Bibimbap

Ok, på allmän Pernillas begäran kommer här receptet på bibimbapen som vi lagade förra veckan. Det finns två konstiga saker i receptet - gochujangsås och kimchi. Gochujangsås kan man köpa i asiatiska affärer och kimchi kan man göra själv om man är lite händig. Jag tänkte göra det (har fått ett recept på snabb-kimchi av Calles kollega) men fick inte tag på salladskål så jag köpte en burk istället.
 
 
Gochujangsåsen är för övrigt en koreansk, fermenterad chilisås och den är inte bara god, den är vansinnigt god. Tydligen kan man ersätta den med annan stark sås men meh, det blir inte riktigt samma tror jag. Receptet hittade jag hos GKS.
 
Bibimbap med tofu
2 portioner + matlåda
 
1 paket tofu
1-2 msk sesamolja
5 cm färsk ingefära, riven
2 lime, juicen
 
0,5 gurka
6 msk äpplevidervinäger
4 msk vatten
1 msk flytande honung
röd chili, finhackad
en gnutta salt
 
4 portioner ris (vi använde jasminris)
2 moröttter, skivade i tunna strimlor
200 g shiitakesvamp, skivad
1 knippe rädisor, tunt skivade
200 g färsk spenat
4 ägg, stekta sunny-side up
1 näve mungböngroddar
1 dl kimchi
sesamfrön att toppa med
gochujangsås
 
Skär tofun i mindre bitar och blanda med alla ingredienser till marinaden. Ställ i kylskåpet i minst en halvtimme så det får dra till sig innan du steker den. Dela gurkan och använd en liten sked för att ta bort kärnorna. Skiva den tunt och blanda sedan ingredienserna till lagen. Lägg i gurkskivorna och blanda ordentligt så att alla skivorna är täckta med lag. Ställ i kylen. 
 
Koka riset, skiva morötterna och rädisorna och stek spenaten tills den är mjuk. Skiva svampen och stek. Stek tofun några minuter på varje sida tills den har fått lite färg. Stek slutligen äggen på låg värme - äggulan får gärna vara lite rinnig! 
 
Lägg riset på en tallrik och fortsätt sedan med tofu, morötter, gurka, svamp, kimchi, rädisor, spenat och groddar i små högar. Lägg ägget på toppen, strössla över sesamfrön och glöm för allt i världen inte att lägga en klicka gochujangsås vid sidan. Precis innan servering rör du runt allting på tallriken så att den fint monterade maträtten ser ut som en faslig röra.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Mårtenssons kök

Häftigt, häftigt! Men den däringa såsen, var tusan hittas den tro?

Svar: Den brukar finnas i asiatiska butiker, har ni någon sådan i Ystad? Kram!
Charlotta Ljungblad

2015-05-19 @ 21:33:44
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: Pernilla

Tjooohoo! Tack så mycket! Lägger in receptet i att-prova-mappen, som märkligt nog endast innehåller ett recept just nu... Så går det när man aldrig hinner läsa bloggar!

Svar: Haha! Men du, gör det här. Du måste. Och om du vill ha gochujangsås råkar jag ha en jättebytta i kylen, bara att komma och hämta!
Charlotta Ljungblad

2015-05-25 @ 22:46:21
URL: http://chibichibimoon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0