Sallad med långbakad rotselleri

Hemma hos oss råder just nu sjukstuga. En snuvar och rosslar och en har feber och jag och Calle roddar matlagning, medicin och livet i allmänhet. Nåväl, this too shall pass som man brukar säga. Och snart är det ju dags för advent och JUL, min absoluta favorithögtid. Extra roligt är det i år eftersom Clara har meddelat att hon ÄLSKAR JULEN, vilket hon basunerade ut på Liseberg förra helgen. Och det är ju himla mysigt att få uppleva julen genom ett barns ögon. Hon tror stenhårt på Tomten (vilket skamlöst utnyttjas av hennes föräldrar - "ät nu upp så att Tomten ser att du fått i dig mat" osv) och längtar efter att klä granen, klämma på julklappar och göra julpyssel. Det gör jag med (fast Tomten slutade jag tro på för längesedan. Eller...)
 
.
 
Nej, nu ska jag ta tag i den här dagen (vi ligger fortfarande i sängen...) men först - ett recept på en enkel sallad som vi faktiskt gjorde första gången på midsommar. Att långbaka rotselleri är ju genialt, för den blir alldeles mjuk och söt, och skalet blir galet gott när det är knaprigt. 
 
Sallad med långbakad rotselleri
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av (och skrubba om det behövs) rotsellerin och lägg på en plåt. Baka i 2-3 timmar beroende på storlek, men när du känner med en sticka ska rotsellerin vara alldeles mjuk rakt igenom. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Låt rotsellerin svalna något och skär sedan i tjocka skivor. Lägg ärtskott på ett fat, lägg på rotsellerin och strö över de grovt hackade hasselnötterna. Hyvla över parmesan och ringla över olivolja.

Belugachili

När jag lyssnar på Drakes Summers Over Interlude tänker jag alltid på den galet varma sensommarkvällen när vi hade besök på landet av goda vänner och vi drack Bloody Marys, åt belugachili och pratade till långt in på småtimmarna. Vi tyckte då att det kändes ganska märkligt att vi stod och lagade en mustig chili mitt i sommarhettan men den passade riktigt fint med en iskall öl (eller två) värmen till trots.
 
 
Originalreceptet kommer från Köket men vi har såklart ändrat en del. Vår gryta fick till exempel småputtra flera timmar istället för en kvart, som det står i receptet. Med sådana här grytor tycker jag att tumregeln alltid är att låta den koka så länge det bara går så att den får gotta till sig ordentligt. Ju längre desto bättre, med andra ord.
 
Belugachili
En rejäl laddning, minst 8 portioner
 
2 gula lökar
2 stjälkar selleri
5 klyftor vitlök
3 msk rapsolja
1 röd chili
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
500 g belugalinser
33 cl öl av valfri sort
1 grönsaksbuljonstärning
800 g krossade tomater
salt, nymald svartpeppar
 
Hacka lök, vitlök, chili och selleri i små tärningar. Plocka fram en stor gryta och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, chili och selleri tills de fått fin färg och blanda sedan ner paprikapulver och spiskummin. Tillsätt linser, öl, krossade tomater och grönsaksbuljong och låt småputtra på spisen så länge du har tid. Tillsätt eventuellt mer vatten efterhand som vätskan reduceras. När vi gjorde den här grytan använde vi oss av chilifrukter från vår odling och vi fick till en fantastisk smak när vi blandade ihop lite olika sorter. Får du feeling och hittar olika chilisorter i affären kan du alltså blanda hejvilt precis som du önskar. Ät chilin med klassiska tacotillbehör alternativt med en bit bröd, riven cheddarost, en klick gräddfil och limeklyftor.

Baklängesmatsedeln vecka 47

Vi har varit på vift men kom hem till Göteborg sent igår kväll. Idag har vi mest skrotat omkring men efter middagen fick vi feeling och gick till Liseberg, det bästa stället om man vill få igång julfeelingen. Vi har hälsat på tomten, spanat in nissarna, åkt lite karuseller och lyssnat på julmusik. Hurra! Annars? Det här är veckan då jag lärde mig tycka om halloumi (nåja, nästan i alla fall) och dessutom har jag varit på årets första och enda julbord. Baklängesmatsedeln ser ut såhär:
 
I måndags gjorde jag en pestopaj med paprika, zucchini, lök och svarta oliver. Perfekt eftersom jag hade en stor burk med restpesto i kylen! Till pajen hade vi en sallad.
 
 
I tisdags åt vi belugabolognese som fick puttra länge på spisen så att vinet och tomaterna fick koka in ordentligt. Bolognesen åt vi med spaghetti och toppade med buffelmozzarella.
 
I onsdags gjorde jag morots- och halloumibiffar (supergoda!) som vi åt med en sallad på kamutvete, spenat, blandade grönsaker och ädelostdressing.
 
I torsdags var jag på julbord med jobbet och som vanligt hade Belparc dukat upp ett julbord deluxe. Nu är ju inte jag någon julmatsälskare direkt, men höjdpunkterna för mig var ostbrickan (Potkäs!) och alla picklade grönsaker och såklart dessertbordet med en alldeles ljuvlig tryffel med hallon som var rullad i saltlakrits.
 
I fredags lämnade jag och Calle kidsen hos mina föräldrar och åkte till Köpenhamn! Vi körde på väl beprövade ställen och åt lunch på Fætter Fætter, drack öl på Mikkellers La Neta och åt tidig middag på Warpigs. Calle åt kött, kött och kött och jag nöjde mig med mac'n'cheese med pickles pga jättemätt fortfarande.
 
I lördags var vi på kalas i Helsingborg och det bjöds på massor med gott. Vi började med glögg och pepparkakor med ädelost, min systers löjligt goda saffransbiscotti och wienernougat. Till varmrätt åt vi Boeuf Bourguignon med ris och sallad och till dessert var det vaniljglass med varma hallon och krossad turkisk peppar. Till sist var det kaffe och tårta
 
Idag är det söndag och vi har ätit mesir wat, en etiopisk linsgryta som jag såg Zeina laga i Tupp, Timjan och Tårta. Den åt vi med ris och yoghurt. Supergott!

Hasselnötsglass

Jag var så nöjd när jag bestämde mig för att göra hasselnötsglass till förnyår (jag har dessert-amuse för första gången på flera år) MEN så kom jag på att en av deltagarna är allergisk och nu är jag istället väldigt nöjd för att jag kom på det INNAN själva förnyårsafton. Puh. Jag får komma på något annat att göra, men den här glassen ska vi göra snart igen för det är hands down en av de godaste glassarna vi har gjort. Hasselnötsglass är faktiskt min favoritglass och jag beställer alltid det när möjlighet finns, men trots det har vi aldrig gjort det hemma eftersom det verkar vara så himla krångligt. Det var det inte.
 
 
Hasselnötterna köpte vi från ett av våra favoritställen i Saluhallen, Zeytoon Delikatesser, och de är så goda. Receptet på hasselnötsglassen kommer från Epicurious.
 
Hasselnötsglass
1 liter-ish, något oklart
 
2,5 dl hasselnötter, rostade och skalade
6 dl fet mjölk
1 dl grädde
4 stora äggulor
1,25 dl strösocker
 
Mixa de rostade och skalade hasselnötterna med 0,5 dl socker och en nypa salt tills de är riktigt finhackade. Häll ner i en kastrull och blanda ner mjölk och grädde. Värm upp (rör hela tiden!) och ta sedan bort från värmen. Täck kastrullen med handduk eller plast och låt dra i minst en timme, men gärna längre än så. Sila sedan hasselnötsmjölken i en riktigt finmaskig sil. Vispa äggulorna med resten av sockret tills äggsmeten blivit tjock och vitaktig. Blanda ner hasselnötsmjölken och häll allt i en kastrull. Värm smeten till 85 grader (absolut inte varmare än så) och rör hela tiden i smeten. Kyl smeten tills den är riktigt kall och frys sedan i glassmaskin.

Baklängesmatsedeln vecka 46

Den här veckan har vi haft (ofrivilligt) texmex-tema kan man säga, fast i olika former. En sallad, en helt vanlig tacomiddag och en belugalinschili som vi plockade fram från frysen. Den åt vi för övrigt första gången i slutet av sommaren när vi hade vänner på besök på landet och den blev så himla god. Återkommer med recept!
 
I måndags gjorde vi tacosallad med en bas på rött ris och tacokryddad sojafärs som vi sedan toppade med grönsaker, svarta bönor, rostad majsaioli, lime och färsk koriander. Som tillbehör hade vi lila tortillachips och salsa.
 
 
I tisdags åt vi ugnsrostade grönsaker (pumpa, morötter, blomkål och spetskål) som vi åt med ädelostfyllda biffar på Anammas formbara färs och till det hade vi couscous och en kall vitlökscrème. Kylskåpsrens när det är som bäst.
 
I onsdags åt vi helt vanliga och ack så ljuvliga tacos.
 
I torsdags gjorde jag en variant av den vietnamesiska nudelsalladen fast med sobanudlar istället för risnudlar. Som tillbehör hade vi tzayspett.
 
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags plockade vi fram en belugalinschili från frysen. Den åt vi i tortillabröd och toppade med riven ost, gräddfil och pressad lime.
 
Idag är det söndag och till middag har vi blivut bjudna på pasta med en grymt god tomatsås på småtomater, stora vita bönor, balsamico och färska kryddor

Herr Bröd

Det var alldeles för längesedan vi var på landet men i torsdags åkte vi upp och här har vi skrotat omkring sedan dess. Det känns som en evighet sedan det var värmebölja och vi spenderade mer tid utomhus än inomhus, bad varje dag var nödvändigt och vi hade vår odling på trädäcket. Clara sörjer fortfarande sin solros ("den kommer ALDRIG att komma tillbaka mamma") och jag ska erkänna att även jag saknar alla våra plantor. Jag tycker ju verkligen om hösten och vintern också (anonyma värmeljusmissbrukare, hej på er...) men att kunna plocka tomater från trädgården, det är ju helt klart något speciellt med det.
 
 
Det finns en del pärlor här i krokarna, och vår senaste upptäckt är Herr Bröd, ett bageri som ligger inte långt ifrån Svanesund här på Orust. Jag brukar ju baka en hel del själv och köper nästan aldrig bröd längre men jag menar, kolla in kavringen och pumpafröbullarna på bilden ovan. Otroligt fina (och GODA). Jag blir alltid glad när det öppnar upp sådana här ställen här uppe. Heja er, Herr Bröd! Kolla in deras facebooksida för öppettider och vägbeskrivning.

Maträddarna made me do it

Har ni sett Maträddarna på SVT med Paul Svensson och Anne Lundberg? Det har jag, och automatiskt har jag ökat min världs- och hållbarhetsångest med 100 procent och därmed fått dille på att slänga så lite mat det bara går. För ärligt, när man tittar på det programmet är det ju helt VANSINNIGT vad mycket man som aldrig får en chans. Skäms på oss, mänskligheten. Skäms på oss.
 
 
Jag har börjat rensa kylskåpet med aldrig förr skådad inlevelse och kommer på fler och fler saker som är toppen att göra med rester och slattar vi samlar på oss. Igår hittade jag en bunte persilja och ett pyttebitar med ost (bland annat Pecorino och Kaltbach) och i skafferiet hade jag solroskärnor. Det mixade jag med olivolja och vitlök och fick ihop en riktigt bra pesto
 
För några dagar sedan hittade jag riven cheddarost och några bitar av min absoluta favoritost, Fourme D'ambert (som är en mögelost från centralmassivet i Frankrike) och de använde jag till att göra ostfyllda biffar (med Anammas formbara färs, blev toppen!) som vi åt med ugnsrostat grönsakslåderens i form av pumpa, spetskål, morötter och blomkål. Vi blandade även ner couscous för att dryga ut det lite.
 
Av tråkiga tomater kokar jag nästan alltid tomatsås som vi har på pizzan. Galet mycket godare än sås gjord på burktomater.
 
Istället för att köpa stora förpackningar (som exempelvis feferonis som vi allt som ofta får slänga eftersom vi inte hinner äta upp dem) köper vi så mycket vi ska ha på lösvikt i Saluhallen. Samma sak med nötter, som vi ofta får slänga annars.
 
Får vi ostbitar över river vi ner dem och förvarar i frysen. Perfekt att plocka fram till gratänger och paj.
 
När vi planerar mat utgår vi numera istället från vad vi har hemma istället från att utgå från vad vi behöver köpa. Kanske en självklarhet för många men inte alltid för oss, dessvärre.
 
Har ni fler tips på hur man tar tillvara på rester? Det jag tycker är svårast att använda upp är ofta färska kryddor (inte koriander kanske, men helt klart timjan) och sådant i burkar i kylskåpet som man inte använder så ofta (typ granatäpplesirap). Ge mig era bästa tips!

Torres

Det är bara början på veckan men jag längtar redan efter fredag eftermiddag då vi brukar fira #flamingofredag med bubbel eller drink och någon form av tilltugg, inte sällan chips av något slag och då helst från Torres. Favoriten hos samtliga i familjen (minus Sigge) är tryffelchipsen (de är MAGISKA) men på senare tid har den här varianten med rökt paprika seglat upp som ny favorit.
 
 
Paprikapulver har ju varit lite av en följetång för mig den här hösten och efter att jag köpt just Piménton de la Vera har jag gått bananas och smaksatt allt från sötpotatisburgare till coleslaw. Riktigt gott. Som smaksättning på chips passar rökt paprika alldeles utmärkt, och chipsen blir inte sådär ruskigt söta som de annars kan vara ibland. Rekommenderas varmt (och chipsen köpte vi på Coop).

Baklängesmatsedeln vecka 45

Jag ska alldeles strax poppa en skål med popcorn och sätta igång en dokumentär på Netflix, så utan vidare omsvep och krusiduller - baklängesmatsedeln för vecka 45. Vi har upptäckt labneh, Calle har fått till ett långkok och så har det varit pizzafredag, bland annat.
 
 
I måndags åt vi shakshuka, en slags tomat- och paprikagryta med pocherade ägg i. Som tillbehör hade vi labneh vilket vi smakade för första gången och blev überförtjusta i. Fantastiskt gott! 
 
I tisdags gjorde vi en grekisk sallad som vi åt med labneh-rester istället för fetaost. Till salladen hade vi vegetariska frikadeller med lagrad ost och vitlöksyoghurt
 
 
I onsdags var Calle borta så jag passade på att äta något av det bästa jag vet -  blomkålsstuvning med ostsås.
 
I torsdags var jag ute och åt med några vänner så när jag festade till det med meze (hummus, falafel, fattoush och marinerade oliver, bland annat) åt Calle och Clara tacos.
 
I fredags var det pizzafredag!
 
I lördags bjöd vi vänner på strangolapreti, spenat- och bröddumplings, som vi åt med tomatsås, buffelmozzarella (och kallskuret till de andra).
 
Idag är det söndag och till middag lagade Calle biff stroganoff med lövbiff till honom och kidneybönor till mig. Grytan åt vi med ris, finhackad persilja och saltgurka.

Kardemummakaka

Jag hittade en burk grön kardemumma med kort datum i kryddlådan så då passade jag på att baka en kardeummakaka till vår vän Kakmonstret Magnus. Jag åt typ halva smeten och den var löjligt god!
 
 
Den gröna kardemumman är för övrigt ett under av smak! Färdigmald gör sig alltså icke besvär i den här kakan. Receptet kommer från Lindas Bakblogg.
 
Kardemummaka
12-ish bitar
 
100 g smält smör, avsvalnat
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
3 tsk grön kardemumma, skalad och stött
2,5 dl filmjölk
pärlsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det smälta smöret och strösocker i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och strö över pärlsocker. Grädda kakan långt ner i ugnen i 45 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna något innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 44

Vi kom till Göteborg tidigare idag och snart ska vi packa ner kidsen i vagnarna och traska bort till Liseberg. Det är sista kvällen med Halloweentema och vi tänkte passa på att insupa atmosfären för att komma i rätt stämning inför kvällens filmkväll eftersom vi ska titta på 80-talsklassikern Fright Night. Men först - baklängesmatsedeln! 
 
I måndags gjorde jag en slags tofubowl med en grund på glasnudlar och som jag sedan toppade med sojabönor, chilimarinerad mango, pankofriterad tofu, gari, avokado och färsk koriander. Vid sidan hade vi även misomajonnäs att dippa i.
 
 
I tisdags lagade vi till en caponata som vi åt med gnocchi (finns jättebra färdiga i kyldisken) och buffelmozzarella.
 
I onsdags åt vi omelett toppad med riven, lagrad ost och massor med svartpeppar och som tillbehör hade vi kikärtor som vi marinerade i olivolja, citronsaft och havssalt.
 
I torsdags gjorde jag bönbiffarsvarta bönor och kikärtor och smaksatte med mald koriander, svartpeppar och spiskummin. Till biffarna hade jag sallad och dressing på gräddfil och sambal oelek.
 
I fredags gjorde vi tacos! Familjens småkompisar var mycket nöjda. Vi vuxna åt tacogratäng, en variant med vegofärs, tärnad paprika och tomater och sedan ett lager av crème fraiche paprika/chili och riven ost. Till gratängen åt vi sallad och en enkel så på crème fraiche, salsa och vitlök
 
I lördags hade vi kalas för min mamma som fyllt år och det bjöds på klassikern kreolsk gryta. De andra åt med fläskfilé och jag hade istället vegetariska biffar som jag strimlat. Till efterrätt åt vi toscapäron med vaniljglass och efter det hade vi bullar och mammas prinsesstårta, såklart.
 
 
Idag är det söndag och alldeles strax ska vi hugga in på tomatsoppan med aprikoser som stått och puttrat på spisen ett tag. Soppan toppar vi med buffelmozzarella, svarta oliver och rostade pumpafrön.

Sallad med päron och pecorino

Igår baxade jag in Clara, Sigge och deras två kusiner Melker och Madicken i bilen och körde till Skåne för att hälsa på mamma och pappa i några dagar. Mitt lilla crew skötte sig utmärkt under resan och nu inväntar vi resten av familjen som kommer imorgon eftersom vi ska ha kalas för mamma som fyllde år tidigare i veckan.
 
 
Jag ska snart kolla in Anne Lundberg och Paul Svensson på SVT men först - recept på den här Ottolenghisalladen med päron och pecorino som vi faktiskt åt för första gången på nyårsafton förra året. Så. Himla. God. Vi åt den som tillbehör till en ostbricka för några veckor sedan och den var exakt så god som jag kom ihåg den. Prova!
 
Sallad med päron och pecorino
2 portioner
 
3 msk citronjuice
1 msk sherryvinäger
1 stor fänkål, mandolinad
2 msk olivolja
1,5 tsk hel kummin
1 tsk lönnsirap
salt, nymald svartpeppar
10 g färsk dill
75 g rucolasallad
3 päron (gärna conference)
60 g pecorino, hyvlad
 
Blanda citronjuice och sherryvinäger i en stor skål. Blanda ner fänkålen och låt dra i några minuter och rör runt lite då och då. Blanda olja, kummin, lönnsirap, salt och nymald svartpeppar i en mindre skål och tillsätt citronen och sherryvinägern från den stora skålen. Blanda ner finhackad dill, rucolasallad, tunt skivade päron och hyvlad pecorino med fänkålen, häll över dressing och blanda lätt med händerna. Lägg upp på tallrikar och toppa med extra pecorino.

RSS 2.0