Maträddarna made me do it

Har ni sett Maträddarna på SVT med Paul Svensson och Anne Lundberg? Det har jag, och automatiskt har jag ökat min världs- och hållbarhetsångest med 100 procent och därmed fått dille på att slänga så lite mat det bara går. För ärligt, när man tittar på det programmet är det ju helt VANSINNIGT vad mycket man som aldrig får en chans. Skäms på oss, mänskligheten. Skäms på oss.
 
 
Jag har börjat rensa kylskåpet med aldrig förr skådad inlevelse och kommer på fler och fler saker som är toppen att göra med rester och slattar vi samlar på oss. Igår hittade jag en bunte persilja och ett pyttebitar med ost (bland annat Pecorino och Kaltbach) och i skafferiet hade jag solroskärnor. Det mixade jag med olivolja och vitlök och fick ihop en riktigt bra pesto
 
För några dagar sedan hittade jag riven cheddarost och några bitar av min absoluta favoritost, Fourme D'ambert (som är en mögelost från centralmassivet i Frankrike) och de använde jag till att göra ostfyllda biffar (med Anammas formbara färs, blev toppen!) som vi åt med ugnsrostat grönsakslåderens i form av pumpa, spetskål, morötter och blomkål. Vi blandade även ner couscous för att dryga ut det lite.
 
Av tråkiga tomater kokar jag nästan alltid tomatsås som vi har på pizzan. Galet mycket godare än sås gjord på burktomater.
 
Istället för att köpa stora förpackningar (som exempelvis feferonis som vi allt som ofta får slänga eftersom vi inte hinner äta upp dem) köper vi så mycket vi ska ha på lösvikt i Saluhallen. Samma sak med nötter, som vi ofta får slänga annars.
 
Får vi ostbitar över river vi ner dem och förvarar i frysen. Perfekt att plocka fram till gratänger och paj.
 
När vi planerar mat utgår vi numera istället från vad vi har hemma istället från att utgå från vad vi behöver köpa. Kanske en självklarhet för många men inte alltid för oss, dessvärre.
 
Har ni fler tips på hur man tar tillvara på rester? Det jag tycker är svårast att använda upp är ofta färska kryddor (inte koriander kanske, men helt klart timjan) och sådant i burkar i kylskåpet som man inte använder så ofta (typ granatäpplesirap). Ge mig era bästa tips!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym

Gör ströbröd av gammalt bröd

Svar: Det har jag aldrig provat faktiskt, inte än så länge i alla fall :)
Charlotta Ljungblad

2018-11-16 @ 07:49:57
Postat av: Ewa G

Mycket bra och viktigt program. Vi gör ofta chimichurri på kryddor som blir över.

Svar: Aah, smart idé - det ska jag komma ihåg!
Charlotta Ljungblad

2018-11-16 @ 09:02:24
Postat av: Lynn

Maräng av äggvitor

Svar: Tack för tips!
Charlotta Ljungblad

2018-11-17 @ 15:06:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0