Broccoli- och potatissoppa

Broccolisoppa, alltså. Det är INTE en soppa som har stått högt i kurs hos mig, om man säger så. Jag har försökt att göra det innan men har aldrig lyckats få till någon bra konsistens. Sist jag provade blev den blaskig som träskvatten och jag bestämde mig för att broccolisoppa inte var för mig, men så ramlade jag över ett recept hos ICA som lät idiotsäkert och tänk - det blev en supergod soppa. 
 
 
Jag tycker om att ha topping på min soppa, här blev det en valnötskräm och lite kallpressad rapsolja smaksatt med krondill.
 
Broccoli- och potatissoppa
2 portioner + matlåda
 
1 burk vita bönor
250 g broccoli
2 stora potatisar
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vispgrädde
1 liter grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
berberekrydda, cayennepeppar
 
Skölj av bönorna och låt rinna av. Skär broccolin i bitar och skala och skiva stammen. Skala och tärna potatisen. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull eller gryta. Riv ner vitlöken. Häll i grädde, buljong och vita bönor och låt koka under lock tills potatisen blir mjuk. Mixa sedan soppan slät med stavmixer och smaka av med salt, svartpeppar från kvarn, berberekrydda och lite cayennepeppar.

Baklängesmatsedeln vecka 41

Den här veckan har, trots ganska stressiga moment, varit spännande i matväg. Eller spännande och spännande, vi har dammat av några gamla klassiker (som pastasalladen) och provat lite nytt (som aloo gobi) och förutom det har jag bakat sirapslimpa och gjort en ny sats granola med hasselnötter och salta mandlar. 
 
I måndags fyllde Sigge 1 år och våra vänner kom över och firade. Vi bjöd på cannelloni fyllda med ricotta och spenat, toppade med tomatsås, mozzarella och parmesan. Till det åt vi en sallad med vitkål och isbergssallad dressad med senap, dill och honung.
 
I tisdags gjorde jag en aloo gobi som vi åt med naan med koriander och vitlök, raita, chilipickles och limechutney.
 
 
I onsdags gjorde Calle en pastasallad med purjolök, fetaost och småtomater och som vi toppade med massor av tabasco.
 
I torsdags kom en kompis över på middag och vi bjöd på en bönchili som vi åt med crème fraiche, riven cheddarost och färsk koriander. Till chilin hade vi surdegsbröd.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi papardelle med svamp, schalottenlök och färsk timjan (vi har fortfarande en jättebuske i vårt kryddland på landet).
 
Idag är det söndag och  om ett tag ska vi traska iväg mot Liseberg där det just nu är Halloweenfirande. Middag äter vi på vägen - vi svänger inom favoriten Wrapped och festar till det med burritos.

Varm macka med surkål

Den här veckan, alltså. I made it. Helt plötsligt är sena pluggkvällar, jobb och existentiella frågor ett minne blott och så är det äntligen fredag. Sigge har just somnat och jag äter frukost efter morgonens yogapass. Jag bakade sirapslimpa igår och har två ohemult goda smörgåsar med prästost framför mig, och det tillsammans med ett glas iste och några tomater är en riktigt fin frukost i min bok.
 
 
Den här helgen blir lugn. Sigge är vaccinationshängig så ikväll blir det pizzafredag (och bubbel, praliner och OST) hemma men imorgon packar vi ihop oss och åker till landet. Vi ska sätta vitlök, plocka in olivträdet och fixa med det sista innan kylan slår till ordentligt.
 
Nu ska jag snart ta tag i den här dagen, men först tänkte jag bara lämna ett tips inför helgen. Jag är nämligen barnsligt förtjust i varma mackor och det här är min standardlunch de dagar jag är hemma med Sigge. Surkål köper jag från en tjej på vår lokala REKO men det finns ju i princip i vilken affär som  helst nu för tiden.
 
Varma mackor med senap och surkål
Till de här mackorna passar formfranska allra bäst tycker jag - jag brukar köpa med fullkorn. Bred smör på en smörgås, ett tjockt lager grovkornig senap (jag har en polsk senap med en gnutta pepparrot i som är helt ohanterbart god) och toppa med surkål, lagrad ost + en macka till. Kör i järn tills de är ordentligt knapriga. Ät som frukost, lunch, tillbehör till middag eller precis närsom du får feeling.

Raita

Jag ska alldeles strax gå och lägga mig efter att ha spenderat nästan hela kvällen med att skriva en labbrapport som ska lämnas in om några dagar men först måste vi diskutera raita, den indiska såsen som finns i sjutusenfemhundra olika varianter. Jag har aldrig varit en jättekonsument av raita - fram tills för några månader sedan vill säga, när jag köpte med påse med hel spiskummin från den gulliga kryddaffären i Torvehallerne i Köpenhamn. 
 
 
Vaddå, tänker ni? Jo. Skillnaden på smak i färdigmald och hel spiskummin är monumental. Prova själva ska ni få se.
 
Raita
lagom för två...
 
1 liten burk fet yoghurt
0,5 gurka, tärnad
några blad färsk mynta, skivade
hel spiskummin, rostad och stött
salt, några drag med svartpepparkvarnen
 
Blanda samtliga ingredienser till raitan och låt den stå kallt en stund innan servering. Ät som tillbehör till alla former av stark mat.

Baklängesmatsedeln vecka 40

Den här veckan har mina (sena) kvällar bestått av att ligga på soffan och titta på Timjan, Tupp och Tårta (får ALDRIG rätt ordning på namnet men nu är det nog som det ska vara...) och jag har så många nya recept jag vill prova. Lisa Lemkes cacio e pepe, Zeinas... ALLT, Sandra Mastios vitlöksbröd. I sann Zeina-anda slog vi på stort och åt meze i tisdags, en av mina absoluta favoritmåltider faktiskt. Förutom det har vi haft ett jättekalas för Sigge här hemma, varit bortbjudna på middag hos Bibbi och så har vi såklart ätit pizza.
 
I måndags åt vi en potatis- och broccolisoppa med vita bönor. Som topping hade vi en valnötsröra med färskost, citronzest och rostade valnötter och som tillbehör hade vi rågbrödstoast med dijonsenap, lagrad ost och surkål (som vi dippade i russian dressing - majonnäs, chilisås, rökt paprika, salt och svartpeppar från kvarn.
 
 
I tisdags festade vi till det med meze. Ugnsrostad aubergine med tahinisås (helt ohanterbart gott), fattoush med extra granatäpplesirap, muhamara, hummus, labneh och libabröd.
 
I onsdags var det snabbmiddag deluxe när jag sladdade hem från jobbet och slängde ihop quesadillas med ajvar, mozza  och spenat. Som tillbehör hade vi en kålsallad med mandolinad vitkål, rapsolja smaksatt med krondill, äpplecidervinäger, salt och svartpeppar.
 
I torsdags var vi på middag hos Bibbi och hon bjöd på rotfruktspytt med kantareller (!) coh quornfilé till mig och kallskuret till de andra. Till efterrätt åt vi citroncheesecake.
 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hade vi 1-årskalas för Sigge! Vi bjöd på en vegetarisk gryta (eller falsk fisksoppa som det också kan kallas) med saffranskokt fänkål, potatis och ugnsrostade tomater. Till den hade vi dillaioli och nybakat levain. Till efterrätt åt vi chokladtårta, mammas kanelbullar och snoddas (eller kärleksmums som de kallas ibland).
 
Idag är det söndag och snart ska vi äta tacos, en rökig halloumivariant från Santa Maria. Halloumin äter vi i vetetortillas tillsammans med guacamole, riven ost och picklad rödlök

Fredagsnöje

Fredagar är min pluggdag, men idag har det snarare varit min förbereda-kalas-och baka-bröd-och-plugga-samtidigt-dag. Och så har jag förberett en alldeles för stark Bloody Maria, köpt ost i stora lass, hämtat Clara på föris och nu sitter vi här båda med en kopp te, ett glas bubbelvatten och fredagsgodis. Clara slog till på en pralin med passionsfrukt, jag på en med ädelost. 
 
 
Helgtips? Jag har inte så många på lager men Yotam Ottolenghis oktoberrecept (kolla in hans schupfnudeln med brynt smör och vallmofrön) ser som vanligt spännande ut. 
 
Och just det, det här är kanske gammal skåpmat för er som kollar på tv lite mer än vad jag gör, men den senaste säsongen av Landgång tycker jag är fantastiskt bra!
 
Nej, nu tänker jag logga ut och fira helg. Hoppas att ni får några riktigt sköna lediga dagar, vänner! Vi hörs snart igen.

Scrambled tofu

Det är torsdag. En ganska trött sådan, faktiskt. Sigge sover och jag bakar foccacia (ingen vanlig foccacia utan Lisa Lemkes monsterfoccacia som ska jäsa i hela 20 timmar när den är färdigvikt - spännande) och förbereder inför 1-årskalaset vi ska ha på lördag. Släkt trillar in från både Stockholm och Skåne och middag för 12 vuxna och nästan lika många barn kräver sina förberedelser om man säger så. Brödet kommer passa fint till den vegetariska grytan med saffran och fänkål som vi ska bjuda på, och förutom det blir det både bubbel och tårta. 
 
 
Förra helgen var vi på landet och fick då besök av vänner som kom på middag. Till frukost bjöd vi bland annat på scrambled tofu efter ett recept av Yotam Ottolenghi. Rosharissa och nigellafrön är kanske inget man bara springer på sådär men vi körde på vanlig harissa och glömde dessvärre nigellafrön men det smakade riktigt fint ändå.
 
Scrambled tofu
2 (stora) portioner
 
1 msk olivolja
2 msk harissa
200 g tofu, pressad
2 dl tunt skivad lök
2 tsk nigellafrön
salt (MYCKET), svartpeppar från kvarn
1 tsk paprikapulver
om du får feeling - någon form av riven ost (vi hade asiago på)
 
Värm olivoljan i en stekpanna (gärna gjutjärn eller non stick), lägg ner löken och stek tills de är gyllene i färgen. Tillsätt harissa och blanda ordentligt. Smula ner tofun i pannan och rör runt. Smaka av med salt, svartpeppar, paprika och nigellafrön. Riv ost över om du vill ha det.

Äggnudlar med svartpepparsås

Jag längtar redan efter nästa gång vi ska laga den här rätten. Jag hade nästan glömt av hur gott det är med äggnudlar men oj, vad det passar bra i en stir-fry som det här. Perfekt rätt attt toppa med vad du nu har hemma i gömmorna. Jag lade till edamamebönor (det har vi alltid i frysen) och salladslök. För att precis allt blir bättre med salladslök (det är sant). Och mandolina rödkålen hörni! Den är allra godast när den är i riktigt tunn. True story.
 
 
Originalreceptet kommer från Ann-Louise/Lilla Matdériven (och är precis som alltid något modifierat...) 
 
Stir fry med svartpepparsås
2 portioner + matlåda
 
250 g äggnudlar
250 g fast tofu
3 msk neutral kokosolja
0,5 dl oskalade sesamfrön
2 dl mandolinad rödkål
2 dl edamamebönor
1 dl salladslök, strimlad
 
2 tsk svartpeppar från kvarn
1 dl japansk soja
1 msk lönnsirap, kanske pyttelite till
3 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade
 
Pressa vätskan ur tofun genom att lägga den mellan två tallrikar. Lägg något tungt ovanpå och låt stå i en kvart. Koka nudlarna tills de är n-ä-s-t-a-n klara och spola sedan av i kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av. Tillsätt eventuellt lite olja och rör runt med fingrarna så att de inte trasslar ihop sig. Mixa ihop alla ingredienser till såsen. Skär tofun i mindre kuber och torka av lite lätt med hushållspapper. Värm 1 msk kokosolja i en stekpanna och stek tofun gyllengul på samtliga sidor. Det tar längre tid än vad man tror så håll ut! De är allra godast när de är ordentligt krispiga. Häll i 0,5 msk kokosolja, en stor skvätt sås och stek ihop länge så att bitarna får en glaze. Höj värmen något, blanda ner äggnudlarna och resten av såsen. Stek på och blanda runt tills nudlarna är helt täckta i sås. Ta av från värmen och rör ner grönsakerna. Strö över sesamfrön och servera direkt.

RSS 2.0