Sweet chilisås

Jag tror att jag har sagt det innan men det här året vill jag verkligen bli bättre på att laga asiatisk mat. Vi har börjat så smått och gjorde en alldeles ljuvlig pad thai för ett tag sedan, och nästa projekt är att göra vietnamesiska vårrullar. Jag vill dessutom prova att göra kimchi igen (här kan ni läsa om hur det gick sist...) men eh, det får dröja ett tag till pga skräckminnen som inte vill försvinna från min näthinna. 
 
 
När vi var i Lund och hälsade på våra vänner Nisse och Tina för ett tag sedan hade de gjort två asiatiska såser som jag vanligtvis köper färdiga i affären. Kan inte förstå varför, nu när jag vet hur lätta de är att göra själv! No more sweet chilisås från affären, säger jag bara.
 
Sweet Chilisås
4 portioner
 
0,75 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
2 röda chilis
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
 
Finhacka chilin och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka 4-5 minuter. Red med maizena och låt svalna.
 
Hoisinsås
2 portioner
 
5 msk japansk soja
6 msk vitt vin
3 msk socker
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och red med maizena.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Jag har nog aldrig ens tänkt tanken på att man faktiskt kan göra dessa olika såser själv som man ofta köper färdigt till asiatisk mat. Men det är ju klart att man kan och det blir säkert godare också. Kramar!

2015-03-18 @ 21:05:07
Postat av: Malin / Inte vego, men

Älskar sweet chilisås!! Blir det här receptet sött fastän det inte är nåt socker i?

Svar: Men HJÄLP! Socker ska det ju alldeles säkert vara i, men det missade min vän att skriva i receptet haha! Återkommer SNARAST med hur mycket socker som ska vara i, jag mailar henne direkt! TACK för att du såg det! / MVH hjärnan-på-villovägar
Charlotta Ljungblad

2015-03-19 @ 12:44:15
URL: http://intevegomen.blogg.se
Postat av: Sara

Jag har hört förr att det ska vara enkelt att göra sweep chilisås, men lata jag har naturligtvis inte orkat undersöka saken närmare och därför bara fortsatt att möta mina flaskor i affären! Men nu får det kanske vara slut med det... En fråga bara, har du någon uppfattning om hur länge såsen håller i kylskåp ifall jag skulle få för mig att göra en större omgång när jag ändå håller på?

Svar: HÖRDU! För det första har jag glömt att skriva hur mycket socker det ska vara i, men jag har slängt receptlappen så jag har mailat min kompis som jag fick receptet av så hon kan ge rätt måttangivelse. Haha! Hur förvirrad får man bli? Herregud. Ska samtidigt kolla om hon har koll på hur länge man kan ha den i kylen! Återkommer!
Charlotta Ljungblad

2015-03-19 @ 12:57:51
Postat av: Sara

köpa ska det vara så klart, inte möta 😑

Svar: Jag och min pappa sitter as we speak och dividerar om hur länge man kan förvara sådant här såser i kylskåpet och vi kom fram till att det troligtvis är "några veckor". Väldigt klara besked, som du hör. Hehe. Jag hade nog gjort en mindre sats först för att kolla hur länge den känns ok. Det är ju en del socker i (receptet uppdaterad!) så ett tag borde den ju ändå hålla sig. Tycker jag.
Charlotta Ljungblad

2015-03-19 @ 12:59:05
Postat av: Sara

Strålande!

2015-03-19 @ 14:01:33
Postat av: Josefine

WHAT? Är det SÅ enkelt att göra hoisin-sås? Denna lilla gudomliga sås.

Svar: JA! Mycket, mycket god var den, dessutom.
Charlotta Ljungblad

2015-03-19 @ 14:58:13
URL: http://djungeltrumman.se/tuffastavalla

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0