Endiver i tomatsås

Endiver, alltså. Sysslar ni med sådant? Jag tänker alltid på Calles syster Emma när jag köper hem ett paket eftersom hon åt endiver på längden och tvären (och hon var inte helt nöjd med detta faktum...) när hon pluggade i Frankrike. Gratin d'endives till höger och vänster låter sådär, men den här varianten när de får bräseras i tomatsås är ljuvlig!
 
 
Receptet hittade jag i kokboken Ekolådans recept som jag fick av Nina när hon hälsade på för några veckor sedan. Fantastiskt bra kokbok, för övrigt. Enkel och inte så krusidullig, precis som jag gillar det.
 
Endiver i tomatsås
2 portioner
 
2 endiver
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
12 svarta oliver
salt, nymald svartpeppar
oregano
en nypa socker
 
Halvera endiverna på längden och skär bort mittstocken. Fräs vitlök i olja i en kastrull i några minuter tills bitarna är mjuka och genomskinliga. Tillsätt tomaterna, rör ner oliverna och låt sjuda tills såsen kokat in. Vänd försiktigt ner endiverna och smaka av med salt, nymald svartpeppar, oregano och en nypa socker. Låt sjuda tills endiverna har blivit mjuka, vilket borde ta ungefär 10-15 minuter. Servera till exempelvis de här

Kantarellpasta med brynt smör

Frekventa läsare av den här bloggen har knappast missat att vi äter pasta ganska ofta. Det är få rätter som är så enkla att improvisera ihop och nästan vad som helst som ser tråkigt ut i kylskåpet kan få nytt liv i en pasta. Tveklöst bästa resträtten, med andra ord. 
 
 
Det här receptet hittade jag i senaste Mer Smak (älskar den tidningen!) och eftersom jag är svag för det mesta med brynt smör var jag såklart tvungen att testa. Jag hade i lite för mycket citronjuice så smörsmaken kom inte riktigt fram så nästa gång ska jag ha i citronzest istället. Och jo, i sedvanlig ordning har jag ändrat lite i receptet...
 
Kantarellpasta med brynt smör
2 portioner + matlåda
 
4 portioner spaghetti
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
smör att steka i
400 g rensade kantareller
salt, nymald svartpeppar
parmesanost, riven
 
100 g smör
70 g rucola
1-2 msk pressad citronsaft
 
Koka pastan i vatten och massor med salt. Fräs lök och vitlök i en klick smör tills bitarna är mjukna. Skär kantarellerna i mindre bitar och vänd ner i löken. Stek på medelvärme tills vätskan ångat bort. Höj sedan värmen och stek lite till och smaka av med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull tills det är gyllene och luktar sådär nötigt som brynt smör gör. Skölj rucolan och lägg i en stor skål. Häll över det brynta smöret och pressa ner citronsaften. Blanda ner spaghettin och kantarellerna och rör runt ordentligt. Riv över parmesan och servera på direkten. 

Øl & Brød

Innan vi åkte till Köpenhamn hade jag kollat upp exakt vart vi skulle gå. Eftersom vi bara hade tjugofyra timmar på oss att maxa besöket var det helt klart en nödvändighet, och bäst på hela helgen (bortsett från att vi äntligen vann en omgång Pandemic, men det är en helt annan historia) var Øl & Brød. Det är ett ganska pyttelitet ställe med massor av öl, en hel del snaps och en relativt enkel (men ack så fin) meny bestående av framför allt smörrebröd men även mindre rätter och några efterrätter. Vi slog till på två smörrebröd var, några olika sorters öl (bland annat en suröl med mango, väldigt spännande) och snaps såklart. 
 
 
Mitt ena smörrebröd bestod av danskt rågbröd, en krämig potatissallad, ägg, tunt skivad lök, kapris och vattenkrasse. Hello, smörrebrödshimlen!
 
 
Efter lunchen gick vi två steg bort och hamnade på Mikkellers bar och där drack vissa i sällskapet ännu en öl. En lille en, dock. Kan varmt rekommendera både Øl & Brød och den närliggande Mikkellerbaren om ni har vägarna förbi Köpenhamn! De ligger på Viktoriagade i Vesterbro, inte alls speciellt långt från Centralstationen.

Baklängesmatsedeln v43

Här kommer veckans baklängesmatsedel i elfte timmen pga lite trött efter helgens Köpenhamnbesök. Vi sladdade innanför dörren för några minuter sedan och ska snart sova. Men först - rapport från matveckan:
 
I måndags gjorde jag en stor laddning kikärts- och quinoabiffar som vi åt med kokt potatis, brunsås och stekt lök. De är galet goda de där biffarna, och smaksättningen kan man ju variera i all oändlighet.
 
 
I tisdags hittade jag en massa rotfrukter i kylskåpet så till middag blev det en gräddstuvad kål- och svamppytt som vi åt med dijonkräm och inlagda rödbetor. Till pytten åt vi kikärts- och quinoabiffar som vi hade kvar från gårdagens middag. 
 
I onsdags åt vi kantarellpasta med brynt rucolasmör efter ett recept jag hittade i Coops tidning Mer Smak. Till pastan hade vi morots- och jordnötsbiffar och riven parmesan på toppen.
 
I torsdags blev det comfort food - Calles übergoda raggmunkar som vi åt med rivna morötter och rårörda lingon. Calle hade även bacon till.
 
 
I fredags åkte vi mot Skåne och när vi kom ner hade mamma förberett en riktig klassiker, den festliga åttiotalsrisrätten med svamp, sparris, ris och ett fluffigt täckte med ägg och majonnäs. De andra har även räkor i sin.
 
I lördags åkte vi mot Köpenhamn och på kvällen åt vi middag på Almanak, en typisk dansk modern-nordisk-mat-restaurang som ligger vid jazzklubben the Standard. Drinkarna innan var inte direkt något att jubla över men maten var desto bättre. Jag åt bland annat majrova och getost till förrätt, och till varmrätt fick jag en pumpatrilogi med lingon, lakrits (!) och äpple. Syrligt och gott!
 
Idag är det söndag och vi kom nyss hem till Göteborg igen. Till middag hade mina föräldrar lagat potatis, brunsås och köttbullar (eller vegetariska biffar) till oss vilket var p-e-r-f-e-k-t såhär dagen efter.

Köpenhamn

Lite senare idag åker vi till Skåne för en snabb övernattning och på lördag morgon åker vi vidare mot Köpenhamn. Calle fyller trettiofem och vi ska fira med lunch på Öl & Bröd, drinkar på Ruby och middag och jazz på the Standard. Tjugofyra timmar av ungdomlig dekadens i världens bästa stad tillsammans med våra vänner Caroline och Fredrik. Peppen, alltså. Om jag ser fram emot det här? Inte det minsta
 
 
Sista-minuten-tips i Köpenhamn mottages alltid tacksamt, speciellt om de innehåller god mat, grymma drinkar och/eller gott kaffe. Trevlig helg!

Kikärts- och quinoabiffar

Jag älskar hela grejen med vegetariska biffar och är nästan alltid på jakt efter nya recept att prova. För några veckor sedan blev jag bjuden på den här varianten med kikärtor och quinoa (och mycket mer!) hos Magnus och Sara och sedan dess är jag fast! Jag har gjort biffarna några gånger hemma nu och de är verkligen grymt goda. Receptet kommer härifrån och i sedvanlig ordning har jag ändrat lite.
 
 
Jag använde röd quinoa men jag gissar att det går bra med vilken färg som helst. Att blanda i oliver i smeten (kanske 1 dl eller så, bäst är nog att dela oliverna på hälften) var en riktig höjdare!
 
Kikärts- och quinoabiffar
2 portioner + några att frysa in
 
1,5 dl (okokta) gröna linser
1,5 dl (okokt) röd quinoa
1 burk kikärtor
1 gul lök, finhackad
2 ägg
4-5 msk maizena (eller potatismjöl)
salt, nymald svartpeppar, chiliflakes
 
Koka linserna i rikligt med saltat vatten i 25 minuter under lock. Blanda ner quinoan när det är 15 minuter kvar av koktiden och rör runt ordentligt. Skölj kikärtorna och mosa lätt med en gaffel. Slå av quinoan och linserna i ett durkslag, låt svalna en liten stund och blanda sedan med resten av ingredienserna. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Smält rikligt med smör i en stekpanna och stek biffarna i några minuter på varje sida tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. 

Sallad med ugnsrostad citron och tomat

Den här salladen hade Åsa med sig när vi hade MBT med Ottolenghitema för några veckor sedan och jag var fast vid första tuggan. Jag är vansinnigt förtjust i citroner i mat och den här kombinationen med lite bittersöta citronskivor med granatäpplesirapen och tomaterna, alltså. Och löken till det! Hallelulja, säger jag bara.
 
 
Det är väl kanske i senaste laget men i vår affär finns det fortfarande fina tomater att tillgå. Och just det, se till att använda ekologiska citroner för annars kan skalet vara väldigt, väldigt beskt. 
 
Sallad med ugnsrostad citron och tomat
4 portioner
 
1 ekologisk citron, halverad och tunt skivad
1 msk salviablad, grovt hackade
0,5 tsk socker
2 msk olivolja
1 msk granatäpplesirap
havssalt, nymald svartpeppar
700 g blandade tomater
1 liten rödlök, tunt skivad
1 dl slätbladig persilja, grovt hackad
1 dl myntablad, grovt hackade
 
Värm ugnen till 160°C. Koka citronskivorna i en kastrull med vatten i ungefär två minuter. Häll av vattnet och torka av skivorna lite lätt. Blanda citronerna med 1 msk olivolja, salvia och socker och rör runt ordentligt så att alla citronskivorna får röran på sig. Lägg sedan skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ungefär 15-20 minuter tills de har torkat något (och fått fin färg). Rör ihop granatäpplesirap med resterande olivolja. Tillsätt citronerna, tomater, lök, persilja och mynta. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. 

Baklängesmatsedeln v42

Den här veckan har vi fortsatt med operation kylskåpsrens vilket har resulterat i både tempuragrönsaker och quinoabiffar. Jag har i och för sig varit på Coop två gånger, men det är en klar förbättring med tanke på att vi brukar hänga där, eh, varje dag. Såhär gick det:
 
 
I måndags fortsatte alltså kylskåpsrensandet och det resulterade i tempuragrönsaker (vi hade brysselkål, fänkål, blomkål och purjolök hemma) med tre dipsåser - en sojabaserad med ingefära, vitlök och muscovadosocker och två majonnäser, en med chili och en med wasabi. Till grönsakerna stekte vi tofu som vi hade salt och sesamfrön på.
 
I tisdags gjorde jag ett gäng quinoa- och kikärtsbiffar med gröna linsermozzarella och oliver, nästan precis sådana som jag fick hos Magnus och Sara i söndags. SÅ GODA. Till biffarna hade jag endiver som jag bräserade i tomatsås och en enkel sallad.
 
I onsdags köpte vi med oss mat från Wrapped och gick upp en sväng till Calles pappa. Jag är barnsligt förtjust i den vegetariska burriton så en sådan fick det bli till mig med limeris, svarta bönor, grönsaker och pickad rödkål. Calle tog också en burrito fast med kyckling.
 
I torsdags kom mina två äldsta syskobarn på mat-och-spelkväll så till middag gjorde vi det bästa de vet - tacos. Såklart. Med paprika (tydligen jätteviktigt) och absolut inte tomat. Själv är jag inne i en period med hårda skal och banan på toppen... 
 
I fredags var det i sedvanlig ordning pizza och #flamingofredag som gällde. Varför ändra ett vinnande koncept, tänker jag... 
 
 
I lördags åkte vi hem till Caroline, Fredrik och Ville och till middag blev det kokosdaal med picklade citroner och ett gäng papadums. Till efterrätt åt vi något av det bästa jag vet - shrikand, som är yoghurt som man blandar med florsocker, hackade pistagenötter och kardemumma. Låt dra en stund i kylen innan servering så blir den perfekt! 
 
Idag är det söndag och vi har just ätit veckans med okomplicerade middag - ostfyllda tortellinis med tomatsås, svarta oliver och mozzarella på toppen. Och så några starka jalapenos till det, såklart!

Flamingofredag

Det finns vissa dagar - till och vissa tider vissa dagar - som jag tycker är lite extra bra. Torsdag kväll (fredag på gång, tjoho!) och fredag eftermiddag (vid fem är det helt ok att blanda fredagsdrink) men även lördag morgon (två dagars ledighet tillsammans) och måndag eftermiddag (ingen aning varför - fråga igen när jag börjat jobba ska vi se vad det blir för svar då...)
 
 
Får jag välja en av ovanstående blir det nog fredag eftermiddag, precis som det är just nu. Städad lägenhet, just hemkommen från promenad i Trädgårsföreningen och snart kommer Calle och vi ska blanda drink, äta pizza och kanske kolla ett eller två avsnitt av Bron II. Förra fredagen drack vi en (ganska så stark) drink med rye whisky som Calle köpte med hem från sin tjänsteresa i USA. Vad det blir idag har jag ingen aning om.
 
5 Vieux Carre
1 drink
 
2 cl rye whisky
2 cl cognac
2 cl martini bianco
1 stänk angostura bitter
1 stänk citronbitter
 
Rör runt femtio varv (tydligen mycket viktigt att det är just femtio enligt receptet som vi hittade på bittersflaskan, haha!) och servera drinken i ett isfyllt old fashioned-glas med en bit apelsinskal. 

Vegetariska kroppkakor

De här kroppkakorna är inte speciellt lika den traditionella varianten som alltid innehåller kött och kryddpeppar. Låter helt förfärligt i mina öron, om jag ska vara ärlig, så min variant innehåller lök, svamp och vitkål. 
 
 
...DET däremot var en riktig höjdarkombination! Och kroppkakor, alltså, det ska jag helt klart göra igen snart.
 
Vegetariska kroppkakor
2 portioner + matlåda
 
10 potatisar, en mjölig variant
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
 
2 gula lökar
0,5 vitkålshuvud
200 champinjoner
smör att steka i
salt, nymald svartpeppar
1 msk sirap
 
Skala och koka potatisen. Pressa den i en purépress och låt svalna lite. Tillsätt vetemjöl, ägg och salt och rör ihop till en deg. Skala och tärna löken, vitkålen och svampen (det ska vara pyttebitar!) och fräs i massor med smör på ganska låg värme. Smaka av med salt, peppar och sirap och fortsätt steka tills bitarna är ordentligt mjuka. Forma potatisdegen till en rund boll och gör en urgröpning. Lägg i fyllning och förslut igen. Koka upp vatten och salt och lägg ner kroppkakorna i vattnet. Sjud i ungefär 10 minuter och lägg sedan på ett fat. Värm rikligt med smör i en stekpanna och stek kroppkakorna så att det blir gyllenbruna runt om. Servera med brynt smör, gröna ärtor och rårörda lingon. 

Fyllda paprikor

Det var i somras som jag hittade tunnskalig paprika i affären. Hurra tänkte jag, och letade omedelbart upp ett recept på biber dolmasi - fyllda paprikor med ris, pinjenötter och mynta. Jag tycker de mättar bra men vill man ha i något mer tror jag att en burk kikärtor hade passat perfekt!
 
 
På många håll har jag sett att man kan (ska?) ha i russin i risröran men jag är en stark motståndare till russin i mat (rrrys) så det hoppade vi. Jag hade däremot lite sumak i, det blev finfint! 
 
Fyllda paprikor - biber dolmasi
2 portioner + matlåda
 
6 paprikor med tunt skal
1 gul lök, finhackad
1 tomat, tärnad
1 dl olivolja
60 g pinjenötter
1 kruka färsk mynta
2 msk citronjuice
2 portioner ris, en fluffig variant
salt, nymald svartpeppar
kanel, en gnutta
vatten till formen
 
Sätt ugnen på 200°. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, tillsätt sedan generöst med olivolja och stek löken i några minuter tills bitarna blivit mjuka och genomskinliga. Tillsätt tomatbitarna. Blanda i riset och smaka av med salt, peppar och kanel. Tillsätt finhackad mynta och citronjuice och blanda ordentligt. Skölj paprikorna, skär av toppen och ställ i en smord, ugnsfast form. Fyll med risröran, lägg på locken igen och fyll formen med kokande vatten så paprikorna är täckta halvvägs. Täck med plastfolie och låt dem stå i ugnen i ungefär 30 minuter tills paprikorna har mjuknat. Vi åt dem varma men de är lika goda kalla - perfekt matlådemat, med andra ord. Servera med yoghurt, några chiliflakes och torkad mynta.  

Baklängesmatsedeln v41

Den här veckan har vi haft operation kylskåpsrens för att lära oss att bli lite bättre på använda det vi har hemma istället för att gå och handla hela tiden. Sjukt roligt utmaning som har resulterat i några riktigt fina rätter, bland annat vegetariska kroppkakor och cannelonis med kronärtskocka, oliver och spenat. Såhär gick det:
 
 
I måndags hade vi kvar några vegetariska pannbiffar från söndagens middag så jag kokte ett gäng potatisar, stekte vitkål (i massor med smör, saltade och pepprade och rörde ner lite sirap innan det fick gotta sig på låg värme i typ tio minuter) och rårörde några lingon. Lite som en kålpudding fast inte alls, kan man säga.
 
I tisdags åkte vi hem till Caroline, Fredrik och Ville för middag-mitt-i-veckan. Vi hade med oss en variant på morot- och jordnötsbiffarna (men drygade ut med finhackad vitkål pga en ensam morot i kylen) som vi åt tillsammans med libabröd, grönsaker och en kall sås med grekisk yoghurt, mango chutney och massor med svartpeppar.
 
I onsdags skrotade vi omkring hemma hela dagen och jag fick för mig att göra kroppkakor. Det var första gången någonsin faktiskt, med helt klart inte sista. Fyllningen blev en restfest från grönsakslådan - finhackad vitkål, svamp och gul lök som jag stekte länge och sedan kryddade med salt, peppar och lite sirap. Till kroppkakorna hade vi gröna ärtor och brynt smör (och Calle fick även några skivor bacon).
 
I torsdags kom vår kompis Viktor över på middag och vi plockade fram pastamaskinen och gjorde cannelonis på hemmagjorda pastaplattor. Cannelonin fyllde vi med spenat, svarta oliver och kronärtskocka och på cannelonisarna hade vi tomatsås och parmesan
 
 
I fredags var Calle borta med jobbet och jag festade till det med en bakad potatis, som så ofta när han inte är hemma. Potatisen fyllde jag med chilismör (vispa smör, chilipulver, chiliflakes och en gnutta grillkrydda), majs, gräddfil och lite finhackad lök och riven ost
 
I lördags var vi bjudna på middag hos Caroline och Fredrik och vi hade knytkalas med två andra vänner som också kom dit. De hade gjort förrätt - en klassisk toast skagen. Till varmrätt hade Caroline och Fredrik gjort min favorit-gryta med saffran, och till efterrätt hade jag och Calle med oss salt karamellglass OCH lakritsglass som vi gjort tidigare i veckan.  
 
Idag är det söndag och vi har just kommit hem från Magnus och Sara där vi ätit middag. De bjöd på palsternackspuré (!!!!), söndagsstek/vegetariska biffar och kantarellsås. Hello, mathimlen!

Bananbröd med tahini

Det jag gillar mest med Yotam Ottolenghi är att hans recept ofta kombinerar ingredienser jag själv aldrig skulle drömma om att para ihop - som det här bananbrödet med... tahini och havssalt? Really? Men jo, det var helt fantastiskt gott och den sträva, lite beska tahinin passar så (förvånansvärt...) bra ihop med den söta banankakan.
 
 
Honungen skippade jag faktiskt andra gången jag åt det här för jag tyckte att kakan var tillräckligt söt ändå.
 
Bananbröd med tahini
1 stort bröd
 
180 g pekannötter
3 mogna bananer (eko, såklart!)
275 g farinsocker
3 ägg, lätt vispade
1,5 dl standardmjölk
3/4 dl solrosolja
275 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
salt
 
60 g tahini
smör till ugnsrostningen
honung att ringla över
flingsalt
 
Värm ugnen till 170°C och smörj en brödform med olja. Lägg pekannötterna på en plåt och rosta i 10 minuter. Hacka grovt och ställ sedan åt sidan. Lägg bananer, socker och ägg i en bunke och vispa tills allt är väl blandat. Fortsätt att vispa på låg hastighet och tillsätt 0,5 tsk salt, mjölken och slutligen oljan. Forsätt vispa och sikta ner mjöl, bikarbonat och bakpulver. Vispa på medelhög hastighet i ungefär 5 minuter, tills allt är väl blandat. Vänd ner pekannötterna och häll smeten i formen. Grädda i 1 timme (kanske några minuter till) tills en baksticka är torr när du drar ut den. Låt vila i 10 minuter och stjälp sedan upp kakan på ett galler där den får svalna. När den har svalnat kan du vira in den i en handduk och förvara den så tills du ska äta kakan, eller så sätter du ugnen på grill på högsta värme. Skär bananbrödet i 2 cm tjocka skivor och pensla med smör. Lägg på en plåt och grilla högt upp i ugnen i i 1-2 minuter tills skivorna är lätt rostade på ena sidan. Ta ut, ringla över tahini och honung och strö över lite havssalt. Servera genast. 

Vegetariska pannbiffar

Potatis, brunsås och biffar har fått en revival i vårt kök den senaste tiden. Jag har hittat så många bra recept på vegetariska biffar så mitt nästa projekt är att göra ett helt gäng och frysa in så jag kan plocka fram när det är tid för matlådor igen. Det senaste receptet vi provade kommer från Jävligt Gott och de biffarna blev alldeles perfekta, måste jag säga. Hurra!
 
 
Till biffarna hade vi kokt potatis, brunsås, pressgurka och bäst av allt - obscena mängder stekt lök. Löken är ett måste här, ok? 
 
Vegetariska pannbiffar
2 portioner + matlåda
 
300 g sojafärs, tinad (Anammas använder jag)
1 stor gul lök
2 potatisar
1 ägg
1 msk potatismjöl
0,5 dl grädde
0,5 dl ströbröd
1 msk kinesisk soja
en nypa socker
nymald svartpeppar
smör att steka i
 
Skala, koka och mosa potatisen. Hacka löken fint och stek i smör tills den är mjuk. Blanda ströbröd och grädde i en skål, rör sedan i potatis, ägg, potatismjöl och lök. Tillsätt sojafärsen, sojan, svartpeppar, socker och eventuellt lite salt om det behövs. Blanda ordentligt och låt stå i några minuter. Forma sedan till lagom stora biffar och stek i massor med smör i ungefär 4 minuter på varje sida eller tills de har fått fin färg. 

Hot toddy

Vid minsta lilla förkylningssymptom brukar jag blanda en hot toddy. Min kompis Alex i USA brukar alltid göra det till mig när jag känner mig hängig efter flygresan (jodå, förkylningen kommer ofta som ett brev på posten efter jag varit på ett flygplan) och det hjälper faktiskt.
 
 
Har säkert inget att göra med att hon spetsar den rejält med whisky. Erm. Jag tycker att det räcker med fyra centiliter, men det beror kanske lite på vad man har för whisky. Eller hur förkyld man är.
 
Hot toddy
1 mugg
 
4 cl whisky
1 msk honung
1 msk citronjuice
1 dl hett vatten
 
Koka upp vattnet och blanda med resten av ingredienserna i en mugg. Rör runt tills honungen löst sig och smaka av med mer citronjuice om toddyn är för söt (eller lite whisky om du vill ha mer untz...)

Baklängesmatsedeln v40

Den här veckan har jag varit ute och rullat hatt på Moon Thai Kitchen, Calle har haft skaldjursfrossa och däremellan har vi dammat av några gamla klassiker (crèpes! Biff Rydberg!) och bakat nattjästa kanelbullar. Det ni. Såhär gick det för oss sista veckan i september:
 
I måndags gjorde jag ett rens i kylskåpet och hittade ett paket tofu vilket resulterade i ramen med morötter, svamp och salladslök. Tofun stekte jag på lite lätt, stänkte över soja och blandade sedan ner i nudlarna.
 
 
I tisdags gjorde vi en marockansk gryta med extra mycket saffran och på toppen hade vi en klick grekisk yoghurt och färsk koriander. Istället för ris åt vi grytan med några skivor bröd. 
 
I onsdags var jag ute och åt med en vän och efter mycket velande fram och tillbaka hamnade vi på Moon Thai Kitchen på Kristinelundsgatan. Jag åt tofuspett med jordnötssås och gurksallad, supergott! Jag har varit där två gånger förut och inte varit speciellt nöjd men den här gången var det riktigt bra. Tredje gången gillt, som man brukar säga.
 
 
I torsdags dammade vi av en gammal klassiker som vi ofta åt för några år sedan och gjorde crèpes med en kall avokadoröra (avokado, gräddfil, tabasco, rödlök och vitlök) och riven ost på toppen.  
 
I fredags skulle vi åka mot Stockholm men feber och förkylning satte stopp för det. Istället blev det pizza, hot toddys (te, whisky, citron och honung - en säker kur enligt Alex!) och tv-spel. 
 
I lördags trotsade vi förkylningen och gick ner till Saluhallen. Calle köpte med en bit ryggbiff hem så till middag gjorde vi Biff Rydberg. Istället för kött hade jag smörstekta morötter till. Goo-hooott!
 
Idag är det söndag och vi väntar på att potatisen ska koka klart. Till middag blir det vegetariska pannbiffar med stekt lök, brunsås och kokt potatis. Och så lite pressgurka till det, såklart.

Virgin Mary

Just nu är vi inne i en period när det är så självklart att vi ska äta pannkakor till lördagsfrukost att man inte ens behöver fråga. Tjocka ska de vara, och sommarens vinbär blandar vi ner i smeten. På pannkakorna har vi lönnsirap som vi köpte med oss hem från Pennsylvania. 
 
 
Till pannkakorna dricker vi Virgin Mary (blanda tomatjuice med citronsaft, worcestershiresås, tabasco och sellerisalt, riv i massor med pepparrot, blanda ordentligt och dra i lite svartpeppar på toppen) och iskaffe med mycket mjölk om vi har kommit ihåg att göra is (vilket vi ofta glömmer...). Vad äter ni till frukost på helgerna? Berätta! 

Rostbröd

Mitt projekt med att baka allt bröd vi äter (knäckebröd undantaget) går riktigt bra! Jag har fått in ett bra flow på när jag ska sätta degarna för att hinna med att göra annat, och med lite planering ska det nog funka även när jag börjar jobba. Hoppas jag. 
 
 
Att göra eget rostbröd har varit en sådan sak som har tagit lång tid att prova. Det är ju så enkelt att bara köpa en limpa i affären och ha liggandes i frysen... men det är nästan lika lätt att göra den själv, faktiskt. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
 
Rostbröd
2 bröd
 
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl siktat dinkelmjöl
 
1 ägg
vallmofrön
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen löst sig. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl och knåda kraftigt i några minuter. Låt jäsa under handduk i ungefär 50 minuter. Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg i brödformar (som rymmer ungefär 1,5 liter var). Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Sätt ugnen på 250°, sätt in limporna (och kasta in lite vatten under plåten om du vill, då får man en riktigt knaprig skorpa på brödet!) och sänk värmen till 200°. Grädda i mitten av ungnen i ungefär 25-30 minuter, tag sedan ut och låt bröden svalna av i formarna. 

RSS 2.0