Puylinser med aubergine

Våra vänner i Stockholm har samma förkärlek för Yotam Ottolenghi som oss och när de tipsade om det här receptet kände vi att vi behövde prova det omgående pga lät helt galet gott. Puylinser har jag sneglat på i affären i flera månader men när jag väl gick dit för att köpa ett paket till just den här rätten fanns de inte kvar att köpa. Ridå. Nåväl, linserna fick jag tag på ändå på annat håll men om ni inte hittar just franska puylinser funkar belugalinser fint.
 
 
Servera med en sallad om ni äter den som huvudrätt, men förutom det tycker jag att den bär sig fint utan några andra tillbehör.
 
Puylinser med aubergine
2 portioner
 
4 auberginer, stick dem några gånger med kniv
300 g körsbärstomater
160 g puylinser
2 msk olivolja
1,5 msk citronsaft
1 liten vitlöksklyfta, pressad
3 msk oreganoblad
100 g grekisk yoghurt
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 230 g varmluft (eller ugnens högsta inställning). Lägg auberginerna på en plåt och ugnsrosta i en timme - vänd dem efter halva tiden - tills de är helt mjuka och något rökiga. Ta ut ur ugnen, gröp ur innehållet när auberginen har svalnat och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan i en halvtimme så att all vätska rinner bort.
 
Lägg tomaterna på samma plåt och ugnsrosta i 12 minuter tills de har svartnat, spruckit och mjuknat. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan. 
 
Fyll en medelstor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Tillsätt linserna när vattnet kokar, sänk värmen till medel och låt koka i ungefär 20 minuter tills linserna är mjuka men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Låt rinna av och ställ åt sidan så att de torkar lite. Lägg i en skål och tillsätt sedan aubergine, tomater, olja, citronsaft, vitlök, 2 msk oregano, 3/4 tsk salt och rejält med svartpeppar. Blanda ordentligt och lägg sedan över på ett stort fat. Toppa med yoghurt och rör ner den försiktigt så att det blir strimmigt. Strö över resterande oregano, droppa över olivolja och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 11

Veckan som har passerat har varit ljuvlig. Lugn och skön, tid med mina föräldrar, skidåkning, lugn drink-afterskii på PW Hotell och underbart väder. Välbehövligt. Nu är vi tillbaka i stan med allt vad det innebär. I veckan har vi ätit massor med gott - spana in vad nedan. Hoppas ni har haft en fin vecka, kompisar!
 
I måndags åt vi tomatsoppa med kidneybönor och som tillbehör hade vi knäckebrödssmörgåsar med ost.
 
I tisdags gjorde pappa stuvade makaroner som vi åt med sojakorv och chilisås (alltid chilisås, Heinz ska det vara!)
 
I onsdags åt vi pappas köttbullar/sojakorv med kokt potatis, brunsås och svartvinbärsgelé.
 
 
I torsdags gjorde jag (japp, JAG och inte Calle, helt galet) raggrakor som vi åt med rårörda lingon, kikärtor och bacon till de i familjen som sysslar med sådant.
 
I fredags åt vi pizza!
 
I lördags hämtade vi hem indiskt. Calle åt en stark lammgryta och jag tog min favorit med paneer, rödlök, paprika och tomat. Som tillbehör åt vi papadoms, myntasås, raita och pickles.
 
 
Idag är det  söndag och ikväll har vi ätit jerkkryddad tofu i kokostortillas. Toppade gjorde vi med svarta bönor, salladslök, avokado, mangosås och koriander.

Buffelmozzarella med blodgrape

Förra veckan hade vi MBT med tema ost och jag funderade länge på vad jag skulle bjuda på. Till sist var det kylskåpsrensandet som avgjorde det, för vi hade massor med buffelmozzarella i kylskåpet som behövde användas upp. Stackars oss (inte). 
 
 
Kombinationen buffelmozza och blodgrape hade jag aldrig kommit på själv men tack Strandvägen 1 och Maud Onnermark för inspirationen! Ljuvligt var det (och i sedvanlig ordning har jag ändrat lite i receptet).
 
Buffelmozzarella med grapefrukt
4 förrätts-portioner
 
4 bollar buffelmozzarella
2 blodgrape
40 g pinjenötter
1-2 msk honung
2 msk fin olivolja
1 näve basilikablad
 
bröd att servera till (vi hade focaccia)
 
Låt mozzabollarna rinna av i ett durkslag. Skär bort skalet från blodgrapen och skär ut hinnfria klyftor. Rosta pinjenötterna i en medelvarm panna - se till så att de inte bränns vid! Riv osten i mindre bitar och fördela på ett fat. Fördela grapefrukten över mozzan, strö över pinjenötter och ringla över honung och olivolja. Avsluta med basilikablad, nymald svartpeppar och lite flingsalt.

Baklängesmatsedeln vecka 10

Hej kompisar! Den här veckan har gått i ostens tecken, kan man säga. Ostprovning, MBT med tema ost och dessutom fredagsost. Vi har dessutom med oss ett lager riktigt goda alpostar med oss till fjällen så oss går det ingen nöd på i ostväg, om man säger så. Nu ska jag ta en drink, så här kommer veckans baklängesmatsedel!
 
 
I måndags blev det snabbfixad mat i form av kokosdaal med ris, koriander och yoghurt.
 
I tisdags var vi på ostprovning på Bar la Lune, galet trevligt. Vi smakade italienska ostar (Pecorino! Fontina!) och drack vin från Emidio Pepe. Rullade hem, bokstavligt talat.
 
I onsdags gjorde vi stekt ris med broccoli, paprika och purjolök. Woken åt vi med teriyakisås och tzayspett.
 
I torsdags hade vi MBT tema ost. A-A-A-H. Jag bjöd på buffelmozzarella med pinjenötter, blodgrape, honung och basilika (och en citronfoccacia) och de andra hade med sig allt från kesokaka och minibaguetter med svamp och västerbottensost till mozzarellafyllda citroner och ostar med tryffelhonung.
 
I fredags var det fullt upp med packning så till middag delade vi en fryspizza som vi åt med lite plock i form av ostar (tre alpostar som jag, Clara och Sigge köpte på Hildas) och några marinerade kronärtskockshjärtan, skrynkeloliver och peperonis.
 
I lördags kom vi fram till Idre (andra gången det här året!) och till middag åt vi tacogratäng som jag förberett dagen innan. Till gratängen åt vi tortillachips, gräddfil och jalapenos.
 
Idag är det söndag och snart ska vi äta pappas gulaschgryta som as we speak står och puttrar på spisen. I gulaschgrytan är det massor med chili, röd paprika och vegofärs. Yum-O!

Sandra Mastios carbonara

Jag går omkring som i en dimma den här veckan. Det är jobb hit, BVC-besök dit, ostprovning, packning, noll ork till matlagning och imorgon, ÄNTLIGEN, välbehövlig MBT med energipåfyllning. Jag ska snart släcka ner och äntligen sova, men först - ett recept signerat Sandra Mastio. Vi såg henne laga carbonara i Tupp, Timjan & Tårta och provade - det blev verkligen supergott!
 
 
Såklart ska man ha pancetta till men sådant sysslar jag som bekant inte med och tro mig, det blir precis lika gott utan.
 
Sandra Mastios carbonara
2 portioner (+matlåda)
 
400 g spaghetti
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 ägg
150 g riven parmesan eller pecorino
2 tsk nymald svartpeppar
 
Koka upp rikligt med vatten och lägg ner spaghettin när vattnet kokar. Rör om några gånger under koktiden. Skala vitlöken och krossa den lätt med kniven. Lägg i en traktörpanna med olivoljan och rör runt så att vitlöken gottar in sig ordentligt i varenda vrå av traktörpannan. Knäck äggen i en skål och rör ner svartpeppar och nästan all ost (men spara lite till garnering). Rör ihop med en gaffel. Ta upp vitlöksklyftan från stekpannan, lägg ner pastan när den är sådär lagom al dente OCH SPARA PASTAVATTNET. Stäng av värmen på stekpannan och rör ner äggsmeten i pastan. Rör, rör och rör tills smeten är fördelad över pastan. Rör ner ett par matskedar av pastavattnet och fortsätt röra runt tills pastan blivit krämig och glansig. Lägg upp pastan på ett stort fat och toppa med parmesanost och ännu mer nymald svartpeppar. Ät direkt, för som de brukar säga, italienarna - la pasta non aspetta!

Baklängesmatsedeln vecka 9

Det har varit en ljuvlig helg. Lunch på Burgersson, fika på Da Matteo, lekplatshäng, pjäx-spaning på Udéns, god mat, drinkar, Vasaloppsmorgon och gubbsovande på soffan. Vad vi har ätit veckan kanske ni undrar? Det här, kompisar: 
 
I måndags åt vi min favorit-linssoppa med chipotle, citron och spenat. Till soppan hade vi filmjölkslimpa med lingon.
 
 
I tisdags åt vi Calles ljuvliga raggmunkar med rårörda lingon + smörstekta rotselleriskivor och kidneybönor dressade med olivolja, havssalt och furikakefrön.
 
I onsdags gjorde vi en Ottolenghirätt som Johan och Johannah tipsade oss om - puylinser med rökig aubergine, oregano, yoghurt och ugnsrostade tomater. W.O.W. Så gott!
 
I torsdags gjorde jag bolognese, en sådan som fick puttra precis hela dagen. Strax innan servering rörde jag ner crème fraiche och färsk oregano, sen svängde vi runt såsen med spaghetti (såsenoch på toppen hade vi parmesan.
 
I fredags var det pizzafredag.
 
 
I lördags satte vi en bönchili som sedan fick puttra precis hela dagen och när vi satte oss för att äta en (något sen) middag var den ordentligt mustig och nerkokad. Till chilin hade vi nyfriterade tortillachips, guacamole, crème fraiche och riven cheddar.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta en gammal klassiker till middag - pastasallad med bland annat fetaost, purjolök och pesto.

Råmarinerad tofu

Mitt fokus den här morgonen är ungefär lika dåligt som det på bilden nedan. Jag bakar surdegsbröd, torkar granola, fryser glass i glassmaskinen (!) och just det - jag har ju två barn att ta hand om också. (Lugn, en äter frukost och provsmakar glassmet och en sover...) Helg på intåg och det ska bli skönt efter en något seg vecka. På uppsidan är i alla fall att vi får besök av vänner i helgen och jag ser fram emot häng, goda middagar och en drink eller två.
 
 
Nu ska jag ta hand om den där glassen men först - ett überenkelt tips på vad man kan göra med tofu. Lite då och då gör vi bowls med diverse slattar från kylskåpet och då brukar tofu allt som oftast åka med. Istället för att fritera eller steka råmarinerar vi den, och det blir väldigt gott om man låter den stå och dra en stund innan servering.
 
Råmarinerad tofu
Om du hinner - lägg tofun i press, om du inte hinner - skippa det. Skär tofun i små kuber och lägg i en burk med vad du känner för, sist hade vi ponzu, sweet chilisås och vanlig soja. Skaka runt burken så att allt täcks och ställ i kylen tills ni ska äta. Skaka runt några gånger under tiden tofun står i kylen också så den gottar till sig ordentligt.

RSS 2.0