Muffins med lemoncurd

Alla bakverk med citron står högt i kurs hos mig. Lemoncurd är ju något i sötaste laget om man köper den färdiga varianten men med en liten klutt på toppen blir det toppen. Höhö.
Muffins med lemoncurd
ca 12 st
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl yoghurt (jag använde vaniljyoghurt, även mjölk går bra)
1 citron (rivet skal och saften)
lemon curd
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker pösigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget. Blanda i vaniljsocker, citron och yoghurt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och blanda sedan försiktigt ner det med resten av smeten. Fyll formarna till lite mer än hälften och klicka i lite lemon curd i varje form. Grädda i 12-15 minuter. Klicka på lite lemoncurd på toppen och pudra över vaniljsocker precis innan servering.
Gulaschsoppa på färs
Säg den som inte gillar soppa på hösten och vintern! Att komma in efter en dag i höstrusk eller snö, eller ännu bättre att ta med sig soppan ut och äta i termos. Det är fina grejer, det!
Idag har jag haft en vän på besök, och dagen (och vädret) till ära lagade jag gulaschsoppa på sojafärs. Väldigt gott, och perfekt tillsammans med en bit bröd.
Gulaschsoppa på färs
4 portioner
1 gul lök
1 röd paprika
3 potatisar
250 g sojafärs
1 l vatten (+ 2 grönsaksbuljongtärningar)
1 burk hela tomater
1 tsk paprikapulver
2 krm vanlig kummin (stöt i mortel)
1 krm kajennpeppar
salt & nymald svartpeppar
gräddfil till servering
Skala och tärna potatis, lök och paprika. Stek i olja någon minut. Lägg över grönsakerna i en bra soppkastrull och stek färsen tillsammans med kryddorna och häll sedan ner det i soppkastrullen. Häll på vatten, de hela tomaterna och smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka i en kvart, potatisen ska vara ordentligt mjuk. Smaka av med salt och peppar och servera i portionsskålar. Ringla över gräddfil precis innan servering, och om det finns hemma - grovhackad persilja.
Smörstekta morötter
Morötter är en stapelvara i vårt kylskåp, och inte sällan äter vi det till, ja, nästan vad som helst faktiskt. Jag tycker inte om när de är för genomstekta utan vill ha kvar ordentligt med tuggmotstånd.
Godast är såklart att steka i en rejäl klick med smör på relativt hög värme tills de är al dente. Lägg upp på ett fat och glöm inte att hälla över steksmöret. Strö över lite havssalt också, det blir toppen!
Varm choklad
Sent igår kväll fick vi för oss att vi skulle åka pulka så vi letade upp varma kläder och pulsade fram till näckrosdammen. Hittade några grymma pulkabackar, helt orörda! När vi kom in blev det den obligatoriska varma chokladen (ingen fusk, utan ordentlig på kakao), komplett med en klick grädde på toppen. Himmelskt efter några åk!
Förutom att göra chokladmjölken på kakao tycker jag det är väldigt gott att blanda i mini-marshmallows, men även att göra chokladen på vit choklad som man smälter med den varma mjölken. Prova!
Svamprisotto
Det är snudd på istid utanför fönstret. Vinden har blåst och snön har fallit precis hela dagen. Väldigt mysigt, även om det verkar som att Göteborg är helt lamslaget för tillfället. Som det brukar, i vintertid med andra ord.
Jag och Calle skulle egentligen åkt till några kompisar för middag och TP-turnering men inte en endaste liten spårvagn fanns i sikte när vi skulle åka, så vi fick snällt vända tillbaka och äta middag hemma istället. Kvällen till ära blev det svamprisotto med favoriten stekta rotselleriskivor.
Svamprisotto
4 portioner (eller 2, om man är hungrig)
1 gul lök
1 palsternacka
2 dl avorioris
5 dl vatten
2 msk koncentrerad fond (vi använde oxfond)
1,5 dl vitt vin
200 g svamp
3 msk smör
2 dl parmesanost
salt & nymalen svartpeppar
Hacka löken och palsternackan, fräs i smör i en traktörpanna. Rör i avorioriset och häll på fond och vitt vin. Tillsätt vatten, lite i taget och rör hela tiden om i risotton så att den blir krämig. Skala och skiva rotsellerin och stek några minuter på var sida. Salta och peppra. Stek svampen i en stekpanna och rör sedan ner i risotton tillsammans med smör och parmesan. Ät risotton och de stekta rotselleriskivorna direkt!
Fredagsblomma
Fick den här fantastiska tulpanbuketten av min granne igår kväll. Tack! Idag är det äntligen fredag, och jag ska snart åka mot jobbet. Ikväll vankas middag hos vänner, mycket trevligt!
Smaksatt vatten
Om jag får välja dricker jag helst vanligt kranvatten eller bubbelvatten till maten. Vin, öl, mjölk och läsk (hu!) i all ära men vatten är det bästa.
Det är väldigt gott attsmaksätta vatten med apelsin, gurka, passionfruktskärnor eller vad man nu är må ha hemma. Min favoritsmaksättning är apelsin eller gurka. Prova!
Paprikasoppa med kummin
Jag tycker det är snudd på genialiskt att äta soppa till middag. Eller lunch, för den delen! Vanligtvis kräver det lite arbetsinsats, och gör man den dagen innan är det bara att värma på när man kommer hem från jobbet. Blir ju inte så mycket snabbare eller enklare än så!
För några veckor sedan smakade jag en ljuvlig paprikasoppa när vi lunchade på Danilo och idag gjorde vi en variant på den till middag. Väldigt god kombination med paprika och kummin!
Paprikasoppa med kummin
2 portioner + matlåda
1 gul lök
3 röda paprikor
1 grönsaksbuljongtärning (+ 6 dl vatten)
2 dl grädde
salt & nymalen svartpeppar
kummin (stött)
chilipulver
olivolja till stekning
Skala och finhacka löken. Skölj, kärna och fintärna paprikan och fräs i olivolja i en stor kastrull (stor nog för soppkok). Häll över buljongen och låt koka under lock i tio minuter. Mixa sedan med stavmixer tills soppan är slät, red av med grädde och krydda med kummin, chili, salt och peppar.
Pasta med champinjoner i vitvinssås
Vi äter pasta väldigt, väldigt ofta. Det är ju så himla gott, det är enkelt och det tar inte lång tid innan maten står på bordet. Perfekt när man kommer hem från jobbet och är hungrig som en varg!
Här kommer ännu ett recept från Marcus Aujalays Mat hemma och på krogen - här i en lätt modifierad version eftersom kantareller (som ingår i originalreceptet) inte är helt lätt att få tag på i februari.
Pasta med vitvin & champinjoner
4 portioner
400 g spaghetti
200 g champinjoner
1 schalottenlök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (tunt skivad)
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt & nymalen svartpeppar
några kvistar färsk timjan
1 dl riven parmesanost
olivolja till stekning
Stek champinjonerna i olivolja på hög värme i några minuter. Tillsätt schalottenlök och vitlök och stek i några minuter till. Häll i vin och låt koka upp och häll sedan i grädde och koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. blanda med nykokt spaghetti och rör i vänd ner timjan och parmesan.
Blåbärsmuffins
Idag har jag åter igen brorsdottern på besök. Hon hade med sig mjöl (i fall mitt var slut...) så att vi skulle kunna baka. Efter många om och men beslutade vi oss för att göra muffins, efter ett recept av Leila Lindholm.
Blåbärsmuffinsen blev väldigt goda och saftiga och fick två tummar upp av samtliga i sällskapet! De här ska vi göra igen.
Blåbärsmuffins
12 st
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron
1 dl blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda med äggsmeten. Blanda sedan mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det försiktigt i smeten. Blanda i rivet skal och saft från en citron. Lägg muffinsformar i em muffinsplåt och fyll formarna till två tredjedelar med smet. Strö över blåbär. grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Affogato
Det finns ingen dessert som är så lätt (och så god!) som affogato. Den är så lätt att det inte behövs något annat än en kopp, vaniljglass och espresso. Och en sked, såklart. Och lite extra glass och extra kaffe eftersom man kommer vilja ha minst en portion till.
Godast blir det såklart om man gör vaniljglassen själv. Här hittar du mitt allra bästa recept! Och har du ännu inte investerat i en glassmaskin SÅ GÖR DET. Du kommer inte att ångra dig. Lovar.
Affogato
Skopa upp vaniljglass i en kopp. Brygg en kopp espresso och häll över glassen. Servera direkt och strö över lite malet kaffe.
Shrikand
Tråkiga nyheter och tråkigt väder behöver vägas upp med recept på den übergoda desserten vi åt i lördags. Receptet på shrikand, som den indiska desserten så fint heter, kommer från min vän Therese.
Vill du ha yoghurten krämigare kan du låta den rinna av i ett kaffefilter några timmar innan du ska göra shrikanden.
Shrikand
4 portioner
1,5 dl hackade pistagenötter
4 tsk grovstött kardemumma
5 dl tjock grekisk eller turkisk yoghurt
1,5 dl siktat florsocker
Hacka pistagenötterna och stöt kardemumman grovt. Blanda yoghurten med siktat florsocker, nästan all kardemumma och det mesta av pistagenötterna. Fördela krämen i fyra skålar och ställ svalt. Toppa med pistagenötter och kardemumma precis innan servering.
Rotfruktspytt med dragon och dijon
Vissa rätter lagar jag och Calle jätteofta - det här bland annat. Receptet kommer ursprungligen från Calles mamma, och trots att jag inte är speciellt förtjust i dragon tycker jag det är extremt gott i den här pytten. Passar dessutom extra bra att göra en jätteladdning med pytt för matlådor och dylikt för oss som sysslar med sådant.
Att ha vitkål i pytten är otroligt gott! Stek den extra länge och ringla över lite sirap om du vill ha den sådär söt och god.
Rotfruktspyttipanna med dragon och dijon
2 portioner + 1 matlåda
4 morötter
2 stora palsternackor
2 gula lökar
1 rotselleri (ganska liten)
0,5 pkt färdigtärnad potatis
0,5 vitkålshuvud (ganska litet)
2 dl matlagningsgrädde
dijonsenap (efter tycke och smak)
dragon (efter tycke och smak)
salt & nymalen svartpeppar
Tärna morot, palsternacka, lök, vitkål och rotselleri. Stek i omgångar och lägg i en stor, ugnsfast form. Stek även på de färdigtärnade potatisarna. Häll över grädden, blanda i djonsenap, dragon och salt och peppar. Sist stekte Callen på en bit oxfilé och åt till - men i vanliga fall brukar vi äta den som den är tillsammans med rödbetor och ett stekt ägg.