Muhammara

Den här veckan är det högt och lågt med jobb, plugg, föräldraledighet och allt där emellan. Tur då att jag har en heldag i Köpenhamn på fredag att se fram emot, för att inte tala om att vi firar för-nyårsafton på lördag! Min mellanrätt är spikad och allt som återstår är att bestämma vad jag ska servera för vin till. Om jag ens ska ha vin, det återstår att se. Återkommer i frågan.
 
 
Nu ska jag snart lägga mig raklång på soffan, men först - recept på den übergoda muhammaran vi åt för ett tag sedan. Receptet kommer från en av mina stora favoriter, Zeina.
 
Muhammara
nog för 2...
 
3 dl valnötter
1 dl paprikapuré (eller ajvar)
0,5 dl ströbröd
1 riven vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäpplesirap
1 färsk chili
0,5 tsk spiskummin
salt, nymald svartpeppar
2-3 msk vatten
rapsolja
 
Värm ugnen till 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta i ungefär 10 minuter - se till så de inte bränns! Lägg nötterna på en kökshandduk och gnugga bort så mycket skal som du kan. Släng skalen och lägg valnötterna tillsammans med övriga ingredienser (förutom oljan) i en matberedare. Mixa några varv tills allt är blandat och smaka av med salt och eventuellt peppar. Häll i olja i matberedaren när den är igång och fortsätt hälla tills du har en bra, lagom tjock konsistens - jag körde på strax under 1 dl. Lägg upp på tallrik och garnera med valnötter. Ringla över granatäpplesirap.

Baklängesmatsedeln vecka 45

Veckan som gått har bjudit på allt från klassiker som vi lagar ofta (puttanesca går alltid hem) till klassiker vi lagar mer sällan (chili sin carne som får flytta in i värmen efter några år av bortglömdhet). Det är dags att sammanfatta veckans middagar, så häng med nedan!
 
 
I måndags åt vi en favorit - pasta puttanesca med mozzarella, kapris och färsk basilika på toppen.
 
I tisdags åt vi en chili sin carne med vegofärs och vita bönor som vi förberett dagen innan. Till den åt vi ris, en klick gräddfil och picklad jalapeno. Och färsk koriander, såklart.
 
I onsdags åt vi steamed buns som vi fyllde med friterad tofu, srirachamajonnäs, sesampicklad gurka, mandolinad brysselkål och färsk koriander.
 
I torsdags blev vi bjudna på middag hos vänner och de bjöd på färska pastarullar med ricotta och tomatsås som vi åt med en grönsallad och rostade pinjenötter.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags åt vi det som jag trodde skulle vara mitt förnyårsbidrag men meh, det var gott men lite för tråkigt. Inte helt förnyårs-worthy, med andra ord. Det var en ljummen sallad på korngryn (eller pearl barley som det heter på engelska) med ostronskivling, färska kryddor och parmesan. Absolut gott men inte förnyårs-gott.
 
Idag är det söndag och jag firar avslutad tenta med att göra någon riktigt gott som däremot blir mitt förnyårsbidrag! Hemligt, med andra ord. Hoho. Återkommer om en vecka så får ni se vad det blev då.

Äppelchips

November är så mörkt, det är så tråkigt, årets värsta månad buhuuu. Alltså va? Jag förstår ingenting. Kanske är det min kärlek till att bo i ett land där vi faktiskt har säsonger som gör att jag uppskattar kyla och mörker? Jag menar, en anledning till att krypa upp i soffan, tända ljus i öppna spisen och äta ohemula mängder äppelchips - hur kan man inte gilla det? Helt oförståeligt.
 
 
Receptet på de här godbitarna kommer från Ica. Vi satte i oss samtliga som efterrätt men vill du spara är det bäst att förvara i en tätslutande burk så att det håller sig knapriga.
 
Äppelchips
30-40 stycken
 
1 dl vatten
2 msk färspressad citronjuice
1 dl strösocker
2 röda äpplen
 
Koka upp vatten, citronjuice och strösocker i en kastrull och sjud till sockret lösts upp. Låt kallna. Skiva äpplena tunt - jag använde min mandolin - och lägg skivorna i lagen. Låt stå i 30 minuter och låt sedan rinna av i ett durkslag. Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i mitten av ugnen på 100 grader i ungefär 3 timmar tills de har blivit krispiga som chips. Dra försiktigt bort från bakplåtspappret.

Butternutpumpa med chiliyoghurt

Yotam Ottolenghi, min absoluta favoritkock alla kategorier! Det här receptet har till och med fått Calle, skeptikern, att tycka om butternutpumpa. Helt otroligt. Men jag förstår honom, för den här rätten är helt otrolig. Söt pumpa, het chiliyoghurt, lite korianderolja på det OCH toppat med salta och rostade pumpakärnor. GAH.
 
 
Det här är hands down den godaste pumparätt jag ätit.
 
Butternutpumpa med chiliyoghurt
2 portioner
 
1,5 kg butternutpumpa
2 tsk kanel
olivolja
50 g korianderblad
1 liten vitlöksklyfta, krossad
20 g pumpafrön, rostade (och saltade!)
200 g fet yoghurt
sriracha, så mycket du vill
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela pumpan på hälften (ta bort kärnhuset) och skiva sedan i tunna skivor. Lägg skivorna i en stor skål, ringla över rikligt med olivolja och blanda ner kanel. Rör runt med händerna tills alla skivor är täckta och lägg sedan ut på en en stor plåt. Strö över salt och dra några varv med pepparkvarnen. Rosta i mitten av ugnen i 40-60 minuter tills bitarna blivit mjuka och fått en gyllene färg. Jag tycker de är extra goda när de blir lite knapriga! 
 
Lägg korianderblad och vitlök i en mixer och mixa tills det är blandat. Vänd ner olivolja försiktigt (annars blir den besk - pratar av erfarenhet...) och smaka av med salt. Rosta pumpafröna i en stekpanna och tillsätt salt och en skvätt vatten. Låt vattnet koka bort och lägg sedan fröna på en tallrik. Blanda yoghurten med sriracha och ställ åt sidan. När pumpan är klar - lägg på en tallrik, ringla över korianderoljan och klicka på chiliyoghurten. Strö över pumpafröna.

Baklängesmatsedeln vecka 44

Veckan går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta veckans middagar. Jag har rullat hatt med MBT-kompisarna, pappa har bjudit på boeuf (och veg!) bourguignon och dessutom har kidsen fått tacos enligt önskemål. Såhär ser veckans baklängesmatsedel ut:
 
 
I måndags kom en kompis över på middag och vi bjöd på kylskåpsrens deluxe som resulterade i en gräddstuvad rotfruktspytt med dragon och dijonsenap. Till pytten åt vi stekt ägg.
 
I tisdags var jag ute och åt med MBT-gänget! Vi var på Noot och jag beställde in variation på betor till förrätt och en bovetehistoria med svamp och pepparrot till varmrätt. Supergott!
 
I onsdags fick kidsen bestämma mat (det vill säga Clara och hennes två kusiner) och de ville ha tacos, så tacos blev det.
 
I torsdags gjorde jag varma mackor på surdegsbröd. Mackorna toppade jag med skivade tomater, smörstekta champinjoner, dijonsenap och en lagrad cheddar.
 
I fredags bjöd mamma och pappa på pajer, en med ost och skinka och en med broccoli, gorgonzola och valnötter. Till pajerna åt vi en grönsallad med sharonfrukt.
 
I lördags lagade pappa boeuf bourguignon (och en vegetarisk variant till mig) som vi åt med potatis. Till efterrätt åt vi glass med varm hallonsås och krossad turkisk peppar och till fikan åt vi tårta.
 
Idag är det söndag och till middag beställde vi hem pizza.

Dillaioli

Jag är i Skåne med kidsen och deras kusiner och det är minst sagt fullt upp. Jag har dessutom lyckats dra på mig en förkylning OCH det mesta jag äter smakar... papper. Suck och stön. Ikväll börjar resten av familjen trilla in för imorgon väntar stort kalas för min mamma som fyllde 75 år tidigare i veckan. Nu ska jag lägga mig raklång på soffan och mysa med Nelson som är helt löjligt vit, gullig och kelsjuk.
 
 
Här kommer hur som helst receptet på en enkel dillaioli som är übergod till den här vegetariska grytan som jag skrev om tidigare i veckan. Hoppas att ni få en fin helg, vänner!
 
Dillaioli
2 dl-ish
 
1 kruka dill
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 msk dijonsenap
2 dl rapsolja (inte kallpressad!)
salt, nymald svartpeppar
 
Finhacka dillen. Skala vitlöken riv ner i en bunke och lägg ner dijonsenap och äggulor. Mixa med en mixerstav och tillsätt olja, lite i taget. Fortsätt mixa tills du har en tjock aioli. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och vänd ner dillen.

RSS 2.0