Olivolja novello

Så fort Calle kommer innanför dörren ska vi traska bort till Heden och införskaffa årets julgran. Åh! Min favoritgrej med hela julen, tror jag. Det här året ska Clara och Sigge få en egen liten gran till sitt rum, och som vanligt ska vi ha en ståtlig (och något sned...) rödgran i vardagsrummet. När vi kommer tillbaka är det sedvanligt fredagsfirande med ostar och GT innan maten, sen blir det pizza och matkoma. När kidsen har somnat festar vi till det med praliner, säsongspremiären av På Spåret och dagens öl från julkalendern. 
 
 
Innan vi ska julgranshandla tänkte jag tipsa om årets novello-olivolja som finns att få tag på nu. Vi köper vår i vår favoritbutik Zeytoon i Saluhallen, men det finns att få tag på lite varstans. Novello är olivolja gjord på årets allra första olivskörd. Ljuvlig. Illgrön. Och riktigt gräsig och pepprig! Trevlig helg, vänner! Vi hörs.

Senapsfärskost

Varje år dukar vårt lilla MBT-gäng upp ett vegetariskt julbord som alla är överens om är det bästa julbordet på hela julen. Jag får alltid inspiration till mitt eget julbord när vi har haft MBT-jul, och genom åren har vissa av bidragen blivit stående inslag hos mig, som bland annat grönkålspaté, saffranskakor med pinjenötter och Rebeckas ljuvliga vegetariska Jansson med kapris och oliver.
 
 
Det här året var mitt bidrag vörtbröd och senapsfärskost. Vörtbrödet kräver lite tid, men senapsfärskosten är bara att röra ihop. Perfekt om man vill variera den klassiska senap-och-julskinkesmörgåsen.
 
Senapsfärskost
Blanda 1 paket färskost med valfri mängd ganska grovkornig senap - jag använde Apotekets julsenap (original) som är en av mina favoriter. 

Ugnsbakad aubergine

Jag. Är. Helt. Insnöad. På. Aubergine. Allra bäst är den när den ugnsbakad lähääänge, tycker jag, då blir dessutom skalet lite krispigt. Tillsammans med besk tahinisås blir det helt ohanterbart gott! 
 
 
Har du granatäpplekärnor eller kanske pinjenötter hemma kan det säkert vara gott att toppa med - ska prova nästa gång.
 
Ugnsbakad aubergine
2 portioner (som tillbehör)
 
1 aubergine
olivolja & salt
 
3 msk tahini
1 msk citronjuice
2-ish msk vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen och pensla snittytan med olivolja och strö över salt. Grädda i mitten av ugnen (i en ugnsfast form eller på en bakplåtspappersklädd plåt) i ungefär 1 timme tills de är helt mjuka och gojsiga inuti. Vispa tahinin med vatten och citronjuice och späd med mer vatten när såsen tjocknar. Lägg auberginen på ett fat och ringla över dressingen.

Glögg Sour

Förr i tiden gjorde vi alltid egen glögg, men sedan slutade vi med det eftersom vi konstaterade att vi dels tycker att glögg är lite för sött, dels för att vi istället snöade in på varm äppelcider, vilket fortfarande är favoriten as we speak. Det här året har vi dock köpt en flaska glögg också, för att inte tala om surölen glögg sour som är precis som det låter - en suröl med glöggkryddor. Crazy, jag vet.
 
 
Vi har ganska många vänner som rynkar på näsan åt suröl, men den här lille kompisen har gått hem hos de flesta! Frisk, syrlig och glöggig. Finns den inte på ditt lokala bolag kan du beställa den till din butik. 

Baklängesmatsedeln vecka 48

Vi inledde första advent med att äta risgrynsgröt med kanel och socker, och snart ska jag och Calle dricka glögg och äta ädelostpraliner från Kanolds. Vi vaknade till frost och sol i morse, vilket var en fin överraskning med tanke på de senaste veckornas väder. Hur som helst - i matväg får torsdagsmiddagen fem av fem hestar i betyg. Trots sjuk Sigge fick vi till en av veckans finaste stunder när vi dukade upp fint runt matsalsbordet, tände extra mycket ljus och lyssnade igenom hela Beatles blå album. Och åt god mat, såklart! Resten av veckans middagar finns samlade nedan, precis som alltid.
 
 
I måndags gjorde vi en stir fry med äggnudlar, tofu, broccoli, röd paprika, spetskål, salladslök och tofu. Den åt vi med en enkel sås (på soja, muscovadosocker, vitlök, ingefära och sambal oelek).
 
I tisdags åt vi tortiglioni med pesto, soltorkade tomater, fetaost och svarta oliver. De andra fick även fänkålssalami till. 
 
I onsdags var Sigge überfebrig hela dagen vilket innebar enklast möjligast till middag - daal, vill säga. Den åt vi med basmatiris och lime- och chilichutney (den här - så god!).
 
I torsdags överraskade vi Calle med reeeker, nybakade baguetter och citronmajonnäs. Och vitt vin! Jag åt bakad potatis med gräddfil, finhackad rödlök och riven västerbottensost
 
I fredags kom efterlängtade vänner och vi bjöd på pizza.
 
I lördags bjöd vi på årets första julbord! Innan maten drack vi glöggbubbel (som var bättre än väntat!) och åt ostar, sen festade vi till det med brysselkålssallad med kanderade valnötter, minipajer med grönkål och cheddar, vörtbröd, deviled eggs, saffransmarinerad cheddarost och vegetarisk Jansson. Till efterrätt åt vi Bibbis lussebullar fyllda med mandelmassa och mina favoritkakor med saffran och pinjenötter.
 
Idag är det söndag tillika första advent och senare ikväll ska vi till Liseberg. Innan dess ska vi äta middag, en mustig, vegetarisk gulaschsoppa med gräddfil och persilja på toppen.

RSS 2.0