Tekakor i långpanna

En märklig bieffekt av viruset som härjar är att all jäst är slut i affären. Alltså jag förstår inte? Kan man bunkra jäst? Lägger man den i frysen? Högst oklart. Jag har surmulet gått hem från affären utan jäst den senaste tiden, men så plötsligt händer det för här om dagen stod det tre jästpaket och ropade mitt namn, och de tog jag.
 
 
Jag och Clara bakade de här enkla tekakorna som vi hittade recept på hos Helena. Jag är ju otroligt svag för bröd i långpanna, och de här var supergoda! Två tummar upp från oss.
 
Tekakor i långpanna
20 (-ish) st
 
50 g jäst
100 g smör
3 dl fet mölk
2 dl vatten
2 tsk salt
3 msk strösocker
2 ägg
13 dl vetemjöl special
 
Smula ner jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills det blir fingervarmt. Rör ner degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och ägg och arbeta slutligen ner mjölet. Kör degen i minst 5 minuter - degen ska vara smidig och inte kladdig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut (eller platta ut med händerna) till en platt rektangel och lägg den på ett bakplåt med bakplåtspapper. Skåra rektankeln i rutor med kniv och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter tills rutorna fått fin färg. Lyft över och låt svalna på bakgaller.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym

Tack för rec. Jag är 75 år o bor ensam. 5e veckan jag är förkyld o SKA INTE gå till affären. Min väninna köpte 10 pkt jäst min första sjukvecka. Jag måste be ngn granne handla o det är svårt att be om hjälp. Jag har massa djupfryst mat i frysen flera ostar, pålägg o dricka o kaffe. Jag vill ju klara mej o inte dö i Corona. Hoppas ni förstår hur vissa har det. Var rädda om er

Svar: Jag är tacksam för att du håller dig hemma om du är i riskgrupp och det är fint att höra att du har någon som kan hjälpa dig att handla. Jag förstår hur många har det, vi har själva varit hemma och fått hjälp av vänner med att handla. Det jag inte förstår är dock om jäst, som ju är en förbrukningsvara, går att bunkra så väl eftersom den inte har obegränsad hållbarhet, och går den då att frysa om man inte använder upp allt? Var rädd om dig / Charlotta
Charlotta Ljungblad

2020-04-01 @ 08:25:16
Postat av: Lisbeth Birkhed

Hej
Här kommer ett recept på ett bröd som sparar jäst och som dessutom är gott.
Ta jäst av en ärtas storlek,blanda med en matsked salt och fem del vatten. Blanda i en liter vetemjöl. Blanda ordentligt! Lägg på glad pack och låt stå över natten. På morgonen rör försiktigt om i smeten. Nytt gladpack och låt stå i två timmar. Sätt ugnen på 220gr , sätt in en kall järngryta, ta ut den efter en stund och pensla insidan med olja,häll ner smeten, in i ugnen i trettio minuter med lock på grytan. Efter trettio minuter tar du av locket och låter grytan stå ytterligare tjugo minuter. Ta utoch stjälp upp.
Jättefint och gott bröd!
Vi kallar det Corona brödet men det finns säkert ett annat namn oxå.

Svar: Men tack snälla, vad kul med nytt recept! Ska prova :)
Charlotta Ljungblad

2020-04-01 @ 10:43:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0