Att göra egen barnmat

Ok, alla som tycker det är tråkigt med barnmat (jag förstår er!) - hoppa över det här inlägget. Jag återkommer med en drink imorgon för att balansera upp det hela. Hej sålänge! Och till er andra som finner mixad och puré-ad mat någorlunda upphetsande: här kommer några reflektioner från eder barnmatslagande matrepublikan.
 
 
Clara har ätit mat på ett eller annat sätt sedan hon var fyra månader. Nu är hon snart ett halvår och smakportioner med palsternacka, äpple och gudvetvad är ett minne blott. Vi har köpt några barnmatsburkar för att testa och det funkar helt klart, men det finns två problem - det blir (minst sagt) ett b-e-r-g av glas-barnmatsburkar här hemma, och då måste jag tömma soporna ofta (-re) men jag glömmer alltid påsen innanför dörren osv, osv. Ni fattar grejen. Det andra är att det blir ganska dyrt om man ska köpa barnmatsburkar stup i kvarten. Sen är det ju faktiskt ganska lätt att göra barnmat, har jag kommit på. Vi har hittat några olika rätter som Clara verkligen gillar, flera recept kommer från min personliga matguru Ann-Louise och andra har vi fått tips om från vänner.
 
Vi har köpt silikonformar härifrån, så gör vi en stor laddning mat och fryser in. Det går såklart att frysa in glasburkarna också men tänk då på att inte fylla mer än 3/4 av burken så den inte spricker.
 
Istället för att köpa färdiga smuttis har vi, efter tips från våra vänner Johan och Johannah, köpt sådana hära smarta SqueezeMe-påsar som man kan fylla med lite vad man vill. Passar perfekt till sötpotatis- och hallonpurén längre ner i inlägget.
 
Skrädmjölsgröt med aprikos- och nyponpuré
Skrädmjöl hittade jag på Ica Focus och receptet på aprikos- och nyponpurén hittade jag hos Ann-Louise. Purén är perfekt att blanda i gröten så vi har numera alltid ett gäng fyllda silikonformar i frysen.
 
200 g torkade ekologiska och osvavlade aprikoser
0,5 tsk nyponmjöl
vatten

Blötlägg aprikoserna i vatten så att de precis bli täckta. Låt stå i minst 3 timmar eller över natten. Mixa aprikoserna, en del av vattnet de har legat i och nyponmjölet med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten och mixa tills du får en slät konsistens. (Kan förvaras i kylen i upp till fem dagar och går även utmärkt att frysa in!)
 
2 msk skrädmjöl
1,5 - 2 dl vatten
0,5 tsk osaltat smör och/eller kallpressad rapsolja

Blanda mjölet med vattnet och låt stå i 2-3 timmar eller över natten. Koka upp under omrörning och sjud 5-10 minuter. Låt svalna (och svälla) åtminstone några minuter, gärna en halvtimme. Blanda i smöret och/eller rapsoljan och servera med en klick aprikos-och nyponpuré.
 
 
Pasta med köttfärssås 
Nu vet jag i ärlighetens namn inte om det finns några ekologiska krossade tomater som innehåller salt, men det kan ju vara bra att dubbelkolla att de INTE gör det, för säkerhets skull.
 
2 dl vatten
100 g ekologisk nöttfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1-2 dl krossade tomater, ekologiska!
2 nävar snabbmakaroner
några blad färsk basilika
(ev andra kryddor om man så önskar)
1 ordentlig klick osaltat smör
 
Skär löken, vitlöken och morötterna i små bitar och lägg tillsammans med vattnet och nötfärsen i en kastrull. Låt koka upp och häll i tomaterna. När morötterna är nästan mjuka - häll på pastan och låt koka med de sista minuterna. Lägg i några basilikablad och eventuellt mer kryddor. Kör med handmixer tills du har en ordentligt slät  sås. Lägg i en klick osaltat smör, rör runt ordentligt och häll upp på burkar.
 
Torsk, potatis, citron och dill
Tänk på att sommarpotatisen kan göra att moset blir lite klistrigt! Det blev det när vi gjorde det här, men Clara åt med god aptit ändå.  
 
30 g torskrygg
1 stor potatis
1 tsk kallpressad rapsolja
fryst, hackad dill
1 tsk pressad citron 
 
Dela potatisen i mindre bitar och koka i vatten tills den är mjuk. Koka torsken tills den är genomkokt (det tar inte så mycket mer än 5-10 minuter). Häll i en bunke, tillsätt dill, citron och rapsolja. Mixa tills du har en slät puré. Pressa eventuellt över mer citron om din kiddo gillar sådant.
 
Sötpotatis- och hallonpuré
Perfekt mellanmål. Är det för surt brukar jag blanda i en sked aprikos- och nyponpuré, det gör susen.
 
1 sötpotatis, den orange-a varianten
150 g frysta hallon
4 tsk rapsolja

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den i vatten tills den är mjuk. Häll ner hallonen och låt koka med i några minuter precis innan potatisen är klar. Häll vattnet i en bunke. Tillsätt oljan till potatis-och-hallonblandningen och mixa till önskad konsistens med stavmixer. Späd med lite av kokvattnet om den är för tjock.
 
Mango- och kokosmjölkspuré
Bästa mellanmålet ever enligt Clara. Köp fryst mango och koka lite lätt, häll av vattnet och blanda mangon med ungefär 1-1,5 dl ekologisk kokosmjölk och 0,5 banan. Mixa med stavmixer till önskad konsistens. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Linnea

Jätte bra tips!! :)

Svar: Tack!
Charlotta Ljungblad

Postat av: Pernilla

vi körde mycket linser- och sötpotatispuré till Puffen, det gillade hon minns jag. tror det var mycket linspuré överlag, för det är ju billigt och lättmixat och så gillade hon det.

alltså, tyckte det var typ förra veckan du födde henne och nu äter hon redan mat :O

Svar: Jag vet. Tiden går snabby, buhu!
Charlotta Ljungblad

2015-06-03 @ 20:05:55
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Victoria

Så kul med lite barnmat!

Vi får ju köra lite egna varianter av det mesta p.g.a allergin men receptet på mango och kokosmjölkspuren ska jag testa att ge Edessa. Tycker generellt att det är svårt med varierande mellanmål till henne när hon inte får äta mjölkprodukter så tackar för alla tips =)

Svar: Ja, just det, er lilla kompis är ju allergisk! :=( Kolla in hos Ann-Louise, hon har mängder med bra tips! Och prova smoothien, Clara älskar den!
Charlotta Ljungblad

2015-06-03 @ 21:49:12
URL: http://victoriabrikho.se
Postat av: Ann-Louise

Vad roligt med en massa bebismat! Jag kan bli oerhört nostalgisk av att stå och puréa olika rätter och hitta på nya smakkombinationer för alla småkompisar. De där Squeezeme påsarna var PRECIS det jag tänkte att någon borde uppfinna när Vera var bebis, men jag lyckades aldrig hitta några. Superbra idé!

Svar: Jag gjorde din välling till Clara idag, var lite rädd att hon skulle vägra men hon ÄLSKADE den! Åt den rakt upp och ner, hurra!
Charlotta Ljungblad

2015-06-03 @ 22:23:15
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Alltså! Tänk att jag inte träffat den där lilla varelsen ännu! Tiden går alldeles för fort!
Kul med barnmat. Jag gjorde endel puréer och frös in. katrinplommon, morot, sötpotatis, broccoli.... Ju äldre han blev blandade jag med vår egen mat eller en del av den. Tyckte det var roligt att laga eget men köpte mer än vad jag hade tänkt då det var smidigt att ha redo och ha med sig.
Bra tips och goda smaker!

Svar: Jag veeet, det är skandal! Och jag önskar så att jag kunde varit med idag men jag lyckades dra på mig gallstensanfall nummer 2 den här veckan. Buhu!
Charlotta Ljungblad

2015-06-03 @ 22:24:56
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0