Pimientos de padrón

Snart är det helg! Veckorna går så fort nu för tiden att jag knappt hinner blinka innan det är dags för ledighet igen. Imorgon efter jobbet åker vi mot landet och på lördag får vi besök av vänner. Hurra!
 
 
 Förra helgen dukade vi fram en riktig lyxlunch från ett gäng kylskåpsrester - ostar, marmelad och kex, och nästan bäst av allt - ett gäng pimientos de padrón som vi stekte hastigt i olivolja och vitlök och sedan smakade av med massor av havssalt. Hett tips till fredagsmyset!

Broccoli med vitlök, chili och vitt vin

Jag är svag för snabblagade smårätter med broccoli, och det verkar vara lite av Tommy Myllymäkis specialitet. Bland annat, i alla fall. Den här ack så enkla lilla anrättningen kommer från hans kokbok Grönsaker: Tillbehör och Garnityr som är en helt fantastisk kokbok som vi ofta återkommer till. Rekommenderas varmt att införskaffa till kokbokshyllan!
 
 
Jag gjorde precis enligt receptet, men kan tänka mig att en skvätt soja i hade varit riktigt gott till! Det ska jag prova nästa gång.
 
Broccoli med vitlök, chili och vitt vin
2 portioner
 
1 broccolistånd
1 dl olivolja
1 röd chili
1-2 dl vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar från kvarn
 
Dela broccolin i mindre buketter. Fräs broccolin i olivolja i några sekunder, lägg i finhackad chili och tunt skivad vitlök. Häll på vitt vin och låt koka in i ungefär 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Baklängesmatsedeln vecka 12

Årets första riktiga helg som har andats i alla fall lite vår har spenderats på landet. Vi har planterat blommor, rensat i skafferiet och som vanligt ätit massor med god mat. Veckan i matväg har sett ut såhär:
 
I måndags provade vi Risentas färdiga vegbiffar med smak av hasselnöt och mandel som pappa skickade med oss hem från Skåne. Tog ungefär tio sekunder att slänga ihop! Jag kryddade med extra salt och chiliflakes och stekte i rejält med olivolja. Väldigt goda med tanke på input! Biffarna åt vi med yuzumajonnäs (färdigpressad yuzu finns på ICA Focus), tomat- & mozzarellasallad och edamamebönor
 
I tisdags var vi på kalas för tvillingarna som fyllde hela sex år! De bjöd på tre olika sorters pajer (en kryddig köttfärspaj, en med polkabeta, spenat och fetaost och en ost- och skinkpaj) som vi åt med sallad (med sharonfrukt i, jösses vad gott det är!) och brieost till och baguette. Till efterrätt åt vi marängsviss och kanel- och kardemummabullar.
 
I onsdags åt vi den återfunna broccoligratängen tillsammans med en stor sallad och råa blomkålsbuketter som vi dippade i blue cheese-dressing
 
 
I torsdags kom våra vänner Magnus och Sara över på middag och vi bjöd på klassikern Biff Lindström, kokt potatis, brunsås och pressgurka. Till efterrätt åt vi salt karamellglass som vi hade på lut i frysen. 
 
 
I fredags åkte vi mot landet och när vi kom upp blev det min favorit -kind-of-fredag, alla kategorier: bubbel och tilltug innan maten, pizza till middag och till efterrätt ett gäng praliner från Kanolds, som alltid. 
 
I lördags åt de andra torskrygg och jag stekte chilibites och broccoli tillsammans med vitt vin, chili och vitlök. Som tillbehör hade vi kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot Tilll dessert åt vi jag ostar från Hoga Gårdsprodukter som finns här på Orust - en vällagrad prästost och en blåmögelost. Möjligtvis att det även slank ner en bit av den där banankakan med kaffe och choklad som vi åt tidigare under dagen...
 
Idag är det söndag och vi har haft stora skafferirensardagen på landet. Det resulterade i hemmagjorda gnocchis som vi åt tillsammans med en grön och gräddig pastasås med purjolök, broccoli och fänkål.

Våffeldagen

Vi är på landet och har just ätit frukost. Idag ska vi till Tavlebords Lanthandel och köpa honung, och förhoppningsvis lite goda, lokalproducerade ostar om vi har tur... Vädret ska bli riktigt fint i helgen så jag ser fram emot årets första fika utomhus. Men vet ni, idag är det våffeldagen! Hurra för denna lilla godbit, som jag helst av allt äter med gräddfil, finhackad lök, tångrom och västerbottensost.
 
 
Mina favoritvåfflor gör man enligt det här receptet, med grahamsmjöl och havregryn. Inte så frasiga, men ack så goda. Trevlig helg!

Dumplings

Jag köpte en bambuångare i vintras, och på nyår plockade vi fram den och gjorde dumplings! Gyozaplattor köpte vi i den asiatiska butiken vid Kungsportsplatsen (och vi har fortfarande ett helt gäng kvar i frysen) men de går säkert även att hitta i välsorterade matbutiker.
 
 
Vi åt våra dumplings med färsk koriander, sojabönor och en dipsås på soja, limejuice och en skvätt sweet chilisås. Fyllde gjorde vi med en ihophöftad röra på svamp och salladslök som vi stekte på ganska länge och sedan smakade av med soja. Väldigt, väldigt gott!

Kronärtskocka, mozza och kanderad citron

Dags för Ottolenghirecept! Det var längesedan jag delade med mig av ett sådant, och dessvärre ganska längesedan jag lagade något Ottolenghiskt med, för den delen. Den här salladen åt vi tillsammans med våra Ottolenghi-BFFs Johan och Johannah och den var väldigt god i all sin enkelhet (nåja, så enkelt det nu blir när vi pratar Ottolenghi...)
 
 
Egentligen ska man använda sig av färska kronärtskockor men det hittade vi inte i affären så vi körde på marinerade på glasburk. Hjärtsallad kallas även gemsallad!
 
Kronärtskocka, mozza och kanderad citron
4 portioner
 
1 burk marinerade kronärtskockshjärtan
120 g hjärtsallad, skuren på bredden i 1 cm breda strimlor
200 g buffelmozzarella
10 g persilja, hackad
10 g mynta, hackad
10 g basilika, hackad
1 1/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt, svartpeppar från kvarn
 
1 citron
35 g socker
 
Gör den kanderade citronen genom att skära breda strimlor av citronskal med en potatisskalare (undvik de vita hinnorna). Skär strimlorna i 1-2 mm tjocka skivor och lägg dem i en liten kastrull. Pressa citronen och späd med vatten så att det blir 1 deciliter. Häll det över citronskalen, tillsätt sockret och koka försiktigt upp. Tillaga i cirka 15 minuter eller tills sockerlagen har reducerats till ca en tredjedel. Låt svalna.
 
Skär kronärtskockan i breda klyftor och lägg på ett serveringsfat tillsammans med salladen. Riv mozzarellan i stora bitar och lägg ovanpå salladen. Blanda örter, olivolja och vitlök och krydda med 1/4 tesked salt. Skeda dressingen över grönsakerna och osten. Strö över lite kanderade citronskal och ringla över lite av sockerlagen. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt precis innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 11

Den här veckan gick i ett, som veckorna brukar göra nu för tiden. Jag ska alldeles strax ta tag i uppackningen efter en helg på vift, men först - baklängesmatsedeln at your service:
 
I måndags åt vi en tomatsoppa med aprikoser som jag förberedde i söndags kväll. Toppade gjorde vi med vispad ricotta smaksatt med parmesan och massor med svartpeppar och som tillbehör hade vi hommous som vi doppade tortillabröd i.
 
I tisdags gjorde vi någon slags mix av tacos och burritos. Från frysen plockade vi fram majstortillas (vi har alltid ett lager i frysen, inköpta på Extreme Food) som vi fyllde med lök och paprika som vi stekte på länge så de blev alldeles mjuka, svarta bönor, picklad rödkål, salsa, färsk koriander, gräddfil och riven ost. Och hot sauce, såklart.
 
 
I onsdags åt vi min favoritpaj med rucolasallad och soltorkade tomater. Till pajen åt vi en kall sås med spenat, basilika, matyoghurt och vitlök
 
I torsdags stekte Calle raggmunkar som vi åt med rårörda lingon
 
I fredags lagade vi thaimat hos mina föräldrar, en röd currygryta med bland annat broccoli, morötter och vattenkastanjer som vi åt med ris.
 
 
I lördags åkte vi mot landet och när vi kom upp hade Bibbi lagat en av mina stora favoriter som det var alldeles för längesedan vi åt - den här broccoligratängen med körsbärstomater som vi åt med en stor grönsallad med Bibbi-vinaigrette (rapsolja, vitvinsvinäger, riven vitlök och svartpeppar - den är bäst!) och vitlöksbröd.
 
Idag är det söndag och till middag har vi ätit en underbar vegetarisk lasagne med en långkokt tomatsås med aubergine, purjolök och timjan. Hello, morgondagens lunchlåda! Jag längtar redan.

Smörrebröd med panerad halloumi

Äntligen torsdag kväll och helg på intåg. ÄNTLIGEN. Vi ska till Skåne och ha en "lugn" och "skön" helg tillsammans med h-e-l-a min familj eftersom alla råkar vara hemma på besök samtidigt. Vi ska nämligen ha kalas för min pappa som fyller år på lördag. Hurra för dig!
 
 
Ska ni laga till något gott i helgen kan jag tipsa om den här godbiten - smörrebröd toppat med panerad halloumi, remouladsås och picklad rödlök. Helt otroligt gott. Trevlig helg, hörni!
 
Smörrebröd med panerad halloumi
2 portioner

4 skivor danskt rågbröd
smör, salladsblad
 
1 rödlök, tunt skivad
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk socker
 
0,5 rödlök
0,5 dl pickles (jag använde saltgurka)
1 dl majonnäs
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk curry

150 g halloumi
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl pankos

Skala löken, dela den på hälften och skär i klyftor. Separera lökbitarna. Blanda äppelcidervinäger och socker i en skål och rör tills sockret smält (eller lägg i en kastrull på spisen och brassa på värmen så går det snabbare). Tillsätt löken och låt stå och dra. Skala och finhacka den andra rödlöken. Finhacka picklesen. Blanda samman lök och pickles med majonnäs (godast är att göra egen), dijonsenap och curry. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i skivor. Förbered en tallrik med vetemjöl, en djup tallrik med ägg (lätt uppvispat med en gaffel) och en tallrik med panko. Salta och peppra mjölet. Doppa halloumin i mjölet, sedan ägget och slutligen i pankon. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna. Stek halloumin tills den fått fin färg runt om. Låt rinna av på hushållspapper. Bred på smör på brödskivorna och lägg på salladsblad. Toppa sedan med nystekt halloumi, remouladsås och picklad lök.

Coleslaw med kummin

Vi äter ytterst sällan coleslaw och det är egentligen inte någon jättefavorit hos mig men när den är rätt avvägd (det vill säga inte för kladdig) kan det vara riktigt gott! Den här varianten gick hem hos både Calle och mig och var egentligen ett kylskåpsrens för att bli av med en sats majonnäs som vi hade över. Receptet är signerat Leila Lindholm.
 
 
Storleken på spetskålshuvud kan ju variera rejält, så anpassa mängden majonnäs och yoghurt efter hur kladdig du vill ha din coleslaw. 
 
Coleslaw med kummin
4 portioner
 
0,5 huvud spetskål (ett ganska stort)
2 morötter
1 msk kumminfrö
2 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt, en fet variant
flingsalt, nymald svartpeppar
0,5 vitlöksklyfta, riven
(några droppar tabasco)
 
Strimla spetskålen fint med hjälp av mandolin och doppa hastigt i kokande, saltat vatten. Häll av och låt kålen rinna av ordentligt i ett durkslag och pressa sedan ut allt vatten med händerna så att kålen blir torr. Riv morötterna och lägg i en stor skål tillsammans med kålen. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna och häll dem över grönsakerna. Rör ner majonnäs och yoghurt och smaka av med vitlök, salt och peppar.

Baklängesmatsedeln vecka 10

Herregud, vilken vecka det har varit. Det började med slask men slutade med vår, måtte det nu bara fortsätta på den här banan. Jag är klar med snöblandat regn, blåst från sidan (jo, jag vet att jag bor i Göteborg - say no more) och sa jag regn? Nåväl, trots tråkigheter har veckan i matväg varit himla bra, måste jag säga. Såhär har det sett ut hemma hos oss:
 
I måndags åt vi steamed buns fyllda med fooled pork (och den här gången gjorde jag egen BBQ-sås, vilken skillnad det blev i smak), sriracchamajonnäs, picklad rödlök och färsk koriander. Bunsen förberedde jag i söndags och de vi inte åt upp har jag frusin in. 
 
 
I tisdags blev det frysrens bland de vegetariska biffarna så vi stekte på Anammas vegoschnitzel som vi åt med en citronsås (med rosmarin och svarta oliver) och Zetas femgrynsblandning.
 
I onsdags blev det åter igen kylskåpsrens så från frysen plockade jag fram hamburgerbröd som vi fyllde med resterna från måndagens fooled pork och den picklade rödlöken. Sriracchamajonnäsen blandade jag ner i en coleslaw som jag toppade med rostade kumminfrön
 
I torsdags plockade vi fram färsk pasta från frysen (vi gjorde en stor laddning tagliatelle och ravioli förra helgen och frös in i portionsförpackningar - genialt, om jag får säga det själv) som vi åt med vitlök, olivolja, chiliflakes, parmesan och persilja
 
 
I fredags gjorde vi såklart pizza! Toppad med kronärtskocka, jalapenos, paprika och mozza, precis som vanligt. Till efterrätt åt vi praliner från Kanolds som jag och Clara varit och handlat tidigare under dagen.
 
I lördags var vi på middag hos Calles fina moster, och hon bjöd på trerätters! Till förrätt fick vi en ljuvlig liten minipaj med stuvning som var toppad med fetaost, till varmrätt hade hon gjort kikärtsbiffar till mig (<3) som vi åt med potatiskaka med västerbottensost (huva, vad god den var!) och sås. Till efterrätt hade hon gjort en chokladpaj med dulce de leche. Rullade hem från Bagaregården, som ni förstår.
 
Idag är det söndag och vi har inte gjort många knop. Till middag blev det ravioli (älsk på det!) med gorgonzola, mozzarella och parmesan som vi plockade fram från frysen och åt tillsammans med en enkel tomatsås (som puttrade länge på spisen) och marinerade kronärtskockshjärtan.

Frallor med aprikoser och hasselnötter

Helg på intåg, tjoho! Som vanligt längtar jag efter några dagars ledighet tillsammans med Calle och Clara, och den här helgen ska vi, precis som förra, inte göra något alls. Älskar just de där helgerna när vi flanerar omkring på stan, svänger inom Saluhallen, äter lunch ute och lagar något gott på kvällen. Livskvalitet, som vår vän Fredrik hade sagt.
 
 
Förra helgen bakade jag de här frallorna med aprikoser och hasselnötter som jag tyckte om men som Calle ratade. Egentligen har jag väldigt svårt för torkade bär i bröd, men jag skar aprikoserna i små, små bitar och det blev väldigt gott! Receptet hittade jag hos Allt om Mat.
 
Frallor med aprikoser och hasselnötter
10 frallor
 
8 g jäst
4,5 dl kallt vatten
420 g siktat dinkelmjöl
180 g vetemjöl special
1 dl hackade aprikoser
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk salt
 
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8 timmar, ungefär. Skrapa ut degen från bunken på ett väl mjölat bakbord. Dra ut degen till en avlång platta och skär i ungefär 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd med snittytan ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Sätt ugnen på 275 grader. Låt frallorna jäsa under bakduk i ungefär 30 minuter. Sätt in plåten i ugnen och spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250 grader. Grädda frallorna i en kvart tills de har fått fin färg och en innertemp på 95 grader. Låt svalna på galler.

Smörrebröd med Svarte Sara

Ett av de enklaste smörrebröden man kan göra (men också ett av de godaste...) är de som man toppar med stark, dansk ost, en klick fin marmelad och mängder med prepprig krasse.
 
 
Just dansk ost kan ju vara lite av en vattendelare men jag älskar de lite gräddiga, smakrika godbitarna som är rätt bra bitiga emellanåt.
 
Smörrebröd med Svarte Sara
Bred smör på en skiva danskt rågbröd. Skiva osten i tjocka skivor och rulla ihop till rullar. Lägg på en klick marmelad (den här tycker jag är toppen till, annars kanske en fikonmarmelad) och toppa med krasse.

Baklängesmatsedeln vecka 9

Jag har varit flitig den här veckan! Rensat frysen, bakat rostbröd, gjort egen pasta och gjort storkok på bönor. Hurra! Nu har jag prydliga små påsar i frysen, perfekt att plocka fram när vi ska laga bönchili, vilket jag har tänkt att vi ska äta någon dag nästa vecka. I matväg har vi ätit en hel del klassiker, bland annat burritos, kokosdaal och pizza. Såhär har matveckan sett ut i det matrepublikanska hemmet:
 
I måndags åt vi burritos! Som vanligt fyllde vi burritosen med med lök och paprika, salsa, guacamole, riven ost, svarta bönor och picklad rödkål (som vi förberedde dagen innan).
 
I tisdags var jag på AW med mitt gäng från jobbet och vi var, som vanligt, på Pinchos. Jag åt små minivarianter av bönchili, vitlöksfrästa champinjoner, quesadillas och marinerade oliver och soltorkade tomater.
 
 
I onsdags gjorde vi en annan favorit i det här köket - kokosdaal. Den åt vi med yoghurt, färsk koriander, mango chutney och papadoms
 
I torsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop en annan favoriträtt - en krämig pastasallad med pesto, purjolök, crème fraiche, fetaost och tomater, toppad med tabasco såklart.
 
 
I fredags åt vi såklart pizza! Det är inte ofta vi utvecklar pizzabakandet men den senaste grejen är att jag använder hela tomater istället för krossade tomater i den rårörda tomatsåsen. Gör stor skillnad och såsen blir tjockare! Pizzan toppade vi som vanligt med kronärtskocka, rostad paprika, mozzarella, lök och svarta oliver.
 
I lördags åkte pastamaskinen fram och vi gjorde ravioli! Några fyllde vi med ricotta, mynta och citronzest och några med gorgonzola, mozzarella och parmesan. Till raviolin hade vi rostad mandelpesto och bresaola. Till efterrätt åt vi en chokladsorbet som vi förberett på morgonen.
 
Idag är det söndag och vi har just smällt i oss en Mont D'or som vi köpte med oss hem från Saluhallen igår. I osten doppade vi baguette och till det hela åt vi lite plock - marinerade kronärtskockor, pesto och bresaola, bland annat. Tanken var egentligen att äta pasta till varmrätt men nja, för min del räcker det gott och väl med osten. Trevlig helg!

Tryffelchips

Hej, hej lördag! Jag var i sedvanlig ordning uppe tidigt (damn you oförmåga att sova länge på morgonen) och har hunnit med att titta på You Tube-filmer på hur man gör ravioli, baka ut de nattjästa frallorna och sätta en smet till chokladsorbeten vi ska äta ikväll när en av mina äldsta vänner kommer över på middag. Jag tyckte för övrigt att frallorna, med bitar av aprikoser och hasselnötter blev toppen men Calle var dessvärre inte helt övertygad. Han är inte mycket för bröd, min man.
 
 
Hur som helst. Igår var vi på Coop och handlade fredagsmys, och jag köpte hem en påse tryffelchips som fick två tummar upp av samtliga i familjen. Jag har blivit fast i tryffelchips efter att vi har ätit det på Champagnebaren och det är så himla gott. Den här varianten köpte vi - rekommenderas alltså varmt. Nu ska vi ner på stan en sväng! Trevlig helg!

Manhattan

Det var alldeles för längesedan vi firade #flamingofredag i det här hemmet så imorgon tänker jag trotsa min förkylning (japp, den är tillbaka - en hel vecka fick jag vara frisk...) och blanda till en drink.
 
 
Manhattan var Calles pappas favoritdrink, för övrigt. Det är knappast min FAVORIT-drink, men god är den! Och ganska stark. Trevlig helg!
 
Manhattan
1 drink
 
5 cl rye whisky eller bourbon
2 cl röd vermouth
några stänk angostura bitter
apelsinskal till garnering
 
Blanda alla ingredienser tillsammans med is i en shaker. Rör runt och sila ner i ett väl kylt glas och garnera med apelsinskal.

RSS 2.0