Bra att ha på lut

Trots att vi ofta försöker ha någon plan för vad vi ska äta i veckan är det ytterst sällan den planen följs. Det bästa som funkar hos oss är att preppa frysen och kylen med saker som vi ofta äter så att vi bara kan mixa och matcha när vi ska laga mat. Det finns ju vissa rätter vi allt som ofta återkommer till, som ni säkert har märkt i baklängesmatsedeln, och just därför är det bra att han en bra bas i skafferiet, frysen och kylen för att slippa kompletteringshandla var och varannan dag. Vi storhandlar all vår mat på nätet och köper då de stora, tunga grejerna som man inte vill släpa på när man bor i innerstan med begränsad tillgång till avlastning, till exempel alla konserver, linser, bönor, mjöl, grejer i burk, frysvaror och pasta. Grönsaker handlar vi varje vecka här inne i stan, och mjölk köper vi i Kåhög, dit brukar vi åka på söndagar och bunkra upp inför veckan.  
 
När det kommer till det där med att mixa och matcha från skafferiet, kylen och frysen brukar vi tänka såhär:
 
Tortillabröd, pitabröd, hamburgerbröd...
Vi äter mat i bröd minst en gång i veckan. Burritos, fyllda pitabröd, huevos rancheros och quesadillas, bland annat. Pitabröd och hamburgerbröd bakar jag när tid finns och fyller upp frysen med, tortillabröd köper vi nästan alltid färdiga. Vetetortillas köper vi från Santa Maria och majstortillas köper vi från Extreme Food (för vet ni vad, att göra egna tortillachips på majstortillas är helt otroligt gott). 
 
Ett bättre frysrens!
 
Bönor och linser av alla dess slag
Kidneybönor, vita bönor, kikärtor och framför allt svarta bönor finns alltid i vår frys och ett gäng konserverade finns alltid i skafferiet. Röda-, gröna- och belugalinser har vi alltid hemma, perfekt att ha i sallad eller daal, eller att göra vegetariska biffar på. Belugalinser tycker jag är goda att koka i lite salt och sedan blanda ner i valfri sallad - där har ni min standardlunch som jag ofta har med mig till jobbet. 
 
Färsk pasta
Det där med att göra egen pasta och frysa in är ett nytt (men ack så genialiskt) påfund för oss. Vi fick ett infall för några månader sedan och tillverkade pasta på löpande band, både tagliatelle och ravioli, som vi har fryst in i portionsförpackningar och sedan plockar fram när vi behöver mat pronto. Bästa snabbmaten någonsin, tror jag.
 
Vegbiffar, den färdiga varianten
Ganska ofta är vår standardmiddag sallad och valfritt proteinalternativ. Calle plockar fram en av sina frysta korvar och jag letar upp en vegetarisk biff, allt som oftast blir det Anammas sojaburgare eller Ekko Gourmets mexicali nuggets. Sojafärs har vi alltid också hemma.
 
 
Pizzagrejer
Pizzadeg, riven ost och slattar av tomatsås fryser vi ALLTID in och har på lut till fredagarna. Att frysa in pizzadeg är för övrigt genialiskt - plocka fram på morgonen så är den tinad till kvällen. 
 
Allt på burk
Vi har ohemult många konservburkar i vårt skafferi och skulle klara oss igenom en zombieattack, utan tvekan. Några burkar färdig pesto, kokosmjölk, krossade tomater, hela tomater, cocktailtomater, jalapenos, kronärtskockshjärtan och majs är några av de saker vi alltid har hemma.
 
Meningen med livet...
...kan ju vara många saker, bland annat ost. Just därför har vi alltid det i kylen - alltid mozzarella, alltid fetaost och alltid stark lagrad ost. Mozza äter jag nästan varje dag, antingen som frukost (med ett gäng småtomater) eller så blandar jag ner den i en sallad och äter till lunch. 
 
Har ni några fler bra tips på saker att ha hemma så att man snabbt kan slänga ihop en middag utan att behöva handla vareviga dag? Eller rätter som är toppen att frysa in och ha som matlåda? Berätta, tack!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym

Tack for tips, grym idé med pizzadeg i frysen 😍

2017-04-05 @ 12:26:43
Postat av: Cia

Ärtor i frysen! Det har vi till allt :)

2017-04-06 @ 11:30:34
Postat av: Cia

Ärtor i frysen! Det har vi till allt :)

Svar: Haha, det har vi också alltid i frysen!
Charlotta Ljungblad

2017-04-06 @ 11:30:35
Postat av: Tine - bloggen om mig

Alltid bröd i frysen, gör surdegs och har att plock fram när vi får besök.

2017-04-06 @ 22:24:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0