Asiatisk slaw

Här ligger jag mellan två sovande barn i min systers gamla rum hemma hos mina föräldrar. Himla fint, faktiskt. Jag körde ner med barnen + deras tvillingkusiner tidigare idag och vi stannar i Skåne ända till söndag! I helgen (ja om alla håller sig friska den här gången vill säga...) ska vi nämligen fira förnyår i Malmö. Äntligen!
 
 
Jag hade tänkt bjuda på en sak men har nu ändrat mig - återkommer med vad det blev för något. Nu ska jag sova, men först - recept på den asiatiska kålsalladen vi åt för några veckor sedan. Kul variant på en riktig klassiker hemma hos oss.
 
Asiatisk slaw
2 portioner + matlåda
 
300 g vitkål
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk socker
3 msk färskpressad limejuice
2,5 msk japansk soja
4 msk rapsolja
1 kruka färsk koriander
3 msk torrostade jordnötter, grovt hackade
 
Finstrimla vitkålen med mandolin. Skala och grovriv moroten och skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin (och ta bort kärnorna om du vill ha den mindre stark). Blanda vitlök, chili, socker, limejuice, soja och olja i en bunke och rör runt till sockret lösts upp. Blanda kål och morot med dressingen och massera in ordentligt tills kålen blivit mjuk. Toppa med grovt hackad koriander och jordnötter.

Baklängesmatsedeln vecka 6

Det blev en oplanerad helg får jag nog ändå säga. Idag har vi promenerad till Focus för att handla och snart ska jag gå och träna innan vi ska äta middag. Senare planerar vi att titta på Shaun of the Dead och dricka drink, hurra! Men först av allt - baklängesmatsedeln för veckan som gått. At your service:
 
I måndags gjorde vi en ytterst enkel tacogratäng med purjolök, Anammas vegofärs och ett täcke med crème fraiche, ägg och riven cheddarost. Gratängen åt vi med mangosalsa (tärna mango - vi körde fryst - och blanda med färsk röd chili, pressad lime och grovt hackad koriander) och en kall sås med crème fraiche och salsa (Santa Marias chunky salsa tycker jag bäst om).
 
 
I tisdags åt vi brysselkålssallad med kanderade valnötter och till den åt jag morots- och halloumibiffar och Calle och Clara åt lax. Som tillbehör hade vi en kall sås med pressad citron, massor med nymald svartpeppar och honung.
 
I onsdags åt vi veckans soppa, en riktigt kryddig gulaschsoppa med vegofärs. Soppan toppade vi med crème fraiche och färsk persilja och som tillbehör hade vi nygräddat surdegsbröd.
 
I torsdags gick vi till Joe Farellis som ligger precis runt hörnet. Calle och Calle slog till på burgare och jag åt nachos med bruna bönor, jalapenos, cheddarost och tre olika sorters dippar.
 
I fredags hade vi hemmakväll. Vad vi åt? Pizza såklart.
 
I lördags var vi på middag hos vänner och de bjöd på en supergod vegetarisk lasagne med bland annat keso och spenat. Till efterrätt åt vi praliner från Kanolds.
 
 
Idag är det söndag och vi förbereder as we speak gyozas som vi ska äta senare. Fyller gör vi med pak choi, salladslök, tofu och svamp och som tillbehör ska vi ha edamame med yuzusoja och flingsalt.

Crème brûlée med japansk soja

Helg på intåg! Jag, Clara och Sigge är hemma och chillar och inväntar Calle. Ikväll blir det (i följande ordning) champagne, padrones med chili, pizza, suröl, På Spåret och praliner. Resten av helgen? Relativt obokad (och snälla, låt oss behålla det så...)
 
 
Vi äter ju i princip aldrig efterrätt men på nyår föreslog Johannah att vi skulle göra den här crème brûléen efter Frida Ronges recept och även om det låter något, eh, märkligt med japansk soja i kan jag meddela att det var otroligt gott! Måste provas, helt enkelt.
 
Crème brûlée med japansk soja
4 portioner
 
300 g vispgrädde
80 g fet mjölk
80 g äggula
60 g strösocker
35 g japansk soja
socker till att bränna av
 
Sätt ugnen på 95 grader. Blanda grädde, mjölk, äggula, socker och soja i en skål och häll upp i smorda, ugnssäkra formar. Baka mitt i ugnen tills puddingen har stelnat - det borde ta 1-2 timmar enligt Fridas recept men för oss tog det avsevärt mycket längre tid än så. Beror helt klart på vilken ugn du har. Ställ sedan in i kylen i 2 timmar. Strö över ett jämt lager med socker och bränn av försiktigt tills du har en knäckig yta. Enligt receptet ska den serveras med oxalis men det hittade vi inte så vi åt den precis som den var.

Levainbröd

Jag har ju gått bananas på surdegsbröd sedan min svåger var snäll och gjorde en surdeg till mig i somras. Jag har bakat surdegsbröd innan med något, eh, varierat resultat men jag tröttnade när jag aldrig riktigt fick till det. Men - plötsligt händer det, som man brukar säga. Sedan i somras får jag till riktigt fina surdegsbröd och för mig, som verkligen älskar bröd, är det stort. Det enda som möjligtvis är större är att Clara har blivit en mammabrödsätare av rang och precis som jag är det de knapriga kanterna hon vill åt.
 
 
Jag utgår alltid från receptet på Pain de Martins oktoberlevain men varierar ibland mjölsorterna - även om det för det mesta är vetemjöl special jag bakar med. Ofta sätter jag surdegsgrunden på morgonen, viker och jäser brödet under kvällen och skjutsar in i ugnen redan då alternativt låter brödet nattjäsa i korgen och gräddar det på morgonen (men nu när jag är deltidsföräldraledig sätter jag ofta degen på kvällen istället och gräddar brödet på eftermiddagen dagen efter). 
 
Pain de Martins oktoberlevain
1 bröd
 
(på kvällen)
25 g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
75 g vetemjöl special
25 g rågmjöl

Blanda allt i en bunke och täck med lock eller handduk och låt stå i rumstemperatur, gärna lite varmt, över natten (8-10 timmar).

(på morgonen)
surdegsblandningen från gårdagen
225 g ljummet vatten
375 g vetemjöl special
10 g salt
 
Blanda surdegsblandningen med mjöl, vatten och salt och låt stå och vila i 45 minuter. Efter att den vilat viker man degen 3 gånger totalt med 45 minuters mellanrum. Hur man viker? Man drar i kanterna i degen och viker in mot mitten, typ (googla så tror jag det finns instruktionsvideo). Efter den sista vikningen låter jag degen ligga kvar i bunken i ungefär 2 timmar tills den har rest sig något.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord (jag brukar lägga degklumpen i en stor hög med mjöl) och vik ihop till ett paket. Lägg med skarven neråt i en mjölad jäskorg och låt jäsa i ungefär 1,5 timme. Skjutsa in bakstenen och sätt ugnen på 270 grader i GOD TID.
 
Vänd upp brödet på en pizzaspade, snitta med en brödsnittare, skjutsa in på bakstenen och kasta in några isbitar på en oöm plåt på botten av ugnen. Sänk tempen till 250 grader och sätt klockan på 15 minuter. Efter en kvart brukar jag öppna luckan och kolla brödet - har det fått färg? Har det fått jättemycket färg? Har det fått mycket färg sänker jag värmen till typ 225 grader och låter brödet gå i 15 minuter till (och lägger eventuellt på folie så att det inte blir bränt). Har det inte fått så mycket färg låter jag tempen vara kvar på 250 grader och håller koll på brödet så att det inte blir bränt. Under gräddningen öppnar jag luckan några gånger och vädrar för att få en fin skorpa. Totalt kör jag ofta brödet i 35-ish minuter men det kan även bli 45 minuter beroende på deg och dagsform. När brödet är klart - ta ut och låt svalna på galler och låt svalna ordentligt innan du skär upp det, annars har det en tendens att bli degigt (been there, done that...) Om du skär en skiva - ställ sedan brödet med snittytan neråt på en skärbräda så behåller det den fina skorpan och det mjukgottiga inuti.

Texmexsoppa

Jag är ständigt på jakt efter überenkla recept som kräver noll insats och den här texmex-soppan är precis så. Den innehåller ingredienser som vi i princip alltid har hemma och på sin höjd behöver vi köpa hem koriander för att få lite extra untz i smaken.
 
 
För att festa till det lite extra plockade vi fram majstortillas från frysen som Calle friterade strax innan servering. Supergott som tillbehör! 
 
Texmexsoppa
2 portioner + matlåda
 
400 g sojafärs
1 gul lök
5 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 förpackning tacokrydda
1 burk svarta bönor
 
crème fraiche, tortillachips och koriander till servering
 
Bryn lök och färs i en stor gryta. Häll på vatten (+buljongtärning), krossade tomater och kryddblandningen. Låt puttra i 15-ish minuter och tillsätt sedan svarta bönor. Toppa soppan med en klick crème fraiche och färsk koriander precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 5

Trots sjukstuga på sina håll har vi haft en riktigt fin vecka i Idre. Det är ju få saker som slår semester i fjällen tycker jag, men så har jag också varit där nästan varje år sedan jag var liten. Den här veckan har jag stått för nybakade frallor på morgonen så middagen är det mest mamma, pappa och Bibbi som har fixat med. Det här har vi ätit:
 
I måndags åt vi pappas köttbullar med kokt potatis, brunsås och stekt lök. Istället för köttbullar hade jag smörstekta rotselleriskivor till (och pappas saltgurka, såklart).
 
I tisdags bjöd Bibbi på renskavsgryta med kantareller och lingon och istället för kött stekte jag på resterna av rotsellerin.
 
 
I onsdags åt vi stuvade makaroner som vi åt med falukorv till de andra, sojakorv till mig och chilisås till samtliga.
 
I torsdags tog vi tillvara på rester så någon åt biffar med stekt lök, brunsås och potatis, någon åt grönsakssoppa och någon hittade asiatisk gryta med ris.
 
I fredags gjorde vi pizza (oh yes, bakstenen var med såklart!) som vi toppade med tomatsås, mozzarella, röd paprika, svarta oliver, gul lök och mögelost.
 
I lördags kom vi hem från Idre lagom till middagstid och eftersom kylskåpet ekade tomt hämtade vi hem mat från Texas Longhorn som passande nog ligger i huset bredvid. Calle slog till på en sallad med flankstek och smulad ädelost och jag och Clara åt nachos med jalapenosås, svarta bönor, gräddfil och pulled oumph.
 
Idag är det söndag och vi har en bönchili som står och puttrar på spisen. Den ska vi äta med ris, gräddfil, färsk koriander, pressad lime och riven cheddarost.

Morotssoppa med kokos

Resten av gänget sover och jag gräddar nattjästa frallor som jag rörde ihop igår kväll. Bra uppladdning inför en heldag i backen (det ska bli SOL!) tänker jag. Sist vi åt de här frallorna var när vi gjorde den här morotssoppan med kokosmjölk, som är en av de godaste sopporna jag ätit faktiskt. True story. Jag har varit lite tveksam till just morotssoppa eftersom det kan bli så hiskeligt sött men toppad med syrlig yoghurt och smörstekta krutonger blev det ju helt fantastiskt gott. 
 
 
Krutongerna gjorde vi på några dagar gammalt surdegsbröd som vi stekte i MASSOR med smör tills de var ordentligt frasiga. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Buffé.
 
Morotssoppa med kokos
2 portioner
 
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
500 g morötter, skivade
1-2 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk pressad limejuice
salt, nymald svartpeppar och chiliflakes
 
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, morötter, ingefära och chiliflakes i några minuter. Häll i kokosmjölk, vatten och buljongtärningen och låt sjuda utan lock i 15-20 minuter (tills morötterna blivit mjuka). Mixa soppan slät och smaka av med limejuice, salt, nymald svartpeppar och chiliflakes (och späd med vatten om du tycker den är för tjock). Toppa med vad du vill - vi hade på syrlig fetyoghurt, krutonger och rostade pumpakärnor.

Baklängesmatsedeln vecka 4

Vi kom upp till Idre igår eftermiddag och efter en dag i backen kan jag konstatera att 1. jag älskar verkligen att åka skidor, 2. Clara har efter en halv dag i backen överträffat alla förväntningar vad gäller skidåkning och 3. Jesus, vad trött man blir efter en dag i skidbacken. Nähäpp hörni, nu ska jag hänga med familjen - här kommer baklängesmatsedeln för den här veckan!
 
I måndags gjorde vi en asiatisk slaw toppad med färsk koriander och salta jordnötter. Till salladen åt vi tempeh och en kall sås med bland annat cashewnötter och sambal oelek. Tempeh åt jag senast när vi hälsade på Alex och Adam i USA och tyckte då det var jättegott men meh, den här gången föll det inte någon av oss i smaken faktiskt.
 
I tisdags gjorde vi en texmexpaj på filodeg med Anammas sojafärs, paprika och purjolök toppad med crème fraiche (med smak av paprika/chili) och riven ost. Som tillbehör hade vi en kall sås med Santa Marias chunky salsa och fet crème fraiche, inlagda jalapenos och en grönsallad.
 
 
I onsdags blev det ett kylskåpsrens som resulterade i stekt ris med broccoli, morötter, röd paprika, blomkål och salladslök. Såsen blev som vanligt en teriyaki-variant och toppade gjorde vi med saltrostade cashewnötter och srirachasås.
 
I torsdags var jag på AW med kollegor och vi åt indiskt. Jag beställde in paneer i en stark sås med tomat och rödlök och som tillbehör blandade vi hejvilt - naan, papadoms, pickles, chutney och raita.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags kom vi fram till Idre och till middag åt vi pappas ljuvliga lasagne som han hade förberett. Till lasagnen åt vi tomat- och löksallad och en grönsallad med vinaigrette.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit Bibbis asiatiska gryta med bland annat paprika, purjolök och morötter.

Briochebröd

Fredag! Need I say more? Clara är äntligen ledig tillsammans med mig och Sigge så idag ska vi ner till Saluhallen och bunkra viktigheter till Idre. Praliner, ölkorv och saltade macadamianötter, bland annat. Kanske en ost eller två slinker ner också, om vi får feeling. Resten av dagen ser ut som följande - kalas, pizza och PACKNING. Tidigt imorgon ska vi komma iväg är det tänkt. Lycka till med det, kanske ni tänker? Det tänker jag med, men jag tänker ge det ett försök i alla fall.
 
 
Vill ni ha något extra gott till frukost i helgen kan ni baka briochebröd och göra french toast på! Jag brukar oftast göra french toast på challabröd men brioche funkar precis lika fint. Man kan ju för övrigt ha briochebröd till lite all möjligt. På nyår skar vi brödskivorna i tjocka kuber och smörstekte och serverade med smetana, fint hackad rödlök och tångrom. Supergott det med! Tänk på att degen ska stå över natten, kompisar. Och ha en trevlig helg! (Receptet kommer från tidningen Hembakat).
 
Briochebröd
2 limpor
 
15 g jäst
118 g mjölk
54 g strösocker
6 ägg
2 tsk salt
570 g vetemjöl
225 g rumsvarmt smör
 
1 ägg + 1 msk vatten (och en nypa salt) till pensling
 
Smula ner jästen i en bunk och rör ut med mjölken. Tillsätt socker, ägg och salt och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt mjöl och knåda i 2 minuter. Skiva ner smöret och knåda degen i 8-10 minuter. Degen ska bli slät och mjuk (och lite klibbig). Skrapa ner i en smord, stor skål och täck över med lock eller plastfilm. Ställ i kylen över natten.
 

Smöra två 1,5-litersformar. Ta ut den kalla degen ur kylskåpet och dela i 20 lika stora bitar. Rulla till bollar. Lägg i två rader med 5 bollar på varje sida i båda formarna. Vispa samman ägg, vatten och salt. Pensla bullarna, täck formarna med bakduk och jäs till dubbel storlek - det borde ta ungefär 1-1,5 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Pensla en gång till och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.


Naan (med vitlök)

Jag och Sigge har precis lämnat Clara på föris och nu ska jag snart hinka i mig en stor kopp te innan jag ska ta tag i den här dagen. Nästa vecka åker vi till Idre och jag måste leta upp alla nödvändigheter som man måste ha med sig när man ska åka skidor - skidbyxor och skaljacka, till exempel, som ligger, eh, någonstans.
 
 
Men vet ni, nu var det naan vi skulle prata om och inte mina skidkläder. Vi lagar ofta indiskt här hemma - det går hem hos samtliga i familjen och man får äta ohemula mängder bröd till. Win-win, som man brukar säga. Egentligen är jag mer av en papadom-kind-of-person men den senaste tiden har jag börjat baka naan som vi penslar med vitlökssmör innan servering och jösses, vad gott det är! Receptet kommer från Amy's Piece of Cake.
 
Naan (med vitlök)
8 stycken
 
50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2,5 dl naturell yoghurt
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
1 ägg
 
(smält smör + pressad vitlök)
 
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten. Blanda ner resterande ingredienser och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa i ungefär 1 timme till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader (och skjutsa in bakstenen om du har en sådan). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 8 delar. Knåda varje bit i en halv minut och rulla sedan ihop till en bulle. Kavla eller platta ut bullarna till 0,5 cm tjocka rundlar (som är 15-ish cm i diameter). Pensla med yoghurt och skjutsa sedan i i ugnen och grädda i 5-8 minuter tills bröden har fått fin färg. Pensla över vitlökssmöret och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 3

Tänkte just sätta mig framför datorn och ta det lugnt såhär en söndag kväll innan det är dags för en ny jobbvecka men upptäckte precis att ett paket ersättning hade läckt i min väska så måste dessvärre avvika och sanera väskan. GAH. Baklängesmatsedeln:
 
I måndags kom vänner över på middag och vi bjöd på en enkel kokosdaal med ris (tips - lägg några kardemummakapslar i vattnet när du kokar så får riset supergod smak), vitlöksnaan, färsk koriander och en klick yoghurt.
 
 
I tisdags stekte Calle raggmunkar som vi åt med rårörda lingon och kidneybönor med havssalt och furikake (och bacon till de andra).
 
 
I onsdags gjorde jag en riktigt mustig tomatsoppa med bland annat balsamicokräm och honung. Soppan toppade vi med fet crème fraiche och som tillbehör hade vi pizzabullar med buffelmozza, svarta oliver och tomatsås
 
I torsdags var jag ute och rullade hatt på TOSO. Ah, detta ställe. Jag och Sara beställde in allt från koreansk pannkaka med tofu och avokadosashimi med sticky rice till svamp med misocrème och vietnamesiska sommarrullar. Galet gott, precis allt.
 
I fredags åt vi en riktig klassiker - bakad potatis med skagenröra. I den vegetariska varianten hade jag smulad tofu istället för räkor, ungefär som i det här receptet. 
 
I lördags var det kalas och vi bjöds på en gratäng med kyckling (till de andra) och quorn (till mig) toppad med en mango chutneyröra och sourcream-chips. Låter helt bananas men var supergott! Förutom det åt vi bakad brie, ostbricka och en stor grönsallad. Till efterrätt åt vi prinsesstårta som födelsedagsbarnet hade önskat sig.
 
Idag är det söndag och efter en ordentlig födelsedagshelg blev det te och mackor till väldigt sen middag.

Aviation

Jag ligger som ett kryss i soffan hemma hos mamma och pappa och väntar in På Spåret. Calle däremot står med Sigge i famnen och gör knäböj för att förbereda sig för vår kommande skidresa. En episk syn. Som jag längtar upp till fjällen, för övrigt. Snö, skidåkning och ljuvliga solnedgångar. Inget man är bortskämd med i Göteborg vid den här årstiden, om man säger så. Haha!
 
 
Idag drack vi en gin & tonic innan maten men förra veckan blandade Calle en Aviation - en grymt god drink med viollikör. Den här drinken är för övrigt überstark - vi delade på en och det räckte gott och väl.
 
Aviation
1 (stark) drink
 
6 cl gin
2 cl pressad citron
1,5 cl maraschinolikör
0,75 cl viollikör
 
Skaka med is, sila och servera i väl kylda glas.

Rostade rotsaker med couscous

När jag och Calle var i Köpenhamn i höstas hittade jag en helt fantastisk kryddbutik i Torvehallerne. Jag köpte bland annat med mig berberekrydda, en etiopisk kryddblandning, och ras el hanout som är en marockansk kryddblandning. Riktigt goda, båda två. 
 
 
Det här receptet på rostade rotsaker med couscous är en perfekt mitt-i-veckan-rätt. Rensa grönsakslådan och släng på det ni har (förutom morötter och palsternacka hade vi även grönkål och limeskivor) och granatäpplekärnor är också himla fint att blanda ner precis innan servering. Receptet kommer från Gokväll.
 
Rostade rotfrukter med couscous 
2 portioner + matlåda
 
4 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
olivolja, salt & nymald svartpeppar
1 apelsin, skal och saft
50 g smör, rumsvarmt
1 kruka grovt hackad mynta
0,5 dl grovt hackade mandlar
2,5 dl couscous
1 msk ras el hanout
150 g fetaost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar och skiva rödlöken. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar. Blanda ordentligt och grädda i 40 minuter tills grönsakerna är mjuka (men ändå har lite tuggmotstånd).
 
Tvätta apelsinerna och riv det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med smöret och ställ åt sidan.
 
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och fluffa sedan upp med en gaffel och blanda ner ras el hanout så att couscousen täcks av kryddblandningen. Blanda ner apelsinsaften.
 
Klicka på apelsinsmöret och häll på couscous på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt. Strö över mandel, mynta och smulad fetaost och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 2

Idag har jag bakat buns som alldeles strax ska ångas men först tänkte jag sammanfatta den gågna veckans middagar. Morotssoppan i onsdags var urgod (återkommer med recept!) och pasta carbonaran vi gjorde igår var ju även den en riktig höjdare! Baklängesmatsedeln för andra veckan 2019 ser ut såhär:
 
I måndags slängde vi ihop enklast möjligast och gjorde tortillarullar som vi fyllde med grönsaker (thaivarianten från frysdisken) och gjorde krämig med crème fraiche och kryddade upp med salt, nymald svartpeppar och mycket chili. Rulla ihop, ost på toppen och in i ugnen - färdigt. Till rullarna hade vi en sallad på babyspenat, tomat, mandolinad blomkål och kidneybönor.
 
I tisdags gjorde vi biffar på okokta gula ärtor, men jag skulle hellre vilja kalla dem för falafel på gula ärtor eftersom det är precis samma tillvägagångssätt. Dessutom friterade vi istället för att steka - hallelulja vad goda de blev! Som tillbehör hade vi sallad och en kall sås med fet yoghurt, mango chutney och mängder med svartpeppar.
 
I onsdags gjorde jag en morotssoppa med kokosmjölk som vi åt med smörstekta krutonger (på gammalt bröd, ÄNTLIGEN något att göra med alla dessa brödskalkar), rostade pumpakärnor och en klick syrlig yoghurt som bröt av fint mot den söta soppan.
 
 
I torsdags dök vi ner i grönsakslådan och hittade broccoli så till middag blev det det en gammal favorit - broccoligratäng med småtomater som vi åt med stor grönsallad.
 
I fredags hade mysig tacofredag hos Magnus och Sara! Förutom de klassiska tillbehören hade de även godsaker som mangosalsa (måste göra det nästa gång vi lagar tacos hemma, galet gott) och fetaost, för att inte tala om riktigt fet crème fraiche istället för gräddfil. Mums! Till efterrätt åt vi glass (i stora lass...)
 
I lördags kom Tilda på besök och vi plockade fram pastamaskinen och gjorde egen tagliatelle som vi sedan svängde ihop en carbonara på. 
 
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta steamed buns som vi fyller med pankopanerad och friterad tofu, kimchi, yuzumajonnäs, picklad rödlök och sesammarinerade morötter.

Fondpåsen

En påse med frysta grönsaker? Spännande... Ja, faktiskt, för ett av de bästa tips jag än så länge fått gällande det här med att inte slänga mat - det är fondpåsen. Numera sparar jag precis alla sorgsna grönsaksbitar som ibland finns i kylskåpet, gamla kryddor, broccolistjälkar, trötta lökbitar som blivit över... Allt. När påsen är full ska jag koka grönsaksfond är det tänkt. Tack för tipset, Hanna!
 
 
Nu ska jag hoppa in i duschen, idag ska vi inte göra många knop förutom att traska ner till saluhallen och köpa praliner och oliver, hämta några paket, köpa något gott att dricka och plocka fram pastamaskinen för ikväll vankas det hemmagjord pasta till middag. Hoppas ni har en fin helg, kompisar! Vi hörs!

Om

Min profilbild



bloglovin
RSS 2.0