Asiatisk slaw

Här ligger jag mellan två sovande barn i min systers gamla rum hemma hos mina föräldrar. Himla fint, faktiskt. Jag körde ner med barnen + deras tvillingkusiner tidigare idag och vi stannar i Skåne ända till söndag! I helgen (ja om alla håller sig friska den här gången vill säga...) ska vi nämligen fira förnyår i Malmö. Äntligen!
 
 
Jag hade tänkt bjuda på en sak men har nu ändrat mig - återkommer med vad det blev för något. Nu ska jag sova, men först - recept på den asiatiska kålsalladen vi åt för några veckor sedan. Kul variant på en riktig klassiker hemma hos oss.
 
Asiatisk slaw
2 portioner + matlåda
 
300 g vitkål
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk socker
3 msk färskpressad limejuice
2,5 msk japansk soja
4 msk rapsolja
1 kruka färsk koriander
3 msk torrostade jordnötter, grovt hackade
 
Finstrimla vitkålen med mandolin. Skala och grovriv moroten och skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin (och ta bort kärnorna om du vill ha den mindre stark). Blanda vitlök, chili, socker, limejuice, soja och olja i en bunke och rör runt till sockret lösts upp. Blanda kål och morot med dressingen och massera in ordentligt tills kålen blivit mjuk. Toppa med grovt hackad koriander och jordnötter.

Baklängesmatsedeln vecka 6

Det blev en oplanerad helg får jag nog ändå säga. Idag har vi promenerad till Focus för att handla och snart ska jag gå och träna innan vi ska äta middag. Senare planerar vi att titta på Shaun of the Dead och dricka drink, hurra! Men först av allt - baklängesmatsedeln för veckan som gått. At your service:
 
I måndags gjorde vi en ytterst enkel tacogratäng med purjolök, Anammas vegofärs och ett täcke med crème fraiche, ägg och riven cheddarost. Gratängen åt vi med mangosalsa (tärna mango - vi körde fryst - och blanda med färsk röd chili, pressad lime och grovt hackad koriander) och en kall sås med crème fraiche och salsa (Santa Marias chunky salsa tycker jag bäst om).
 
 
I tisdags åt vi brysselkålssallad med kanderade valnötter och till den åt jag morots- och halloumibiffar och Calle och Clara åt lax. Som tillbehör hade vi en kall sås med pressad citron, massor med nymald svartpeppar och honung.
 
I onsdags åt vi veckans soppa, en riktigt kryddig gulaschsoppa med vegofärs. Soppan toppade vi med crème fraiche och färsk persilja och som tillbehör hade vi nygräddat surdegsbröd.
 
I torsdags gick vi till Joe Farellis som ligger precis runt hörnet. Calle och Calle slog till på burgare och jag åt nachos med bruna bönor, jalapenos, cheddarost och tre olika sorters dippar.
 
I fredags hade vi hemmakväll. Vad vi åt? Pizza såklart.
 
I lördags var vi på middag hos vänner och de bjöd på en supergod vegetarisk lasagne med bland annat keso och spenat. Till efterrätt åt vi praliner från Kanolds.
 
 
Idag är det söndag och vi förbereder as we speak gyozas som vi ska äta senare. Fyller gör vi med pak choi, salladslök, tofu och svamp och som tillbehör ska vi ha edamame med yuzusoja och flingsalt.

Crème brûlée med japansk soja

Helg på intåg! Jag, Clara och Sigge är hemma och chillar och inväntar Calle. Ikväll blir det (i följande ordning) champagne, padrones med chili, pizza, suröl, På Spåret och praliner. Resten av helgen? Relativt obokad (och snälla, låt oss behålla det så...)
 
 
Vi äter ju i princip aldrig efterrätt men på nyår föreslog Johannah att vi skulle göra den här crème brûléen efter Frida Ronges recept och även om det låter något, eh, märkligt med japansk soja i kan jag meddela att det var otroligt gott! Måste provas, helt enkelt.
 
Crème brûlée med japansk soja
4 portioner
 
300 g vispgrädde
80 g fet mjölk
80 g äggula
60 g strösocker
35 g japansk soja
socker till att bränna av
 
Sätt ugnen på 95 grader. Blanda grädde, mjölk, äggula, socker och soja i en skål och häll upp i smorda, ugnssäkra formar. Baka mitt i ugnen tills puddingen har stelnat - det borde ta 1-2 timmar enligt Fridas recept men för oss tog det avsevärt mycket längre tid än så. Beror helt klart på vilken ugn du har. Ställ sedan in i kylen i 2 timmar. Strö över ett jämt lager med socker och bränn av försiktigt tills du har en knäckig yta. Enligt receptet ska den serveras med oxalis men det hittade vi inte så vi åt den precis som den var.

Levainbröd

Jag har ju gått bananas på surdegsbröd sedan min svåger var snäll och gjorde en surdeg till mig i somras. Jag har bakat surdegsbröd innan med något, eh, varierat resultat men jag tröttnade när jag aldrig riktigt fick till det. Men - plötsligt händer det, som man brukar säga. Sedan i somras får jag till riktigt fina surdegsbröd och för mig, som verkligen älskar bröd, är det stort. Det enda som möjligtvis är större är att Clara har blivit en mammabrödsätare av rang och precis som jag är det de knapriga kanterna hon vill åt.
 
 
Jag utgår alltid från receptet på Pain de Martins oktoberlevain men varierar ibland mjölsorterna - även om det för det mesta är vetemjöl special jag bakar med. Ofta sätter jag surdegsgrunden på morgonen, viker och jäser brödet under kvällen och skjutsar in i ugnen redan då alternativt låter brödet nattjäsa i korgen och gräddar det på morgonen (men nu när jag är deltidsföräldraledig sätter jag ofta degen på kvällen istället och gräddar brödet på eftermiddagen dagen efter). 
 
Pain de Martins oktoberlevain
1 bröd
 
(på kvällen)
25 g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
75 g vetemjöl special
25 g rågmjöl

Blanda allt i en bunke och täck med lock eller handduk och låt stå i rumstemperatur, gärna lite varmt, över natten (8-10 timmar).

(på morgonen)
surdegsblandningen från gårdagen
225 g ljummet vatten
375 g vetemjöl special
10 g salt
 
Blanda surdegsblandningen med mjöl, vatten och salt och låt stå och vila i 45 minuter. Efter att den vilat viker man degen 3 gånger totalt med 45 minuters mellanrum. Hur man viker? Man drar i kanterna i degen och viker in mot mitten, typ (googla så tror jag det finns instruktionsvideo). Efter den sista vikningen låter jag degen ligga kvar i bunken i ungefär 2 timmar tills den har rest sig något.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord (jag brukar lägga degklumpen i en stor hög med mjöl) och vik ihop till ett paket. Lägg med skarven neråt i en mjölad jäskorg och låt jäsa i ungefär 1,5 timme. Skjutsa in bakstenen och sätt ugnen på 270 grader i GOD TID.
 
Vänd upp brödet på en pizzaspade, snitta med en brödsnittare, skjutsa in på bakstenen och kasta in några isbitar på en oöm plåt på botten av ugnen. Sänk tempen till 250 grader och sätt klockan på 15 minuter. Efter en kvart brukar jag öppna luckan och kolla brödet - har det fått färg? Har det fått jättemycket färg? Har det fått mycket färg sänker jag värmen till typ 225 grader och låter brödet gå i 15 minuter till (och lägger eventuellt på folie så att det inte blir bränt). Har det inte fått så mycket färg låter jag tempen vara kvar på 250 grader och håller koll på brödet så att det inte blir bränt. Under gräddningen öppnar jag luckan några gånger och vädrar för att få en fin skorpa. Totalt kör jag ofta brödet i 35-ish minuter men det kan även bli 45 minuter beroende på deg och dagsform. När brödet är klart - ta ut och låt svalna på galler och låt svalna ordentligt innan du skär upp det, annars har det en tendens att bli degigt (been there, done that...) Om du skär en skiva - ställ sedan brödet med snittytan neråt på en skärbräda så behåller det den fina skorpan och det mjukgottiga inuti.

Texmexsoppa

Jag är ständigt på jakt efter überenkla recept som kräver noll insats och den här texmex-soppan är precis så. Den innehåller ingredienser som vi i princip alltid har hemma och på sin höjd behöver vi köpa hem koriander för att få lite extra untz i smaken.
 
 
För att festa till det lite extra plockade vi fram majstortillas från frysen som Calle friterade strax innan servering. Supergott som tillbehör! 
 
Texmexsoppa
2 portioner + matlåda
 
400 g sojafärs
1 gul lök
5 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 förpackning tacokrydda
1 burk svarta bönor
 
crème fraiche, tortillachips och koriander till servering
 
Bryn lök och färs i en stor gryta. Häll på vatten (+buljongtärning), krossade tomater och kryddblandningen. Låt puttra i 15-ish minuter och tillsätt sedan svarta bönor. Toppa soppan med en klick crème fraiche och färsk koriander precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 5

Trots sjukstuga på sina håll har vi haft en riktigt fin vecka i Idre. Det är ju få saker som slår semester i fjällen tycker jag, men så har jag också varit där nästan varje år sedan jag var liten. Den här veckan har jag stått för nybakade frallor på morgonen så middagen är det mest mamma, pappa och Bibbi som har fixat med. Det här har vi ätit:
 
I måndags åt vi pappas köttbullar med kokt potatis, brunsås och stekt lök. Istället för köttbullar hade jag smörstekta rotselleriskivor till (och pappas saltgurka, såklart).
 
I tisdags bjöd Bibbi på renskavsgryta med kantareller och lingon och istället för kött stekte jag på resterna av rotsellerin.
 
 
I onsdags åt vi stuvade makaroner som vi åt med falukorv till de andra, sojakorv till mig och chilisås till samtliga.
 
I torsdags tog vi tillvara på rester så någon åt biffar med stekt lök, brunsås och potatis, någon åt grönsakssoppa och någon hittade asiatisk gryta med ris.
 
I fredags gjorde vi pizza (oh yes, bakstenen var med såklart!) som vi toppade med tomatsås, mozzarella, röd paprika, svarta oliver, gul lök och mögelost.
 
I lördags kom vi hem från Idre lagom till middagstid och eftersom kylskåpet ekade tomt hämtade vi hem mat från Texas Longhorn som passande nog ligger i huset bredvid. Calle slog till på en sallad med flankstek och smulad ädelost och jag och Clara åt nachos med jalapenosås, svarta bönor, gräddfil och pulled oumph.
 
Idag är det söndag och vi har en bönchili som står och puttrar på spisen. Den ska vi äta med ris, gräddfil, färsk koriander, pressad lime och riven cheddarost.

RSS 2.0