2018

2018 har varit ett speciellt år på många sätt. Vi har firat ankomsten av vår lille Sigge, sörjt Isbjörnen som lämnat oss och däremellan upplevt en varm sommar som både för tankarna till ljuvligt ljumma kvällar och klimatångest. Nu är snart året slut och vi kör en traditionsenlig nyårslista, tycker jag. Gott nytt år kompisar!
 
 
Gott nytt år, Charlotta! Har du några guldkorn från 2018?
Det har jag absolut. Natten mellan den 7 och 8 oktober när jag, Calle och den då nyfödda Sigge satt i förlossningssalen och åt smörgåsar, drack te och lyssnade på Bill Evans Lucky to be me. Den natten glömmer jag aldrig. Eller den där kvällen i somras när jag, Calle och Clara fick feeling och tog en tur med båten efter middagen och det råkade vara sommaren absolut finaste kväll och vi gled omkring i Havstensfjorden på ett stilla hav. Ah, those were the days.
 
 
Jaja, men i matväg då?
Årets bedrift får nog vara att jag har lärt mig att baka surdegsbröd. PÅ RIKTIGT. Det har blivit naturligt att inte ens snegla på brödhyllan i affären och jag är så glad över att Clara typ BARA vill äta mitt levainbröd (eller mammabröd som hon kallar det). På uteätarsidan skulle jag nog säga att våra två besök på Fætter Fætter i Köpenhamn har varit episka, för att inte tala om våra luncher på Vatten i Skärhamn. Två riktigt bra restauranger.
 
Årets drink, vilken är det?
Skulle nog säga samma som förra årets faktiskt - Pisco Sour och Bloody Mary (eller Bloody Maria som vi egentligen mest gör). Men - efter graviditeten har jag återupptagit mitt öldrickande och går nu fullkomligt bananas på suröl. Tropic Thunder från Dugges, säger jag bara. Bästa ölen som finns, alla kategorier.
 
 
Har du upptäckt någon ny smak det här året?
Älskar den här frågan! Nja, smak och smak men jag har börjat använda en del roliga kryddblandningar i matlagningen, som bland annat den etiopiska kryddblandningen berbere och den marockanska ras-el-hanout. Jag har även börjat äta ohemula mängder ajvar, jagat riktigt bra miso utan märkliga tillsatser och påbörjat nästa års projekt - att hitta den bästa tahinin.
 
Hur gick det med eventuella nyårslöften?
Jag hade faktiskt inga löften förra året men däremot har jag uppfyllt en löfte från tidigare år eftersom jag i princip bakar allt vårt bröd själv.
 
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Ja, vi jobbar mycket på att bli bättre på att slänga så lite mat det bara går, och bli bättre på att använda upp den mat vi har i kylskåpet. Inte bara jätteviktigt utan också riktigt kul att se vad man kan svänga ihop av det man redan har hemma. Förutom det tror jag att 2019 ska bli året då vi dyker ner i ostträsket på riktigt. Vi har smygbörjat och hittat några riktiga guldkorn som exempelvis Beaufort, Fourme D'ambert och Saint Maure men det finns ju så otroligt mycket mer att upptäcka, gärna med vägledning av experthjälpen på Hildas Ost i Saluhallen. Älskar den där lilla butiken. 
 
Vad ska ni äta ikväll?
Ikväl firar vi nyår på landet med Johan och Johannah + kids och vi ska öppna en efterlängtad flaska med Egly-Ouriet som vi ska äta med ett gäng ostar som vi har införskaffat på Hildas (Saint Maure och Tonneau D'Alpage). Till förrätt fortsätter vi med bubblet och ska till det äta smörstekt brioche med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom. Till varmrätt blir det ravioli med skogschampinjoner, tryffelskum och hyvlad tryffel och till det ska vi öppna en flaska Barolo som vi fick i bröllopspresent av Johan och Johannah. Till efterrätt blir det crème brûlée med japansk soja och till det moscato d'asti (Nivole, en av mina favoriter).

Baklängesmatsedeln vecka 52

Årets sista baklängesmatsedel är här! Den här veckan har såklart inneburit en del julmat men nu närmar sig istället nyårsafton och i år firar vi i liten skala med en enkel men ack så god meny. Det ser jag fram emot. Men först - det här har vi ätit i veckan:
 
 
I måndags var det ju julafton och vi dukade upp ett ganska enkelt julbord med mycket vegetariskt. Brysselkålssallad med kanderade valnötter, pappas julpicklade rödkål, grönkålspajer med cheddarost, ostbricka, vörtbröd med valnötspastej, pappas hemlagade senap och potkäs. Förutom det fanns det även prinskorv, pappas köttbullar och julskinka, och sill och potatis. Efterrätt orkade vi inte men däremot mumsade vi i oss ett gäng av Malins praliner när vi tittade på Karl Bertil Jonssons Julafton.
 
I tisdags kom min bror med familj också ner till mamma och pappa och vi gjorde repris på julaftonens julbord.  
 
I onsdags kom vi till landet och efter bubbel till fördrink åt vi anka med apelsinsås. Eller ja de andra gjorde det, jag marinerade istället quornfiléer. Som tillbehör hade vi råstekt potatis och ugnsrostad brysselkål med äpple. Till efterrätt åt vi polkasemifreddo.
 
I torsdags gjorde vi kylskåpsrens och fick (nästan) ihop biffar med ajvar, mozza och persilja. Till biffarna hade vi ugnsrostade grönsaker och tzatziki.
 
 
I fredags åt vi årets sista fredagspizza.
 
I lördags gjorde vi det enkelt för oss och svängde ihop en spaghetti puttanesca med extra mycket kapris, svarta oliver (façon grecque, bästa oliverna som finns) och basilika.
 
Idag är det söndag tillika dagen innan nyårsafton. Vi har firat årets näst sista dag genom att äta råstekt potatis med purjolök, vegetariska biffar med ajvar (till mig) och oxfilé (till de andra) med vitlökssmör och färskost med vitlök och örter

Brysselkålssallad med kanderade valnötter

Julturnén har tagit oss till landet och här stannar vi tills efter nyår, bortsett från ett kort avbrott i stan för att göra nödvändigheter som att gå till Saluhallen och bunkra oliver och mat till nyår, hämta paket och vattna blommor. Nyår firas alltså här uppe tillsammans med Johan och Johannah + kids och vi ska äntligen, äntligen öppna vår flaska Egly-Ouriet för att fira det gågna året. Längtar redan.
 
 
Något jag däremot inte över huvud taget längtar efter är julmat. Jag försmäktar av blotta tanken på att se ett julbord igen MEN den här übergoda brysselkålssalladen kommer jag lätt att äta året runt. Receptet kommer från min kompis Ann-Louise.
 
Brysselkålssallad med kanderade valnötter
4 portioner
 
600 g brysselkål
1 apelsin, zest och juice
1 dl olivolja av finare sort
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
salt, nymald svartpeppar
2 dl färsk dill, grovt hackad och löst packad
 
100 g valnötter
2 msk honung
flingsalt, en hel del
 
Ansa brysselkålen och skär bort den nedersta delen. Hyvla tunt med hjälp av matberedare eller mandolin. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och massera in i brysselkålen. Smaka av med salt och peppar och låt sedan dra i minst 30 minuter. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Sänk värmen och häll på honung och rör runt. Låt karamelliseras i några minuter och strö sedan över flingsalt. Rör ner dillen i salladen, lägg på ett fat och toppa med de karamelliserade nötterna. Salladen håller sig i kylen i 3-4 dagar (men häll över nötterna precis innan servering).

Baklängesmatsedeln vecka 51

Näst sista veckan för det här året och vårt resande cirkussällskap packade i fredags bilen full med väskor, barnvagn, julklappar, mat och oss själva för att påbörja julturnén. Första stoppet: Skåne! Älskade Skåne, som än så länge bjuder på snö, mysiga dagar hemma hos mamma och pappa och god mat. Nu ska jag snart duka upp kvällens middag men först - årets näst sista baklängesmatsedel. Hoppas att ni får en riktigt fin jul, kompisar!  Vi hörs i mellandagarna.
 
 
I måndags påbörjades operation kylskåpsrens vilket resulterade i en wok med ris, blomkål, röd paprika, salladslök och tzaybitar som dressades med japansk soja, ingefära, muscovadosocker och sweet chilisås och toppades med jordnötter.
 
I tisdags fick jag inspiration till linssoppa som vi åt med nybakad surdegsbröd som vi toppade med mandelsmör, avokado, groddar och örtsalt, även kallad Hannas patentmacka (haha, tack för inspirationen Hanna, den var galet god).
 
 
I onsdags kom Tilda hit på middag och vi åt köttbullar/vegobullar, kokt potatis, brunsås och stekt lök
 
I torsdags var kylskåpet tömt eftersom vi firar julhelgen på annat håll så till middag köpte vi hem hamburgare, pommes och dippa.
 
I fredags åt vi pizza.
 
I lördags hälsade vi på min syster med familj i Helsingborg för lite minijulhäng eftersom de firar jul under svajande palmer det här året. Till middag dukade vi upp ett julbord modell mindre med bland annat brysselkålsgratäng, brunkål, pappas köttbullar, smörgås med en stor klick julsenap och Janssons frestelse.
 
Idag är det söndag tillika lillejulafton som vi kallar det här nere i Skåne. Ikväll ska vi smygsmaka på julbordet och duka upp med bland annat små grönkålspajer med lagrad cheddarost och gorgonzola, brysselkålssallad med kanderade valnötter, vörtbröd med valnötspastej och ostbricka.

Christmas crack

Tidigt i morse när jag matade Sigge tittade jag ut genom fönstret och såg snö. Nästan för bra för att vara sant såhär två dagar innan julafton! Imorgon har jag mycket att göra (potkäs och vörtbröd, bland annat) så jag ska snart hoppa i loppelådan men först - det enda julgodiset jag gjort i år - Pernillas christmas crack.
 
 
Snåla inte med flingsaltet, kompisar!
 
Pernillas christmas crack
Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper i en halv långpanna. Lägg ut Saltinerkex. Smält 230 g smör och 200 g farinsocker och låt koka i 3 minuter. Häll kolan över kexen och skjutsa in i ugnen i 5 minuter. Ta ut igen och häll över 250 g hackad, mörk choklad och ställ in i ugnen igen i 1 minut till. Ta ut och bred ut chokladen över kolan och strö över havssalt. Låt stelna i kylskåp.

Vörtbröd

Om det finns något jag verkligen uppskattar på julbordet så är det vörtbröd, gärna med en skiva god cheddarost eftersom kombinationen med det söta brödet och den starka cheddarna är magisk. Vanligtvis brukar jag baka det här brödet som Calles mormor ofta bakade till jul men i år har jag provat ett nytt recept signerat Pain de Martin och oj, säger jag bara. Vilket bröd. Jag provbakade ett för några dagar sedan och äter (minst) en skiva till frukost varje dag. Otroligt gott.
 
 
Den flytande vörten köpte jag på Coop Avenyn. Jag fick hjälp från bageriet eftersom det inte är något som finns på hyllan.
 
Vörtbröd
2 bröd
 
På morgonen
150 g julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst
 
Blanda ihop allt i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4-6 timmar.
 
Tidig eftermiddag och kväll
100 g julmust
250 g kallt vatten
25 g jäst
25 g honung
100 g mörkt muscovadosocker
100 g flytande vört
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl
fördegen från morgonen
 
20 g salt
3 g mald pomerans
1 g mald kryddnejlika
2 g mald ingefära
 
Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt förutom saltet och kryddorna. Kör i maskin i 3 minuter på låg hastighet. Låt degen vila i 20 minuter och häll sedan ner saltet och kryddorna och kör i 7-8 minuter till, denna gången med lite högre hastighet. Täck degen med en handduk och låt vila i 1 timme.
 
Häll över degen i en inoljad bunke (en STOR hörni, degen kommer växa till dubbel storlek). Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar. När en halvtimme av jästiden återstår - sätt ugnen på 250 grader och ställ in bakstenen. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar, dra ut kanterna och vik ihop och lägg med kanten nedåt på en pizzaspade eller vad du nu använder för att flytta över brödet till bakstenen. Använder du inte baksten lägger du bröden på en bakplåtspappersklädd plåt istället. Släng in några isbitar på en oöm plåt som står på botten av ugnen och sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 grader, vilket borde ta 30-45 minuter (men OBS, det verkar variera - i originalreceptet står det att det tog 25 minuter men för mig tog det närmre 45...) Använd termometer! Låt svalna på galler.

Risgrynsgröt (i Crockpot)

"Det är toppen att göra risgrynsgröt i Crockpoten" läste jag någonstans och tänkte vad kul, det ska jag prova för jag har ju en såndär monstergryta ståendes i skåpet. Att sätta på gröten, låta den stå i några timmar och sedan avnjuta en färdig risgrynsgröt med minimal input lät ju lite för bra för att vara sant. Det var det också. Eller ja, för mig gick det sådär i alla fall, för efter att ha gjort om gröten efter att första satsen brände vid rejält kunde jag konstatera följande: bäst blir det om man rör runt i grytan lite då och då. Och då förstår jag inte riktigt grejen med att göra det i Crockpoten istället för i en vanlig gryta på spisen? Hur som helst, prova själva om ni får feeling. Min gröt blev bra andra gången och jag ska försöka en tredje gång och se om den blir ännu lite bättre.
 
 
Jag äter för övrigt risgrynsgröt med mängder av kanel, pyttelite socker och saftsås (eller mjölk) och av eventuella rester blir det ofta ris à la Malta som ju är en riktig julklassiker!
 
Risgrynsgröt i Crockpot
8 portioner
 
4 dl grötris
7,5 dl vatten
9 dl mjölk
2 msk socker
1 kanelstång
1 tsk salt
(1-2 dl grädde om man vill)
 
Häll alla ingredienser i grytan och rör om. Sätt på låg värme i 4 timmar och fyll efterhand på med mer mjölk om gröten börjar bli torr. Och hörni, håll alltså koll på gröten under tiden den är i Crockpoten så att den inte bränner vid. Om ni önskar - ha i 1-2 dl grädde mot slutet och låt grytan stå på varmhållning tills grädden kokat in något.

Baklängesmatsedeln vecka 50

Den här veckan har jag kommit till följande insikter: gnocchi är riktigt bra snabbmat, vi borde äta risotto oftare och vegetarisk lasagne är riktigt bra att ha i frysen. GLÖM EJ.
 
I måndags gjorde vi shakshuka som blev helt galet god. Förra gången använde jag färska tomater (note to self: gör endast med färska tomater när tomater är i säsong) men den här gången körde jag på burktomater och det blev mycket bättre. Till shakshukan hade vi labneh, färsk koriander och en klick hummus.
 
 
I tisdags sladdade jag inom Coop och köpte med mig ett paket gnocchi hem, och den åt vi med tomatsås (jag gjorde en enkel variant och hackade ner färsk basilika mot slutet), tomater och buffelmozza och de andra fick även fänkålssalami.
 
I onsdags var Calle ute och rullade hatt och jag festade till det med bakad potatis fylld med chilismör, gräddfil, finhackad rödlök och riven västerbottensost.
 
I torsdags svängde vi inom Wrapped på väg till Liseberg och som vanligt åt jag en naken burrito med korianderris, svarta bönor, ungsrostade grönsaker, picklad rödkål och salsa. Clara åt en liknande fast med kyckling och Calle beställde en med högrev.
 
I fredags åt vi pizza.
 
 
I lördags gjorde vi en svamprisotto som vi åt med spetskåls- och fänkålssallad. Den där syrliga salladen bryter för övrigt av riktigt fint mot den ganska tunga risotton!
 
Idag är det söndag och till middag ska vi äta en vegetarisk lasagne med pesto som jag förberedde innan idag. Till lasagnen ska vi ha sallad och en kall sås med riven parmesan och vitlök

Lördag och Vinhjälpen

Vi har haft en lugn dag. Calle var på koppning eftersom Per Nordby huserade på Kaffelabbet och jag, Clara och Sigge hängde under tiden på lekplatsen. Efter en sväng på Da Matteo gick vi hemåt och nu tänker jag skrota omkring här hemma resten av dagen men först måste jag visa en bild på tårtan som Calles kusin Malin var snäll och bakade till Claras kalas förra helgen. Clara hade önskat sig en rosa tårta som smakade choklad och så gör hon det här mästerverket. Herregud. Blir alltid djupt imponerad av folk som kan baka eftersom jag själv är riktigt usel på pilliga saker som kräver noggrannhet. Malin gör för övrigt även praliner till påsk och jul och jag ser fram emot att snart sätta tänderna i godbitarna. Heja dig, Malin!
 
 
Och på tal om saker som imponerar - folk som kan allt om vin (och lite till). Kolla in Vinhjälpen på Instagram om du behöver tips på dricka. Grym sida. Trevlig helg kompisar! Vi hörs snart igen.

Lucia, lucia

Jag blir alltid nostalgisk vid jul. Eller mer än vanligt ska jag kanske säga, för jag är mästare på att dagdrömma om hur det var innan. När man var liten och inte hade ett bekymmer i världen och julen innebar att skrota omkring i pyjamas och spela Nintendo med mina syskon, att morfar kom på besök, en massa snö (kan vara en efterkonstruktion att det var massor med snö på jul när jag var liten men jag minns det så...) och LUCIA. Those were the days. Helt plötsligt är man nämligen 36 år och har två egna barn och man undrar lite vart alla år tog vägen? En klyscha kanske, men inte desto mindre sann. Tiden går snabbt.
 
 
Idag ska vår lilla familj äta middag på Wrapped och sedan traska bort till Liseberg för att kolla in Tomten, lyssna på julkören och kanske åka några karuseller. När vi kommer hem blir det varm äppelcider spetsad med cognac, saffrans- och pinjenötskakor, tända ljus i öppna spisen och Grinchen (i original, såklart). Hoppas att ni får en riktigt fin luciadag, kompisar! God jul till er alla!

Minipajer med svartkål och cheddar

Förra veckan hade vi MBT med tema julmat och ett av mina bidrag var de här minipajerna med svartkål och cheddar. På vårt julbord har jag gärna just minipajer eftersom det är avsevärt mycket enklare att få plats med i kylskåpet om det blir något över (och let's face it - julbordsmat får man ju alltid över) och i och för sig kanske mest för att jag tycker det är förbenat gott med pajer i miniformat.
 
 
Jag använder en muffinsplåt när jag gör minipajer, använder ni formar får ni nog fler än 12 stycken. Och hörni, hittar ni inte svartkål går det lika bra med selleri grönkål.
 
Minipajer med svartkål och cheddar
12 pajer
 
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kvarg (1 procent)
 
200 g strimlad svartkål
1 gul lök
2 ägg
2 dl grädde
salt, nymald svartpeppar
2 dl riven cheddarost
 
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck sedan ut i en muffinsform (och glöm inte att smöra formen först så blir det enklare att få loss pajerna när de är klara). Ställ i kylskåp i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken i några minuter och tillsätt sedan den strimlade svartkålen. Låt fräsa med i några minuter tills kålen mjuknat och ställ sedan åt sidan. Blanda ägg och grädde och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Förgrädda pajskalen i 10 minuter, fyll sedan med svartkål och toppa upp med äggstanning och riven cheddarost. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter till äggstanningen satt sig och osten fått fin färg. Låt svalna något innan du försiktigt lossar pajerna från muffinsformen.

Saffransmarinerad västerbottensost

När vi hade kalas för Clara bjöd vi på det här enkla tilltugget som dessutom går utmärkt att förbereda. Jag tärnade osten dagen innan och stoppade ner i en glasburk med marinaden, så fick den stå tills någon timme innan det var dags för gästerna att komma. 
 
 
Precis innan servering toppade jag med krasse och solroskärnor. Receptet hittade jag hos Helena.
 
Saffransmarinerad västerbottensost
10 bufféportioner
 
0,5 g saffran (1 paket)
0,5 dl kallpressad rapsolja
1 tsk citronsaft
2 tsk flytande honung
300 g Västerbottensost
1 ask krasse
nymald svartpeppar, havssalt
0,5 dl rostade solrosfrön
 
Blanda saffran och rapsoljan, rör sedan i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber och blanda med marinaden. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt stå och dra en stund om du inte kör en långmarinering som vi gjorde. Strö över nyklippt krasse och solrosfrön precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 49

Stora kalashelgen är nu överstökad och Clara har fyllt 4 år. Vi har dessutom köpt julgran och haft ordentligt med familjehäng, hurra! Idag kommer Tilda hit och ska baka muminpepparkakshus med oss, men först - baklängesmatsedeln till eder service:
 
 
I måndags åt vi en återkommande favorit - broccoligratäng med småtomater. Den åt vi med en grönsallad dressad med olivolja, äpplecidervinäger och dijonsenap.
 
I tisdags åt vi en slags kokosdaal med gröna linser smaksatt med en curry (sambhar) som jag köpte med mig hem från Torvehallerne när vi var i Köpenhamn för några veckor sedan. Till daalen åt vi papadums, yoghurt, färsk koriander och mango chutney.
 
I onsdags hade vi en efterlängtad MBT med tema jul. Mina bidrag var minipajer med svartkål och lagrad cheddarost (Black Bomber, vår favorit!) och surdegsbröd med kummin. De andra hade med sig saffranskokt bulgursallad, grönkålspaj, sallad med granatäpple och ett gäng goda ostar. Till efterrätt åt vi chokladkaka och pepparkakstårta. Stort älsk på våra MBT!
 
 
I torsdags åt vi stekt ris med broccoli, röd paprika och salladslök som vi smaksatte med teriyakisås. Till riset hade vi tzayspett, en favorit hos mig och Calle.
 
I fredags fyllde Clara 4 år och det firade vi med kalas! Till förbubblet bjöd vi på saffransmarinerad västerbottensost, pepparkakor med vispad gorgonzola och bretzels med senap. Till varmrätt åt vi gulaschgryta (en med kött och en vegetarisk) och till grytan hade vi surdegsbröd (levain, eller mammabröd som Clara kallar det) och färskost smaksatt med citron. Till efterrätt hade Clara beställt en rosa tårta med choklad i som Calles galet duktiga kusin Malin hade bakat. Tack för det, Malin! <3
 
I lördags var vi på kalas hos min bror med familj och de bjöd på två olika sorters vegetariska pajer (en med spenat och oliver och en med zucchini och morötter, übergoda!) och förutom det bjöds det på ostbricka, foccacia, kallskuret, caprese och marinerade godsaker som soltorkade tomater och fyllda bellpeppers.
 
Idag är det söndag och ikväll ska vi äta PIZZA. Sällan har jag längtat så mycket efter pizza som jag gör efter den här kalashelgen. En drink ska vi ha innan också, men vad det blir återstår att se.

Morotsbiffar med halloumi

Jag har sagt det innan och jag säger det igen - halloumi är inte min favoritost, kanske mest på grund av att den har tagit över förstaplatsen från svamprisotton när det kommer till vegetariskt alternativ på många restauranger. Snark. MEN, men det sagt - jag gjorde biffar med riven halloumi i och det, mina vänner, var en helt annan grej. Supergott, och biffarna blev otroligt saftiga.
 
 
Det på bilden är för övrigt en av våra standardmiddagar som vi ofta tar till när fantasin tryter - vegetariska biffar av något slag som vi äter med sallad och en kall sås. Perfekt i matlådan dagen efter, dessutom.
 
Morotsbiffar med halloumi
2 portioner (+ matlåda)
 
250 g morötter
1 paket halloumiost
2 ägg
1 dl grädde
0,5 dl ströbröd
salt, nymald svartpeppar
chiliflakes eller chilipulver
sambal oelek
smör och olja att steka i
 
Skala morötterna och riv dem och halloumin grovt på ett rivjärn. Blanda grädde och ströbröd. Blanda ner allt i en skål och rör ner ägg. Smaka av med salt, peppar, chili och sambal. Stek i smör och olja på medelvärme tills biffarna fått en fin, gyllene färg.

Pepparkakor

I fredags bakade jag och Clara pepparkakor med mitt äldsta syskonbarn Tilda vilket resulterade i ett helt gäng med vackert dekorerade pepparkakor. Inte tack vare mig eftersom jag råkar vara riktigt usel på pilliga saker som just pepparkaksdekoration men Tilda däremot var en naturbegåvning, minst sagt. 
 
 
Det bästa av alla bra pepparkaksrecept är det här som vi fått av Calles mormor. Helt oslagbart! Vi brukar göra en sats (det blir MÅNGA pepparkakor...) och plocka fram så mycket deg vi vill baka med och sedan spara resten i kylen och plocka fram när baksuget slår till. 

Baklängesmatsedeln vecka 48

Eftersom vi har haft sjukstuga blev helgen inte riktigt som planerat. Förnyårsafton och första adventsmiddag byttes ut mot hemma-häng hos mina föräldrar och vi har inte gjort många knop. Eller ja, förutom att baka lussebullar och saffranskakor med pinjenötter då. Och kolla på På Spåret. I veckan har vi fått till det här i matväg:
 
I måndags lagade vi en indisk gryta med aubergine och paprika i en slags yoghurtsås. Grytan åt vi med naanbröd och raita. Grytan har all potential att bli galet god så jag ska laga den snart igen och då ska jag 1. inte pricka in en dag då man redan innan man börjat laga mat känner att projektet är något överambitiöst (vad kul att baka egna naanbröd! eh nej, inte just då) pga jättetrött pga sjukt barn 2. följa receptet mer noggrant och 3. låta grytan koka riktigt länge.
 
I tisdags gjorde vi ugnsrostade grönsaker som vi åt med couscous smaksatt med ras el hanout, svartkålschips och granatäpplekärnor. Det åt vi med biffar på quinoa och linser.
 
 
I onsdags fyllde vi aubergine med tomatsås som jag tjockade till med riven zucchini. Toppade gjorde vi med buffemozzarella och som tillbehör hade vi babyspenat dressad med olivolja, sherryvinäger och furikakefrön.
 
I torsdags skippade vi matlagningen helt och hållet och hämtade hem hamburgare med pommes och dippa istället.
 
I fredags åt vi pizza!
 
I lördags bakade jag och mamma lussebullar och mellan gräddningarna stoppade vi in en plåt varma mackor som vi åt till middag. Mackorna toppade vi med senap, lök, lagrad ost och oregano.
 
Idag är det söndag och första advent! Till middag har vi ätit en jätteplåt med nachos och det satt fint efter bilresan hem från Skåne. På våra nachos hade vi Anammas sojafärs, lagrad cheddarost och svarta bönor. När vi plockade ut plåten från ugnen toppade vi med avokado, gräddfil, salsa, picklad chili och färsk koriander

RSS 2.0