Öppen lasagne

Det här med öppen lasagne är inget vi har sysslat med i det här hemmet förut. Vanlig lasagne gör vi däremot lite då och då (även om det faktiskt var ett tag sedan sist...) men så ramlade jag över ett recept på öppen lasagne och vi var såklart tvugna att prova. Jag var fullkomligt lyrisk efter första tuggan men Calle var lite mer försiktig med lovorden (som det brukar vara hos oss...) men jag lovar, det här är r-i-k-t-i-g-t gott.
 
 
Receptet är ett hopkok kan man säga, men originaltanken kommer från Zeta och mandelröran kommer från Lotta Lundgren. Resten improviserade vi fram! Skippa för allt i världen ICKE västerbottencrèmen, den är fantastisk. Grönsakerna kan ni variera precis som ni vill men vårlöken den stannar. Ok? Inget fusk!
 
Öppen lasagne med aubergine och svamp
4 portioner
 
1 sats pastadeg
1 aubergine
(olivolja att steka i)
salt, nymald svartpeppar
100 g svamp
1 burk soltorkade tomater
1 knippe vårlök
1 kruka färsk oregano
 
0,5 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
1 dl riven västerbottensost
 
0,5 dl mandel
25 g smör
1 citron (skalet)
0,5 tsk honung
 
Gör pastadegen och låt den vila under tiden som du gör fyllningen. Skär auberginen i skivor och stek gyllenbruna i olja. Salta och peppra. Koka upp mascarpone och vispgrädde i en kastrull, ta bort från värmen och lägg i västerbottensosten. Ställ åt sidan. Skiva svampen och stek på hög värme. Skiva vårlöken. Rosta mandel i torr stekpanna och kör i mixer. Smält smöret och separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv av zesten. Rör samman mandel, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Ställ åt sidan. 
 
Kavla ut pastadegen till ett stort, tunt ark. Skär ut 8 st lasagneplattor och koka i några minuter i saltat vatten. De ska vara al dente! Lägg en platta i botten, lägg på svamp och aubergine. Toppa med ostkräm, soltorkade tomater, vårlök och mandelröran. Garnera med några blad färsk oregano och lägg en lasagneplatta på toppen.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Ann Sofi Matsafari

Öppen lasagne låter fancy! Det behöver man för att orka vardagen! Mer öppen lasagne till folket ;)

Ha det gott!

Svar: Hear, hear! :=)
Charlotta Ljungblad

2015-02-23 @ 19:27:02
URL: http://matsafari.nu
Postat av: Katarina

Öppen lasagne gör jag nu som då, mycket gott!

Svar: Verkligen!
Charlotta Ljungblad

2015-02-24 @ 06:36:21
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Citroncest - matblogg från Italien

Jag ÄLSKAR öppen lasagne. Det är så lätt att laga och går snabbt. Själv har jag gjort en med pancetta, ricotta och pinjenötter - så smarrigt! :)

Svar: Låter spännande, ska helt klart kolla in receptet! Tack för tipset!
Charlotta Ljungblad

Postat av: Marie Bergman - Om livet på Cypern

Ser supergott ut =)

Svar: Tack!
Charlotta Ljungblad

2015-02-24 @ 08:17:36
URL: http://mariebergman.se
Postat av: Robex Lundgren

mums

2015-02-24 @ 10:42:03
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Desiree

Jag tycker detta låter supergott. Ska mer än gärna prova ditt recept. Jag gjorde faktiskt lassange igår men det blev en vanlig med gröna lassangeplattor körde med spenat, ostsås, butternutpumpa samt lite zuccini och några skvättar med pesto toppat med färsk mozzarella. Lassange är ju en sådan där rätt som man kan variera i det oändliga nästan och inte heller tröttar på i första taget. En bra rätt som man både kan frysa och som är god dagen efter.

2015-02-24 @ 19:13:36
Postat av: Pernilla

jag har aldrig ens testat öppen lasagne. jag är så efter! tänkte skylla på att vi inte har någon pastamaskin men till detta receptet behöver du ju ingen pastamaskin... bra ju!

2015-02-24 @ 19:57:00
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Anonym

Skulle aldrig falla oss in att skippa västerbottensosttjofräset! Vi har bara gjort stängda lasagner i vårt kök, men ätit öppna på restaurang och det gillades!
Vi håller tummarna för sjömansbiffen ikväll, ska bli intressant med den vegetariska varianten.

Kramar på er

Svar: BRA! Er kan man lita på i västerbottensammanhang! :=) Sjömansbiffen blev SÅ god, och idag visade det sig att även mina föräldrar hade gjort en laddning igår haha! Det sprider sig!
Charlotta Ljungblad

2015-02-24 @ 20:42:49
Postat av: Mårtensson kök

Ja... det var alltså vi där uppe som var lite snabba på knappen :)

2015-02-24 @ 20:43:40
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: Hanna

Jag gillar verkligen öppen lasagne, man får smaken men det känns lite mer lättsmält på något sätt.

Svar: Håller med, är nog det som gör det så gott! Till och med godare än vanlig, tycker jag!
Charlotta Ljungblad

2015-03-02 @ 17:38:40
URL: http://matarkivet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0