Falafel på gula ärtor

Det finns så mycket god vegetarisk mat i denna värld att jag ofta blir alldeles full i skratt när någon, för miljonte gången i mitt liv, undrar MENVADÄTERDUEGENTLIGEN??? OM DU BARA VIIIISSTE VAD DU MISSAR NÄR DU INTE ÄTER KÖTT blablabla. Och vet ni, jag tänker ofta precis tvärtom. Vad mycket god vegetarisk mat inbitna köttätare missar! Som den här falafeln på gula ärtor, till exempel. Ljusår godare än kebab.
 
 
Istället för att använda mig av kikärtor har jag i det här receptet använt gula ärtor. Blir precis lika gott! Vill ni ha ett bra recept på pitabröd att lägga falafeln i finns det här. En god sås att ha till blandar du enkelt på tahini, pressad citron och grekisk yoghurt. Andra goda tillbehör är syrad rödkål (återkommer med recept på det), saltgurka (ett måste!) och en enkel sallad på grovt tärnad gurka och tomat och tunt skivad rödlök (lägg i lite pressad citron så blir rödlöken mildare i smaken) blandat med finhackad mynta och pressad vitlök.
 
Falafel på gula ärtor
4 portioner
 
500 g torkade gula ärtor
0,5 liten purjolök
1 dl bladpersilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 msk salt
1 msk falafelkrydda
10 cl kolsyrat vatten
olja till fritering
 
Blötlägg ärtorna i ljummet vatten i minst 8 timmar (mina stod ännu längre, från kvällen till eftermiddagen dagen efter). Mal ner ärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna med hjälp av en mixerstav. Tillsätt kolsyrat vatten, smaka av med salt och blanda väl. Forma till små bollar. Värm oljan till 170 grader och fritera i ungefär 4 minuter (tills de är gyllenbruna) i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anna

Mums, detta måste jag prova! :) Tack för receptet!

Svar: Tack själv, kul att höra!
Charlotta Ljungblad

2016-10-04 @ 16:40:23
URL: http://dcentury.se
Postat av: Sofie

Stod och tittade på ett paket gula ärtor i skåpet idag och funderade på vad jag skulle göra med dem. Vad är det i falafelkryddan? Funkar det att steka dem eller köra i ugn?

Svar: Hey! Falafelkryddan har jag köpt färdig men om du googlar på det tror jag säkert du hittar recept så du kan höfta ihop den själv! Har aldrig provat att köra dem i ugn, hade nog hellre försökt steka dem i mycket olja. Rapportera gärna hur de blir!
Charlotta Ljungblad

2016-10-04 @ 22:03:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0