Valnötsbullar med lönnsirap

Den här dagen, alltså. Ridå. Vi drar ett streck över den här tisdagen och pratar valnötsbullar istället. I helgen var vi ju på landet men eftersom det var 5 (!) grader och regn i lördags bestämde vi oss för att skippa trädgårdsarbetet och baka bullar istället. Den här varianten med valnötter och lönnsrap, alltså. Ja, vad ska jag säga? Helt SJUKT goda.
 
 
Kommer ni förbi landet i sommar är det alltså stor chans att ni får smaka på de här för efter lördagens bak är frysen full. Receptet på de här godbitarna hittade Bibbi i Allt om Mat. 
 
Valnötsbullar med lönnsirap
40 bullar
 
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
840 g vetemjöl
 
125 g smör, rumsvarmt
150 g valnötter
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
1 ägg
75 g valnötter, grovhackade
1,5 dl lönnsirap
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in lite mjöl i taget och spara ungefär 0,5 dl till utbaket. Arbeta degen i 5-10 minuter och låt sedan jäsa i 30 minuter. Mixa valnötterna med smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan sålänge. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär ca 20 längder som var och en är 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och gör samma sak med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter och sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt hackade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut valnötsbullarna och pensla direkt med lönnsirap. Låt svalna på galler.  

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

jaha, när kan vi komma?!

drömde förresten inatt och du höll på och hetsade mig och jimmy till att springa in och gifta oss på nån sån där drop in-bröllopsgrej som kyrkor har ibland, "men bara gör det, det blir ju jättekul!" sa du och drog fram nån vit klänning som du bara "råkade" ha med dig som jag skulle ha på mig. oklart hur det hela slutade då klockan ringde och det var dags att stiga upp...

Svar: HAHAHAHAHA!!!!
Charlotta Ljungblad

2016-05-17 @ 20:38:24
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Desiree

Later och ser farligt goda ut, mums.

2016-05-18 @ 15:43:33
Postat av: Jossan

Åh, så gott det lät! :)

2016-05-18 @ 16:25:21
URL: http://xenomorphs.se
Postat av: Helena E

Hej!
Är 75 g valnötter till fyllningen och ytterligare t att strö över bullarna?

Svar: Nämen jösses vad jag har kladdat till det! Jag har origninalreceptet på landet och dit kommer jag inte förrän imorgon eftermiddag, jag ska kolla då! Återkommer!
Charlotta Ljungblad

2016-05-26 @ 16:02:40
Postat av: Helena E

Kanon! Kommer ändå inte hinna baka innan helgen, men såg sjukt smarriga ut:)!

Svar: NU är det rätt i receptet! :=)
Charlotta Ljungblad

2016-05-26 @ 19:32:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0