French pearl

Den stora jetlagdimman börjar lätta och vi är (nästan) på banan igen. Vi landade på Newark i söndgs eftermiddag och svängde in på uppfarten hos Alex och Adam några timmar senare. Det är fint att vara här, som alltid, och vi gör utflykter, botaniserar i mataffären, äter ost och dricker vin och funderar på vad vi ska äta på kvällarna. Idag ska vi hyra kanot och glida fram på Delaware River, det ska bli spännande!
 
 
Senast vi var i Stockholm blandade Calle och Johan en drink som var grymt god och receptet har Johan hämtat med sig hem från Pegu Club, en av våra favorit-drinkbarer på Manhattan. De gjorde ungefär såhär:
 
French pearl
1 drink
 
4 cl gin
0,5 cl pernod pastis
1 kvist mynta
2 cl limejuice
2 cl sockerlag
lime och mynta till garnering
 
Blanda limejuice, sockerlag och mynta i en shaker. Muddla och tillsätt pernod och gin. Fyll shakern med isbitar och skaka ordentligt. Häll upp i ett kylt glas och garnera med myntablad och limeklyfta.

Baklängesmatsedeln vecka 34

Greetings från luften! Vi är antagligen någonstans över Atlanten as we speak, och ikväll (eller eftermiddag, lokal tid) landar vi på Newark och hämtar ut en hyrbil och kör vidare mot våra vänners sommarställe i the Poconos. Eftersom dagens middag består av flygplansmat kommer baklängesmatsedeln lite tidigare än vanligt. Vi hörs från USA, vänner!
 
 
I måndags gjorde vi en variant av Ottolenghis quesadillas, fyllda med en röra på svarta bönor, tunt skivade jalapenos och riven ost. Som tillbehör hade vi en enkel salsa med tomater, finhackad lök och pressad lime.
 
I tisdags lämnade vi Clara hos min bror och gick till SK Mat och Människor för att äta middag. Jag slog till på en förrätt med kantareller, slät äggkräm, majs och riven ost och en varmrätt med bakad rotselleri och bönor. Calle åt svensk bläckfisk till förrätt och röding till varmrätt. Till efterrätt delade vi en osttallrik med ett urval av svenska ostar (och ett tunt, tunt kryddigt knäcke som inte var av denna värld). Rekommenderas!


I onsdags gjorde jag min favoritpaj med ruccola och soltorkad tomat och till den hade vi en kall yoghurtsås mixad med babyspenat och basilika och auberginerullar fyllda med ost och oregano.
 
I torsdags gjorde vi ett kylskåpsrens och fick ihop en riktigt god fried rice-röra med egenodlade morötter, purjolök, svamp, zucchini och edamamebönor. På toppen hade vi dessutom krossade jordnötter.
 
I fredags hade vi efterlängtad pizzakväll! Såsen gjorde vi på nyskördade gula tomater, direktimporterade från landet, som vi ugnsbakade med lök (och mixade slät och smakade av med salt och peppar) och så hade vi även en variant med parmesanost och crème fraiche. Toppade gjorde vi med nektariner, portabellosvamp, getost, pinjenötter och svarta oliver.
 
I lördags ekade kylskåpet tomt pga resa i två veckor så vi traskade, som så många gånger förut, bort till Wrapped och åt varsin burrito till middag. Jag tog den jag alltid tar, med ugsnrostade grönsaker, svarta bönor, lime- och korianderris och picklad rödkål (och stark salsa och guacamole) och Calle tog en nästan likadan fast med kyckling istället.
 
Idag är det söndag och vi är som sagt någonstans över Atlanten. Middag kommer i en låda och gud vad som bjuds på idag återstår att se. Hoppas att ni får en fin kommande vecka!

Havrepannkakor

Nu är det helg på intåg och vi har haft vår första pizzafredag hemma på flera månader. Imorgon ska vi äta lunch på Burgersson med några vänner och tidigt på söndag åker vi dessutom till Alex och Adam i USA. Hooray! Två veckor i the Poconos och Brooklyn. Har svårt att komma på en bättre avslutning på den här sommaren.
 
 
Men vet ni, imorgon ska jag laga de här übergoda pannkakorna som våra vänner bjöd på sist när vi var på besök i Stockholm. Som fluffiga frukostpannkakor fast ändå lite annorlunda. 
 
Havrepannkakor
4 portioner
 
4 dl havregryn
1 banan
3 ägg
0,5 dl rapsolja
1 dl sojamjölk
1 msk honung
2 tsk bakpulver
en nypa salt
 
Mixa alla ingredienser i en mixer. Havregrynen ska bli riktigt finfördelade, som mjöl! Låt svälla i ungefär en kvart. Stek i smör på medelvärme och servera med färska bär och rikligt med lönnsirap.

Gnocchi

Jag ska snart rasa i säng efter en lång men ack så trevlig dag. Känns nästan overkligt att det är två (!) dagar kvar på jobbet innan vi åter ska ha semester och åka till USA och hälsa på våra vänner i två veckor. 
 
 
I Milford, en liten stad som ligger nära våra vänners sommarställe uppe i bergen i Pennsylvania, finns en ljuvlig italiensk deli som  heter Fretta's, och där kan man köpa pasta i alla möjliga former och färger, och så säljer de dessutom gnocchi som jag verkligen har börjat uppskatta på äldre dar. Det här receptet är signerat Tommy Myllymäki.
 
Gnocchi
2 portioner + matlåda
 
500 g potatis
1 ägg
2 dl vetemjöl
 
Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Ånga av potatisen noggrant och pressa den med potatispress. Blanda potatis, ägg och mjöl till en mjuk deg som precis ska släppa från kanterna och vara smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Rulla ut degen till smala längder (ungefär 1 cm tjocka) och skär 2-3 cm långa stubbar. Lägg på en mjölad tallrik och koka genast (eller frys in). Koka gnocchin i rikligt med saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Värm upp rikligt med smör i en stekpanna och stek gnocchin på medelvärme tills de fått en krispig yta, och servera med valfri sås - på bilden ovan stekte vi lök, sparris och fänkål hastigt, hällde över lite grädde och smakade av med salt, peppar och parmesanost.

Baklängesmatsedeln vecka 33

Veckan som kommer är det fokus: packning eftersom vi åker till våra vänner i USA på söndag. Veckan som har varit, däremot, har varit ganska samma-samma i matväg. Några gamla favoriter, något kylskåpsrens, någon middag ute. En salig blandning av vanligheter, med andra ord. Spana i baklängesmatsedeln nedan:
 
 
I måndags gjorde vi en pastasallad som vi toppade med våra hemmaodlade tomater. Svårslaget. 
 
I tisdags var det högsommarvärme men vi gjorde ändå en tomatsoppa som vi toppade med rostade kikärtor, iMat fraiche och chiliflakes. Till soppan åt vi lingonbröd med mitt favoritpålägg, vegoskivor.
 
I onsdags blev det kylskåpsrens som resulterade i en sallad med mozzarella, tomater, stora vita bönor och soltorkade tomater.
 
I torsdags traskade vi bort till Wrapped och åt middag. Jag åt som vanligt en burrito bowl med ugnsrostade grönsaker, korianderris, svarta bönor, picklad rödkål och salsa verde och Calle åt en burrito med pulled chicken. Clara festade till det med guacamole och tortillachips.
 
I fredags bjöd våra vänner på fredagspizza. Lyxvarianten av fredagspizza dessutom, för de hade varit på Lilla Napoli i Falkenberg och hämtat inspiration. En toppades med tomatsås (vilket betyder san marzanotomater och salt, that's it) och mozza + färsk basilika och en toppades med crème fraiche, kantareller och vitlök
 
I lördags gjorde vi en lyxig svamprisotto där vi blandade ner ett helt gäng olika svampar (bland annat kantareller, portabello och skogschampinjoner, men även ett gäng vars namn vi inte uppfattade när vi var i affären...) Till risotton åt vi en sallad med mandolinad spetskål, kålrabbi och fänkål som dressades med olivolja och pressad citron och som smaksattes med salt och nymald svartpeppar. Till efterrätt åt vi två olika sorters choklad, en med mandel (från Blanxart) och en med vildhallom (från Malmö Chokladfabrik).
 
Idag är det söndag och vi gjorde det enkelt för oss och köpte med hem indiskt till middag. Jag åt en gryta med paneer, paprika och rödlök och Calle åt en kycklinggryta med bockhornsklöver. Som tillbehör delade vi på papadums, pickles och chutney och raita.

Bialetti, bryggare + mjölkskummare

I den här familjen är det egentligen mest Calle som står för kaffedrickandet, mest för att han föredrar droppkaffe som jag personligen inte alls förstår mig på. Vilken tur då att jag i samarbete med Bagaren och Kocken har fått prova Bialettis moccabryggare och mjölkskummare (båda fungerar på induktionshäll) så att även jag kan brygga finkaffe på helgen. Och vilket kaffe (och SKUM) det blir!
 
 
Mjölkskummaren kallar italienarna för cappucinatore och den varianten jag har fått prova är lite av en skänk från ovan om man som jag råkar tycka ohemult mycket om tjockt skum. Man häller mjölken i kannan, värmer på spisen, drar upp och ner med handtaget och det är allt. (Slå kannan lätt några gånger i bordet så sätter sig skummet.) Ljuvligt.

Tomatsoppa med chipotle

I Göteborg råder högsommarvärme (nåväl, nästan i alla fall) men det hindrar inte oss från att äta soppa till middag. Soppa är för övrigt en såndär grej som jag verkligen tycker om att äta men som vi trots det ganska sällan gör. Helt oförklarligt. Kanske får bli en påminnelse till hösten, att det ska göras mer soppa i det här hemmet.
 
 
Av alla soppor tycker jag bäst om tomatsoppan. Man kan variera den på hur många olika sätt som helst och toppa med alla möjliga godsaker.
 
Tomatsoppa med chipotle
2 portioner, 1 pytteportion + matlåda
 
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja att steka i
2 burkar krossade tomater (en FIN variant med mycket smak)
0,5 dl tomatpuré
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 torkade aprikoser, hackade i små bitar
pyttelite kanel
salt, socker, svartpeppar från kvarn
0,5 msk chipotlepaste, kanske lite till
 
(toppa exempelvis med torkade chiliflakes, iMat fraiche, rostade kikärtor eller vad du nu än må tycka om)
 
Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i olivoljan på medelvärme tills den blir genomskinlig. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och aprikoserna och låt koka in några minuter. Häll på vatten och buljongtärningar. Mixa slät med mixerstav och smaka av med kryddorna. Låt sedan soppan stå och puttra på svag väme i en halvtimme eller så. Smaka eventuellt av med mer kryddor innan servering.

Baklängesmatsedeln vecka 32

Helgvädret hämtade upp (trots ösregn i lördags...) så idag tog vi ut båten en sväng och hann med dubbla turer till Stenungsund. Ljuvligt! Resten av helgen har vi mest ätit eftersom det har varit kräftskiva på landet tillsammans med min familj. Spana in baklängesmatsedeln nedan:
 
 
I måndags gjorde vi en klassiker i det här köket, en kokosdaal som vi åt med picklade citroner och papadums (vi köper Santa Marias färdiga och värmer på i ugnen, de blir jättegoda!) och samtliga i familjen ger två tummar upp till den här (återkommande) rätten. Toppade gjorde vi dessutom med tjock sojayoghurt och grovt hackad koriander.
 
I tisdags var vi på Liseberg efter jobbet (vi och tvåhundratusen andra, note to self - bara för att du själv har börjat jobba betyder inte det att resten av Sverige gjort det) och middag intogs i parken. Vi köpte med oss varsin hamburgare med pommes frites från Max (deras vegetariska green-burgare är riktigt god!) och satte oss i den lilla parken uppe på berget (vid barnkarusellen) och hade picknick.
 
I onsdags var jag hungrig som en varg när jag kom hem från yogan och eftersom de andra ätit fisk och potatis blandade jag ihop en sallad med tomat, mozzarella, kidneybönor, blomkålsbuketter, kronärtskocka och ohemult många oliver. Till salladen åt jag en dressingiMat fraiche, harissa, tomatpuré och en skvätt sweet chilisås
 
I torsdags åkte vi hem till några kompisar efter föris och blev bjudna på middag. Caroline hade gjort en av sina galet goda grönsakspajer med bland annat svarta oliver, fetaost och paprika och till den hade vi en stor sallad med godsaker som groddar, tomater och nektariner.
 
 
I fredags åkte vi till landet och fick besök av min familj så till middag hade Bibbi lagat till en kycklinggryta (jag hade quornfilé i min istället) med en sås på bland annat grädde och dijonsenap, lite som den här. Till grytan åt vi ugnsrostade rotfrukter.
 
I lördags hade vi kräftskiva (nåja, de andra i alla fall, jag nöjde mig med paj...) deluxe. Till skaldjuren hade vi ost- och skinkpaj, broccoli- och ädelostpaj, mammas franskbrödbullar, ostar och smör. Och såklart öl och snaps till det. Till efterrätt hade Bibbi bakat en ljuvlig citronpaj och mamma hade gjort kärleksmums (eller Snoddas som de även kallas).
 
Idag är det söndag och vi svängde inom våra vänner i kvarteret bredvid på väg hem och blev bjudna på gnocchi med kantareller och en ärtpesto till det. Ljuvligt! Till efterrätt åt vi glass och praliner.

Pizzatopping

Jag vet att det här kanske kommer som en chock men vi har ju börjat variera oss lite när det kommer till pizzatopping. Galet, jag vet... 
 
 
Vi köpte även en grillsten för några veckor sedan men den har vi bara hunnit använda en gång, än så länge. Förutom att variera toppingen har jag även börjat göra en tomatsås med ugnsrostade tomater som blir alldeles ljuvlig. Spana in ett gäng tips nedan:
 
Ugnsrostad tomatsås
Halvera småtomater, gul lök, chili (ta bort kärnorna om du inte vill ha den så stark) och vitlök och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt gå i ugnen på ganska låg värme, 150 grader eller så, tills de är ordentligt mjuka och gottiga. Lägg sedan allt i en bunke, mixa med stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar.
 
Parmesancrème
Gott istället för tomatsås! Riv typ 2 dl parmesanost och värm i en kastrull tillsammans med 1 dl (-ish) grädde tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar och lägg i en skål och låt svalna. 
 
Getost- och nektarintopping
Vit pizza (med parmesancrème) är gott att toppa med skivad getost, mandolinad nektarin, rostade pinjenötter och svarta oliver. 
 
Zucchini- och svamptopping
Mandolina zucchini och dela ostronskivling i mindre bitar. Stek hastigt, var för sig, i het stekpanna. Grunda med ugnsrostad tomatsås och toppa med zucchini, svamp, pinjenötter och svarta oliver.
 
Portlandpizza
Har skrivit om denna innan men den är värd att nämna igen. Parmesancrème, svarta oliver, halverade ekologiska vindruvor och rostade pinjenötter. Ohemult gott, jag lovar.

Jerkkryddad tofu

Vardagen är tillbaka. Tjoho! Igår fick vi en jätteleverans från Coop så nu är skafferiet fyllt med nödvändigheter för de kommande veckorna. Calle mumlade något om att jag visst kunde ta det lugnt med beställningen av bönor nästa gång men hallå, bönor är alltid bra att ha hemma.
 
 
En annan grej jag gillar att ha hemma är snabba genvägar till god vardagsmat. För ett tag sedan haffade jag några paket av Santa Marias (relativt) nya koncept med jerkkrydda, kokostortillas och mangosås och jag måste erkänna att jag är såld på de här produkterna. Jag köpte produkterna på Coop, men de borde finnas i de flesta butiker.
 
Jerkkryddad tofu
Stek tofu på medelvärme i mycket olja, krydda med en påse jerkkrydda och blanda runt så att tofun täcks av krydda. Servera i kokostortillas och toppa med grönsaker, färsk koriander och mangosås.

Baklängesmatsedeln vecka 31

Den här veckan har vi jobbat hemma båda två men imorgon är det tillbaka till kontoret, ordning och reda och rutiner igen. Hurra! Vet att jag har sagt det innan men alltså, den där vardagen är inte alls så dum. I matväg har vi bland annat ätit klassiker (blomkålsstuvning!) och haft fredagspizza, dock i (nästan) ny kostym. Baklängesmatsedeln ser ut som nedan, hoppas ni kan hitta inspiration till kommande vecka!
 
 
I måndags gjorde vi en av mina favoriträtter samt ett måste när man är hemma hos mamma och pappa -  blomkålsstuvning. Den åt vi med en vitkålssallad och de andra hade även bacon till.
 
I tisdags gjorde vi en broccoli- och ostlåda som vi åt med tomat- och löksallad och resterna av vitkålssalladen
 
I onsdags kom vi upp till landet och Bibbi bjöd på den här favoriten, en broccoligratäng med timjan och småtomater. Till den hade vi (hemmaodlade!) lättkokta vaxbönor med rapsolja och flingsalt och de andra hade även gorgonzolafyllda skinkrullar.
 
 
I torsdags festade vi till det med Biff Rydberg, de andra fick med tärnad ryggbiff inköpt från RJ och jag stekte quornbitar kryddade med salt, nymald svartpeppar och lite rökt paprika. Som tillbehör hade vi klassiska tillbehör som äggula och (stark!) dijoncrème.
 
I fredags åt vi såklart pizza! Precis som vid förra pizzafredagen hade vi en kavalkad av olika pizzor, bland annat en med parmesancrème, mandolinad nektarin, getost och pinjenötter och en med tomatsås, zucchini, svarta oliver, pinjenötter och ostronskivling.
 
I lördags var vi på kalas hos min bror med familj och de bjöd på supergod lasagne! En vegetarisk med svamp, zucchini och crème fraiche och en vanlig med nötfärs. Till lasagnen åt vi caprese och vitkålssallad. Till efterrätt åt vi en uppsjö med olika tärnade frukter som vi doppade i mörk chokladfondue. Alldeles ljuvligt gott!
 
Idag är det söndag och vi ska snart äta en gratäng (lik den här) med kidneybönor, svarta bönor och chipotle, toppad med ett osttäcke. Till den ska vi äta guacamole och en kall sås med chili.

Chokladfyllda hallon

Idag är det fredag och första veckan efter semestern har gått ungefär hur snabbt som helst. Vi har varit på landet sedan i onsdags och har haft några fina dagar, trots ösregn. Nåväl, det är mysigt med det med. 
 
 
Om ni vill ha en snabb dessert efter fredagspizzan (för ärligt, ni äter väl inte något annat på fredagar?) kan jag tipsa om de här små godbitarna. Enkla att göra och sitter som en smäck efter middagen.
 
Chokladfyllda hallon
Smält mörk choklad i micron (eller över vattenbad om du föredrar det) och lägg i en spritspåse. Fyll hallonen med den smälta chokladen och lägg på ett fat. Låt stelna i någon timme innan servering.

Coucous och harissamorötter

Augusti, alltså. Vi njuter av högsommarväder här nere i Skåne och ikväll har vi suttit ute och ätit middag på altanen. Ljuvligt. Semester i all ära men det här med rutiner, ordning och reda är himla bra, speciellt för mig som potentiellt har varit Skalman i ett tidigare liv. #ingenvetsäkert
 
 
Den här enkla men ack så goda vardagsrätten slängde vi ihop veckorna innan semestern. Kombinationen med söta ugnsrostade morötter och besk harissasås är fantastisk! För extra krisp hade vi på kikärtor. 
 
Couscous med harissamorötter
2 portioner + matlåda
 
600 g morötter
2 rödlökar
1 tsk spiskummin
1 msk harissa
3 msk olivolja
1 tsk salt
 
4 avokados
6 dl kokt couscous
0,5 dl strimlad mynta
1 dl hackade, rostade sötmandlar
 
3/4 dl tahini
0,5 dl pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1,5 tsk lönnsirap
salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa morötterna och skär i stavar. Skala rödlöken och skär i klyftor. Blanda spiskummin, harissa, olivolja och salt. Blanda med morötterna och löken på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt. Späd eventuellt med vatten för lite lösare konsistens. Dela avokadon. Gröp ur köttet och skär i skivor. Fördela couscousen på ett stort fat, lägg på de ugnsrostade grönsakerna, avokadon, myntan och mandlarna och ringla över dressingen.

RSS 2.0