Hemma igen
Det känns som om jag har sprungit minst fyra gånger (fram och tillbaka) över Manhattan bridge - så trött är jag efter ett helt dygn med transportering, säkerhetskontroller och flygplansmat. Nu är vi i alla fall hemma igen, vilket känns både kul och tråkigt på samma gång. Vi ska fira (?) genom att åka och köpa färska kantareller, vilket jag har längtat efter en masse sedan jag satte mig på flygplanet från NYC. Hej sålänge!
Hejdå sommar
Sista kvällen i NYC (för den här gången) spenderades i Brooklyn, närmare bestämt i Brooklyn bridge park med öl (i brun påse såklart), fina kompisar och en helt fantastisk solnedgång. Idag är det måndag och senare idag åker vi mot Sverige igen - på onsdag börjar verkligheten igen, i alla fall i några veckor för i början av oktober åker vi mot Italien för att fira Calles trettioårsdag.
Sallad med getost och jordgubbar
Igår tyckte vi att det var en bra idé att stanna hemma och laga mat. Alexandra kockade polska pierogis till varmrätt (mer om det i ett annat inlägg) och till förrätt gjorde vi den här salladen som var grymt god!
Jordgubbar och getost är en himmelsk kombination!
Sallad med getost och jordgubbar
4 portioner
1 paket babyspenat
1 ask jordgubbar
1 paket getost
några valnötter
balsamvinäger & olivolja
Halvera jordgubbarna och blanda med babyspenaten i en stor skål. Smula över getosten, blanda i en handfull valnötter och skvätt några droppar olivolja och balsamvinäger över.
Fish tacos
För någon dag sedan åt vi middag hos några vänner som just re-lokaliserat sig till en fin (och stor, i NYC-storlek) lägenhet i Chinatown. Mycket trevligt, såklart, och Calle blev fullkomlig fascinerad av vad det bjöds på - fish tacos. Har någon av er ätit tacos med fisk innan? Eller är det jag och Calle som har levt i en grotta de senaste åren?
Kan ju klart bero på att min fiskkonsumtion är lika med noll... men trots det är jag ju knappast avskärmad från omvärldens fiskrecept. Oh well, Sunshines tacos var helt enkelt mjuka tortillas (som hon värmde på direkt på gasplattan - så coolt! Varför har jag aldrig tänkt på det?!) med valfri fisksort, och till det hade hon gjort salsa, svarta bönor och sallad. Ett bra alternativ till fredagstacosen om man tycker om fisk.
Whole foods
Efter en veckas omelett-och-toast till frukost fick jag nästan en liten glädjetår i ögat när vi handlade stor-frukost på Whole foods igår. Har ni varit där? Whole foods är en oas - tre våningar med ekologisk, bra, nyttig, god mat. De har metervis efter metervis med olika yoghurtsorter, en ostdisk med alla sorter man någonsin kan önska sig, en salladsbar, och bäst av allt - en frukt och grönsakshylla som inte är av denna värld. Gissa vad jag hittade där...
Oh yes. Två meter tomathylla, vilket är så nära himmelriket man kan komma om man är en tomataholic som mig. Något som jag ofta tänker på när jag går på Whole foods, är att allt där inne som jag tycker är så himla bra, är i det närmsta en självklarhet för mig när jag handlar mat hemma. Jag menar, ostdisk med löjligt många ostsorter? Check. Fräscha grönsaker? Check. Ekologiskt? Ja, om jag vill. Två meter tomathylla? Ok, kanske inte. I alla fall inte ännu. Hurra för Sverige!
Borta bra, NYC bäst
Hemma! Eller ja, nästan-hemma då - har precis landat i lägenheten i Brooklyn efter två dagars bilfärd från Niagarafallen. I en vecka framåt blir det häng med bästa vännerna, kära restaurang-återseenden (världens bästa pad thai på Bedford av, bland annat) och antagligen en och annan konstutställning. Men, först - Niagarafallen. En helt fantastisk upplevelse som skulle vara ännu bättre om det inte hade varit så sjukt osmakligt runt omkring. Casino, Hard rock café, neonskyltar, snabbmatsrestauranger... nästa gång - om det blir en sådan - kommer jag titta på fallen från den amerikanska sidan, utan tvekan.
Jag beundrar (såklart) fallen en masse!
Sjukt fint! Maid of the mist på väg in i misten.
Någon undrade om vi skulle ta en tur med maid of the mist - det blev aldrig så, vi gick istället en tur som hette "journey behind the falls" som tog oss en bit bakom fallet.
Den obligatoriska vi-har-varit-vid-niagarafallen-bilden. jag och callen!
Nu ska jag springa ner till hörnet och köpa Brooklyns (kanske världens) bästa falafel. Hoppas allt är fint med er hemma.
Bye, Boston!
Fenway Park! Just igår var det match som vi tänkte gå på, men Calle är förkyld så vi hoppade över det.
Charlie ticket! Har ni hört något finare namn på en helt vanlig tunnelbanebiljett?!
Fanueil Hall med Samuel Adams framför. Vacker byggnad utanpå, inuti - mest turister och souvenirshops.
Haymarket! Vi köpte med oss mängder med vita persikor, äpple och megastora björnbär. Mycket gott!
Nu är klockan lite över åtta (jag vaknar runt sju varje morgon...) och jag ska hoppa in i duschen och förbereda mig på åtta timmar i bilen. Hoppas allt är fint hemma, nu bär det av mot niagarafallen!
Samuel Adams brewery
Tidigt i morse åkte jag och Calle mot Jamaica Plains för att gå på rundtur på Samuel Adams-bryggeriet. Högst intressant känsla att prata om öl klockan halv elva på morgonen men well, somebody gotta do it som vår tour guide sa. Efter en kort introduktion och en längre genomgång av råvarorna och bryggprocessen var det provsmakning av tre olika ölsorter. Mycket trevligt!
Boston lager är dock - och förblir - min stora favorit, utan tvekan. Här finns Samuel Adams hemsida, och här kan du läsa mer om den Samuel Adams som bryggeriet är döpt efter. Nu ska jag börja packa , för imorgon åker vi mot Niagarafallen. Trevlig helg!
Boston beer works
Det går inte att åka till Boston utan att dricka öl, speciellt inte när man reser Calle som har som högsta dröm att starta ett eget bryggeri. Just därför smet vi in på Boston beer works idag och firade eftermiddag.
Eftersom de brygger egen öl var vi såklart tvugna att testa några av dem, bland annat Blueberry ale, Ginger IPA, Patriot pilsner och Muddy waters porter. Tummen upp för alla förutom Blueberry ale som inte var någon höjdare. BBW finns bland annat vid Fenway Park (jajemän, home of the Red sox) och på Canal street.
Boston beer works I 112 Canal st I 617.896.1226 I www.beerworks.com
I Boston
Efter en högst ofrivillig tur i Bostons förorter har vi nu, äntligen, landat på hotellet. Hurra! De senaste dagarna har vi transporterat oss från Newport, RI, till Plymouth, MA, via Cape cod till Boston. Plymouth är utan tvekan den snuckigaste lilla staden jag har besökt (har ni sett Jaws? Här är precis lika fint som Amity Island)! Tidigt i morse körde vi mot Cape cod och dagen har spenderats på Sandy neck beach. Underbart. Nu väntar två dagar Boston innan vi åker vidare mot Niagarafallen.
Någonstans i Newport, RI. Mysig stad, trots att det var väldigt mycket turistkänsla och Lexingtonreklam över det hela...
Vi stötte på en outlet på vägen och handlade en hel del. Bilen är (nästan för) full, kan jag lova...
Mayflower II ligger förtöjd i Plymouths lilla hamn! Visst är hon fin?
"Damn good coffee" (högst internt skämt för twin peaks-älskare).
Detour till Hawaii. Nästan i alla fall - sjukt goda smuttis hade de här, på världens snuckigaste lilla hål-i-väggen i Plymouth.
Sandy neck beach, cape cod. Helt fantastiskt! Nu är det tid för middag-och-drink på stan, ha en trevlig kväll, hoppas allt är bra hemma!
Northeast Kingdom
Igår var vi ute och åt middag i Bushwick, en stadsdel som inte ligger långt ifrån Williamsburg där våra vänner huserar. Eftersom området är fullproppat med konstnärer av alla dess slag var det inte direkt en överraskning att restaurangen drivs av ett gäng hippa 30-något-killar med coola frisyrer och tighta jeans. Har ni vägarna förbi Bushwick, titta in för god mat och grymma drinkar i normal prisklass. Northeast Kingdom hittar ni på 18 Wyckoff Av i Bushwick, Brooklyn NYC (tel. 718.386.2864) och här hittar du deras hemsida.
Vi har för övrigt precis anlänt till Newport och ska snart ner och äta middag och dricka en drink. Bilresan har gått bra trots att det var lite av en skräckupplevelse att trängas med lastbilar (med förare utan körkort...) på väg ut ur stan. Nåväl. Imorgon bär det av mot Cape Cod och övernattning i Plymouth innan det blir Boston i tre dagar. hej!
Vi är i Brooklyn
Tretusen säkerhetskontroller senare... Vi är i Brooklyn, safe and sound. Har hunnit med häng med bästa vännerna, middag på Northeast Kingdom i Bushwick (åt zucchinibröd - mer om det senare) och knappast så mycket mer än det.
New York är varmt, som vanligt och ett åskoväder har redan hunnit passera. Imorgon bär det av mot biluthyrningen, för då börjar vår roadtrip på riktigt. Newport är destinationen, och vi får väl se vad vi hinner med på väg dit!
Hejdå, Sverige
Väskan är packad (nåja, nästan i alla fall) och jag har ungefär tvåtusen saker som cirkulerar i huvudet. Pass, biljetter, visakort, kameraladdare, objektiv, stänga fönster... Hjälp. En hel del som ska kommas ihåg, med andra ord. Planen för de kommande veckorna är relativt spikad, och ser ut ungefär såhär: första veckan kör vi NYC-Newport-Plymouth-Boston-Niagarafallen och tillbaka till NYC.
Sista veckan hänger/bor vi hos våra vänner i Brooklyn. Kommer såklart matspana, provsmaka och tipsa under hela resan så att familj, vänner och alla andra (hejhej!) kan följa oss. Nu ska jag släcka lampan och sätta klockan på kvart över sex, ha det så fint här hemma så hörs vi när vi har landat.
Bollinger
Det är fredag, jag har officiellt semester och det känns beyond bra! Jag och Calle har firat med middag på Heaven 23 och nu vankas det Bollinger, John Mayer och ett och annat glädjetjut.
I helgen bär det av till landet för häng med våra grannar och Calles föräldrar, och på måndag bär det av till USA för två veckors välbehövlig semester innan skolan sätter igång. Hoppas att ni alla har en fin helg!
Rödbetskräm
Till frittatan vi åt häromdagen gjorde jag en rödbetskräm som inte var av denna värld. Perfekt krämig, med en hint av getost. Grymt gott!
Jag använde mig av en chèvre från Président som är ganska mild i smaken, och det passade alldeles utmärkt till rödbetorna.
Rödbetskräm
nog för 2
1 knippe färska rödbetor
chèvre efter tycke och smak
1 msk crème fraiche
salt & nymald svartpeppar
Koka rödbetorna med skal i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten, ta bort skalet och dela rödbetorna i mindre bitar. Lägg i mixern och mixa med övriga ingredienser (och smaka dig fram med getosten tills du är nöjd med smaken). Låt stå i kylskåp till servering.
Frittata med lagrad herrgårdsost
För några veckor sedan fick jag ett mail från Ostfrämjandet. Hur fantastiskt är det inte att vi har ett ostfrämjande i Sverige, egentligen? Det är ju grymt! Franska ostar får ursäkta, men det är få saker som slår en vällagrad grevé eller en skiva västerbottenost.
Hur som helst - i mailet fanns det ett gäng recept, bland annat på det här - en frittata med lagrad herrgårdsost. Frittata är hur lätt som helst att göra, och perfekt att slänga ihop lite snabbt efter jobbet.
Frittata med lagrad herrgårdsost
4 personer
400 g potatis
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 röda paprikor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt och nymald svartpeppar
6 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven herrgård (gärna den lagrade varianten
färsk rosmarin
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta, skala och skär potatisen i skivor. Blanda med olivolja i en smord, ugnssäker form. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor. Häll lite olja över och lägg i formen med potatis när halva tiden återstår. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt, peppar, timjan och oregano. Ta ut formen ur ugnen när grönsakerna och potatisen fått färg, Sänk temperaturen till 175 grader. Slå på äggstanningen, strö över osten och färsk rosmarin. Grädda i ytterligare 25 minuter och låt vila i några minuter innan servering. Servera med sallad och bröd.
Vinbärsgelé
Skulle jag kunna skulle jag äta mina föräldrars gelé till nästan allt! Nu går ju tyvärr inte det, så då får jag nöja mig med att plocka fram burken när det vankas gelévänliga rätter.
Just den här burken fick jag med mig hem i helgen, och ett tillhörande recept som är märkt BRA RECEPT! med stora bokstäver. då förstår ni att ni måste prova den, eller hur?
Vinbärsgelé
till 1 sats
1 kilo röda vinbär (tänk på att bären ska vara knappt mogna för att innehålla så mycket pektin som möjligt)
1,5 dl vatten
9 dl (800 g) strösocker per liter avrunnen saft
Koka upp bären och vatten i en kastrull. Häll upp det i en silduk och låt det självrinna i ungefär 30 minuter. Mät upp saften i en kastrull, koka upp och tillsätt sockret lite i taget. Koka utan lock i ungefär 10 minuter. Gör geléprovet* och koka längre om det behövs! Skumma ytan och häll upp i varma glasburkar, förvara svalt.
*kyl ett tefat i frysen. ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en liten ränna med en sked. om gelén inte flyter ihop igen är det färdigkokt!
Tapenade
Igår hade vi onsdagsmiddag (en måndag - väldigt wild and crazy, jag vet...) och då passade Calle på att slänga ihop lite tapenade (det är sådant man hinner när man har gått på fyra veckors semester). Übergott!
Det är även gott att blanda i skal och saft från en citron men det hade vi inte hemma, tyvärr. Prova gärna!
Calles tapenade
räcker till massor av crostinis
400 g svarta oliver av bra kvalitet
2 msk kapris
1 stor klyfta vitlök
0,5 dl olivolja
Finhacka oliver, kapris och vitlök fint. Blanda med olivolja och låt stå och dra ett tag i kylskåpet innan servering. Mycket gott att äta med crostinis!