Maträddarna made me do it

Har ni sett Maträddarna på SVT med Paul Svensson och Anne Lundberg? Det har jag, och automatiskt har jag ökat min världs- och hållbarhetsångest med 100 procent och därmed fått dille på att slänga så lite mat det bara går. För ärligt, när man tittar på det programmet är det ju helt VANSINNIGT vad mycket man som aldrig får en chans. Skäms på oss, mänskligheten. Skäms på oss.
 
 
Jag har börjat rensa kylskåpet med aldrig förr skådad inlevelse och kommer på fler och fler saker som är toppen att göra med rester och slattar vi samlar på oss. Igår hittade jag en bunte persilja och ett pyttebitar med ost (bland annat Pecorino och Kaltbach) och i skafferiet hade jag solroskärnor. Det mixade jag med olivolja och vitlök och fick ihop en riktigt bra pesto
 
För några dagar sedan hittade jag riven cheddarost och några bitar av min absoluta favoritost, Fourme D'ambert (som är en mögelost från centralmassivet i Frankrike) och de använde jag till att göra ostfyllda biffar (med Anammas formbara färs, blev toppen!) som vi åt med ugnsrostat grönsakslåderens i form av pumpa, spetskål, morötter och blomkål. Vi blandade även ner couscous för att dryga ut det lite.
 
Av tråkiga tomater kokar jag nästan alltid tomatsås som vi har på pizzan. Galet mycket godare än sås gjord på burktomater.
 
Istället för att köpa stora förpackningar (som exempelvis feferonis som vi allt som ofta får slänga eftersom vi inte hinner äta upp dem) köper vi så mycket vi ska ha på lösvikt i Saluhallen. Samma sak med nötter, som vi ofta får slänga annars.
 
Får vi ostbitar över river vi ner dem och förvarar i frysen. Perfekt att plocka fram till gratänger och paj.
 
När vi planerar mat utgår vi numera istället från vad vi har hemma istället från att utgå från vad vi behöver köpa. Kanske en självklarhet för många men inte alltid för oss, dessvärre.
 
Har ni fler tips på hur man tar tillvara på rester? Det jag tycker är svårast att använda upp är ofta färska kryddor (inte koriander kanske, men helt klart timjan) och sådant i burkar i kylskåpet som man inte använder så ofta (typ granatäpplesirap). Ge mig era bästa tips!

Torres

Det är bara början på veckan men jag längtar redan efter fredag eftermiddag då vi brukar fira #flamingofredag med bubbel eller drink och någon form av tilltugg, inte sällan chips av något slag och då helst från Torres. Favoriten hos samtliga i familjen (minus Sigge) är tryffelchipsen (de är MAGISKA) men på senare tid har den här varianten med rökt paprika seglat upp som ny favorit.
 
 
Paprikapulver har ju varit lite av en följetång för mig den här hösten och efter att jag köpt just Piménton de la Vera har jag gått bananas och smaksatt allt från sötpotatisburgare till coleslaw. Riktigt gott. Som smaksättning på chips passar rökt paprika alldeles utmärkt, och chipsen blir inte sådär ruskigt söta som de annars kan vara ibland. Rekommenderas varmt (och chipsen köpte vi på Coop).

Baklängesmatsedeln vecka 45

Jag ska alldeles strax poppa en skål med popcorn och sätta igång en dokumentär på Netflix, så utan vidare omsvep och krusiduller - baklängesmatsedeln för vecka 45. Vi har upptäckt labneh, Calle har fått till ett långkok och så har det varit pizzafredag, bland annat.
 
 
I måndags åt vi shakshuka, en slags tomat- och paprikagryta med pocherade ägg i. Som tillbehör hade vi labneh vilket vi smakade för första gången och blev überförtjusta i. Fantastiskt gott! 
 
I tisdags gjorde vi en grekisk sallad som vi åt med labneh-rester istället för fetaost. Till salladen hade vi vegetariska frikadeller med lagrad ost och vitlöksyoghurt
 
 
I onsdags var Calle borta så jag passade på att äta något av det bästa jag vet -  blomkålsstuvning med ostsås.
 
I torsdags var jag ute och åt med några vänner så när jag festade till det med meze (hummus, falafel, fattoush och marinerade oliver, bland annat) åt Calle och Clara tacos.
 
I fredags var det pizzafredag!
 
I lördags bjöd vi vänner på strangolapreti, spenat- och bröddumplings, som vi åt med tomatsås, buffelmozzarella (och kallskuret till de andra).
 
Idag är det söndag och till middag lagade Calle biff stroganoff med lövbiff till honom och kidneybönor till mig. Grytan åt vi med ris, finhackad persilja och saltgurka.

Kardemummakaka

Jag hittade en burk grön kardemumma med kort datum i kryddlådan så då passade jag på att baka en kardeummakaka till vår vän Kakmonstret Magnus. Jag åt typ halva smeten och den var löjligt god!
 
 
Den gröna kardemumman är för övrigt ett under av smak! Färdigmald gör sig alltså icke besvär i den här kakan. Receptet kommer från Lindas Bakblogg.
 
Kardemummaka
12-ish bitar
 
100 g smält smör, avsvalnat
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
3 tsk grön kardemumma, skalad och stött
2,5 dl filmjölk
pärlsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det smälta smöret och strösocker i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och strö över pärlsocker. Grädda kakan långt ner i ugnen i 45 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna något innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 44

Vi kom till Göteborg tidigare idag och snart ska vi packa ner kidsen i vagnarna och traska bort till Liseberg. Det är sista kvällen med Halloweentema och vi tänkte passa på att insupa atmosfären för att komma i rätt stämning inför kvällens filmkväll eftersom vi ska titta på 80-talsklassikern Fright Night. Men först - baklängesmatsedeln! 
 
I måndags gjorde jag en slags tofubowl med en grund på glasnudlar och som jag sedan toppade med sojabönor, chilimarinerad mango, pankofriterad tofu, gari, avokado och färsk koriander. Vid sidan hade vi även misomajonnäs att dippa i.
 
 
I tisdags lagade vi till en caponata som vi åt med gnocchi (finns jättebra färdiga i kyldisken) och buffelmozzarella.
 
I onsdags åt vi omelett toppad med riven, lagrad ost och massor med svartpeppar och som tillbehör hade vi kikärtor som vi marinerade i olivolja, citronsaft och havssalt.
 
I torsdags gjorde jag bönbiffarsvarta bönor och kikärtor och smaksatte med mald koriander, svartpeppar och spiskummin. Till biffarna hade jag sallad och dressing på gräddfil och sambal oelek.
 
I fredags gjorde vi tacos! Familjens småkompisar var mycket nöjda. Vi vuxna åt tacogratäng, en variant med vegofärs, tärnad paprika och tomater och sedan ett lager av crème fraiche paprika/chili och riven ost. Till gratängen åt vi sallad och en enkel så på crème fraiche, salsa och vitlök
 
I lördags hade vi kalas för min mamma som fyllt år och det bjöds på klassikern kreolsk gryta. De andra åt med fläskfilé och jag hade istället vegetariska biffar som jag strimlat. Till efterrätt åt vi toscapäron med vaniljglass och efter det hade vi bullar och mammas prinsesstårta, såklart.
 
 
Idag är det söndag och alldeles strax ska vi hugga in på tomatsoppan med aprikoser som stått och puttrat på spisen ett tag. Soppan toppar vi med buffelmozzarella, svarta oliver och rostade pumpafrön.

Sallad med päron och pecorino

Igår baxade jag in Clara, Sigge och deras två kusiner Melker och Madicken i bilen och körde till Skåne för att hälsa på mamma och pappa i några dagar. Mitt lilla crew skötte sig utmärkt under resan och nu inväntar vi resten av familjen som kommer imorgon eftersom vi ska ha kalas för mamma som fyllde år tidigare i veckan.
 
 
Jag ska snart kolla in Anne Lundberg och Paul Svensson på SVT men först - recept på den här Ottolenghisalladen med päron och pecorino som vi faktiskt åt för första gången på nyårsafton förra året. Så. Himla. God. Vi åt den som tillbehör till en ostbricka för några veckor sedan och den var exakt så god som jag kom ihåg den. Prova!
 
Sallad med päron och pecorino
2 portioner
 
3 msk citronjuice
1 msk sherryvinäger
1 stor fänkål, mandolinad
2 msk olivolja
1,5 tsk hel kummin
1 tsk lönnsirap
salt, nymald svartpeppar
10 g färsk dill
75 g rucolasallad
3 päron (gärna conference)
60 g pecorino, hyvlad
 
Blanda citronjuice och sherryvinäger i en stor skål. Blanda ner fänkålen och låt dra i några minuter och rör runt lite då och då. Blanda olja, kummin, lönnsirap, salt och nymald svartpeppar i en mindre skål och tillsätt citronen och sherryvinägern från den stora skålen. Blanda ner finhackad dill, rucolasallad, tunt skivade päron och hyvlad pecorino med fänkålen, häll över dressing och blanda lätt med händerna. Lägg upp på tallrikar och toppa med extra pecorino.

RSS 2.0