Baklängesmatsedeln vecka 49

Andra veckan i december har varit fylld med kalas, och dessutom har vi haft MBT med jultema! Den här månaden är det fullt med födelsedagar i min familj så det blir en hel del firande. Förutom det har vi ätit en hel del pasta, ser jag nu. Så blir det ibland.
 
 
I måndags fick vi fint besök från Malmö så vi bjöd på en belugabolognese (som den här gången fick koka in med en stor skvätt rödvin) som vi åt med spaghetti och toppade med parmesan och grovt hackad slätbladig persilja.
 
I tisdags hade vi efterlängtad jul-MBT och vi åt som vanligt så himla mycket gott! Saffranskokt brysselkål, grönkålspaj med cheddar, fröknäcke med vegetarisk skagenröra och grönkålssallad med citrusfrukter och torr pesto, till exempel. Till efterrätt dukades det upp pepparkakor, mjuk pepparkaka, saltine toffee, saffransdrömmar och pecannötsfudge. Jul-himmelriket!
 
I onsdags var det snabbast möjligast som gällde så vi slog till på en pastasallad! Det blev vår favorit med purjolök, crème fraiche, pesto, småtomater och fetaost. Och tabasco på toppen, såklart. 
 
 
I torsdags hade vi ett litet kalas för Clara som fyllde tre år och vi bjöd på bubbel och rågchips med vegetarisk skagenröra före maten, en vegetarisk lasagne med sallad och bröd till varmrätt och till efterrätt hade vi såklart gjort, enligt önskemål, en rosa tårta fylld med hallon- och lakritssylt. Mamma bidrog med lussebullar och mjuk pepparkaka till fikat. Tack!
 
I fredags var det såklart pizzakväll och kvällens pålägg var mozzarella, gul lök, pinjenötter, paprika och kronärtskocka.
 
I lördags var vi bjudna på kalas för mitt syskonbarn och vi bjöds på buffé med bland annat marinerade quornfiléer, kronärtskockor, massor med olika sorters ostar, baguette, potatisgratäng och ett helt gäng exotiska frukter. Till efterrätt åt vi chokladkaka.
 
Idag är det söndag och ikväll har Bibbi varit här på middag. Innan maten åt vi rostad, mjuk pepparkaka med vispad gorgonzola- & mascarponeost och drack varm äpplemust med  cognac. Till varmrätt åt vi en parmesanpaj toppad med tomater, svarta oliver och zucchini och till efterrätt åt vi en saffranskaka med tosca.

The return of the (Jedi) Blodgrape

För något år sedan hade jag en plan på att börja äta grapefrukt eftersom Calle alltid ååhade och oohade över hur gott det är till frukost. Sedan dess har jag börjat äta grapefrukt mer och mer, men de senaste veckorna har jag fullkomligen gått bananas. Varför? För att jag har konstaterat att blodgrape är det som gör att jag går från halfway happy till helomvänd grapeälskare. 
 
 
Eftersom blodgrapen (för det mesta) är så söt behöver man inte toppa med något sött. Bara skär  klyftorna och ät precis som den är. 

Vegetarisk skagenröra

Tidigare i veckan hade vi MBT hos jag gick som vanligt därifrån tacksam över vårt fina lilla gäng OCH den dos av inspiration som jag får med mig hem. I tisdags var det såklart tema jul och Rebecka hade med sig en vegetarisk skagenröra som jag kopierade och serverade till fördrinken på kvällens treårskalas. Succé.
 
 
Receptet kommer från Jävligt Gott men jag har i sedvanlig ordning stuvat om lite efter min smak och mitt tycke.
 
Vegetarisk skagenröra
4 dl, ungefär
 
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 msk tångcaviar
1 msk färskpressad citronjulice
0,5 dl finhackad dill
100 g fast naturell tofu, smulad
0,5 rödlök, finhackad
salt, nymald svartpeppar
 
Blanda alla ingredienserna i en bunke och smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt en stund innan servering så att röran sätter sig. Servera i små rågchipsskålar och toppa med extra tångcaviar.

Janssons Frestelse

Janssons Frestelse, alltså. Nä, jag vet inte. Jag har ju aldrig varit direkt stormförtjust eftersom det dels är ansjovis i och dels är som en slags potatisgratäng och jag är inte tokig i något av dem, men i söndags gjorde jag en vegetarisk variant som blev riktigt god!
 
 
Jag gjorde gratängen dagen innan så den fick alltså stå till sig ordentligt innan vi åt den. Rekommenderas varmt.
 
Vegetarisk Janssons Frestelse
6 portioner
 
1 stor gul lök
3 msk smör (och ev mer att lägga ovanpå)
400 g potatis
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 dl svarta oliver, urkärnade
0,5 dl kapris
2 msk ströbröd (kanske lite till)
 
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och tillsätt potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk - det tar ungefär 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Hacka oliver och kapris. Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en smord gratängform.Strö över ströbröd och hyvla över resten av smöret. Gratinera högt upp i ugnen i ungefär 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg.

Baklängesmatsedeln vecka 48

Jag håller på att förbereda maten till kvällens julmatsfrenzy hemma hos oss så jag måste återgå till köket och fixa det sista som är kvar men håll till godo, baklängesmatsedel vecka 48 är sammanställd här nedan. Glad första advent till er alla!
 
 
I måndags åt vi julbord med jobbet på Villa Belparc. Julbord är inte min grej alls, men med gott vörtbröd och dignande ostbricka kommer man långt så jag var nöjd ändå. De hade dessutom utökad den vegetariska delen, det var kul att se! Bäst? Stiltonpatén lät lite märklig men var fantastiskt god! Saffranspralinen på efterrättsbordet var inte så dum den heller, kan jag meddela.
 
I tisdags gjorde vi en saffranspasta med lök, sockerärtor, fänkål, röd paprika, pinjenötter och kikärtor
 
I onsdags svängde vi ihop enchiladas fyllda med grönsaker, cheddarost och crème fraiche. Som tillbehör hade vi sallad.
 
I torsdags var det snabbast möjligast när det kom till middag så vi gjorde nachos! Tortillachips, sojafärs, svarta bönor och cheddarost gratinerades i ugnen och när osten var sådär fint gyllenbrun tog vi ut den och toppade med färska jalapenos (tunt, tunt skivade), färsk koriander och avokado.
 
I fredags gjorde vi såklart pizza! Toppad med tre ostar - gorgonzola, mozzarella och cheddar, pinjenötter, lök och kronärtskocka
 
I lördags åt vi lunch alldeles för sent och var fortfarande mätta när det var middagstid så Calle slängde ihop en väldigt enkel pasta med olivolja, vitlök och chili.
 
 
Idag är det söndag och vi ska snart ha vänner över på första advents-middag. Ikväll bjuder vi på veg-Jansson, brysselkål med parmesan och citrondressing, vörtbröd med cheddarost, minipajer med grönkål och cheddar och deviled eggs. Innan maten dricker vi varm äpplecider och äter pepparkakor och efter maten blir det saffran- och pinjenötskakor och mjuk pepparkaka.

Te-adventskalendern

I tider som dessa när det går inflation i (svindyra) adventskalendrar för både vuxna och barn tyckte jag det var kul att jag och Calle sprang på en liten nätt te-adventskalender med en ny smak att prova varje dag fram till julafton. Perfekt för mig som dels är te-junkie och dels har en tendens att vara usel på att prova nya tesorter.
 
 
Nu har ju december redan börjat men vill du grabba tag i ett eget exemplar (om de finns kvar?) så vet jag att de i alla fall finns på Designtorget. Kolla in fler återförsäljare här! Nu ska jag återgå till mitt vörtbrödsbakande, och lite senare ska vi baka pepparkakor. Grinchen jag är gift med får det svårt den här julen som ni märker, det har bara gått två dagar i december och jag och Clara har redan gått all-in. Nåväl, kanske hans (jul-) hjärta växer tre storlekar när han märker hur mysigt det är med jul, trots allt. 

Adventshelg

Här sitter jag med en kopp te (första smaken från te-advetskalendern är hallon och rosmarin - mycket god!) och ska snart fixa en pepparkaksdeg så att vi kan baka pepparkakor (och göra pepparkakshus!) imorgon. Egentligen skulle vi ha firat för-nyår den här helgen men eftersom några i sällskapet drabbats av vinterkräksjukan skjuter vi på det ett litet tag pga smittorisk.
 
 
Nåväl, vi ska istället spendera helgen med att baka och förbereda, för på söndag är det första advent och då kommer vänner över på traditionsenlig adventsmiddag! Hoppas att ni får en fin helg!

RSS 2.0