Baklängesmatsedeln vecka 52

Årets sista vecka har inneburit... julmat. Herregud, om jag ser ett enda julbord till vet jag inte vad jag gör. Haha! Nu laddar vi om för nyår och efter det skidresa med familjen. Hoppas att ni har en fin ledighet! Här kommer baklängesmatsedeln. Årets sista!
 
 
I måndags var det lillejulafton och vi smakade på julbordet. Brysselkålssallad med kanderade valnötter, minipajer med grönkål och cheddarost, vörtbröd med cheddarost och deviled eggs, ungefär det åt jag. HELT lagom. Till efterrätt åt vi citrussallad med en lag på stjärnanis och kanel
 
I tisdags var det julafton och vi åt... julbord.
 
I onsdags åkte vi till Skåne och vi åt... JULBORD. Dock lite annorlunda eftersom vi har mycket mer kål på vårt skånska julbord jämfört med det på västkusten som är mer silltungt.
 
I torsdags var samtliga överens om att INTE äta julmat så vi dukade upp ett jättebord med småplock - quesadillas med västerbotten, hummus, aubergine med tahinisås, ostar, oliver, patatas bravas och krustader med färskost.  
 
I fredags gjorde vi pizza.
 
I lördags gjorde min syster caesarsallad till samtliga i sällskapet. Jag bidrog genom att göra dressingen. Istället för kyckling toppade jag med extra krutonger och parmesanost.
 
Idag är det söndag och vi kom till stan för några timmar sedan. Kylskåpet ekar tomt så ikväll äter vi pizza - den köpta varianten.

Dillmarinerade kronärtskockshjärtan

Vi har tagit julfirandet till Skåne och hela familjen sitter as we speak och dricker Bloody Marys och kollar på en fantastiskt fin dokumentär om Patrik Swayze. Ikväll har vi (äntligen!) skippat julmaten och gjorde istället ett helt gäng olika tapas - bland annat dillmarinerade kronärtskockor som blev SÅ goda. 
 
 
Receptet kommer från Allt om Mat.
 
Dillmarinerade kronärtskockshjärtan
4-6 portioner
 
1 burk kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
1 citron
0,5 dl olivolja
3 msk dill, hackad
salt, nymald svartpeppar
 
Häll av kronärtskockorna i en sil så att vätskan rinner ur. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen, riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda vitlök, citronskal, citronsaft, dill och olja. Krydda med salt och peppar och vänd ner kronärtskockorna. Låt stå och dra i några timmar.

Baklängesmatsedeln vecka 51

Vi ska snart gå iväg på glöggmingel hos våra grannar här på landet, men innan dess - baklängesmatsedel. Hoppas ni har en fin start på julledigheten, vänner! Vi hörs snart igen!
 
I måndags fyllde vi pitabröd med tacokryddad sojafärs, kidneybönor och grönsaker och två kalla såser - en med crème fraiche, vitlök och tacokrydda och en guacamole.
 
I tisdags tog jag och Calle med Clara på Operan för att titta på En Julsaga, och innan vi gick dit smet vi in på Salut i Saluhallen och åt middag. Jag åt krossad potatis med riven Gruyère och svart tryffel, Calle slog till på råbiff och Clara på köttbullar, pommes och pressgurka. Två tummar upp från samtliga i sällskapet! 
 
I onsdags var det efter jobbet innan yoga typ av middag, vilket innebar Calles pannkakor fyllda med avokadokräm.
 
I torsdags kom en kompis över på sista-kvällen-innan-julledigheten-tar-vid-firande och vi åt gyozas, edamamebönor och den här lilla rätten med grape, avokado och furikake.
 
 
I fredags åkte vi mot landet och på kvällen åt vi pizza.
 
I lördags åt vi hamburgare med karamelliserad lök och fermenterade pommes.
 
Idag är det söndag och ikväll åker jag med Clara, min svägerska Emma och Claras kusiner Ester och Vera till stan för att titta på Nötknäpparen. Innan baletten ska vi äta en paj med zucchini, tomater och lök som jag har förberett.

Nu är det jul...

...här i vårt hus lägenhet. Sista rycket hemma idag, för imorgon förmiddag packar vi in oss i bilen och åker till landet. December har än så länge varit otroligt lugn. Ingen julstress här inte, för både jag och Calle har lagt det som går åt sidan och istället njutit av att ta det lugnt, kolla på julfilmer och dricka öl från vår julkalender. Vi planerar att fortsätta resten av julen i samma anda, om än på annan plats. Förutom en avstickare till stan på söndag kväll (jag och Clara ska gå på baletten Nötknäpparen med Calles syster Emma och Claras kusiner Ester och Vera!) tänker vi hålla oss på landet till juldagen, sen blir det några dagar med min familj i Skåne innan nyårsfirandet tar vid. 
 
 
När vi kommer till landet ska jag börja förbereda årets julbord, och vad som ska vara på det (förutom det som alltid är på där, vill säga...) har jag inte ännu spikat. Någon sorts paj blir det nog (de här minipajerna med svartkål och cheddar är toppen) och definitivt den här brysselkålssalladen med kanderade valnötter. Bubblare är också en vegetarisk Jansson, hush puppies med Stilton och brioche med rödbetssallad och vegetariska köttbullar. Och förutom det ska vi såklart ha vörtbröd med olika sorters cheddarost (en med smak av gin & tonic och en med smak av rökta äppelspån). Och deviled eggs, herregud hur jag kan glömma de gamla gnetarna? Längtar redan. Fler tips på vegetarisk julmat hittar du här.

Cherry Bubble Gum

Vår öl-adventskalender tuffar på och det är en av dagens höjdpunkter när vi tillsammans smakar dagens lucka, vrider och vänder på smaker och ger betyg på Untappd. Vi har provat en hel del bra - och en del mindre bra, haha - men favoriten so far är utan tvekan Duckponds Cherry Bubble Gum. Smaka på den med ett öppet sinne (och gärna med en viss förkärlek till suröl...) för den här smakar som inget annat i alla fall jag har smakat förut. Spännande!
 
 
Om den inte finns på ditt lokala systembolag kan du beställa den! Nu ska jag packa ihop mig och ta med Calle och Clara ner på stan. Vi ska äta middag på Salut och sedan traska vidare mot Operan för att se deras julföreställning En Julsaga. Hurra! Vi hörs, vänner!

Sockrade saffransbullar

Jag är otroligt svag för lussebullar (egentligen det mesta med saffran, faktiskt...) men jag orkar sällan göra lussebullar själv. Dels för att min mamma bakar världens godaste lussekatter och dels för att det tar tid och är lite pilligt. Just därför är de här sockrade saffransbullarna toppen - de går snabbt att göra men smakar toppen! 
 
 
Receptet hittade jag hos Arla. Nu ska jag djupdyka i min recepthög och se vad jag kan hitta för spännande till årets julbord. Vi hörs, vänner!
 
Sockrade saffransbullar
48 stycken
 
50 g jäst
175 g smör
5 dl fet mjölk
2 paket saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
900 g vetemjöl
 
smält smör och socker till garnering
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll över jästen och blanda. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig och låt jäsa i en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och rulla 48 släta bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt läsa i en halvtimme till. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna något och pensla sedan med smält smör och doppa i strösocker.

Baklängesmatsedeln vecka 50

Sista (hela) veckan innan vår julledighet tar vid har varit en salig blandning av det mesta. Vi har dessutom varit bortbjudna på kalas både fredag och lördag så det har inte varit några storverk i köket den här helgen, om man säger så. Veckans sammanfattning - kolla in!
 
I måndags åt vi spaghetti puttanesca toppad med svarta (facon greque-) oliver, kapris och buffelmozzarella
 
I tisdags åt vi tacos, helt vanliga fyllda med sojafärs, grönsaker, riven ost och en kall sås med salsa och fet crème fraiche.
 
I onsdags åt vi en marockansk gryta med bland annat saffran, kikärtor, zucchini och potatis. Den åt vi med nybakad levain.
 
I torsdags gjorde vi falafel! Den åt vi i libabröd med sallad (favoriten är med rödlök som jag pressar citron över och sedan blandar ner gurka, tomat och färsk mynta), tahinisås, saltgurka och snabbsyrad rödkål.
 
 
I fredags var vi bjudna på middag och i sedvanligt ordning åt vi pizza, ostar, oliver och kallskuret tillsammans. 
 
I lördags var vi på kalas och vi blev bjudna på en jättebuffé med pajer, ostar, oliver, sallad, kallskuret och foccacia
 
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit tomatsoppa med pasta, toppad med crème fraiche. Till soppan hade vi ostar (favoriterna Tomme de Cabrioulet och Pecorino di Farindola) och oliver.

Polkabräck

Det är fredag och Lucia, faktiskt en av mina favoritdagar på hela julen. Jag tror att jag har gått i ett luciatåg från att jag började första klass till tredje året på gymnasiet, och även en sväng under universitetstiden när jag sjöng i Oscar Fredriks Ceciliakör. Just därför var det extra fint att se Clara gå sitt allra första luciatåg på föris igår. Väldigt gulligt, och hon tyckte det var toppen. Hurra!
 
 
Idag fick hon vara hemma från föris och när Sigge somnat satte vi oss i soffan med korintkakor och polkabräck och spanade in luciatåget på SVT. Väldigt mysigt. Polkabräck kan för övrigt vara världshistoriens enklaste godis, så släng ihop om du har några minuter över.
 
Polkabräck
Smält vit choklad i micron och rör runt lite så att det inte är klumpar. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt till en stor platta och strö över mortlade pokagrisar. Ställ kallt tills det har stelnat och bryt sedan i lagom stora bitar. Förvara i tättslutande burk i kylskåpet.

Gorgonzola- och mascarponekräm

Såhär i juletid har vi nästan alltid pepparkaksdeg på lut i kylen. Perfekt att bara kunna plocka fram eftersom Clara ganska ofta får för sig att hon vill baka pepparkakor - och inte mig emot, för det doftar ju helt fantastiskt i hela lägenheten när de gräddas.
 
 
Till mina pepparkakor tycker jag om att äta mögelost. Och vem gör inte det, egentligen? En himmelsk kombination.
 
Gorgonzola- och mascarponekräm
Blanda gorgonzola (jag köper alltid gorgonzola över disk men jag kan tänka mig att 150-200 g blir lagom) med ungefär en halv ask mascarpone, beroende på hur stark gorgonzolasmak du vill ha. Vispa med elvisp tills du har en ordentligt fluffig kräm.

Saffransgranola

Just nu är det mest Calle som äter granola i den här familjen, och han sätter i sig en sådan här burk på kort tid. Vi gör med andra ord granola minst en gång varannan vecka här hemma. Vanligtvis kryddar jag bara granolan med kanel men sist fick vi feeling och slängde ner en påse saffran - och det var ju ingen dum idé alls visade det sig.
 
 
Man kan ju blanda ner precis vad som helst i granola - det kan till exempel vara gott att ha i en matsked jordnötssmör (med bitar!) när man smälter kokosoljan och apelsinsaften.
 
Saffransgranola
1 stor burk
 
5 dl havregryn
2 dl kokosflingor, rostade
1 dl hasselnötter, rostade
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär 
1 stor apelsin, skal och juice
3 msk kokosolja
3 msk flytande honung
1 tsk kanel (minst)
1 paket saffran
 
Sätt ugnen på 160 grader och blanda alla torra ingredienser förutom tranbär, kokosflingor och hasselnötter i en stor bunke. Blanda apelsinskal- och saft med kokosolja, honung, saffran och kanel i en kastrull och värm lätt tills allt smält ihop. Häll blandningen i bunken och blanda ordentligt med händerna så att allt blir täckt av det blöta. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och fördela jämt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter och rör runt två gånger (minst) under den tiden. När 30 minuter har gått brukar jag stänga av ugnen och lämna ugnsluckan på glänt och låta granolan stå kvar i ugnen över natten. Blanda i tranbären (jag tycker det är godast att dela dem i mindre bitar om de är väldigt stora), kokos och de rostade hasselnötterna när du häller över granolan i en stor burk.

Baklängesmatsedeln vecka 49

Den här veckan har vi gått all in i julfirandet och spenderar kvällarna med att dricka julkalenderöl och kolla in julfilmer. Bästa ölen hittills har jag nog svårt att välja, men i julfilmslistan ligger just nu Mupparnas Julsaga i topp. Så gullig! I matväg har vi bland annat ätit pasta, färdig tomatsoppa och en parmsanpaj med burrata som var minst sagt ljuvlig. Hoppas att ni har haft en fin vecka!
 
I måndags gjorde vi en pasta alla norma med ugnsrostad aubergine, pecorino romano och färsk oregano.
 
I tisdags hade vi MBT-jul och mitt bidrag var vörtbröd och senapsfärskost. De andra hade med sig allt från sallad med saffranskokt vete och smördegssnurror med getost och tranbär till pepparkakscupcakes och kardemummakaka.
 
I onsdags var det efter-kör-innan-yoga-middag vilket resulterade i den färdiga tomatsoppan från Änglamark, toppad med pasta, crème fraiche och färsk oregano. Till soppan åt vi sesamlevain (tack Pernilla, det var galet gott!) med ost.
 
 
I torsdags kom en kompis över på middag och pepparkaksbak! Vi festade till det med micheladas, nachos och salsa molcajete (och till efterrätt provsmakade vi på pepparkakorna...)
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hade vi kalas för Clara som fyllde fem! Innan maten drack vi GT och åt pepparkakor med gorgonzola/mascarpone och en bit Brillat Savarin, och till middag åt vi en parmesanpaj med ljummen svampsallad och burrata, och till det hade vi kallskuret, citron- och dillmarinerade kronärtskockshjärtan och ostar (som till exempel Cabrioulet och en mjuk Pecorino). Till efterrätt åt vi tårta som Calles fina kunsin Malin bakat.
 
Idag är det söndag och vi sladdade just innanför dörren efter att ha varit hos vänner på glöggmys. Middag köpte vi med oss på väg hem - burgare, pommes och dippa. PRECIS vad vi var sugna på idag.

Olivolja novello

Så fort Calle kommer innanför dörren ska vi traska bort till Heden och införskaffa årets julgran. Åh! Min favoritgrej med hela julen, tror jag. Det här året ska Clara och Sigge få en egen liten gran till sitt rum, och som vanligt ska vi ha en ståtlig (och något sned...) rödgran i vardagsrummet. När vi kommer tillbaka är det sedvanligt fredagsfirande med ostar och GT innan maten, sen blir det pizza och matkoma. När kidsen har somnat festar vi till det med praliner, säsongspremiären av På Spåret och dagens öl från julkalendern. 
 
 
Innan vi ska julgranshandla tänkte jag tipsa om årets novello-olivolja som finns att få tag på nu. Vi köper vår i vår favoritbutik Zeytoon i Saluhallen, men det finns att få tag på lite varstans. Novello är olivolja gjord på årets allra första olivskörd. Ljuvlig. Illgrön. Och riktigt gräsig och pepprig! Trevlig helg, vänner! Vi hörs.

Senapsfärskost

Varje år dukar vårt lilla MBT-gäng upp ett vegetariskt julbord som alla är överens om är det bästa julbordet på hela julen. Jag får alltid inspiration till mitt eget julbord när vi har haft MBT-jul, och genom åren har vissa av bidragen blivit stående inslag hos mig, som bland annat grönkålspaté, saffranskakor med pinjenötter och Rebeckas ljuvliga vegetariska Jansson med kapris och oliver.
 
 
Det här året var mitt bidrag vörtbröd och senapsfärskost. Vörtbrödet kräver lite tid, men senapsfärskosten är bara att röra ihop. Perfekt om man vill variera den klassiska senap-och-julskinkesmörgåsen.
 
Senapsfärskost
Blanda 1 paket färskost med valfri mängd ganska grovkornig senap - jag använde Apotekets julsenap (original) som är en av mina favoriter. 

Ugnsbakad aubergine

Jag. Är. Helt. Insnöad. På. Aubergine. Allra bäst är den när den ugnsbakad lähääänge, tycker jag, då blir dessutom skalet lite krispigt. Tillsammans med besk tahinisås blir det helt ohanterbart gott! 
 
 
Har du granatäpplekärnor eller kanske pinjenötter hemma kan det säkert vara gott att toppa med - ska prova nästa gång.
 
Ugnsbakad aubergine
2 portioner (som tillbehör)
 
1 aubergine
olivolja & salt
 
3 msk tahini
1 msk citronjuice
2-ish msk vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen och pensla snittytan med olivolja och strö över salt. Grädda i mitten av ugnen (i en ugnsfast form eller på en bakplåtspappersklädd plåt) i ungefär 1 timme tills de är helt mjuka och gojsiga inuti. Vispa tahinin med vatten och citronjuice och späd med mer vatten när såsen tjocknar. Lägg auberginen på ett fat och ringla över dressingen.

Glögg Sour

Förr i tiden gjorde vi alltid egen glögg, men sedan slutade vi med det eftersom vi konstaterade att vi dels tycker att glögg är lite för sött, dels för att vi istället snöade in på varm äppelcider, vilket fortfarande är favoriten as we speak. Det här året har vi dock köpt en flaska glögg också, för att inte tala om surölen glögg sour som är precis som det låter - en suröl med glöggkryddor. Crazy, jag vet.
 
 
Vi har ganska många vänner som rynkar på näsan åt suröl, men den här lille kompisen har gått hem hos de flesta! Frisk, syrlig och glöggig. Finns den inte på ditt lokala bolag kan du beställa den till din butik. 

Baklängesmatsedeln vecka 48

Vi inledde första advent med att äta risgrynsgröt med kanel och socker, och snart ska jag och Calle dricka glögg och äta ädelostpraliner från Kanolds. Vi vaknade till frost och sol i morse, vilket var en fin överraskning med tanke på de senaste veckornas väder. Hur som helst - i matväg får torsdagsmiddagen fem av fem hestar i betyg. Trots sjuk Sigge fick vi till en av veckans finaste stunder när vi dukade upp fint runt matsalsbordet, tände extra mycket ljus och lyssnade igenom hela Beatles blå album. Och åt god mat, såklart! Resten av veckans middagar finns samlade nedan, precis som alltid.
 
 
I måndags gjorde vi en stir fry med äggnudlar, tofu, broccoli, röd paprika, spetskål, salladslök och tofu. Den åt vi med en enkel sås (på soja, muscovadosocker, vitlök, ingefära och sambal oelek).
 
I tisdags åt vi tortiglioni med pesto, soltorkade tomater, fetaost och svarta oliver. De andra fick även fänkålssalami till. 
 
I onsdags var Sigge überfebrig hela dagen vilket innebar enklast möjligast till middag - daal, vill säga. Den åt vi med basmatiris och lime- och chilichutney (den här - så god!).
 
I torsdags överraskade vi Calle med reeeker, nybakade baguetter och citronmajonnäs. Och vitt vin! Jag åt bakad potatis med gräddfil, finhackad rödlök och riven västerbottensost
 
I fredags kom efterlängtade vänner och vi bjöd på pizza.
 
I lördags bjöd vi på årets första julbord! Innan maten drack vi glöggbubbel (som var bättre än väntat!) och åt ostar, sen festade vi till det med brysselkålssallad med kanderade valnötter, minipajer med grönkål och cheddar, vörtbröd, deviled eggs, saffransmarinerad cheddarost och vegetarisk Jansson. Till efterrätt åt vi Bibbis lussebullar fyllda med mandelmassa och mina favoritkakor med saffran och pinjenötter.
 
Idag är det söndag tillika första advent och senare ikväll ska vi till Liseberg. Innan dess ska vi äta middag, en mustig, vegetarisk gulaschsoppa med gräddfil och persilja på toppen.

RSS 2.0