Nyår 2010
Förra nyårsafton var magisk! Det var kallt, det var fint och det var mycket champagne, som sig bör. Vi åt rödbetscarpaccio till förrätt, oxfilé med mandelpotatispuré till varmrätt och chokladfondant till dessert.
I år är vi det vanliga gänget som firar ihop, och ikväll ska vi träffas för att planera meny. Jag har såklart redan tjuvkikat lite på vad som kan tänkas passa, och just nu går tankegångarna såhär: crème brûlée (klassiskt, men kanske tråkigt?), hallonsufflé (kanske inte helt optimalt om man är många, lätt att misslyckas), chamagnesorbet (smakar det champagne? jag är tveksam) eller någon form av pannacotta (är det för tråkigt?). Varmrätten lämnar jag till köttätarna, men förrätten däremot - soppa hade ju varit fint. Crème ninon (vegetarisk, det är bra) kanske, eller jordärtskockssoppa (någon annorlunda variant). Vad har ni för planer i matväg? Har ni några tips? Dela med er i så fall! Tack på förhand.
Jag har tagit mig på att fixa förrätt och dessert så jag snappar upp alla förslag. Åker till köpenhamn nu och kommer till götet först torsdag kväll så inte så mycket förberedelse. Panna cotta är ju en god dessert tycker jag som går att förbereda och variera i det oändliga. Liksom creme brulé. Soppa låter gott till förrätt!
sofie: haha, jag kör på samma sak - förrätt och dessert är min melodi :) jag är ganska sugen på att göra en variant på crème brûlée faktiskt.
hallon och lakrits! gör en pannacotta med lakritspulver och lite pernod eller en stjärnanis när du kokar den. sila upp i snygga glas. gör en tunn hallongelé, lägg ett plastark (overheadpapper) i en form slå på gelén och låt stelna. skär i smala remsor och dekorera pannacottan. vi gjorde det en nyår, snyggt och smaskigt.
michael: ingen dum idé, det där lakritspulvret som du hade hemma var ju sjukt gott! tack för tipset!
Jag kom precis tillbaka till London, så nu åker julen ner och det är dags att planera för nyår! Vår meny ser nog ut såhär: hummer (men vet inte hur ännu), vildand och sen creme brulee. Det är kanske lite trist med creme brulee, men jag älskar det och har precis fått en brännare så det måste bli det! :)
hanna: jag har också en brännare hemma som mest står i skåpet och samlar damm (hittade den igår när jag städade ur våra köksskåp...). men det är ju så himla kul att använda den, så jag lägger nog min röst på CB hos oss också!
Visst funkar CB! Fixa ngt spännande tillbehör så kommer ingen tycka att det är tråkigt. Kanske investerar du i en flaska dessertvin som höjer upplevelsen ännu ett snäpp. Om man ska vara ett stort gäng så kan det vara skönt att inte freestyla för mycket utan laga ngt som man vet alltid blir bra.
Ja, men varför inte CB? Om du vill spajsa till den kan man säkert prova en ny touch på den, eller något snajdigt tillbehör/upplägg, men annars är klassiker aldrig fel om de görs rätt (dvs goda och det har du ju garanterat koll på).
Förra året åt vi en magisk 6-rätters på Årstiderna i Kockaska huset i Mmö. I år blir det hemmameny utifrån ingredienser av det (för oss) finare slaget (är lite putt för att vi inte kunde äta ute där vi ville. ute-äta på nyår är underskattat).
Tankar för vår meny så här långt: Huvudrätten blir något med /smak av/ svart tryffel, ev risotto som jag älskar. Jag brukar ha risotto som main attraction men jag funderar på något till nu. Kanske din fattoush? el groddad tabbouleh som också är kärlek. kanske något matigare /oxå/.
Tema för efterätten är just för stunden hjortron och förrätt ev med färska fikon, men det beror på vad jag får tag på fina råvaror av. Gör inte om sparrismisstaget från 2001 (so not in season på nyår). Jag väljer gärna råvara och baserar rätt på den. Gillar enkelt, och enkelt kräver sin råvara (enkelt ska inte förväxlas med lätt :))
Men då har jag inte tagit hänsyn till drycken. I år skålar vi i mousserande björksav vilket ska bli kul. Inte smakat tidigare så svårt att anpassa maten till det. Hoppas också få in ett vintage portvin som jag gav sambon i julklapp (inga baktankar alls, nejdå), men kanske det blir för spretigt. Men, vem vet var det slutar.
emma: ja, ett bra dessertvin till är ingen dum idé! dessutom råkar jag ha ett favoritvin i åtanke som skulle passa alldeles utmärkt :)
cecilia: risotto är ju så himla gott! det är ingen dum idé alls. och hjortron, jäsikens vad fint det är med hjortron. åt en CB i hjortronvariant för något år sedan, det är ingen dum idé för nyår alls! om ni har en sådan fin meny varje år tror jag att jag ska fira nyår med er nästa år, höhö.
Hej och god fortsättning på dig med :-).
Jag la ut 3 st nyårs menyer på min matsajt igår som du kan kika på och se vad du tycker. Förhoppninsvis hittar du något som lockar :-)
Vi ska bort nyår och då blir det hämtemat som vi är ganska spända på faktiskt. Kommer från en restaurang som har väldigt god mat i vanliga fall så den ser vi fram mot.
Pannacottan med lakrits och hallon här ovan, den låter smarrig! Men en CB är ju inte heller helt fel... vilka tuff val:)
Vi kommer att köra en klassisk meny:
*Hummer med tre olika såser & bubbel
*Oxfile provance med gott rött vin
*Ingefärsparfait med dessertvin
Gott slut och gott nytt år!
Vi kommer att köra en klassisk meny:
*Hummer med tre olika såser & bubbel
*Oxfile provencale med gott rött vin
*Ingefärsparfait med dessertvin
Gott slut och gott nytt år!
foodelicious: detsamma! tack för tipsen!
mårtenssons: haha, tufft val it is. ska se vad jag lyckas övertala de andra till :)
LottaO: kul att höra av er, hoppas allt är bra i malmö! grym meny ni har dragit ihop, ingefärsparfait låter ju sjukt gott. skicka gärna receptet på den!
Denna dessert kanske? CB som andas nyår ;-)
Lime- & passionsbrulé, 4 pers.
2 ½ dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
5 äggulor
½ msk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
3-4 passionsfrukter, ½ dl fruktkött
2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150°. Koka upp grädden tillsammans med strösockret i en kastrull. Vispa ihop äggulorna tillsammans med vaniljsockret. Tillsätt grädden under kraftig vispning. Tillsätt passionsfruktköttet och limeskalet. Fördela i 4 värmetåliga portionsformar. Sätt formarna i en stör ugnsform med vatten i. Grädda i vattenbadet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt vila i kylen över natten.
Sätt ugnen på grill, högsta värme. Strö råsockret över bruléerna och gratinera i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka ca 1 min tills sockret smält. Passa noga!
Eller karamellisera ytan med en brännare om man är riktigt cool ;-)
Till förrätt är väl en soppa aldrig fel.
Själva tänkte vi ha 3-rätter imorgon. Och dricka oss snurriga skumpa.
Ni är så välkomna! =) Ska bli skoj att höra vad ni åt i slutändan. Ev kommer även rapport från vårt nyår på F&K-bloggen - funderar på att utmanan kaknischen lite framöver - men jag är sämst på att fota i mörker så vi får se hur det blir med det.
Här kommer receptet:
Äggtoddyparfait med ingefära
6 portioner
6 äggulor
6 msk socker
3 dl vispgrädde
6 tsk ingefärsmarmelad
Vispa äggula och socker pösigt, blanda ner ingefärsmarmeladen. Vispa grädden fast, blanda ner i äggtoddyn. Häll allt i portionsskålar (alt. sockerkaksform), toppa med en liten klick ingefärsmarmelad. Ställ portionsskålarna i frysen ca 1 timme, sockerkaksformen ca 4 timmar. Går bra att förbereda, ta upp parfaiten en stund innan den ska ätas. Mumsigt:)
cecilia: jag läste något om det på twitter? om du vill ha tips på ett bra och billigt objektiv som tar überbra bilder i mörkt ljus har jag ett toppentips!
lottaO: TACK! du är en pärla :) låter galet gott!
Jag har inga tips till nyår, jag suger åt mig alla tips som alla andra har istället. Vi ska fira med goda vänner och kommer att ta det lugnt och njuta av god mat och gott sällskap. Självklar lite bubbel också.
Vilka fantastiska förslag ni kommer med! Jag ska stå för fördrink och tilltugg på vår fest. Någon som har bra idéer på sånt?
vi ska bara dricka champagne till fördrink (hey, man får ju ta den fina champagnen innan man blir slirig :) och till det ska vi ha: gazpacho i små glas, filodegsknyten med getost och rosmarin, toast med löjrom och dill, bresaolachips, timjanmarinerade kalamataoliver och parmesansticks med balsamicocrème. hojta om du vill ha recept eller förklaring!
Vi knep huvudrätten i år och det blir potatisterrin (eventuellt med chevre), halstrad torskrygg med madeirasky och gräddstuvad blomkål. Jordärtskockssoppa är nog för övrigt en av mina absoluta favoriter! Det och en pumpa/kantarell-soppa jag åt på Wasa allé. Hoppas att ni får det helt fantastiskt!
Charlotta - allt låter supergott! Hur gör du parmesansticksen och toasten med löjrom? Så tacksam för lite ny inspiration!
anna: parmesansticksen är jättelätt att göra! skär parmesanosten i avlånga "sticks". linda runt en bit prosciutto (man kan säkert använda annat kött också, typ bresaola eller liknande) och ringla över balsamicocrème (den tjocka varianten). återkommer med recept på toasten, för det är inte jag som har receptet på den!