Grönkålspaj med lagrad cheddar

En vecka kvar till julafton och jag håller som bäst på att fundera på vad jag ska bidra med för vegetariska rätter till julbordet i år. Den här pajen med grönkål och cheddar har en given plats, och såklart även mormors vörtbröd men så mycket längre än så har jag inte kommit.
 
 
Den här pajen är så himla god i all sin enkelhet! Toppa med valnötter om du vill ha lite mer crunch. Även lite fetaost på toppen innan gräddning hade varit fint, kan jag tänka mig. 
 
Grönkålspaj med lagrad cheddar
4 portioner
 
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl skrädmjöl
125 g smör, kylskåpskallt
3 msk iskallt vatten
 
250 g färsk grönkål
1 gul lök
salt, nymald svartpeppar
2,5 dl lagrad cheddar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
 
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen till en ganska tjock platta och tryck sedan ut i en pajform. Nagga bottnen och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 225°. Riv kålen i mindre bitar och ta bort stammen. Skala och finhacka löken och stek i smör tills bitarna är mjuka och genomskinliga. Tillsätt grönkålen och låt steka med i några minuter, smaka sedan av med salt och peppar. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter, lägg sedan i grönkålen. Blanda äggstanningen och häll över och toppa med riven cheddarost. Grädda i 15-20 minuter tills osten har fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Cecilia

Ser, och låter, jättegott.

Svar: Tack!
Charlotta Ljungblad

2015-12-17 @ 15:41:17
URL: http://cavegirl.se
Postat av: Malin

GUDVADJAGLÄNGTAREFTERJULMATNUUUU!

2015-12-19 @ 12:11:46
Postat av: Mårtenssons Kök

Pajen sparas och ska testas, var så säker på det! Kål äter vi så det står som spön i backen just nu, speciellt brysselkål, och alla tips är välkomna.
Hur stor pajform hade du, tror du det funkar med en på 24 cm eller är den för liten?


Svar: Samma här, brysselkål står högst på listan just nu!
Hm. Jag använde en helt "normal" pajform (om det nu finns sådana, haha!) och jag har för mig att 24 är standardmått va?
Charlotta Ljungblad

2015-12-19 @ 17:30:36
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0