Citronlemonad

Det finns få saker som släcker törsten så bra som en riktigt iskall lemonad, och nu när det har varit toppenväder i flera veckor (måtte det hålla i sig!) har jag konsumerat ohemula mängder.
 
 
Ibland använder jag det här receptet, men för det mesta gör jag den på måfå, ungefär såhär:
 
Lemonad
Pressa citron, 1-2 dl, och häll i en bringare. Fyll med med vatten tills den är så utspädd som du vill ha den och smaka av med sockerlag (vi har alltid sockerlag på lut i frysen). Fyll på med massor av is och njut.

Grön sparris med brynt hasselnötssmör

Det här är en klassisk lunch när vi är på landet, och eftersom vi alla råkar älska sparris blev det sparris till lunch inte bara en utan två gånger förra helgen. Oh the joy! Jag äter bara sparris när de är i säsong, helt enkelt för att de är så galet goda vid just den här tiden. Att äta sparris i november känns helt upp-och-ner.
 
 
Sparris och brynt smör är en match made in heaven!
 
Grön sparris med brynt hasselnötssmör
2 (lunch-) portioner
 
1 knippe grön sparris
50 g smör
0,5 dl hasselnötter
(ev salt och nymald svartpeppar)
 
Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills nötterna får färg och skalen börjar lossna. Hacka grovt. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar sådär nötigt och blir gyllenbrunt. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och råstek resten i en het panna med lite olja. Lägg upp på ett fat, strö över nötter och häll över det brynta smöret.

Baklängesmatsedeln vecka 20

Vilken vecka, alltså. Höga berg och djupa dalar, men med en lugn och skön avslutning på landet. Vi har ätit årets första vita sparris, haft pizzafredag och haft nog fint väder för att kunna sitta på trädäcket och dricka drink. Tack vädergudarna för det. 
 
 
I måndags hittade jag äntligen vit sparris på Coop så den kokade vi lätt och åt med grapehollandaise och pocherat ägg.
 
I tisdags hade jag ingen matlust över huvud taget pga tråkiga besked så när de andra åt panerad fisk, potatis och dillsås festade jag till det med havregrynsgröt och rågsmörgås med vegoskivor med smak av tomat och basilika. 
 
I onsdags gjorde vi en enkel sallad med blandade salladsblad, gröna linser, tunt hyvlad kålrabbi, jordgubbar, getost och tomater. Salladen toppade vi med rostade solroskärnor och Calle och Clara fick även RJ-bacon till.
 
I torsdags bjöds vi på en grönsakswok blandad med bulgur som vi åt med stekt tofu och sweet chilisås.
 
I fredags hade vi pizzafredag i sedvanlig ordning. Vi gjorde som vanligt några olika varianter, bland annat en med parmesankräm, pinjenötter, rosmarin, kronärtskocka och päron och de andra gjorde även en  med tomatsås, mozza, nduja och paprika.
 
I lördags grillade vi! Salviaspäckad aubergine (och fläskfilé till köttätarna) med potatisbakelse, kall ramslökssås och grönsallad. Till efterrätt åt vi en rabarberpaj med brynt smör.
 
 
Idag är det söndag och till middag åt vi årets första nypotatis med tzatziki och grillade tofuspett. Nypotatis, alltså. Gah, så gott! 

Kall sås med ramslök och lime

När vi grillade för några veckor sedan gjorde vi en enkel, kall sås till de marinerade quornfiléerna. Ramslök kan man ju hitta både i skogen (om man har tur) och i affären (om man har otur i skogen) och den ganska milda ramslökssmaken går fint ihop med limezest.
 
 
Nästa gång ska jag även ha i en klick majonnäs tror jag, det kan nog ge en fin och mild smak-untz till såsen.
 
Kall sås med ramslök och lime
Blanda gräddfil med några blad tunt skivad ramslök och limezest och eventuellt lite limejuice. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och låt såsen stå en stund innan servering.

Gravade äggulor

Livet. Igår firade vi efter att ha varit på ett rutinultraljud där allt såg fint ut och idag sörjer vi eftersom familjens älskade Isbjörn inte längre finns. Kontraster så det räcker och blir över för min del, men vad kan man göra? Det är bara att köra på. Jag skulle kunna skriva meter efter meter om hur mycket jag älskade den där hunden men jag orkar inte, så jag tycker vi pratar om mat istället.
 
 
Tove serverade gravade äggulor som tillbehör till en pastarätt hon bjöd på när vi firade efter-förnyår för några veckor sedan. Otroligt häftig smak, och det liknar inget jag har smakat förut. Vi rev det alltså över pasta, och enligt Buffé (där originalreceptet kommer ifrån) passar det bra att riva över sallader, risotto och pasta.  
 
Gravade äggulor
4 stycken
 
2 dl strösocker
2 dl salt
4 äggulor
 
Blanda socker och salt. Strö ut hälften av blandningen i en liten form, ca 15*20 cm. Gör fördjupningar i blandningen och lägg ner en äggula i varje. Strö försiktigt över resten av salt- och sockerblandningen. Täck med plastfolie och förvala i kylskåpet i fyra dagar.
 
Sätt ugnen på 80 grader. Lyft upp äggulorna och borta försiktigt av överflödligt salt. Skölj gulorna i en skål med kallt vatten och torka försiktigt av med hushållspapper. Lägg gulorna på en bit bakplåtspapper på ett ugnsgaller mitt i ugnen. Låt torka i ca 2 timmar tills de är helt torra (och riv sedan alltså över något gött). De kan förvaras i kylen i upp till en månad i en lufttät burk.

Baklängesmatsedeln vecka 19

Vilken helg. Jag har tankat sol och njutit av att bara skrota omkring. Vi har planterat ut våra tomat- och chiliplantor, ätit massor med god mat, köpt ett nytt parasoll (äntligen!) och haft drink o'clock på trädäcket. Solen har värmt, olivträdet har blivit omplanterat och Calle har oljat trämöblerna. Men ok, i matväg då? Gazpacho har vi ätit till lunch en dag, rest-pasta med gorgonzola och broccoli en annan, men så har det också blivit middag i bilen (hej, bilkö...) och en och annan återkommande favorit. Veckans baklängesmatsedel at your service.
 
 
I måndags skulle vi egentligen haft picknick men det blev middag hemma istället. Vi slog till på Malins pastasallad toppad med extra tomater och tabasco.
 
I tisdags gjorde vi enchiladas fyllda med grönsaker, crème fraiche, chili och riven ost
 
I onsdags åkte vi mot landet och eftersom vi hamnade i bilkö intogs middagen i bilen. Vi åt hamburgare (Burger King's veggie pepper är riktigt god!) med pommes och dippa.
 
I torsdags hade vi en superfin dag på landet och det var så varmt att vi kunde ta en drink på trädäcket innan middagen. Efter det åt vi råstekt potatis med vitlökssmör och grön sparris. (och oxfilé till de andra). 
 
¨
 
I fredags gjorde vi efterlängtad PIZZA. Några toppade vi med parmesankräm, gorgonzola, päron, pinjenötter och honung och några toppade vi med tomatsås, kronärtskocka, mozza, svamp och tunna skivor röd chili.
 
I lördags gjorde Bibbi en supergod sallad med bland annat broccoli och blomkål med en krämig apelsindressing. De andra åt röding till salladen och jag stekte på en vegetarisk biff.
 
Idag är det söndag och precis innan vi åkte hem till stan igen köpte vi pizza på den lokala pizzerian i Svanesund. Allt för att slippa disk, ni vet... Hoppas ni haft en fin helg!

Gunillas jordgubbssoppa

Jag har varit i stan en sväng idag för att jobba några timmar och kom just tillbaka till landet. Den här helgen tänker jag göra... så lite som möjligt. Plantera ut våra chili- och tomatplantor, baka ett bröd, titta på en film. Ungefär så. Helgen är efterlängtad, som alltid.
 
 
Vill ni göra en überenkel efterrätt som är perfekt till helgen kan jag varmt rekommendera den här jordgubbssoppan med lättvispad grädde. Blir det över något går det utmärkt att frysa in, dessutom. Receptet kommer från vår fina vän Gunilla. 
 
Gunillas jordgubbssoppa
4 portioner
 
250 g hallon
350 g jordgubbar
1 dl röda vinbär
socker efter smak
(vatten om det behövs)
 
lättvispad grädde eller vaniljglass
 
Mixa allt med stavmixer och smaka av med socker. (Späd eventuellt med vatten om du vill ha soppan rinnigare). Servera i portionsskålar och toppa med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Köpenhamn

Nu har vi varit i Köpenhamn ett gäng gånger utan att jag har skrivit om det. Skandal. Vi har ju nämligen provat några nya ställen som jag tycker ni ska besöka när ni är i krokarna, allt från pizzameckat Bæst i Nørrebro till ölhimlen på Warpigs i Vesterbro.
 
Bæst I Guldbergsgade 29 I Nørrebro
Bæst serverar finpizza modell jättefin och de gör typ allt från scratch. Vi provade deras hemgjorda burrata innan vi gick på pizzan och den var verkligen himmelsk! Rakt över Bæst ligger Brus som jag har skrivit om innan (hett tips - få inte för er att prova deras drinkas på tapp utan gå direkt på ölen utan att passera gå).
 
 
Fætter Fætter I Griffenfeldsgade 17 I Nørrebro
Det här är en toastbar som inte ser mycket ut för världen, men herregud vilka goda toast de har! Jag slog till på en meny med två toast och ett tillbehör och fick en toast med ost och pesto, en toast med svamp och ost och en liten avokadosallad till det. Kan varmt rekommendera lemonaden med smak av lime och gurka, och Calle var sjukt nöjd med sin Bloody Maria. 
 
Gilt I Rantzausgade 39 I Nørrebro
Bästa drinkarna i stan? Ja, kanske. Gå hit.
 
Warpigs I Flæsketorvet 25 I Vesterbro
Åh. Warpigs alltså. Det här stället har helt klart seglat upp som vårt absoluta favoritställe i den här stan, kanske mest för att de har ett jättelikt ölutbud, riktigt god mat (dock inte någon vegetarisk önskebrunn direkt, men deras mac n cheese är riktigt god, för att inte tala om deras friterade pickles) och en jätte-uteservering.
 
 
Coffee Collective I Torvehallerne
Calles favoritställe när det gäller kaffe i den här stan. (Resten av Torvehallerne är också väldigt trevligt, massor med matställen och små butiker! Undvik dock glasstället där inne, det var mest meeh).

Baklängesmatsedeln vecka 18

När veckorna har helgdagar lite mitt i blir allt lite upp och ner tycker jag. Inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt, men jag blir alldeles dagvill och tycker att det är måndagsfeeling en onsdag, och så vidare. Veckan började hur som helst med två dagar ledighet och slutade med spontanweekend i Köpenhamn, denna älskade stad. Vad vi åt där? Kolla in baklängesmatsedeln. (Vilken cliffhanger!)
 
I måndags var vi fortfarande på landet och firade (en regning och blåsig) Valborg med att äta bulgursallad med massor av grönsaker, grönsaksbiffar/flankstek och två kalla såser - en raitaliknande historia och en salsa. Till efterrätt åt vi Bibbis jordgubbssoppa (SÅ GOD!) som toppades med en klick lättvispad grädde.
 
 
I tisdags åkte vi mot stan igen och till middag gjorde vi varma mackor med getost, honung, rostade pinjenötter och rucolasallad med jordgubbar.
 
 
I onsdags åt vi raggmunkar med rårörda lingon.
 
I torsdags svängde vi ihop en omelett toppad med krasse och rucolasallad. Till omeletten hade vi en enkel grönsallad.
 
I fredags åkte vi mot Skåne och när vi kom ner till mamma och pappa åt vi pappas thaimat - wokade nudlar med teriyakisås, vegetarisk gryta med kokosmjölk och biff med bambuskott.
 
I lördags åkte jag och Calle mot Köpenhamn och middag intogs på ett av våra absolutställen - Warpigs. Calle åt typ... kött (brisket och kycklingvingar) och jag åt allt från friterade pickles med pepparrotsdressing till mac n cheese.  ÄLSK.
 
Idag är det söndag och direkt efter att vi slängt in packningen innanför dörren traskade vi bort till Liseberg pga något överpeppad treåring som har väntat sedan januari (vi med, för den delen...) Till middag blev det burgare och pommes från Max till samtliga i sällskapet.

Den perfekta omeletten

Jag älskar omelett men är helt klart kräsen med hur den ska smaka. Helst ska den vara krämig inuti, absolut inte torr och definitivt inte smaka bränt som de kan göra ibland (för det mesta när jag gör den, erm...) Calle har övat den senaste tiden, och han har helt ärligt fått till den bästa omeletten jag har smakat hittills.
 
 
Jag tycker om min omelett med cheddarost och eventuellt lite gräslök eller ramslök, och gärna lite hot sauce vid sidan. Hemligheten bakom världens bästa omelett? Googla Jacques Pepin Omelette och följ youtubevideon. SLAVISKT. Öva några gånger, sen sitter det. Lovar.

RSS 2.0