Pappas rågkrosskakor

Om man bortser från att det snöade och att Skåne var täckt i ett tjockt, grått lager slask var det riktigt fint att vara hemma-hemma i helgen och få äta pappas rågkakor till frukost. Och mammas semlor till fika - för övrigt de enda semlorna värda att äta, enligt mig. Små bullar med lite mandelmassa och sådär lagom med grädde. Yum-O.
 
 
Men de här rågkakorna, alltså, de måste ni göra. Ät varma med ett tjockt lager smör och ett glas riktigt kall mjölk.
 
Pappas rågkrosskakor
4 stycken
 
1 dl rågkross
1 dl kokande vatten
50 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 dl brödsirap
5 dl fint rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
mjölk till pensling
 
Sätt ugnen på 225 grader. Häll det kokande vattnet på rågkrosset och låt stå 30 minuter. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut smulad jäst med lite av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan, rågkross, salt, sirap och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra lika stora delar. Baka ut till runda kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna på galler under bakduk.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Anonym

Mmmmmm!!!!!!

2016-02-18 @ 23:22:58
Postat av: Jolin

Låter verkligen supergott. Önskar er en trevlig helg!

Svar: Tack detsamma!
Charlotta Ljungblad

2016-02-20 @ 13:05:25
Postat av: Mårtenssons Kök

Allt som är "mammas" och "pappas" andas verkligen tryggt och gott på något vis, matminnen är något av det bästa som finns och vi har flera vi håller extra nära våra hjärtan.

Kram på dej!

Svar: Håller med, så är det verkligen! <3
Charlotta Ljungblad

2016-02-21 @ 19:33:30
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0