Kavorkas korv






Igår var det premiär för köttkvarnen som jag fick i julklapp förra året. Jag är ju som bekant ingen stor köttätare, men det går väl an ibland, och igår var vi i saluhallen och köpte en bit oxfilé som senare blev en råbiff. Mer om det sedan. Eftersom Calle är en riktig korvfantast var det inte bara oxfilé vi fick med oss hem. Nejdå, när jag tittade i påsen låg där alla möjliga delar från någon stackars gris. Resultatet: igår kväll förvandlades vår lägenhet till en tillfällig korveria, och det såg ut som jag hade väntat mig: såhär.

Kavorkas korv

800 g fläskkött
200 g späck
2 m fjälster
4 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
0,5 msk svartpeppar
1,5 msk grovsalt
1,5 matsked paprikapulver
1 dl kallt vatten

Innan du börjar: hacka köttet och späcket, kyl sedan väl (det är viktigt att ingredienserna är kalla, annars skär sig fettet och proteinerna vilket resulterar i en torr och tråkig korv). Lägg fjälster i vatten, minst en timme innan du ska göra din korv. 

Blanda alla ingredienser i en skål, mal sedan köttet i två omgångar. Efter malningen är det bra att röra i smeten minst tio minuter för hand (två minuter i matberedare) för att korven ska ha en jämn och krämig textur. Trä sedan på fjälstret och stoppa korven. Snurra till sist av korvarna till lämplig storlek. Korvarna håller sig en vecka i kylskåp eller tre månader i frys. Vid tillagning: sätt ugnen på 150 grader. Stek först korven i stekpanna, och avsluta sedan tillagningen genom att lägga korven i en ugnssäker form och laga färdigt den i ugnen, ca 10 min (eller tills korven är 65 grader i mitten). Avnjuts med en stor klick senap.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Tommy Hemert

Skulle gärna smaka den goda korven nästa gång vi är i Göteborg

Kramar från Hässlehåla

2009-12-30 @ 23:30:59
Postat av: charlotta

pappa, jag lovar att ta med en korv (eller två) när jag åker till skåne nästa helg :)

2010-01-02 @ 17:40:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0