Barnmat, del 2

För er som tycker att barn och mat i kombination inte är speciellt intressant - välkomna åter imorgon. Jag lovar att återkomma med något mer spännande än barnmatsburkar, matvägran och majs. Jag fick nämligen ett önskemål om ett inlägg som handlar om just barn och mat och även om Clara för det mesta tycker att mat är något man leker med kan det vara intressant att höra hur ni andra gör så dela gärna med er av tips, råd och erfaranheter i kommentarsfältet!
 
 
När det gäller mat har vi egentligen ingen direkt uttalad filosofi. Även om det stundvis kan vara stressande när Clara skakar på huvudet åt det som vi serverar henne tänker vi någonstans att hon ju faktiskt klarar sig ändå. Hon dör ju inte av lite mindre mat någon dag, för oftast brukar det innebära att hon äter lite mer dagen efter. Men alltså när andra berättar glatt om hur deras barn slevar i sig både det ena och det andra kan jag bara konstatera att nej. Ett sådant barn har inte vi.
 
Vi ger henne lite allt möjligt. Burkmat, det vi lagar, färdiga smuttis, smuttis vi gör själva... allt. Det vi kan konstatera är det här: Hon gillar inte frukost i form av macka eller gröt men hon ÄLSKAR filmjölk. Jag tror nästan att filmjölk är det bästa hon vet i matväg över huvud taget.  
 
Till lunch får hon oftast en burk med mat. Helst tomat- och mozzarellapasta, eller kanske pasta bolognese, eller Calles hemmalagade potatismos med fisk, dill och pressad citron. Det älskar hon När jag kommer hem från jobbet äter vi alltid middag tillsammans och då äter hon samma som vi gör. Lite pasta, en sojafärsbiff eller kanske gräddfil. Gräddfil gillar hon. Och guacamole! Och svarta bönor! Och majs! Jag har närt en liten texmexikan vid min barm, som ni hör.
 
Förutom mat får hon smaka fika de få gånger som vi själva äter fika, vilket oftast är när vi är bjudna på kalas eller om vi är hos mina eller Calles föräldrar. Äter vi kaka får hon smaka kaka, äter vi chips får hon smaka chips. Vi har inga förbud. Summan av kardemumman? Gräddfil och filmjölk; tummen upp! Gröt i alla dess formen; Döden. När det kommer till Clara och vad hon tycker om för mat finns det ingen logik och ingen kontinuitet förutom när det gäller gräddfil och filmjölk. Och det är ju bättre än inget... Återkommer om ett år och ser hur läget ser ut då!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

det kommer nog behövas mer än ett år, vid tre och ett halvt år förstår jag fortfarande inte hur ofelias mathjärna fungerar... men gräddfil, det går alltid hem! och morot, finn crisp och ost. annars är det ju: ena dagen är kyckling jättegott, nästa dag är det äckligt. ena dagen älskar hon ris, nästa dag är det äckligt. och så där håller det på.

nåja, så länge hon smakar på ditten och datten och inte svälter ihjäl så får man väl vara nöjd ;P

Svar: Hahaha, antagligen!
Charlotta Ljungblad

2016-02-15 @ 20:30:05
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Josefine

Tintin åt i princip bara mangopuré och turkisk yoghurt fram till att hon var 2. Utöver mangopurén öppnade vi inte EN ENDA burk som hon åt upp helt (ännu mindre åt hon av vår mat). Sammie däremot ... hon äter precis allt. Så det verkar mest vara en personlighets-grej. Tintin är fortfarande picky med vad hon äter men jag hoppas att sammies matlust håller i sig för herre gud så mycket enklare allt är med en unge som bara nöjt äter det man serverat.

Svar: Ååh. En all-ätare. Vilken DRÖM!
Charlotta Ljungblad

Postat av: Ida

Hear, hear!!!!

2016-02-16 @ 19:43:48
Postat av: Linda

Har oxå barn som matvägrar men brukar ge macka med smör till frukost för det gillar hon!

Svar: Ja, det går hem hos Clara också för det mesta!
Charlotta Ljungblad

2016-02-16 @ 22:37:38
Postat av: Sofie

Intressant det där. Tror de jävlas bara för att de kan. Oliver äter jättebra... när han får korv eller färsrätter. Jag vill inte laga massa olika rätter men samtidigt vill jag att han ska äta och bli mätt. Svårt drt där. Oftast gäller det att inte blanda för mycket. Grönsaker i olika skålar. Älskar yoghurt och gurka men inte blandat i en sås. Gröt har alltid funkat vilket känns som en bra bas. Frukostmänniska som jag. Annars petig som sin pappa😊. Håller med pernilla, man förstår sig aldrig på dem! Fortsätt testa och låt henne äta det hon gilar. Ska bli kul att se hur det blir med nr 2 nu... (nä, förbud är nog inte bra, fika är ju gott!)

Svar: Idag var det framsteg, hon åt pasta med några bitar korv! Hurra!
Charlotta Ljungblad

2016-02-17 @ 15:55:15
Postat av: Anonym

Smörig pasta med ketchup, risgrynsgröt med kanel, kall falukorv, kapris, oliver, saltgurka, shortbreads, banan, päron och äppeljuice är våra säkra kort. 😉

Svar: Ojoj, kapris alltså? Haha! Ska prova.
Charlotta Ljungblad

2016-02-24 @ 21:35:56
Postat av: Edith

Det där med kapris var Folke. Att jag alltid glömmer mitt namn!

2016-02-24 @ 21:36:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0