Falafel nr 1

Så var påsken över, bara sådär, och helt plötsligt är det den sjunde april och det känns som att det var igår det var snö, hagel och blåst (bor ju i och för sig i Göteborg så det HADE ju kunnat vara igår, faktiskt...) Ikväll har vi MBT hemma hos oss och det ska bli så himla kul! Har ju inte sett resten av gänget sedan långt innan jul så det är verkligen på tiden. Återkommer med rapport, såklart.
 
 
Falafel nr 1 heter ett falafelställe i Malmö som enligt utsago serverar de godaste falafelbollarna i stan. I Göteborg blir man tyvärr inte bortskämd med überbra falafel, tur för mig då att man kan göra falafel-nr-1-falafelbollarna hemma. Jag har tillsatt finhackad mynta för det tycker jag är väldigt gott att blanda i smeten. Receptet kommer från den superfina kokboken Kryddor från Rosengård som jag fått av Minna och Manne.
 
Falafel nr 1
många!
 
500 g torkade kikärtor
0,5 liten purjolök
1 dl bladpersilja
(1 dl mynta)
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 msk falafelkrydda (jag höftade ihop en egen - torkad koriander, spiskummin, nejlika och oregano)
0,5 msk spiskummin
10 cl kolsyrat vatten
olja till fritering
 
1 dl tahini
2 dl naturell yoghurt
0,5-1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
 
libabröd
(och som tillbehör kan man till exempel ha isbergssallad, saltgurka, tomat, harissa och tunt skivad gul lök)
 
Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i ungefär 8 timmar (jag bytte vatten några gånger under dagen). Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna med hjälp av en mixerstav eller matberedare. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl. Forma till små bollar och fritera i ungefär 4 minuter i olja. Blanda ingredienserna till falafelsåsen. Hacka grönsakerna du vill ha i, lägg sedan det hela i ett libabröd tillsammans med falafelbollarna och såsen. 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Mårtenssons kök

Jo tack, det sa bara swich så var påsken över and done! Visserligen kan vi säga att det var i går det var snö, blåst och hagel för så har vi haft det hela påskhelgen, blandat med solsken, aprilväder absolut!

Hoppas ni får en alldeles förträfflig träff ikväll, hälsa så gott till alla!
Kramar

Svar: De hälsade tillbaka till er, minsann! Kram!
Charlotta Ljungblad

2015-04-07 @ 17:32:47
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: AngelicasVärld

Men gud va gott!! det måste provas!!!

Svar: Kul! Gör det, är verkligen gott!
Charlotta Ljungblad

2015-04-07 @ 21:29:54
URL: http://angelicasvarld.com/
Postat av: Marja - Baka Sockerfritt

Mums, älskar falafel, även om det var bra länge sedan jag gjorde egen...

Svar: Visst är det gott?!
Charlotta Ljungblad

2015-04-08 @ 08:05:09
URL: http://bakasockerfritt.se
Postat av: Kim

En gång för ungefär hundra år sedan försökte jag göra falafel. Det blev så. himla. dåligt. Men då kunde jag ju knappt koka ett ägg heller...
När jag bodde i Kviberg (typ 10 år sen) åt jag jämt falafel hos Falafelkungen (?) precis vid Bellevues hållplats. Minns den som magisk!
Hörru, tack för igår! Supermysigt!

Svar: Tack själv, kompis! Var så himla kul att träffas igen! (gubbe med hjärtan till ögon infogas här!)
Charlotta Ljungblad

2015-04-08 @ 15:59:53
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0