Svamp- och broccolipaj med gorgonzola

Om jag får välja en lunch att äta varje dag för resten av mitt liv är det ganska stor chans att jag väljer broccoli- och gorgonzolapaj. Det är en oslagbar smakkombination, och dessutom är ju paj en såndär sak som nästan smakar ännu godare dagen efter. Har ni några tips på bra lunchlådemat? Släng iväg en kommentar i så fall!
 
 
Skrädmjöl i degen är en genial idé! Nu för tiden blandar jag ner skrädmjöl i nästan allt - frasvåfflor, pizzadeg, bröd - you name it. 
 
Svamp- och broccolipaj med ädelost
2 portioner + matlåda
 
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl skrädmjöl
125 g smör, kylskåpskallt
3 msk iskallt vatten
 
300 g champinjoner
2 broccolistånd, delade i mindre bitar
1 stor bit gorgonzola
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
2 dl riven, lagrad ost
 
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen till en ganska tjock platta och tryck sedan ut i en pajform. Nagga bottnen och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 225°. Skiva champinjonerna och stek på hög värme tills all vätska försvunnit. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i broccolibuketterna. Låt koka i ungefär 3 minuter och lägg sedan broccolibitarna åt sidan. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter och vispa under tiden ihop äggstanningen. Ta ut pajskalet, fyll med broccoli, svamp och äggstanning. Täck med gorgonzola (den är ofta så mjuk att det enklaste är att riva i bitar med händerna) och ett lager riven ost och grädda pajen i mitten av ugnen i ungefär 20 (-25) minuter tills den har fått fin färg.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: kajomida

När - och hur (i skivor, smulad...) - kommer gorgonzolan i pajen?

Svar: Haha! Den lilla detaljen har jag missat att skriva, tack för att du uppmärksammade det! Har skrivit in det i receptet nu.
Charlotta Ljungblad

2015-11-10 @ 17:56:53
Postat av: kajomida

Glömde skriva att det låter jättegott!

2015-11-10 @ 17:57:32
Postat av: Mårtenssons Kök

Broccoli och ädelost, oh yes vi är ombord!
Här blir det alltid rester i matlådan, det är bara herr M som har en sådan med sig och tack vare det så funkar det för vår del.

2015-11-10 @ 20:52:45
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0