Aviation

Jag ligger som ett kryss i soffan hemma hos mamma och pappa och väntar in På Spåret. Calle däremot står med Sigge i famnen och gör knäböj för att förbereda sig för vår kommande skidresa. En episk syn. Som jag längtar upp till fjällen, för övrigt. Snö, skidåkning och ljuvliga solnedgångar. Inget man är bortskämd med i Göteborg vid den här årstiden, om man säger så. Haha!
 
 
Idag drack vi en gin & tonic innan maten men förra veckan blandade Calle en Aviation - en grymt god drink med viollikör. Den här drinken är för övrigt überstark - vi delade på en och det räckte gott och väl.
 
Aviation
1 (stark) drink
 
6 cl gin
2 cl pressad citron
1,5 cl maraschinolikör
0,75 cl viollikör
 
Skaka med is, sila och servera i väl kylda glas.

Rostade rotsaker med couscous

När jag och Calle var i Köpenhamn i höstas hittade jag en helt fantastisk kryddbutik i Torvehallerne. Jag köpte bland annat med mig berberekrydda, en etiopisk kryddblandning, och ras el hanout som är en marockansk kryddblandning. Riktigt goda, båda två. 
 
 
Det här receptet på rostade rotsaker med couscous är en perfekt mitt-i-veckan-rätt. Rensa grönsakslådan och släng på det ni har (förutom morötter och palsternacka hade vi även grönkål och limeskivor) och granatäpplekärnor är också himla fint att blanda ner precis innan servering. Receptet kommer från Gokväll.
 
Rostade rotfrukter med couscous 
2 portioner + matlåda
 
4 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
olivolja, salt & nymald svartpeppar
1 apelsin, skal och saft
50 g smör, rumsvarmt
1 kruka grovt hackad mynta
0,5 dl grovt hackade mandlar
2,5 dl couscous
1 msk ras el hanout
150 g fetaost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar och skiva rödlöken. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar. Blanda ordentligt och grädda i 40 minuter tills grönsakerna är mjuka (men ändå har lite tuggmotstånd).
 
Tvätta apelsinerna och riv det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med smöret och ställ åt sidan.
 
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och fluffa sedan upp med en gaffel och blanda ner ras el hanout så att couscousen täcks av kryddblandningen. Blanda ner apelsinsaften.
 
Klicka på apelsinsmöret och häll på couscous på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt. Strö över mandel, mynta och smulad fetaost och servera direkt.

Baklängesmatsedeln vecka 2

Idag har jag bakat buns som alldeles strax ska ångas men först tänkte jag sammanfatta den gågna veckans middagar. Morotssoppan i onsdags var urgod (återkommer med recept!) och pasta carbonaran vi gjorde igår var ju även den en riktig höjdare! Baklängesmatsedeln för andra veckan 2019 ser ut såhär:
 
I måndags slängde vi ihop enklast möjligast och gjorde tortillarullar som vi fyllde med grönsaker (thaivarianten från frysdisken) och gjorde krämig med crème fraiche och kryddade upp med salt, nymald svartpeppar och mycket chili. Rulla ihop, ost på toppen och in i ugnen - färdigt. Till rullarna hade vi en sallad på babyspenat, tomat, mandolinad blomkål och kidneybönor.
 
I tisdags gjorde vi biffar på okokta gula ärtor, men jag skulle hellre vilja kalla dem för falafel på gula ärtor eftersom det är precis samma tillvägagångssätt. Dessutom friterade vi istället för att steka - hallelulja vad goda de blev! Som tillbehör hade vi sallad och en kall sås med fet yoghurt, mango chutney och mängder med svartpeppar.
 
I onsdags gjorde jag en morotssoppa med kokosmjölk som vi åt med smörstekta krutonger (på gammalt bröd, ÄNTLIGEN något att göra med alla dessa brödskalkar), rostade pumpakärnor och en klick syrlig yoghurt som bröt av fint mot den söta soppan.
 
 
I torsdags dök vi ner i grönsakslådan och hittade broccoli så till middag blev det det en gammal favorit - broccoligratäng med småtomater som vi åt med stor grönsallad.
 
I fredags hade mysig tacofredag hos Magnus och Sara! Förutom de klassiska tillbehören hade de även godsaker som mangosalsa (måste göra det nästa gång vi lagar tacos hemma, galet gott) och fetaost, för att inte tala om riktigt fet crème fraiche istället för gräddfil. Mums! Till efterrätt åt vi glass (i stora lass...)
 
I lördags kom Tilda på besök och vi plockade fram pastamaskinen och gjorde egen tagliatelle som vi sedan svängde ihop en carbonara på. 
 
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta steamed buns som vi fyller med pankopanerad och friterad tofu, kimchi, yuzumajonnäs, picklad rödlök och sesammarinerade morötter.

Fondpåsen

En påse med frysta grönsaker? Spännande... Ja, faktiskt, för ett av de bästa tips jag än så länge fått gällande det här med att inte slänga mat - det är fondpåsen. Numera sparar jag precis alla sorgsna grönsaksbitar som ibland finns i kylskåpet, gamla kryddor, broccolistjälkar, trötta lökbitar som blivit över... Allt. När påsen är full ska jag koka grönsaksfond är det tänkt. Tack för tipset, Hanna!
 
 
Nu ska jag hoppa in i duschen, idag ska vi inte göra många knop förutom att traska ner till saluhallen och köpa praliner och oliver, hämta några paket, köpa något gott att dricka och plocka fram pastamaskinen för ikväll vankas det hemmagjord pasta till middag. Hoppas ni har en fin helg, kompisar! Vi hörs!

Ramenbuljong med sobanudlar

Resten av veckan är det jag som är hemma med kidsen och jag ser fram emot att skrota omkring här hemma (med ett visst avbrott för yoga senare ikväll). Jag ska snart förbereda en morotssoppa till kvällens middag och jag måste säga det som man så ofta säger - soppa är gravt underskattat. Enkelt att göra, galet gott och nästan bäst av allt - man äter BRÖD till. Ni hör ju själva.
 
 
Precis innan Sigge föddes gjorde vi en ramenbuljong som blev episk. Nästa gång jag gör den ska jag även ha i miso, och möjligtvis minskar jag ner lite på sesamoljan eftersom jag tycker att den har en tendens till att ta över. Toppa med vad du känner för - jag tycker tofu är väldigt gott i (vi använde fast men silkestofu kan nog också funka fint).
 
Ramenbuljong med sobanudlar
4 portioner 
 
4 vitlöksklyftor, skivade
4 salladslökar, strimlade
200 g shiitakesvamp, strimlad
1 msk risvinäger
1 msk honung
3,5 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
2 liter vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk ingefära, riven
1 röd chili, skivad
0,5 msk rapsolja
 
sobanudlar
tofu
pak choi
salladslök
groddar
(...eller vad du nu tycker om)
 
Fräs vitlök, ingefära och chili i rapsolja i en stor kastrull i någon minut. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, soja, honung, vinäger, svamp och salladslök och låt småputtra i minst en halvtimme, men gärna längre - vår stor en hel dag på spisen. Sila buljongen och tillsätt sedan sesamoljan och låt sjuda i några minuter innan servering. Toppa buljongen med det du gillar - vi tycker det är gott med just sobanudlar i eftersom de har en lite annorlunda smak då de är gjorda på bovete.

Baklängesmatsedeln vecka 1

God fortsättning och allt det där! Årets första baklängesmatsedel börjar med nyårsmat och slutar med pizza PÅ EN SÖNDAG. Ur led är tiden osv, osv. Nu ska jag få en drink så utan vidare krusiduller - baklängesmatsedeln finner ni som vanligt nedan.
 
 
I måndags var det nyårsafton och vi åt smörstekt brioche med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom och efter det grön ärtsoppa med bubbel och lättvispad grädde. Till varmrätt åt vi ravioli med skogschampinjoner, skummad gräddsås och riven tryffel och till efterrätt åt vi crème brûlée med japansk soja.
 
I tisdags åkte vi till stan och gjorde det enkelt för oss i matväg - vi plockade fram falafel ur frysen och friterade, och de åt vi tillsammans med isbergssallad, snabbsyrad rödkål, tahinisås och saltgurka.
 
I onsdags gjorde vi en gulaschgryta som vi åt med smetana och färsk persilja. Till soppan hade vi även Hannas patentsmörgås - surdegsbröd med mandelsmör, avokado, groddar och örtsalt.
 
I torsdags åt vi en enkel tomatsoppa med texmex-feeling som vi toppade med röd paprika, svarta bönor, crème fraiche och färsk koriander. Vi hade även tortillachips till (hett tips, för övrigt - köp frysta majstortillas på till exempel Extreme Food och plocka fram och fritera när andan faller på).
 
I fredags åkte jag alltså tillbaka till landet med barnen och till middag åt jag och Bibbi ostbricka och drack Amarone. Förutom ostar hade vi även baguette, fyllda soltorkade tomater, marinerad paprika och småpajer med gorgonzola.
 
 
I lördags åt vi den här broccolifavoriten med färskost och parmesan (och mängder med vitlök!) tillsammans med grönkålsbiffar och rödkålssallad. Till efterrätt åt vi vaniljglass med varm hallonsås och lakritsströssel.
 
Idag är det söndag och vi ska äta pizza. Innan pizzan? Tryffelchips och Bloody Mary. Efter pizzan? PRALINER.

Hannas patentsmörgås

Jag ska snart packa ihop mig själv och kidsen och åka till landet för den här helgen råkar nämligen vara Calles allra mest heliga helg - LANHELGEN, då han och hans kompisar träffas, spelar tv-spel, dricker fulkaffe (så även Calle, helt otroligt) och äter hämtmat. Jag och Bibbi däremot har infört en traditionsenlig helg på landet då vi äter gott (ikväll blir det OSTBRICKA), dricker gott och kollar på The Crown som vi fortfarande inte är klara med. Men först - frukosttips.
 
 
Baka eller köp ett riktigt gott bröd, det är nästan ett måste till den här pärlan som min frisör Hanna är upphovsmakare till. Och glöm inte örtsaltet. Trevlig helg, kompisar!
 
Hannas patentsmörgås
Bred mandelsmör på en god skiva (surdegs-) bröd. Toppa med avokado, groddar och örtsalt.

(En väldigt enkel) Gulasch

Äntligen, ÄNTLIGEN är det lite vardag igen. Visst är det fint att vara ledig men efter den senaste veckans transportmaraton (tour de Skåne, landet och stan) är det ju oändligt skönt att vara hemma igen. Från och med imorgon är det dessutom en ny vardag för vår del eftersom jag börjar jobba två dagar i veckan och Calle går hem på delad föräldraledighet. Det ska bli kul!
 
 
Med vardagen kommer vardagsmaten. Hejdå riven tryffel, hej mustiga soppor, grytor och surdegsbröd. Som den här goda och überenkla gulaschgrytan som är precis så som jag gillar gulaschgrytor - tjocka, mustiga och utan kött. Gör den med fördel dagen innan den ska ätas och servera med surdegsbröd med något matigt ovanpå (till exempel hummus, mandelsmör eller avokado).
 
Vegetarisk gulasch
2 portioner + matlåda
 
3 potatisar
3 röda paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
1,5 tsk hel kummin, mortlad
1 msk paprikapulver 
1 tsk rökt paprikapulver
1 liter grönsakbuljong
 
smetana, 1 burk (vispa gärna upp den)
hackad persilja, 1 dl-ish
 
Dela löken i klyftor och skiva vitlöken tunt. Fräs i olja i en stor gryta. Skala potatisen och skär i kuber och lägg den i pannan med löken. Tärna paprikan i grova bitar och fräs tillsammans med löken och potatisen. Rör ner tomatpuré, paprikapulver och mortlad kummin, grönsaksbuljong och krossade tomater. Låt gulaschen småputtra på svag värme tills potatisen är helt genomkokt, och som jag skrev ovan - gör den dagen innan om du har möjlighet. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och servera med smetana och färsk persilja.

RSS 2.0