1:a advent
Nu har vi firat första advent med fina vänner vi och är mätta och fyrkantiga av allt julgodis vi har stoppat i oss. Tack snälla och fina mamma för de underbart goda lussebullarna som du bakade till oss! Det finns två kvar, och de ska jag ha till efterrätt på lunchen imorgon. Nu: sova, och tänka på farfar som skulle fyllt nittio år idag.
Peppermint bark
Igår gjorde jag peppermint bark, efter ett recept från en av mina favoritbloggar. Superenkelt, gott och perfekt till glöggkvällen!
Kan för övrigt vara världshistoriens enklaste godis. Gillar du inte polkagrisar kan du toppa med precis vad som helst!
Peppermint bark
massvis
200 g mörk blockchoklad
200 g vit blockchoklad
pepparmintsolja
100 g polkagrisar, krossade
smält den mörka blockchokladen i ett vattenbad och häll i en liten form (klädd med bakpapper). låt det stelna. smält sedan den vita chokladen, rör ner några droppar pepparmintsolja och de krossade polkagrisarna. häll det över den mörka chokladen och låt det hela stelna. när allt är någorlunda hårt, skär i bitar och förvara svalt.
Parma med pinjenötter
Vad är grejen med sparris och citrusfrukter egentligen? Drömmer fortfarande om förrätten som vi fick hos våra grannar i fredags. Sparris, parma, citronsås och pinjenötter. Galet gott.
Jag åt min utan skinkan, funkade alldels utmärkt det med.
Parma med pinjenötter
4 portioner
300 g grön sparris
1,5 dl pinjenötter
8 skivor parmaskinka
1 dl crème fraiche (lätt)
1 tsk rivet citronskal
salt & peppar
Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3-5 minuter och rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Linda parmaskivorna runt sparrisen, lägg på en klick dressing och strö över pinjenötter.
just nu: i min ugn.
jag bakar saffransskorpor, snart ska det (kanske) bakas pepparkakor (om callen kan slita sig från sitt schackparti) och efter det ska jag göra peppermint bark. julkbaksverkstad på hög nivå, med andra ord.
Bagels
Dagens bedrift: efter jobbet bakade jag bagels. Grymt goda! Det är helt klart lite bökigt, men väl värt det. Misstänker att receptet kommer från Leila Lindholm.
Bagels
ungefär 12 stycken
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special
vatten till kokning
1 uppvispad äggvita
1 dl blå vallmofrön
Sätt ugnen på 175°. smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i ca 5 min, degen ska vara ganska hård och stum. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och gör ett hål i mitten (gör ett ganska stort hål, bageln jäser!). Jäs under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 min. Koka upp vatten i en kastrull, koka degringarna i vattnet, 2 min på var sida. Låt dem torka på en handduk innan du lägger över dem på plåten och pensla med uppvispad äggvita och strö på vallmofrön. Grädda i ugnen 25 min.
Grahamsbullar med ost
Eftersom jag bakade igår är det lyx-frukost som gäller idag, och nästan-nybakade bullar och ett glas mjölk är svårslaget på morgonen!
Grahamsbullar med ost
ca 20 st
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
2 dl riven ost
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
vatten, vetekli och ost, till pensling
Sätt ugnen på 225°. Smält matfettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda i ost, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 20 delar och rulla var del till en bulle. Lägg på en plåt och jäs till dubbel storlek, ca 20 min. Pensla med vatten och stö på ost och vetekli. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min. Låt bullarna svalna av under bakduk.
julklappsönskelista, del V - pall.
bild från www.grahamandgreen.co.uk.
jag behöver en pall till köket, eftersom jag endast når upp till den första hyllan i våra köksskåp, vilket är aningens opraktiskt. en tolix skulle passa fint, den lilla storleken och i valfri färg. finns här.
julklappsönskelista, del IV - glas.
bild från www.orrefors.se.
glas till vår street-samling är ett säkert julklapps-kort. vi behöver 1 st whiskyglas, 3 st DOF, 2 st martiniglas, 4 st snapsglas och 4 st cognacskupor. nu: frukost, sen: bak!
julklappsönskelista, del III - en apa.
bild från www.designonline.se.
tänk om jag hade en liten, liten apa... speciellt kaj bojesens fina trä-apa. den lilla räcker fint! nu: jobb, senare: middag.
julklappsönskelista, del II - handdukar.

bild från www.designonline.se.
marimekkos ujohanddukar (grön), 2 st gästhanddukar och 2 st duschhanddukar. finns på www.designonline.se!
yes.
hemma igen - och det är inte utan att jag saknar helsingfors, kan jag lova, för vi har haft det riktigt bra. hängt med callens fina aussie-vänner, ätit god mat, lärt känna staden, druckit whisky, firat treårsdag med champagne på torni, tittat på funkis, beundrat kyrkor, handlat marimekko (tack, callen, för den fina presenten), spanat på iittala, pratat om mumintrollen och idag avslutade vi vår helsingfors-vistelse med ett besök i den vackra temppeliaukion kirrko som ligger insprängd i ett berg. nu: sova. imorgon: jobb hela dagen lång.
Helsinki, del III
Helsinki, del II
Helsinki, del I
grattis!
helsingfors är riktigt bra.
snö i göteborg.
i morse snöade det i göteborg, vilket måste vara någon slags premiär för 2009. tur att jag köpte mössa och vantar igår, med andra ord. innan vi åker mot flygplatsen idag ska jag packa den lilla väskan med de viktiga sakerna (pass, boardincard, pengar, telefon) och hinna med en snabbfika. nu: frukost och nyhetsmorgon.
jobb, quiz, packande.
jag har precis packat klart det sista och ligger nu i sängen och tittar på när calle letar efter koftor, tröjor och allt annat han ska ha med sig. imorgon bär det alltså av till helsingfors för fyra (nästan fem!) dagars häng med kompisar, funkishus-spaning, shopping och firande av treårs-dagen. härligt. trots att jag jobbade till lite över sju idag hann jag med några frågor på quizen och idag var det quizpremiär för calleföräldrarna - mkt trevligt. det gick sådär för oss dock, men frågor om kemiska formler och andra naturvetenskapliga saker faller inte riktigt mig i smaken... nu: helsingforsspaning på internet.
snart: helsingfors.
imorgon åker vi till helsingfors. hurra!
bananflugeproblemet, del II.
jag har dödat de flesta krypen och nu verkar det vara lugnt på bananflugefronten ett tag framöver. vi får hoppas på att det inte sker någon form av invasion när vi är i helsingfors. nu: plaza interiör och lite helsingforsplanering, efter det: välbehövlig sömn.
julklappsönskelista, del I.
bild från www.urbanliving.se.
snart är det jul och till julafton får man önska sig julklappar. nästan överst på min ouppnåbara julklappsönskelista ligger lampan mhy från finska muuto (gärna i svart). jag är helt övertygad om att detta är den sötaste lampan i hela världen. på riktigt.
göteborg har blivit kallt.
det är kallt ute. riktigt kallt. hittade precis min gamla skepparkavaj i garderoben, tror det är dags att börja använda den på daglig basis nu - trenchcoaten får hängas in i garderoben och komma ut när det är vår igen (om det någonsin händer - det känns väldigt avlägset just nu). hittar inte mina vantar och ingen mössa heller så jag får nog gå inom H&M innan jag ska till callemormorn och äta mat.
bananflugeproblemet. del I.
jag har ett problem. vi har ett problem, rättare sagt - bananflugor. av någon anledning har de invaderat vårt kök och badrum, och trots att jag igår hällde kokande vatten i vaskarna satt det ca en biljon flugor och hånlog mot mig i morse. nu har jag provat att blanda ihop sirap, diskmedel och vinäger, får väl se om det har någon effekt.
besök på kremma & världens finaste funkis.
igår hann vi med snabbvisit i helsingborg. hämtade järnek i laröd, lade blommor vid mormor och morfars grav och fikade hos systerfamiljen i deras nya, fina, underbara funkislägenhet. panoramafönster, öppen spis, balkong, högt i tak, originalgolv... jag är kär.
lediga måndagar är det bästa som finns.
jag älskar att vara ledig på måndagar, speciellt när jag vaknar upp till ett grått och mulet göteborg. har rensat i lägenheten idag och prickat av saker på min att-göra lista, bland annat har min en gång så fina mårbackapelargon flyttat ner i källaren för sin vintervila. kvar är (bland annat) att rensa den öppna spisen på stearin, hämta vinterjackor från vinden och leta upp den där genomskinliga soppsleven som är spårlöst försvunnen sedan några månader tillbaka. det är en spännande måndagskväll som väntar, med andra ord.
födelsedagsfirande x 2.








söndag.
helgen är snart över och innan vi kör mot göteborg ska vi ska åka och hälsa på syster med familj i deras nya och tillfälliga funkislägenhet i centrala helsingborg. igår vankades det kalas för fina mamma som fyllde 65 år i fredags, och det firades med god mat (pappa lagade baconlindad kycklingfilé, rödvinssås och potatisgratäng), trevligt sällskap och kaffe och tårta, såklart. nu: mys med isbjörn.