna i äggulesmeten, vänd i grädden och till sist äggvitan. Häll upp smeten i en skål och täck med plastfolie, ställ sedan i frysen i ca 6 timmar.
Apelsinsallad: koka upp vattnet med sockret. Lägg i kryddorna, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg dem och vaniljstången i lagen. Låt svalna. skala och filea apelsinerna och lägg i de hinnfria klyftorna i lagen och låt stå i ca 5 timmar innan severing.
Pasta med getost och pinjenötter
Pasta signerad Gordon Ramsay, receptet hittat via favoritbloggen Anne's Food. Aningens modifierat, grymt god och perfekt mitt-i-veckan-mat!
Pasta med getost och pinjenötter
2 portioner
180 g pasta
en gnutta chiliflakes (eller chilipulver)
färsk rosmarin (efter smak och tycke)
150 g sugar snap peas
getost (efter smak och tycke)
30 g pinjenötter
en skvätt grädde
salt & nymald svartpeppar
smör att steka i
Koka pastan. Smält smöret i en stekpanna och lägg i chili och finhackad rosmarin. Stek i någon minut och tillsätt sedan sugar snap peas och pinjenötterna och stek några minuter till. Lägg pastan i stekpannan när den är kvar och tillsätt en skvätt grädde för att göra det mer såsigt. Smula över getost precis innan servering, smaka av med salt och peppar.
Piroger med färs
När jag bodde i NYC levde jag i stort sett på polska piroshkis som mormor Demorit producerade på löpande band. Det var små, fina piroger som fylldes med bland annat färskost och persilja - mina egna piroger blev varken små eller fyllda med färskost, jag gjorde istället en variant med köttfärs och champinjoner och när de var klara såg de ut som gravida piroger. Nåväl, bra att komma ihåg till nästa gång: tunnare deg... (och det kan ju inte alltid bli rätt). De smakade i alla fall himmelskt.
Perfekta att frysa in och ha på lut till lunch!
Piroger med färs
ett helt gäng
150 gram smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
9-10 dl vetemjöl
400 g sojafärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk champinjoner
1 dl tomatpuré
salt & peppar
1 uppvispat ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör runt. Tillsätt ägg, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den sedan jäsa när du gör fyllningen. Skala och hacka löken och vitlöken och stek tillsammans med färsen. Tillsätt champinjoner och krydda med tomatpuré, salt och peppar. Arbeta degen smidig. Kavla ut och använd något runt (jag använde ett glas) för att enkelt få till en bra, rund degplatta. Lägg en sked fyllning på plattan, vik över den ena sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg innan de gräddas på 225° i ungefär 10 minuter.
Chokladfondant
På nyår ville vi servera något utanför det-här-äter-vi-alltid-till-dessert-kategorin, och då tyckte vi alla att det här receptet lät hiskeligt gott! Det var det, dessutom. Receptet hittade vi i Markus Aujalays kokbok Mat hemma och på krogen - en av mina favoritkokböcker.
Servera med en vaniljglass eller lite lättvispad grädde.
Chokladfondant
10-12 portioner
200 g osaltat smör
1 dl strösocker
4 äggulor
4 ägg (hela)
200 g mörk choklad (jag använde choklad från lindt med 70% kakaohalt)
1 dl vetemjöl
Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen (ett i taget, vispa mellan varje ägg) och sedan äggulorna (alla på en gång). Häll i den smälta chokladen (innan chokladen tillsätts kan smeten se lite konstig ut - det försvinner när chokladen blandas i) och till sist mjöl under långsam vispning. Häll upp i smorda formar och grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 5 minuter. Chokladfondanterna ska ha stelnat i kanterna och vara rinniga inuti.
På nyårsafton gjorde jag smeten på morgonen och provbakade en fondant för att se hur länge den skulle stå i ugnen för att den skulle bli perfekt. Resterande smet hälldes upp i (de smorda) formarna och ställdes i kylen och bakades av precis innan servering.
Färsbiffar med ajvar
Marcus Aujalays kokbok Mat Hemma och på Krogen är utan tvekan en av mina favoritkokböcker, mest på grund av två recept: gräddfilspannacottan med limemarinerade bär, och de här biffarna med ajvar relish som är galet goda. Ni måste prova!
Aujalay-biffar med ajvar
4 portioner
500 g nötfärs
1 ägg
3 msk ajvar relish
1 gul lök (finhackad)
1 pkt mozarellaost (skuren i små bitar)
1 knippa bladpersilja (finhackad)
salt och nymald svartpeppar
Finhacka lök, persilja och mozarella. Blanda med köttfärsen och forma sedan små biffar. Stek några minuter på varje sida.
Råbiff
Några dagar innan nyårsafton var jag och Calle i Saluhallen för att köpa oxfilé till nyårsafton, och då passade vi på att köpa en extra bit för att kunna göra råbiff och bjuda Johan på.
Råbiff
2 portioner
200 g oxfilé (som vi malde två gånger)
havssalt, nymalen svartpeppar & en gnutta grillkrydda
dijonsenap
4 rödbetor (finhackade)
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk kapris
2 äggulor
Blanda oxfilén och kryddorna. Finhacka schalottenlöken och rödbetorna och lägg det, kapris och dijonsenap i små högar på en tallrik. Lägg råbiffen i mitten, gröp ut ett litet hål och lägg på äggulan. Strö över havssalt och peppar och servera med en god, kall öl.
Nytt år, nytt firande
Oj, oj, oj, vilken fantastisk nyårsafton vi har haft! God mat (för att inte tala om efterrätten - chokladfondanten blev helt bananas), bästa vänner och dans hela natten lång. Vid tolvslaget läste Calle traditionsenligt Ring, klocka ring (med stor inlevelse, såklart) och efter det blev det stora hurra-rop och hejande på några av de manliga festdeltagarna som gått ner på gatan för att tända på våra fyrverkerier. Efter det vankades det dans till femtiden i morse, Needless to say - jag var inte helt pigg när jag vaknade... (men det börjar ordna sig nu).