Krispig tofu

Den här helgen skulle vi egentligen få finbesök från Stockholm men sjukdom satte stopp för det (hej, vintertid!) så den här kvällen spenderas hemma, i pyjamas med en stor skål smörpopcorn och en film. Vi ska snart sätta igång Ghostbusters här, men innan dess tänkte jag berätta för er hur ni knäcker tofu-koden.
 
 
Det finns nämligen inget godare än krispig tofu, och min MBT-kompis Rebecca har berättat hur hon gör för att få den precis sådär perfekt som hon alltid får den. Vi åt vår krispiga tofu i bröd med srirachamajonnäs, picklad rödlök och blandade grönsaker. 
 
Krispig tofu
Skär tofun i mindre bitar och lägg i en skål. Marinera med valfria kryddor (till exempel soja, sesamolja, ingefära eller vad du nu än tycker om) och häll sedan på majsmjöl (maizena meddelar Rebecka att hon använder). Ganska mycket ska det vara. Vänd runt ett par gånger i bunken så att alla bitar blir täckta och stek sedan i RIKLIGT med rapsolja tills de är perfekt gyllenbruna runtom.  

Vegansk majonnäs

För några veckor sedan hade vi MBT (=matbloggsträff, ni som vet ni vet) och Rebecka bjöd som alltid på god mat och en stor dos inspiration. Tema var asiatiskt och hon hade gjort steamed buns som vi fyllde med krispig tofu, en uppsjö av toppings och bäst av allt - en vegansk majonnäs med sriracha som var episk.
 
 
Jag provade att göra srirachamajonnäsen här hemma förra veckan och den blev god! Alldeles len och fluffig i konsistensen, och den smakar faktiskt exakt som vanlig majonnäs.
 
Vegansk majonnäs
3 dl ungefär
 
3 msk kikärtsspad
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt, nymald svartpeppar
2 dl neutral rapsolja
srirachasås

Mixa kikärtsspadet med senap och kryddorna. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa (jag använde stavmixer men det går säkert precis lika bra att vispa för hand). Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs och smaka sedan av med srirachasås tills majonnäsen är så stark som du önskar.

Baklängesmatsedeln vecka 45

Veckan i matväg har varit spännande! Vi har bland annat fått till riktigt krispig tofu, långbakat fänkål och ätit falafel från ett litet gatukök på Hisingen. Veckan som kommer laddar vi inför EU-toppmötet som invaderar stan i slutet av veckan men ännu mer inför styrelsemötet med Ljungbins Vinklubb som går av stapeln nästa helg, men - mer om det nästa vecka. Hoppas ni har haft en fin helg!
 
I måndags gjorde vi långbakad fänkål (tack för receptet Johanna!) som vi åt med morots- och jordnötsbiffar och cashewpesto
 
 
I tisdags åt vi aubergine som vi fyllde med en tomatsås med belugalinser (hit hade jag förberett dagen innan) och toppade gjorde vi med mozzarella innan vi gräddade dem i ugnen. Till auberginen hade vi en enkel parmesansås med vitlök och machésallad dressad med kallpressad rapsolja och citronzest.
 
I onsdags blev det middag mellan två träningspass så vi slängde ihop något som går snabbare än snabbast - penne a la vodka med massor av grovt hackad persila och parmesan. Till den åt vi kikärtor marinerade i olivolja och havssalt.
 
I torsdags gjorde vi krispig tofu som vi åt i små tortillabröd tillsammans med machésallad, vegansk srirachamajonnäs, picklad rödlök, sesammarinerade morötter och gochujangsås.
 
 
I fredags var det hemmafredag, vilket allt som oftast innebär pizza (som ni vet vid det här laget). Såsen förberedde jag dagen innan genom att långkoka lök, krossade tomater och vitlök och krydda upp med salt, peppar och lite socker. Toppade gjorde vi med marinerade kronärtskockor, pinjenötter, svamp och zucchini. Till efterrätt åt vi Kanoldschoklad med havssalt.
 
I lördags kom vänner över på middag och vi bjöd på lasagne med svamp, spenat, pecorinokräm och tryffel. Till den hade vi en enkel grönsallad med olivolja och balsamicokräm
 
Idag är det söndag och vi har just ätit en ljuvlig pasta puttanesca med tomatsås på san marzanotomater (tack Thomas för burken!) och mozzarella och basilika på toppen. Till efterrätt ska vi snart äta praliner från Kanolds och kolla på ett avsnitt av Beyond Stranger Things. Svårslagen söndagkväll!

Viktors Kaffe

Imorgon är det fredag och för vår del är det hemmahelg som gäller de närmsta dagarna. De helger vi är hemma följer lite av ett heligt mönster som nästan alltid innefattar fredagsfika efter föris på Viktors Kaffe, besök i Saluhallen, pizza, söndagsburgare med galopp-öl på Burgersson, pannkakor till frukost, en promenad för att få barnet att sova i vagnen (dålig utdelning på den dock) och sa jag minst tre besök på Viktors? Vi älskar det där lilla stället, lägligt placerat på Geijersgatan som ligger ett stenkast från oss.
 
 
Nu ska jag kolla på ett avsnitt av Beyond Stranger Things (för oss som inte kan få nog) innan jag ska sova, leta upp mina nycklar och ladda inför fredagens jobb innan vi tar efterlängtad helg. 

Penne a la Vodka

Lite oklart vem som kom på det här med att ha vodka i pastasåsen, men gott är det! Som en gräddig tomatsås med lite extra untz tack vare vodka, chiliflakes och parmesan. Prova!
 
 
Jag föredrar (alltid) slätbladig persilja men kör på den varianten du tycker mest om. Mycket ska det vara, oavsett sort.
 
Penne a la Vodka
2 portioner + matlåda
 
400 g penne
25 g smör
4 msk vodka
2 dl vispgrädde
4 msk tomatpuré
bladpersilja, grovt hackad
salt, nymald svartpeppar
chiliflakes
parmesan, riven
 
Koka pastan al dente i rikligt med vatten och salt. Värm smöret i en stor stekpanna, tillsätt vodka och låt koka upp och sjuda en minut. Tillsätt grädde och tomatpuré, rör runt och sjud i någon minut till tills såsen tjockat något. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar. Häll av pastan, blanda med tomatsåsen och rör ner persilja. Toppa med grovt riven parmesanost och chiliflakes.

Baklängesmatsedeln vecka 44

I matväg har vår MBT i onsdags varit den kulinariska höjdpunkten på hela veckan! Med tema asiatiskt och massor med god mat rullade vi bokstavligt talat därifrån. Recap från onsdagen och resten av veckan hittar ni som vanligt nedan. Hoppas ni haft en fin helg!
 
 
I måndags gjorde vi den här broccoligratängen med timjan och småtomater som är så himla god! Gratängen åt vi med dijondressad babyspenat och hot sauce.
 
I tisdags festade vi till det med en kidneybönsgratäng toppad med ett ljuvligt osttäcke. Till gratängen åt vi en enkel salsafinhackade tomater, rödlök och färsk koriander.
 
I onsdags gjorde vi gyoza, en slags japansk dumpling som vi fyllde med färsk ingefära, svamp, salladslök, färsk koriander och sesamolja. De doppade vi i en enkel sås med japansk soja, lime och sweet chilisås och åt tillsammans med ångade sojabönor.
 
I torsdags var jag på MBT hos Rebecka med tema: asiatiskt. Vi hade med oss gröna linser i masalasås och shrikand, en enkel dessert med tjock yoghurt, kardemumma, pistagenötter och florsocker. De andra bjöd på allt från steamed buns med krispig tofu till tahinidressade gröna bönor, glasnudelsallad, långbakad fänkål med cashewpesto och päron- och chokladpaj
 
 
I fredags var det familje-reunion hos mina föräldar och vi åt smörrebröd och drack öl. Några toppade vi med tre olika ostar, fikonmarmelad och krasse och några toppade vi med rostbiff (till de som äter sådant), syltlök, remouladsås och rostad lök.
 
I lördags var det kalas för min mamma och pappa hade svängt ihop en Boeuf Bourguignon (och en Veg Bourguignon till mig med quornbitar istället för kött) som vi åt med ugsrostad potatis. Till efterrätt åt vi en ljuvlig fläderparfait.
 
Idag är det söndag och ikväll har vi ätit, till Calles stora förtjustning, tacos. Fyllde gjorde vi med linsfärs (kokta gröna linser som vi stekte med tacokryddor och grön chili på burk från Santa Maria) och det man brukar ha i - ja, ni vet. Nu - STRANGER THINGS!

Kantarellsoppa

Fredag, halvdag och vi kom ner till Skåne tidigare igår kväll. Jag ska snart stänga ner datorn, hälla upp ett glas vin och börja rodda smörrebröd till samtliga i familjen. Hoppas att ni får en fin Allhelgonahelg!
 
 
Om ni får feeling och vill göra svampsoppa i helgen kan jag rekommendera den här varianten som jag och Calle gjorde för några veckor sedan. Ljuvlig! Receptet hittade vi hos Köket.
 
Kantarellsoppa
2 portioner + matlåda
 
300 g kantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
salt, nymald svartpeppar
0,5 dl vetemjöl, kanske lite mindre
2 grönsaksbuljongtärningar (+8 dl vatten)
3 dl vitt vin
3 dl grädde
 
Ansa och hacka svampen. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull tillsammans med lite smör och den hackade svampen. Salta och peppra. Strö över mjölet och rör runt. Häll på vinet och buljongen. Låt småkoka i ungefär en kvart. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädden och koka upp på nytt. Smaka av med mer salt och nymald svartpeppar om det behövs.

RSS 2.0