Umami, Köpenhamn

I lördags var jag och Calle på Umami, en av Köpenhamns mest hypade restauranger. Jag hade både höga förväntningar (som jag sa - hypad restaurang) och inga förväntningar alls (mina kunskaper om japansk mat är i det närmsta obefintliga) och det var just det sistnämnda som gjorde att det var en otroligt häftig upplevelse. Calle beställde en sexrätters avsmakningsmeny och jag fick en specialgjord vegetarisk motsvarighet.
Såhär i efterhand kan jag knappast beskriva en enda rätt. Efter första tuggan hamnade både jag och Calle i någon sorts religiös matupplevelse-koma och efter det hörde vi halleluljakören i bakgrunden hela middagen igenom.Jag är ju inte speciellt slängd i det här med att äta med pinnar, men efter några glas champagne och lite instruktioner från Calle gick det hur bra som helst. Typ. Jag tappade bara pinnarna en gång.En av mina rätter var tempurastekta grönsaker. Galet gott, och en av de enklare sakerna att äta med pinnar... Näst sista rätten var sushi vilket var fantastiskt, såklart. Sista rätten var såklart dessert, en brownie-historia med blablabla och blablabla. Ja, ungefär så kommer jag ihåg det. Inte min kopp te, tyvärr.

Full pott för Umami? Ja, faktiskt. Även om inte allt var lika fantastiskt som maten. Servicen till exempel. Vi hade minst fem olika servitörer under kvällen, vilket är ok, men - jag tycker det finns en viss charm med att ha en och samma servitör som guidar en igenom middagen. Stort plus för det faktum att de utan problem fixade en vegetarisk avsmakningsmeny till mig. Otroligt fin matupplevelse, überalles.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Cecilia

Hahaha, det är bara till att öva hemma. Om man som jag också slår i sig att asiatisk mat blir godare med ätpinnar, så har man bra med motivation.Kul att höra om Umami. Jag har tidigare bara tittat på menyn på utsidan av restaurangen.

2010-12-06 @ 09:43:44
URL: http://flickanokakorna.se
Postat av: Tess : Istla.se

Är det där ringen jag ser? Vad långt hår du fått gumman. Du var super kortklippt när vi sågs senast, typ 100år sedan.

2010-12-06 @ 10:25:04
URL: http://istla.se
Postat av: Helena Ljunggren

De där spetten ser onekligen spännande ut!Att äta med pinnar är dyngsvårt - en miljard kineser kan ha fel :)

2010-12-06 @ 10:41:03
URL: http://www.helenaljunggren.com
Postat av: C

tess: ja, mitt hår växer som ogräs! brukar köra med uppsatt hår, men ibland får man festa till det lite. ja, ringen it is :)helena: hahahaha. hear you sister! en miljard kineser kan sannerligen ha fel!

2010-12-06 @ 10:43:27
Postat av: Sofia

Wow! Dit vill jag!

2010-12-06 @ 14:07:37
URL: http://www.kulturkoftan.blogspot.com
Postat av: Emma

Det tog många sushi-rundor innan jag lärde mig äta med pinnar..men nu gillar jag det och tycker på något sätt att det förstärker upplevelsen.

Ni verkar haft en riktigt skön helg!

2010-12-06 @ 16:48:46
URL: http://torskpalax.blogspot.com/
Postat av: Pernilla

åh, jag vill också ha en religiös matupplevelse-koma! det har varit alldeles för lite sånt på sistone. förutom den vi hade på thai-kvällen då, hrm hrm. ni verkar ju haft världens topphelg.men hallå, snapsprovningen är ju imorgon. väl? jag fick helt panik när jag såg din kommentar och fick lov att kolla varenda mail jag fått. och det stod sjunde på alla, så jag hoppas det är du som är dagvill och inte jag som fått helt fel info.jag vet inte om det där med mozartkulor är någonting jag ens vill testa, det verkar så.. marsipanigt. och köket tackar så mycket för komplimangen!

2010-12-06 @ 16:52:24
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: Sis

NICE RING ;-))).Klär dig verkligen... Kram Sis

2010-12-06 @ 17:18:39
Postat av: Sis

Nice ring!!!! Klär dig verkligen ;-). Kram

2010-12-06 @ 17:22:34
Postat av: Mårtenssons kök

Alltid lika underbart när man får besök av Halleluljakören under en måltid. Det händer inte ofta så man ska ta tillvara på stunderna och gömma dom i sitt minne.

2010-12-06 @ 20:24:46
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

WOOOOW!!! Den där ringen satt väl inte på fingret i torsdags när vi sågs!? Kul!!! (avis)Underbart med sådana matupplevelser! Snart blir det Köpenhamn vill jag lova! (ingår ringen??;))

2010-12-06 @ 20:35:47
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Åh hå hå! Grattis får jag väl säga då! Ringen pryder dig fint. När du håller pinnarna som vilken van japan som helst ;-)

Spännande mat. Underbart när hallelujakören kommer under middagen. För sällan de dyker upp när man gör restaurangbesök.

2010-12-06 @ 21:18:09
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Margareta Hemert

Hej Charlotta o Calle

Grattis till förlovningen!!!

Vilken härlig helg i Köpenhamn och vilken underbart

fin ring, klär dej verkligen,,,vill se Callens ring också. Ha det bra så ses vi snart..

Kramar till Er båda!

Charlottamamman, Charlottapappan o alla våra husdjur

Bamse vov vov o Jocke Amigo

2010-12-06 @ 21:42:00
Postat av: C

alla: TAACK!sofie: det stämmer, ringen satt inte på fingret när vi sågs senast, den ingick i köpenhamnsresan så att säga (boka in en resa direkt!)

2010-12-06 @ 23:23:53
Postat av: tina

Jamen SNYGG ring, är allt jag har att säga!

2010-12-07 @ 22:49:18
URL: http://www.pickipicki.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0